Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 12 юни 2019 г., брой 4971
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19547
USD   1.72777
CHF   1.74115
EUR/USD   1.1320*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автобусни Превози 98 АД - Враца
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив
Андела АД - Бургас
Арсенал 2000 АД - Казанлък
Арсенал АД - Казанлък
Асарел Медет АД - Панагюрище
Аурубис България АД - Пирдоп
БД Спорт Банско АД - София
Булгарлизинг Бургас АД - Бургас
Булмасо Варна АД - Варна
Бъдеще Бутово АД - Бутово
Вит автотранспорт АД - София
Витоша Имоти АД - София
ГБС-Инфраструктурно строителство АД - София
ДДФ Инвест АД - Русе
Дунав прес АД - Русе
Дунавски драгажен флот АД - Русе
ЕСТ АД - София
Еуропапир България АД - Русе
Зърнени храни Силистра АД - Силистра
Зърно Силистра 97 АД - Силистра
ИМЛТ АД - София
Ира Комерсиал М 5 АД - Бургас
Комеко АД - Пловдив
Кооптърговия София АД - София
Костенец-ХХИ АД - Костенец
Кю Сертификейшън АД - Пловдив
Лазурен бряг АД - Бургас
Леско АД - София
Магнолия клуб АД - Добрич
Мадара Интертур АД - Шумен
Металообработване и зъбопроизводство АД - Велико Търново
Металообработване и зъбопроизводство и Ко АД - Ботевград
Монолит Стил АД - Бургас
Мототехника и автосервизи АД - Стара Загора
Мрамор Гранит АД - София
Надежда-91 АД - Горна Оряховица
Парк хотел Москва АД - София
Премиер фонд АДСИЦ - Варна
Първи май АД - Полски Тръмбеш
РМО-Металургремонт АД - Челопеч
Родопска слава АД - Бенковски - Кж
Скът Мизия АД - Мизия
Специализирана болница за рехабилитация "ЯгодаМед АД - Ягода
Стамп Гард АД - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Трансинвест Русе АД - Русе
Трансинфрастрой ЕАД - Бургас
Трансстрой - Русе АД - Русе
Феромагнит АД - Перник
Хан Аспарух АД - Исперих
Хан Омуртаг АД - София
ХипоКредит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Износът на стоки и услуги от България за първите четири месеца на 2019 година достигна рекордните 18,663 млрд. лв., съобщи НСИ. По-голямата част от него - 9,6 млрд. лв., е към страни от ЕС. Ръстът е 9,5% на годишна база. Вносът нараства само с 4,6% на годишна база, достигайки 20,6 млрд. лв. Износът за трети страни за месеците от януари до края на април е 5,9 млрд. лв., като ръстът му в сравнение със същия период на м.г. е 14,7%. Над половината от него е за 6 държави: Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия, Северна Македония. Заради вноса на енергийни ресурси на първо място сред вносителите измежду страните извън ЕС у нас е Русия, следвана от Турция, Китай и Египет. При търговията със страните от ЕС България почти постига нулево външнотърговско салдо, тъй като вносът от тези държави за първите три месеца от годината е 9,8 млрд. лв., докато износът е 9,6 млрд. лв.

Източник: 24 часа

България е на 31-во място сред европейските държави по достъпност на населението до природен газ, според класация, в която участват 33 страни, подготвена по данни на Центробанк, ОИСР, Евростат и регулаторни органи. Според подреждането със средната заплата в България може да се купят 1152,9 куб. м синьо гориво. На първо място в класацията е Люксембург с количество от 7870,1 куб. м газ, достъпно за населението на страната на месец за средната месечна заплата. Цените на газа в страната са сравнително ниски, докато средната заплата е една от най-високите в Европа. На 2-ро и 3-то са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7521,4 и 6651,6 куб. м газ. В Казахстан заплатите са сравнително ниски, но цените на газа, както и в Русия, са сред най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга. Следват ги Великобритания и Германия. Сред десетте страни с най-добри условия за жителите си по отношение на газ са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания. Турция е на 16-о място с 2016,5, а Гърция на 19-о с 1925,9 куб. м газ, достъпен за хората, живеещи в тези страни.

Източник: Дума

 
Дружества
Морски и крайбрежен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Параходство Български морски флот АД - Варна   104 402  
  2   Проект С ЕООД - Русе   3 222  
  3   Белфери ЕООД - Белослав   1 222  
  4   Сий линк шипинг ООД - Бургас   1 026  
  5   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   1 006  
  6   Рибекс Маритайм ООД - Бургас   650  
  7   Илфлот ООД - София   528  
  8   Транс лайън АД - Бургас   476  
  9   Кей Партнърс ЕООД - София   385  
  10   Екипмар ЕООД - Сливен   220  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.06.2019
  Обща стойност (BGN): 399 991.70  
Брой търгувани компании: 28
Premium 94 206.00
Standard 50 059.80
АДСИЦ 55 725.89
Облигации 200 000.00
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 9.23 %
Синергон холдинг АД - София -8.18 %
BaSE - Акции: 739.65

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Към исканията на БСК за по-гъвкави норми в Кодекса на труда, които да позволят легален извънреден труд, почасово наемане на служители и др. се присъедини още една организация - сдружението за модерна търговия, в което членуват големите вериги супермаркети "Лидъл", "Билла", ДМ, "Кауфланд", "Мосю Брисолаж" и "Т Маркет". Техните предложения са посочени в анкета, проведена от сдружението, чиито членове дават работа на почти 17 000 служители. Ограниченията за извънреден труд (той е разрешен само по изключение) се очертават като акцент в дебата за промени в трудовото законодателство, защото и големите вериги настояват за либерализация като БСК. В България едва 0.6% от хората работят повече от 49 часа седмично, което е много по-ниско от средното за ЕС ниво от 5.5%, посочват от СМТ. Тяхното предложение е да се позволи до 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец, 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

Източник: Сега

Два консорциума подадоха оферти за строителството на компресорни станции “Расово” и “Нова Провадия” на газопровода “Балкан”, който е от Провадия до сръбската граница. Прогнозната стойност на поръчката е 351 635 657,46 лв. Единият консорциум, който е предложил да проектира, да достави оборудването и изгради станциите, е “Ферощал Балкангаз”. Водеща в него е немската компания Ferrostaal Industrieanlagen GmbH. Тя е част от Deutsche Industrieanlagen GmbH, която обединява международни компании, специализирани в проектирането, управлението и изграждането на обекти от енергийната инфраструктура. В настоящия търг тяхна ще бъде отговорността за изготвянето на техническия проект, доставката на част от оборудването и осигуряване на тежкото финансиране. Другите партньори са “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой Интернешънал”. “Главболгарстрой”, в партньорство с американските Solar Turbines и Honeywell модернизираха 4 компресорни станции - “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман”, които осигуряват транзита към Турция, Гърция и Македония. “Главболгарстрой” изгражда транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка от компресорна станция “Лозенец” до очистителното съоръжение “Недялско”. И в този търг американската компания Solar Turbines, част от Caterpillar Group, е посочена като доставчик на компресорите и турбините. Другият консорциум е ДЗЗД “Расово-Провадия КС”. В него представляващ партньор е “Климатроник” ЕООД.

Източник: 24 часа

Българската компания "Топливо-2" е подала жалбата срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби за газопровода между България и Гърция. Процедурата бе спечелена от гръцката компания "Коринт Пайпуъркс" с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена максимална стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория кандидат "Топливо-2" не бе допусната до отваряне на цената, защото не покрива предварителните критерии за участие в търга, а третият поканен претендент - турската "Ерсияш Челик Бору Санайъ", се отказа от надпреварата. Българската фирма обжалва избора на "Коринт", но КЗК позволи на проектната компания "Ай Си Джи Би" да сключи договор с "Коринт", докато тече производството по жалбата. Спорът продължава с жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на поръчката. От "Ай Си Джи Би" се надяват до средата на юли предварителното изпълнение да бъде потвърдено, което ще позволи договорът да бъде подписан.

Източник: Дума

Компанията Алтерко АД е пласирала продукция за 3,19 млн. лв. през първото тримесечие на 2019 г. В тази категория влизат и продажбите на устройства Shelly и MyKi. Най - много продажби са реализирани през четвъртото тримесечие на 2018 г.- за 6,34 млн. лв. На трето място в тази своеобразна категория е третото тримесечие на 2018 г. с продажби за 2,73 млн. лв. Повишението на продажбите на стоки спрямо първото тримесечие на 2018 г. е близо трикратно, защото тогава са били пласирани стоки за 1,24 млн. лв. „Алтерко“ АД излиза на консолидирана печалба от 615 хил. лв. за първото тримесечие на 2019 г. спрямо загуба от 500 хил. лв. за същия период на миналата година. Приходите от продажбите в сектора на услугите се увеличават с 3% на годишна база до 8,5 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г. Тук се включват телекомуникационните услуги на компанията. Част от телекомуникационния бизнес е спряган за продажба, но тя трябваше да приключи още през април 2018 г. и няма информация по въпроса от почти шест месеца.

Източник: investor.bg

На Интермодален терминал Пловдив се обработват около 40 000 TEU (товарни контейнери) годишно, а пълен капацитет на работа се очаква да бъде достигнат през 2020 г. Дневно се обработват 1,5-2 влака в посока от и към Турция. Терминалът създава условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт и по този начин подобрява интермодалността в югоизточния регион на ЕС. Чрез проекта се създават оптимални условия за подобряване на екологичната обстановка в страната, подпомага се транспортния и логистичен сектор, което дава сериозен тласък в общото икономическо развитие на регионално и национално ниво. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС. Изграден е в периода май 2015 – март 2017 г., а през декември 2017 г. е отдаден на концесия. Терминалът се намира до жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е разположена на магистралната жп линия София-Пловдив.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Ролята на университетите при трансформацията от Индустрия 4.0 към Общество 5.0 дискутираха на семинар в София


Предстоящи събития

12 юни: Специализиран тренинг на тема износ за Скандинавските страни ще се проведе на 12 юни в София

20-21 юни: Smart & Green Business Camp 2019 - 20-21 юни

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия не разреши сливането между германската индустриална група ThyssenKrupp и индийския конкурент Tata Steel заради заплахата от покачване на цените на стоманата. ЕК забранява сливането, „за да предотврати нанасянето на сериозни щети за европейските индустриални клиенти и потребители", заяви комисарят на ЕС по конкуренцията Маргрете Вестагер във вторник в Брюксел. Стоманата е важен изходящ материал за стоки като консервираните храни и автомобилите. Милиони хора в Европа работят в съответните сектори и компаниите, опериращи там, разчитат на конкурентни цени на стоманата, за да продават продуктите си по целия свят. Thyssen-Krupp вече беше прекратила процеса по сливането на стоманения си бизнес с Tata през май, след като получи негативни сигнали от Европейската комисия. Сливането би създало втората по големина група в сектора в Европа с около 48 000 служители и заводи в Германия, Обединеното кралство и Холандия.

Източник: Reuters

Америка

Инфлацията във Венецуела с годишно натрупване през май е спаднала под 1 милион процента за първи път от 2018 година, обяви снощи парламента, който е под контрола на опозицията. Резултатът се дължи на ограничаването на паричната маса в обращение, наложено от централната банка. Потребителските цени през 12-те месеца, приключили в края на май, са се повишили с 815 194 процента в сравнение с инфлацията от 1,3 милиона процента през април. През последните години Боливарската република преживя остра социално-икономически криза, съпроводена с девалвация на националната валута. Международният валутен фонд прогнозира в новия си доклад, публикуван в началото на април, че равнището на инфлацията във Венецуела през 2019 г. и 2020 г. ще бъде близо 10 милиона процента.

Източник: Reuters

Азия

Търговията и сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа се разраства бързо. Първото изложение „Китай-ЦИЕ" се проведе в град Нинбо провинция Джъдзян в събота. ЕКСПО-то привлече предприятия от 22 държави. Разрастващият се потребителски пазар в Китай привлече най-добрите производители на храни от Европа. Участващите компании се възползваха от възможностите, които изложението предложи. Словакия и Китай планират да създадат център за авиационни симулации и обучение с общи инвестиции от 200 милиона юана (29 млн.долара). „Авиационната индустрия в Китай се развива бързо и притежава огромен потенциал в пазара за обучение на пилоти. Надяваме се да построим център за обучение на китайски пилоти", каза Павол Герман, председател на надзорния съвет на Virtual Reality Media, водещ производител на симулатори за граждански полети в Словакия. Планът е да се създаде съвместна компания в зоната за сътрудничество, която Китай създаде за компании от страните от ЦИЕ в град Цанджоу, провинция Хъбей.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
11.06.2019
Dow Jones Industrial
26 048.51 (-14.17)
Nasdaq Composite
7 822.57 (-0.60)
Стокови борси
11.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.38
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)2.3900
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 335.80
Silver ($US/Troy Oz.)14.77
Platinum ($US/Troy Oz.)817.30
Hogs (cents/lb.)84.38
Live cattle (cents/lb.)106.82

       Опознай България

Градският часовник в Сливен

Един от символите на град Сливен с особено забележимо присъствие в центъра на града, е градският часовник. Строителството на новия Общински дом, над който се извисява часовниковата кула, завършва през 1936 година. Три години по-късно в кулата са поставени часовников механизъм и кръглолик циферблат на градския часовник. Той е бил купен от фирмата "Сименс" и при монтиране му са участвали германски майстори и български инженери.От стария часовник, който е сътворен през 1808 година от сръчните ръце на майстор Атанас Часоправителя, и благодарение на пожертвованията на сливенското гражданство – сега е останала само камбаната. Днес тя продължава да брои часовете от градската часовникова кула и напомня, както за миналото, така и за настоящото време. Сливенският часовник е най-високият часовник в България, монтиран в кула.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.06.2019
Българска версия: 29964, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999