Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 05 юни 2019 г., брой 4966
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(05.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20405
USD   1.73944
CHF   1.74971
EUR/USD   1.1244*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агро Ив АД - Пловдив
Адванс Терафонд АДСИЦ - София
Асуел АД - София
БПД Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ - София
Брилянт Търновград АД - Велико Търново
Българо-американска кредитна банка АД - София
Български електронни системи и технологии АД - София
Вайпър Трейдинг АД - Русе
Винпром - Свищов АД - Свищов
ЕДК АД - София
Екострой АД - Добрич
Експо груп АД - Пловдив
Електрохит АД - Пловдив
Елит АД - Павликени
Етропал 98 АД - Етрополе
Зена АД - Добрич
Идис АД - Варна
ИЕХИТ АД - Пловдив
Импулс 98 АД - Габрово
Интрансмаш инженеринг АД - София
Кераминженеринг АД - Кюстендил
Крисия АД - Варна
Крон 96 АД - Асеновград
Марицатекс АД - Пловдив
Многопрофилна болница за активно лечение-Св.Иван Рилски-Разград АД - Разград
Пауър Енджиниъринг Дизайн АД - София
Промишлена енергетика-Варна АД - Варна
Рален Текс АД - Долни Раковец
РБС АД - Ямбол
Софлега - консулт АД - София
Тежко машиностроене АД - София
ТК Текс АД - Бяла Слатина
Фаворит петрол АД - Варна
Филтранс АД - Пловдив
Фонд имоти АДСИЦ - София
Херти АД - Шумен
Черноморски холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В края на май 2019 г. превишението на приходите над разходите достига 2.979 млрд. лв. - 2.6% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). В същото време бюджетът за тази година е разчетен с дефицит от 0.5%, или на минус от 600 млн. лв. За месец май Министерството на финансите очаква да се изпълнят 43% от годишния разчет на приходите. Постъпленията по консолидираната фискална програма - държавния бюджет плюс общинските бюджети - по прогнозни данни ще са в размер на 18.709 млрд. лв. Спрямо май миналата година това е с 2.73 млрд. лв. повече. 1.369 млрд. лв. от тях се формират от увеличение на данъчните постъпления, а 497.2 млн. лева повече идват от грантовете по европейските програми. Неданъчните приходи са с 864.5 млн. лв. повече спрямо май миналата година, като основно причината е новият начин на отчитане на постъпленията във фонд „Сигурност на електроенергийната система". От средата на миналата година фондът вече е част от консолидирания бюджет.

Източник: Сега

Безработицата в ЕС е била 6,4 на сто през април, оставайки стабилна спрямо март и отбелязвайки понижение спрямо нивото от 7 на сто през април миналата година, съобщи Евростат. Това е най-ниското равнище, откакто статистическата служба започва да публикува месечни данни за показателя през януари 2000 година.В 19-членната еврозона безработицата е спаднала до 7,6 на сто през април с отчитане на сезонните фактори спрямо 7,7 на сто през март и 8,4 на сто през април 2018 година. Априлското равнище за валутния съюз е най-ниското от август 2008 година. Сред страните членки най-ниска е безработицата в Чехия (2,1 на сто), Германия (3,2 на сто) и Холандия (3,3 на сто). Най-високи нива се отчитат в Гърция (18,5 на сто през февруари 2019 година), Испания (13,8 на сто) и Италия (10,2 на сто). В България през април безработицата е била 4,5 на сто спрямо 4,6 на сто предходния месец и 5,3 на сто през април 2018 година. За сравнение, през април 2019 г. САЩ отчетоха безработица от 3,6 на сто след 3,8 на сто през март и 3,9 на сто през април миналата година.

Източник: КРОСС

 
Дружества
Други спомагателни дейности във водния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Пристанище Варна ЕАД - Варна   72 476  
  2   Бон Марин ООД - Варна   41 355  
  3   Пристанищна инфраструктура ДФ - София   41 065  
  4   Поддържане чистотата на морските води АД - Варна   16 085  
  5   Ен Ти Зет Транспорт ООД - Варна   15 900  
  6   Три старс ЕООД - Варна   13 756  
  7   Порт Флот Бургас АД - Бургас   9 031  
  8   Портови флот 99 ЕАД - София   8 409  
  9   Флекси Транс ООД - Бургас   8 210  
  10   Бургас Таг Сървис ЕООД - Бургас   7 830  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.06.2019
  Обща стойност (BGN): 2 858 806.28  
Брой търгувани компании: 34
Premium 21 650.43
Standard 2 564 662.10
АДСИЦ 221 299.81
Структурирани 983.00
Облигации 50 210.95
Най-голяма промяна в цените
Спиди АД - София 8.70 %
Петрол АД - Ловеч -4.43 %
BaSE - Акции: 1 002 184.69

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Обединена българска банка (ОББ) на ‘А-‘ със стабилна перспектива. Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Така рейтингът на ОББ продължава да бъде по-висок дори от този на България като държава (‘BBB’ с положителна перспектива). Потвърждаването на рейтинга отразява становището на Фич, че ОББ може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със стабилна перспектива. Рейтингът на жизнеспособност (VR) на ОББ е потвърден на ниво ‘bb’, подкрепен от стабилните финансиране и ликвиден профил на банката, от солидната капитализация и значителното пререструктуриране на наследените обезценени кредити.

Източник: Банкеръ

Близо 400 000 контейнерни фиданки вече са произведени с новата поточна линия в горския разсадник край село Локорско. Най-многобройни са фиданките от черен бор, дъб и чинар, като залесяването им е планирано за есента. Първата в България поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство и съпътстващата инфраструктура са доставени по програма "Лайф" на Европейската комисия. Технологията е с капацитет 1,4 милиона фиданки годишно. Контейнерната система има редица предимства: ускорен растеж на фиданките, по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане, който достига до 97 на сто. Поточната линия е доставена по проект на Югозападното държавно предприятие и с произведените фиданки ще се възстановят увредени гори в зони от "Натура 2000" на територията на предприятието.

Източник: БНР

Дружеството „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ е подписало договор за наем на офис площи със „Роберт Бош” ЕООД в новата сграда Синерджи Тауър в София Тех Парк. Новият договор е за срок от 6 години, а общата отдадена площ е 2 749,41 кв.м. С отдадените помещения запълняемостта на сградата става 8,5% от отдаваемите площи. Това е първият наемател в новостроящата се офис сграда, срокът за въвеждането в експлоатация на която е след две години или през 2021 г. В момента сградата е на етап изкопни работи. Маркан Холдинг АД е изпълнител на този етап от строителството. „Роберт Бош“ ЕООД е едно от трите дружества на немската група „Бош” (с търговска марка BOSCH) в България. В България групата има 190 служители. Основните направления са автомобилно оборудване, електроинструменти, термотехника, сградни технологии (преди: системи за сигурност) и домакински уреди.

Източник: investor.bg

Столична община обяви обществена поръчка за преустройството на бившата топлоцентрала на НДК в Център за изкуства и култура. Строителните дейности се оценяват на близо 3.5 млн. лева (без ДДС). Срещу тази сума се очаква да бъдат извършени реконструкция, пристрояване, частично надстрояване и преустойство, така че недействащата топлоцентрала да се превърне в арт център. Финалният резултат се очаква да бъде постигнат за 300 дни. Най-голяма тежест при избора на изпълнител ще има цената. Тя ще носи 50 точки, техническата оценка – 30 точки, а срокът за изпълнение – 20 точки. Победителят ще трябва да се съобрази с вече избрания инвестиционен проект, който бе спечелен от обединението „Колев-Сърбева“. Това се случи на конкурс през 2017 г., когато победителят бе избран от международно журиране. Проектантите, изготвили инвестиционните проекти, следва да упражнят авторски надзор по време на строителството, се посочва изрично в заданието на сегашната обществена поръчка.

Източник: economic.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 37 086 лв. "Олинеза премиум" за имитация на опаковка на майонеза и постанови незабавно прекратяване на нарушението. Сумата е 0.1% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2018 година. Решението подлежи на обжалване. Производството е образувано по искане на "Консул" ООД – Пловдив - производител на майонеза под марката "Краси". Компанията смята, че за своите продукти от 125 и 200 г "Олинеза трапезна" и "Олинеза пушена" конкурентът - "Олинеза премиум" ООД, използва пластмасови кутии с форма, сходна на регистрирани от "Консул" марки и промишлен дизайн. От пловдивската компания цитират експертиза, която е установила, че при сравнение на пластмасовите опаковки на двете фирми е установен сходен общ доминиращ елемент - триизмерна форма на паралелепипед, а разликата в дребните детайли не променя общото визуално впечатление за еднаквост. От "Консул" твърдят, че "Олинеза премиум" е подбрала целенасочено сходни елементи на своите опаковки, което води или би могло да доведе до объркване на продуктите на двете конкурентни фирми.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Възможности за внос на кадри от трети страни

Изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация обсъждаха на среща във Варна

Позиция на BUSINESSEUROPE относно Директивата за въвеждане на изисквания за доставчиците на платежни услуги

Мястото на България в световния износ през 2018 г.


Предстоящи събития

11 юни: Клуб Investor „Банки и финанси“

12 юни: Специализиран тренинг на тема износ за Скандинавските страни ще се проведе на 12 юни в София

20-21 юни: Smart & Green Business Camp 2019 - 20-21 юни

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели през май, затвърждавайки мрачната картина за индустрията на фона на затрудненията на редица големи компании в сектора. Общите продажби са се свили с 2,7% на годишна основа, което е най-големият спад от 1995 г., ако се изключат великденските отклонения. Макар че понижението донякъде се дължи на силните данни през май миналата година, когато продажбите бяха стимулирани от хубавото време, кралската сватба и Световното първенство по футбол, политическата и икономическата несигурност също са изиграли значителна роля, отбелязва Британският консорциум за продажби на дребно (BRC). Главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън заяви, че слабите данни повишават риска от загуба на още работни места и затваряне на магазини. Потребителите допринесоха за голяма част от икономическия растеж след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС през 2016 г., но утвърдени компании на британските търговски улици изпитват затруднения през последните месеци.

Източник: Bloomberg

Америка

Две федерални американски институции - Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия - готвят антитръстови проверки на най-големите технологични гиганти в Силициевата долина - Google, Apple, Amazon и Facebook. Проверките са окуражени от демократите, които след последните избори в САЩ държат Конгреса. Целта е да се направят разследвания "от горе до долу" и да се установи дали техногигантите са постигнали монополно положение по непозволен начин. Google държи в момента над 90% от пазара на търсачките, Amazon - около 50% от онлайн пазаруването, а Facebook, към които са и Instagram, Snapchat и WhatsApp - лъвския пай от трафика към социални мрежи. Единствено Apple има сравними по сила конкуренти както по света, така и в САЩ. Практическият монопол, постигнат от някои от тези компании в определени видове бизнес, сам по себе си не е незаконен. Според анализатори обаче срещу всяка от компаниите има редица обвинения за недопустими практики за запазване на господстващото им положение.

Източник: Клуб Z

Азия

Властите в Китайса убедени, че водородните горивни клетки имат много голямо бъдеще, особено ако става дума за междуградски превози, в случай на работа в условията на ниски температури или в рядко населени райони. Китайските власти са обърнали поглед към водорода като гориво след посещение на китайския министър председател Си Дзипин през май 2018 г в Япония. Тогава той посещава завод на Toyota, където му представят водородния модел Mirai. Дзипин остава много впечатлен от факта, че автомобилът се зарежда за 3-4 минути, като предлага пробег до 650 км. След това посещение в Китай е събран екип, чиято задача била да разработи план за създаването на китайски автомобил с горивни клетки. Идеята на това желание е, че водородните автомобили имат много предимства пред електромобилите. Едно от тях е сложното рециклиране на литиево-йонната батерия, самото зареждане на батерията отнема дълго време, електричеството в нея не може да се съхранява дълго, а на дълъг път трудно ще тръгнеш (все още) с е-кола.

Източник: vesti.bg

 
Индекси на фондови борси
04.06.2019
Dow Jones Industrial
25 332.18 (512.40)
Nasdaq Composite
7 527.12 (194.10)
Стокови борси
04.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.10
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)2.4100
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 330.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.78
Platinum ($US/Troy Oz.)822.00
Hogs (cents/lb.)85.80
Live cattle (cents/lb.)104.05

       Опознай България

Национален Археологически Резерват Августа

Само на 6 км западно от град Мизия, в околностите на село Хърлец се намира късноантичният кастел и ранновизантийски град Августа, разположен в местността Калето, община Козлодуй. Калето е местност с добри природни и географски условия за живот и отбрана. Намира се на левия бряг на р. Огоста. Площта, която сега обхващат крепостните стени, е около 80 дка. Археологически разкопки на Августа се провеждат през периода 1973-1990 г. През 2005 г. археологическите разкопки са възобновени от Националния исторически музей, с активното съдействие на община Козлодуй. Разкопките установяват, че на базата на лагера на Ала Августа, тук още през II в. се развива градския център Августа. През своята близо шествековна история Августа била често нападана, разрушавана и възстановявана. Последното разрушение е от 582 г. в следствие на аварски нападения. През 7 в. в руините на разрушения град се установява славянско селище. Най-ранните останки са от края на бронзовата епоха. Открити са два гроба, в които погребенията са извършени чрез изгаряне на трупа, а прахът на починалите е поставен в урна. Августа е обявен за археологически паметник на културата. Антична крепост Августа в местността Калето край село Хърлец, Врачански окръг, то е обявен за археологически резерват през 1984 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.06.2019
Българска версия: 29961, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999