Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 23 май 2019 г., брой 4958
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(23.05.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21548
USD   1.75081
CHF   1.73821
EUR/USD   1.1171*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Съдебен иск срещу Наредба-18
Постъпили средства в подкрепа на иска
22 280 лв.
91%

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Астелс АД - Ботевград
Балканкар Реклама АД - София
Балкантекс ЕАД - София
Балканфарма Троян АД - Троян
Бул Мак АД - Гоце Делчев
Български търговски център АД - Самоков
Велде България АД - Троян
ГБС - Енергостроймонтаж АД - Враца
Даесеф АД - София
Експокан АД - София
Зелен пазар АД - Силистра
Зелен Пазар Инвест АД - Силистра
Ко 95 АД - Шумен
Крис АД - Пазарджик
Линер АД - Пловдив
Марса-Р АД - Хасково
Металснаб АС АД - Горна Оряховица
МИК Балкантон АД - София
Нова Деница М АД - Монтана
Пиво Инвест БГ АД - Велико Търново
Професионален футболен клуб Арда Кърджали 1924 АД - Кърджали
Резиденшъл Парк София Фасилити Мениджмънт АД - София
Север Холдинг АД - Варна
Стройкомплект 97 АД - Бургас
Тенекс С АД - София
Търговска къща-Монтана АД - Монтана
Химпродукт АД - Горна Оряховица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. През месец март от централната банка прогнозираха в края на 2019 година тя да е 2,6% (измерена през хармонизирания индекс на цените). С 60 процента се увеличава вероятността годишната инфлация в края на тази година да бъде в интервала от 1,1% до 4%. БНБ за трети път през три месеца ревизира очакванията си за ръст на инфлацията, като в първоначалната си прогноза експертите заложиха на инфлация от 2,2% през тази година. Причината е повишението на международните цени на храните, а другата – на услугите, които поскъпват заради по-високи разходи за труд и потребителско търсене. Годишната инфлация, за която съществено влияние оказват международните цени на петрола и храните в евро, слабо ще се ускори в края тази година, след което постепенно да забави темпа си до 2,1% в края на 2020 г.

Източник: investor.bg

През първото тримесечие на 2019 г. 929 000 българи са направили туристически пътувания, съобщи НСИ. Преобладаващата част от тях - 78.4 на сто, са пътували само в страната, 17.7 на сто - само в чужбина, а 3.9 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите хора на възраст 15 и повече навършени години се понижава със 7.3 на сто. През първото тримесечие на 2019 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 417.6 хил., или 45 на сто от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при хората на възраст 25 - 44 години - 80.3 на сто от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите хора на възраст 15 - 24 години е най-голям - 27.9 на сто от пътувалите в съответната възрастова група.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Дружеството „Г и Г кариери“ ЕООД е новият концесионер на находище „Станеви ниви“, от което се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици, реши Министерският съвет. Находище „Станеви ниви“се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него е предоставена през юли 2000 г. за 25 години на „НИИ Геология и геофизика“ АД, гр. София. Правата и задълженията по предоставената концесия се прехвърлят изцяло на „Г и Г кариери“ ЕООД, гр. София, като условията по концесионния договор остават без промяна. Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в Закона за подземните богатства.

Източник: 24 часа

Изграждане на нов национален стадион предлага консорциумът „Витоша“, който е подал оферта за концесия на летище „София“. Кандидатът, в който влизат британската компания Manchester Airports Group и китайците от Beijing Construction Engineering Group, е готов да изпълни проект на стойност 600 милиона евро извън основната поръчка за аерогарата, която е за €1,5 милиарда. Предвижда се новият стадион да е в района на летището и да е мултифункционален, за да може да се използва за различни видове спорт. Той ще отговаря на „категория 4“ от стандартите на УЕФА и се очаква да бъде завършен навреме, за да може да бъде използван за евентуалното домакинство на София на зимните олимпийски игри за младежи през 2024-а.

Източник: Труд

Дружества
Производство на машини за обработка на метал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Раис ООД - Пазарджик   56 190  
  2   Милко ЕООД - Асеновград   28 565  
  3   ЗММ Сливен АД - Сливен   24 260  
  4   Машин Комерс ЕООД - Асеновград   10 076  
  5   Силома АД - Силистра   5 703  
  6   Еми АД - София   4 560  
  7   Ред стиил ЕООД - Перник   3 616  
  8   ЮМТ ЕООД - Казанлък   2 482  
  9   Устрем 03 ООД - Овощник   2 253  
  10   Анди Солид ООД - Плевен   2 177  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 22.05.2019
  Обща стойност (BGN): 144 415.88  
Брой търгувани компании: 23
Premium 26 153.19
Standard 88 505.44
АДСИЦ 29 757.25
Най-голяма промяна в цените
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София 18.68 %
Синергон холдинг АД - София -5.00 %
BaSE - Акции: 1 781.90
BaSE - АДСИЦ: 1 980.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

14 милиона евро ще инвестира "Балкан Агрикалчарал" в складова и производствена база в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ в землището на село Калековец. Инвестицията ще бъде осъществена на два етапа. Първият е изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55 000 кв.м и застроена площ 1 000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро. Преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро е вторият инвестиционен етап. То ще е върху 45 000 кв. м, от които 7 000 кв. м разгъната застроена площ. Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще се преработват зеленчуците до пюрета, а плодовете до мус. "Балкан Агрикалчаръл" вече има една фабрика до Пазарджик. Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от Тракия икономическа зона и община "Марица".

Източник: money.bg

Компанията "Сити Газ" ЕООД, специализирана в производството на резервоари и цистерни за съхранение на газове под налягане, започна изграждането на производствена база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Дружеството ще инвестира 5 млн. лв. в новия си обект, в който ще произвежда всякакви размери цистерни и резервоари, барокамери, сушилни за пелети, съдове под налягане с нестандартна форма и други. Инженеринговата компания ще открие 50 нови работни места в новата си производствена база. Фирмата залага на модерно оборудване, с машини за технологична подготовка на материалите, стендове за извършване на изпитвания, камери за подготовка и полагане на всякакви покрития.

Източник: economic.bg

Финансовите резултати на "Теленор България" са продължили да се подобряват и през първото тримесечие на 2019 г. по всичките основни показатели, обявиха от компанията. Приходите за периода са се увеличили с 5.4% до 179 млн. лв. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) достига 89 млн. лева, което е с 19% повече спрямо първото тримесечие на 2018 г. Основна причина за добрите резултати е нарасналият среден приход от потребител (ARPU) - ключов показател за мобилните оператори, който е с 8.4% повече от същия период на 2018 г. и вече достига до 15 лв. Друг причина са и добрите продажби на устройства, основно на смартфони във високия клас. В същото време продължава спадът в общия брой на клиентите на телекома. Към края на първото тримесечие те са 3.04 млн., като 20% от тях са предплатени абонати. Основната причина продължава да е ограничението на физическо лице от 10 предплатени карти, като същата тенденция се забелязва и при другите големи телекоми - "А1 България" и БТК.

Източник: Капитал

От 22 май започна да тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерството на енергетиката. На тази дата в официалния вестник на ЕК е публикувана обявата. Търсят се и миноритарни участници в проектната компания, както и кандидати с интерес за изкупуване на тока от бъдещата централа. Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца. Българската страна ще участва с апортна вноска с активите на “Белене”. НЕК ще има блокираща квота при строежа и експлоатацията. Централата ще се изгради без договори за изкупуване на ток, без държавни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Пределната цена на проекта е 10 млрд. евро. Максималният срок на пускане в експлоатация е 10 г. от сключване на споразумение между акционерите. Изисква се възможност за участие на местни компании в изпълнението на проекта. След подаване на заявления за участие ще се прави къса листа на предпочетените кандидати, след което ще се изпрати покана за обвързващи оферти.

Източник: 24 часа

Консолидираните приходи от продажби за първите четири месеца на „Стара планина холд“ на 2019 година бележат спад с 0,65% в сравнение със същия период на миналата година до 82,49 млн. лева. „Предвиждаме продажбите за първите пет месеца на 2019 година да бъдат с 1,13% по-ниски спрямо същия период на 2018 г.“, посочват от холдинга. През периода януари – април на тази година най-добре по отношение на продажбите се справя „Хидравлични елементи и системи“ АД, отчитайки ръст от 10,5% до 24,2 млн. лв. Прогнозата за продажбите е за първите пет месеца те да успеят да се повишат с 9,24% до 29,6 млн. лв. Печалбата преди данъци на дружеството възлиза на 2,5 млн. лв. за изминалите четири месеца на 2019 г. Според неконсолидираните данни продажбите към края на април на „М+С Хидравлик“ достигат 39,6 млн.лв., което е с 7,46% по-малко в сравнение с първите четири месеца на миналата година, като се очаква темпът на свиване да се запази и към края на петия месец на 2019 г. Печалбата преди данъци достига 6,5 млн. лв. с натрупване към април.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Председателят на БСК-Добрич: Бизнесът да участва в изготвянето на план-приема в училищата

Предложение за преминаване на дейностите по проект „Домино” към МОН

Становище на БСК по проект на ПМС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза

Външна търговия на България за периода 2001 – 2018 г.


Предстоящи събития

30-31 май: „Активиране на ресурсите на пазара на труда“

30-31 май: Международната HR конференция на БАУХ

4 юни: Семинар: Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, Комисията представя третия елемент за постигане на по-лоялни практики при веригата за доставки на храни чрез въвеждането на по-голяма прозрачност при обявяването на цените по протежение на цялата верига. Европейската комисия внесе днес предложение, с което се изисква на всеки етап от веригата за доставки на храни, през който преминават продуктите на хранително-вкусовата промишленост, да се обявяват най-важните ценообразуващи елементи. Разликите между покупните и продажбените цени могат да предоставят информация за междинните разходи (като транспорт, застраховане, складиране и т.н.) между продавача и купувача. По-голямата прозрачност ще позволи да се взимат по-добри делови решения и ще подхранва доверието в лоялното ценообразуване на всеки етап на веригата за доставки на храни. Наличието на актуална и лесно достъпна информация за пазарната конюнктура също е от ключово значение за добрата конкурентоспособност на световния пазар.

Америка

Бразилският собственик на Body Shop купува Avon Products в сделка, която оценява американската козметична компания на над 2 млрд. долара. Очаква се Natura Cosméticos да обяви поглъщането още в сряда. След сделката Natura Cosméticosа ще контролира повече от три четвърти от обединената група. Останалите акции ще бъдат собственост на акционерите на Avon. Avon, основана през 1886 г. и известна със своя модел за продажба от врата на врата, е със седалище в Лондон, но е регистрирана на борсата в Ню Йорк с пазарна стойност от около 1.4 млрд. долара. През януари компанията обяви плановете си да съкрати около 2300 работни места - или 10% от световната й работна сила - тъй като се опитва да реализира икономии от почти 100 млн. долара. Компанията се бори да остане в крак с променящите се вкусове и навици на потребителите и конкуренцията от страна на глобални играчи, които са се възползвали от растежа на онлайн продажбите в бизнеса за красота. Двата борда са се споразумели след месеци преговори. Avon ще предостави на базираната в Сау Пауло Natura Cosméticos по-голям дял от пазара си в Бразилия и други страни от Латинска Америка, както и в Европа и Азия.

Източник: Guardian

Азия

Китай намалява данъците за производители на софтуер и интегрални схеми (микрочипове) на фона на опасността контролът, наложен от САЩ върху износа на технологични продукти, да блокира дейността на китайските технологични компании. Повечето смартфони, таблети и други електронни устройства се сглобяват в Китай. Китайските производители обаче обикновено използват американски, японски или тайвански микрочипове и други компоненти. Пекин разработва собствени доставчици в опит да се възползва от рентабилността на сектора и да намали зависимостта от чуждестранни дружества. Микрочиповете са сред технологиите, при които Пекин си е поставил за цел да развие производство под егидата на държавата. Тези официални планове допринесоха за избухването на търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп. Компаниите за софтуер и интегрални схеми, основани преди края на 2018 година, няма да бъдат облагани с данък върху приходите през първите две години от дейността си, а през следващите три до пет години ставките ще бъдат намалени наполовина, съобщи министерството на финансите.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
22.05.2019
Dow Jones Industrial
25 776.61 (-100.72)
Nasdaq Composite
7 785.72 (-34.88)
Стокови борси
22.05.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.05
Heating oil ($US/gal.)2.0400
Natural gas ($US/mmbtu)2.5500
Unleaded gas ($US/gal.)1.9700
Gold ($US/Troy Oz.)1 272.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.41
Platinum ($US/Troy Oz.)798.40
Hogs (cents/lb.)91.05
Live cattle (cents/lb.)107.95

       Опознай България

24 май - ден на славянската писменост

24 май е официалният празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. В този ден всички българи почитат паметта на братята Кирил и Методий, които са създатели на глаголицата. Въпреки че двамата братя проповядват и преподават из цяла Източна Европа, тяхната памет се пази най-ревностно в България. Те започват мисията си за разпространяването на християнството сред славяните през или около 863 г., а по-късно превеждат Светото писание на езика, който по-късно става известен като староцърковен славянски. В процеса на превод, те създават кирилицата, която се базира на комбинация между символи от гръцки и иврит. На кирилица в наши дни пишат народите на Русия, Украйна, Сърбия, и разбира се, България. В относително кратък период били създадени две славянски азбуки – глаголицата и кирилицата. Кирилицата е хронологически втора по своята поява според по-разпространената от двете хипотези относно авторството на двете азбуки. Звуково и графически тя се базира на гръцкия унциал. Според тази хипотеза неин създател е Климент Охридски като ученик на Константин-Кирил, като в знак на почит към учителя си Климент нарича азбуката на негово име. Преобладаващата част от учените свързват авторството на глаголицата с Константин-Кирил. Тя отговаря на звуковия състав на българския език, има оригинална графика и някои изследователи сочат, че начертаването на буквите следва т.нар. златно сечение (отношението на малката страна е както отношението на голямата към цялото) . между глаголицата и кирилицата съществува известна приемственост, но и съществени различия. Кирилицата измества бързо глаголицата най-напред в Източна България и най-вече в столицата Преслав. В Охридската школа (Западна България) тя има по-широко разпространение и се използва по-дълго. В някои манастири по адриатическото крайбрежие на Хърватско глаголицата се използва като тайнопис чак до XIX б.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.05.2019
Българска версия: 29884, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999