Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 10 май 2019 г., брой 4949
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.05.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27105
USD   1.74737
CHF   1.71715
EUR/USD   1.1193*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алфаком АД - Хасково
Андела инвест АД - Бургас
Астреа 2015 АД - Хисаря
Балкан Север АД - Плевен
Белотекс 95 АД - Златоград
Болгарпродукт АД - Хасково
Бряст Д АД - Добрич
Вая-7 Холдинг (Европейско дружество) АД - Бургас
Винтехпром АД - Пазарджик
Дебора АД - Стара Загора
Дръстър АД - Русе
Елхим Искра АД - Пазарджик
ЗАИ АД - Берковица
Зара нова АД - Стара Загора
Златни АД - София
Коловаг АД - Септември
Комекес АД - Самоков
М 6 АД - Пловдив
МД-ММ АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение - Пазарджик АД - Пазарджик
Многопрофилна областна болница за активно лечение Д-р Ст. Черкезов АД - Велико Търново
Мода Ф АД - София
Мототехника Пловдив АД - Пловдив
Независимост 40 АД - Габрово
О'Кей супертранс АД - София
Огняново К АД - София
Опортюнити България Инвестмънт АД - София
Панорама Хасково АД - Хасково
Полиграфия АД - Пловдив
Протърг инвест АД - Габрово
Ростов АД - Плевен
С Травел АД - София
Самел 90 АД - Самоков
Самел Технолоджи АД - Самоков
Свежест 95 АД - Плевен
СК 13 Пътстрой АД - Перник
Тирлин АД - Пловдив
Товарен автотранспорт Враца 98 АД - Враца
Търново-авто инвест АД - Велико Търново
ФК Логос ТМ АД - София
Хамурапи АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове осигуряват работа на 82% от наетите в България и създават 86 % от брутната добавена стойност в страната, с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента „Ден напред“ на електроенергийната борса. Производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията. Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите.

Източник: БСК

Всички държавни предприятия ще бъдат управлявани от нова мегаагенция. Тя ще се нарича Агенция за публичните предприятия и инвестициите и ще се формира чрез промяна на името на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и вливането в нея на Българската агенция за инвестиции, съгласно новия Закон за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане. Подобряване на управлението на държавните предприятия е част от ангажиментите на правителството във връзка с кандидатурата ни за влизане в “чакалнята за еврото”. Първоначално дружествата с над 50% държавно участие ще се ръководят от съответните ресорни министри, каквато е и досегашната практика. Но идеята е в бъдеще Министерски съвет постепенно да прехвърли управлението на държавните фирми на новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите. С новия закон ще бъде премахнат настоящият т.нар. забранителен списък за приватизация, като всички дружества с повече от 50% държавно участие в капитала ще се приватизират само след решение на парламента. По отношение на обособени части от търговски дружества с над 50% държавно участие решенията за приватизация ще се взимат от Министерски съвет.

Източник: Труд

 
Концесии

Състезанието за концесията на летище София влезе в решаваща фаза. Офертите на петте кандидата бяха отворени и се очертава сериозна конкуренция. По размер на предлаганата годишна концесионна такса най-щедро е предложението на консорциума, в който участват френската компания "Eъpпopтc Дe Πapи" и турската "TAB Xaвaлимaнлapъ Xoлдинг" - 32.8 милиoнa eвpo. Най-ниска е офертата на ĸoнcopциyм "Bитoшa", в ĸoйтo водеща е Маnсhеѕtеr Аіrроrt Grоuр. "Витоша" е готова да плаща само 19.9 млн. евро концесионно възнаграждение на държавата, но пък предлага рекордни по размер инвестиции - малко над 1 млрд. евро. В 10-днeвeн cpoĸ пpeдcтoи дa ce нaпpaви oцeнĸa нa oфepтитe, съобщи Министерството на транспорта. Условията, предварително зададени от българската държава към бъдещия концесионер, предвиждаха инвестициите да бъдат поне 600 млн. евро, а годишното плащане за експлоатацията на летището да е поне 15 млн. евро. Освен това от бъдещия стопанин на столичния аеропорт се очаква да изгради трети терминал.

Източник: Сега

Дружества
Производство на въоръжение и боеприпаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Арсенал АД - Казанлък   537 733  
  2   Вазовски машиностроителни заводи ЕАД - Сопот   470 742  
  3   Емко (София) ООД - София   187 441  
  4   Дунарит АД - Русе   160 309  
  5   Аркус АД - Лясковец   151 548  
  6   Електроапаратура ЕООД - Ковачевец   5 015  
  7   Терем Летец ЕООД - София   4 012  
  8   Терем Ивайло ЕООД - Велико Търново   3 610  
  9   Балиста ЕООД - Казанлък   2 953  
  10   Терем - Цар Самуил ЕООД - Костенец   2 749  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.05.2019
  Обща стойност (BGN): 3 086 629.36  
Брой търгувани компании: 35
Premium 835 472.54
Standard 2 138 817.86
АДСИЦ 111 991.20
Структурирани 347.76
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София 7.76 %
Сирма груп холдинг АД - София -6.67 %
BaSE - Акции: 7 061.19
BaSE - АДСИЦ: 97 590.65

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

SсаlеFосus придоби стартъп-а Сеntrоidа. Сеntrоіdа специализира в блокчейн, облачни технологии, изкуствен интелект и машинно обучение и е обявена за "Технологичен стартъп на годината". SсаlеFосus придоби българската компания Uрnеtіх в края на 2018 г. Uрnеtіх е една от 50-те агенции в света, сертифицирани за разработка на Gооglе, с фокус върху дигитална трансформация и устойчиви уеб и мобилни софтуерни решения. SсаlеFосus е европейска, високотехнологична компания за доставка на устойчиви ИТ решения. Компанията е фокусирана върху доставката и интеграцията на съвременни, иновативни технологични решения в областите Dіgіtаl, Dаtа и Сlоud. Сеntrоіdа е български стартъп, създаден през 2016 г.

Източник: money.bg

Доставчикът на фуражни и хранителни добавки „Криста“ ООД откри в Стара Загора ново високотехнологично производство на премикси за животни. Инвестицията в собствено премиксно производство е важна стратегическа стъпка в развитието на фирмата от търговско предприятие в компания, която предоставя решения за клиентите на българския пазар, казват от компанията, създадена през 1996 г. Новооткритата производствена линия в Стара Загора се отличава с модерно и функционално оборудване и технология на смесване. Част от това е високо усъвършенствана система за контрол на процесите и софтуер за автоматизация. Прилага се Бар-код контролиране на всички етапи на производство, което гарантира пълна проследяемост. Процесът се затваря с полуавтоматично високо прецизно опаковъчно оборудване.

Източник: economic.bg

Машините, с които на 26 май българските избиратели ще могат да гласуват за евродепутати, ще струват 9 млн. лева. Правителството взе решение да отпусне парите на Централната избирателна комисия, а тя да плати на доставчика на техниката - "Сиела Норма". Средствата за машините не фигурират в план-сметката на ЦИК за евровота, но ще бъдат осигурени от общата сума в държавния бюджет, предвидена за провеждане на избори през 2019 г. Устройствата ще бъдат поставени в 3000 секции в цялата страна. Всяко от тях ще струва на българските данъкоплатци по 3000 лева. Много експерти, включително и членове на ЦИК, намират сумата за неприемливо висока, защото машините всъщност не се купуват, а само се наемат за тазгодишните избори - за европарламент сега и за местна власт през есента.

Източник: Сега

Единственият български производител на препарати за растителна защита "Агрия" АД е представил уведомление в Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да извърши концентрация посредством придобиване на едноличен контрол върху "Кампо 2007“ ООД чрез закупуване на всички дялове от капитала на дружеството. Търговските дейности на двете предприятия са близки. "Агрия" АД е предприятие, с основна дейност в областта на производството на препарати за растителна защита и търговията с тях в страната и чужбина. Основната база на дружеството се намира в Пловдив. "Агрия" АД има дъщерни дружества и притежава участия в търговски дружества в страната и чужбина. "Кампо 2007" ООД е специализирано в търговията на едро с препарати за растителна защита и торове. Фирмата няма участия в търговски дружества в страната и чужбина. Очаква се операцията да окаже въздействие върху съответния продуктово-географски пазар в страната: търговия с препарати за растителна защита и торове, обявиха от кандидат купувача. Наред с посочената концентрация, "Агрия" АД има намерение да придобие и едноличен контрол върху "Зенит Кроп Сайнсис" С.А. (Zenith Crop Sciences S.A.), чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Лихтенщайн.

Източник: Банкеръ

Производителят на стъклен амбалаж "БиЕй глас България" (бившата публична компания "Дружба стъкларски заводи"), излиза на значителна печалба през 2018 г., след като година по-рано отчете загуба. Основната причина за подобрението е, че за разлика от 2017 г. миналата година не е имало големи обезценки. Дружеството е успяло също да повиши приходите си с двуцифрен процент, както и да оптимизира разходите си. Очакванията за тази година са продажбите да продължат да нарастват.Година след като в началото на 2017 г. гръцката група Yioula продаде бизнеса си с амбалажно стъкло, включително българската компания, на португалската BA Glass заради натрупани дългове, "БиЕй глас" е увеличила приходите си с близо 12% - до 246.6 млн. лв., показва отчетът за 2018 г. (виж таблицата). Над две трети от продажбите са били на външния пазар. Дружеството изнася продукцията си в над 20 страни в Европа, като основните пазари са Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Италия, Сърбия и др. В двата завода на компанията (в София и Пловдив) през миналата година са произведени 334 хил. тона стъклени опаковки, което е ръст от 3.3% на годишна база.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Писмо на АОБР относно цените на електроенергията

ПУБЛИЧНА ПОКАНА, Предмет: „Доставка и монтаж на оборудване за платформата SWAN за повторна употреба на отпадъците” Срок: 13 май!


Предстоящи събития

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

15 май: Специализиран тренинг за насърчаване на женското предприемачество

16 май: Форум "Business & Finance 4.0"

22 май: Форум „Взаимодействие между бизнеса и образованието в Област Добрич“

30-31 май: „Активиране на ресурсите на пазара на труда“

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 11 май 2019, съботно-неделен 
CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 20 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германия отвори първия участък от "еМагистрала", който позволява на хибридните камиони да зареждат батериите си, докато са в движение. Във вторник германското правителство въведе технологията на 6 километров участък близо до град Франкфурт. „Електрическият” аутобан е предназначен за движение на камиони, оборудвани с топлоприемници (пантографи). Те ще черпят ток от мрежата, добит изцяло от възобновяеми енергийни източници. С разработката на проекта, носещ името Elisa (идващ от Еlectrified, innovative heavy traffic on the Autobahn), се занимава компанията Siemens. През следващите няколко години по трасето ще се движат пет хибридни камиона на пет логистични компании. Камионите са експериментални, оборудвани с дизел-електрическа хибридна конфигурация за задвижване и топлоприемници, подобни на тези на тролейбусите. Задвижвани само на ток, камионите могат да се движат с до 90 км/ч. Те са съвместна разработка между Siemens, Scania и Volkswagen. Камионите са оборудвани с батерия, която се зарежда с ток през цялото време, докато камионът е свързан с контактната мрежа.

Източник: Associated Press

Америка

Търговският дефицит на САЩ се разшири слабо през март, тъй като изненадващо добрият икономически растеж през първото тримесечие подкрепи стабилното увеличаване на вноса за сметка на малко по-скромното нарастване на износа, показват данни на Департамента по търговия. Въпреки това, той продължава да се задържа под нивата от преди година, което е знак, че търговският дефицит може и да не окаже през настоящата година толкова силно негативно влияние върху икономическия растеж, колкото през 2018-а година. През март 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се увеличи с 1.5% до 50 млрд. долара от 49.3 млрд. долара през февруари и очаквания на финансовите пазари за разширяване на дефицита към 50.1 млрд. долара. Американският износ нарасна през март с 1% месечна база до 211.97 млрд. долара, най-вече в резултат на увеличения експорт за Китай на горива и на соя. Само в рамките на месец март износът на соя нарасна с цели 39% спрямо предходния месец, достигайки размер от 1.95 млрд. долара на фона на отслабващото по това време търговско напрежение между САЩ и Китай.

Източник: CNBC

Азия

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba ще промени бизнес модела на известната си платформа за покупко-продажба AliExpress, пише Financial Times. Целта на компанията е да се конкурира по-успешно с американската Amazon, най-големият онлайн търговец в света. Труди Дай, президент на AliExpress, коментира пред изданието, че платформата, която продава из цял свят продукти от китайски производители, ще промени модела си така, че там да могат да се продават и продукти от чуждестранни търговци. По същия начин работи и Amazon, която позволява в своята маркетплейс платформа да се продават продукти без значение от местоположението на търговеца или стоката. За да започне новата инициатива, AliExpress е отворила платформата си първо към Русия, Италия, Турция и Испания, където малки и средни бизнеси могат да регистрират и продават продуктите си. След това предстои пускане на услугата за още страни, но преди това Alibaba ще разгледа опита от новите дестинации.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
09.05.2019
Dow Jones Industrial
25 828.36 (-138.97)
Nasdaq Composite
7 910.59 (-32.73)
Стокови борси
09.05.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.74
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)2.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.9700
Gold ($US/Troy Oz.)1 287.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.80
Platinum ($US/Troy Oz.)858.70
Hogs (cents/lb.)90.00
Live cattle (cents/lb.)111.95

       Опознай България

Хаджи Димитър (10 май 1840 г. - 18 юли 1868 г.)

Димитър Николов Асенов, или както е по-известен – Хаджи Димитър, е един от най-прочутите български войводи. Роден е на 10 май 1840 г. в гр. Сливен, и загива геройски, едва 28-годишен, в битка срещу турците на 18 юли 1868 г. при връх Бузлуджа, в Шипченска планина. Неговата смърт е възпята в едно от най-популярните произведения на Христо Ботев, носещо името на войводата. Строфа от това стихотворение е изписана със златни букви на вратата на Поезията в Париж. Димитър е роден в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на 2 години, семейството му отива на поклонение в Йерусалим. Оттогава Димитър е хаджия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.05.2019
Българска версия: 29562, Английска версия: 2896

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999