Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 22 април 2019 г., брой 4940
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(22.04.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26186
USD   1.73852
CHF   1.71820
EUR/USD   1.1250*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  БСТ Тръст АД - Пловдив
Булгранит АД - София
Гимел АД - София
Еврохолд България АД - София
Изотсервиз АД - София
Интериор Текстил АД - София
МБНД България АД - София
Мотор АД - Враца
НКН Груп АД - София
Омега Би Ди холдинг АД - София
Пластмасови изделия АД - Средец - Бс
Росица АД - Севлиево
Симпролит БГ АД - Благоевград
Сливен маркет АД - Сливен
Смарт технолъджис АД - София
Техногипс ЕАД - Горно Драглище
Улпина АДСИЦ - София
Филвик АД - Варна
Хотел Финландия АД - Чепеларе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От 1 ноември 2019 г. всички обществени поръчки ще бъдат възлагани чрез електронни средства посредством използване на централизирана електронна платформа, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Системата ще се пуска поетапно, на модули - общо 32, като ще започне с 16 от тях. Разработването на платформата е дългогодишно изискване на Европейската комисия към българските власти. Цената й е почти 5 млн. лв., осигурени по оперативната програма "Добро управление". Направена и внедрена е от консорциума "ЕОП България" ДЗЗД, в който участват "Информационно обслужване" АД, "Сирма Солюшънс" АД, "Негометрикс България" ЕООД, "Скейл Фокус" АД и "Адвокатско дружество Събев и съдружници". Системата ще обхваща целия процес на възлагане на поръчките и ще е задължителна за държавните и общинските структури, както и за някои големи държавни и частни компании. Въвеждането ѝ се очаква да изсветли до голяма степен провеждането на търгове с държавни и европейски средства.

Източник: Банкеръ

С 9,2 процента са намалели регистрациите в България на возилата с пробег, съобщиха от МВР. Общо 4621 по-малко употребявани леки и лекотоварни автомобили са достигнали до клиентите като нов внос, сравнено с периода от първите три месеца на 2018-а. До 1 април в България са регистрирани общо 52 585 возила над 6-месечна възраст, докато през 2018-а те са били 57 206. Символично увеличение при регистрациите през първите три месеца на тази година има само при колите до 5 години. За огромна криза в търговията с употребявани коли признават и от Асоциацията на вносителите на автомобили в България (АВА).

Източник: 24 часа

 
Приватизация

Върховният административен съд окончателно отмени решението на Общински съвет-Кюстендил от февруари 2015 година за продажбата на Чифте баня и Бръснаро- фризьорския салон до нея. ВАС потвърди решението на Административен съд София област, който обяви за нищожно решението на Общински съвет от заседание от 03 февруари 2015 год. С посоченото решение Общинският съвет даде съгласие за обявяване на публичен търг с явно наддаване за продажба по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Наредбата за търговете и конкурсите, на двата имота като частна общинска собственост. Съдът приема че Чифте баня е изключителна държавна собственост, защото попада в границите на археологически резерват „Античен и средновековен град „Пауталия-Велбъжд“, Кюстендил.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на други мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Паралел ЕАД - Севлиево   66 498  
  2   Ирим ЕООД - Русе   34 582  
  3   ИМС Форинвест ООД - Огняново - Пз   32 855  
  4   Булдекор ЕООД - София   26 868  
  5   Интериор И ООД - София   20 007  
  6   Мебел стил ООД - Търговище   19 287  
  7   Стефани Стил ЕООД - Русе   15 118  
  8   Начеви - 90 - сие СД - Сливен   14 403  
  9   Голд Аполо ООД - Русе   11 643  
  10   Ринко интериор ЕООД - Русе   11 193  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.04.2019
  Обща стойност (BGN): 431 553.82  
Брой търгувани компании: 33
Premium 114 255.42
Standard 241 082.58
АДСИЦ 72 862.32
Структурирани 353.50
Облигации 3 000.00
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София -7.50 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 2.27 %
BaSE - Акции: 21 389.29
BaSE - АДСИЦ: 4.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България". С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество. На негово застава Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил директор на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия. В решението на собственика на "Лукойл България" не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от 1999 г. Валентин Златев е избран за председател на контролния съвет на дружеството  на мястото на руския представител Алексей Ламбин.

Източник: mediapool.bg

"Евро Алианс тунели" завърши два тунела на магистралата между Ниш и Скопие през месец март 2019 г. В консорциум с друга българска компания - "Пътища и мостове" на Росен Колелиев, специализираната компания за тунелни съоръжения взе участие в проекта за аутобан в Сърбия, който се финансира от Европейската инвестиционна банка. Тунелите са с обща дължина 2.8 км, а за тях обединението е получило 90 млн. евро, обясни Валентин Трашлиев, собственик на "Евро Алианс тунели". Планът е магистралната отсечка между дефилето Грделица и Владичин хан да бъде завършена до 1 май, обясниха от сръбското Министерство на строителството, транспорта и инфраструктурата. Друг лот от същото трасе е изпълнен от друга българска строителна компания "Трейс". От сайта на проекта става ясно, че строителството на този участък е завършило на 31 март. Проектите са спечелени по реда на обществените поръчки в Сърбия. Трасето, за което става въпрос, е разделено на общо шест лота, като трети и четвърти са въпросните тунели, които "Евро Алианс" е построила. Те са изградили по две тръби за всеки от тях, като единият тунел е близо 2 км, а другият - около 1 км. Единият е завършен още миналата година февруари 2018 г., а другият - в началото на април тази година.

Източник: Капитал

Българският производител на висококачествени сървъри и компютърни системи "Перси" инвестира близо 100 000 лв. в нова модерна база в София, в която ще се тестват сървъри и компютри със специален софтуер. "Не ни достигаше капацитет, защото задължително тестваме продуктите си 72 часа преди да ги предадем на клиентите си. С новата база се вдига капацитетът два пъти. Тя е с шумоизолиращо покритие, с увеличен капацитет на електроенергия и мощна климатична система за охлаждане. В нея се вкарват компютрите и сървърите и се тестват със специален софтуер", заяви изпълнителният директор на компанията Александър Соломахин. Фирмата присъства повече от 29 години на пазара и за нея работят над 20 души. Сертифицирана е по ISO 9001:2015, ISO 27000, ISO 14000, AQAP за качество по стандартите на NATO. Компанията е известна с доставките на сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), с която работи от 2012 г.

Източник: economic.bg

Комисията за финансов надзор одобри Александър Викторович Проценко за член на Управителния съвет на ПОД „Алианц България“ АД. Той е и председател на Управителния съвет, Владислав Русев е заместник-председател и главен изпълнителен директор, а Страхил Видинов - изпълнителен директор. София Христова е председател на Надзорния съвет, който има общо седем члена. Александър Проценко е член на съвета на директорите на "Алианц България" и председател на Изпълнителния комитет на компанията майка. Пенсионно осигурително дружество "Алианц България" АД е част от семейството на "Алианц Груп" - първата финансова група у нас, която извършва комплексно застрахователно и финансово обслужване на своите клиенти в пет сектора: общо застраховане, животозастраховане, пенсионно осигуряване, банкови услуги и лизинг.

Източник: Банкеръ

Веригата Deichmann е продала в страната около 600 хил. чифта обувки в своите физически магазини и онлайн през 2018 г., като броят им е почти на нивото от 2017, съобщиха от българското дружество "Дайхман търговия с обувки". Това прави годишен оборот 30 млн. лв. Първият магазин Deichmann в България отвори преди 10 години в "Ритейл парк Пловдив", а днес веригата има 21 търговски обекта в девет града в страната. От април 2017 обувките се продават и онлайн, а от август 2018 компанията предлага и услугата за доставка до дома Ship to home. Тя е част от оmnichannel стратегията (многоканален подход при продажбите) на групата Deichmann и дава възможност за доставка до посочен от купувача адрес, когато той не намира определен артикул или размер обувки в даден магазин и направи поръчка веднага на място. Оборотът на "Дайхман търговия с обувки" за миналата година е 30.2 милиона лева, което е със 100 хил. лева повече в сравнение с 2017, а заетите са около 160.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се 39-тата Годишна среща на регионалните организации и местните органи на БСК

Становище на АОБР относно мерки в сектор "Електроенергетика" и провеждане на среща с министър-председателя


Предстоящи събития

25 април: Google "Дигитален гараж" – 25 април 2019 г., СТАРА ЗАГОРА

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

22 май: Форум „Взаимодействие между бизнеса и образованието в Област Добрич“

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 11 май 2019, съботно-неделен 
CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 20 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Венецуела е намерила начин да избегне санкциите на САЩ с помощта на Русия, пише Reuters. Каракас продава петрола си чрез руския държавен гигант "Роснефт", съобщава изданието, цитирайки официални документи.През януари Вашингтон наложи тежки рестрикции на венецуелската държавна петролна компания PDVSA. А самата Венецуела разчита на петрола за 90 процента от износа и за огромен дял от приходите. От началото на годината администрацията на президента Николас Мадуро води разговори с приятелите си в Москва за начини, по които да избегнат забраната клиентите на PDVSA да плащат в долари. Русия публично заяви вече, че руските санкции са незаконни и ще помогне на Венецуела да ги избегне. Така държавната PDVSA прехвърля клиентите си през "Роснефт", който плаща моментално за венецуелския петрол, но на по-ниска цена. И след това го продава на редовна цена на компании като индийската Reliance Industries - най-големият клиент на PDVSA, плащащ кеш. Индийската компания е купувала по 390 000 барела петрол дневно от Венецуела през март, или около 40% от общия износ.

Източник: Reuters

Америка

Новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада ще даде скромен тласък на американската икономика, сочи проучване на независима американска федерална комисия, цитирано от световните агенции, съобщава БТА. Комисията за международна търговия посочи снощи, че Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (USMCA) ще повиши американския брутен вътрешен продукт само с 0,35 на сто или 68,2 милиарда долара и ще доведе до откриването на 176 000 нови работни места шест години след влизането си в сила. Ефектът ще бъде съвсем слаб на фона на 21-трилионната икономика на САЩ и на трудовия пазар от близо 151 милиона души, отбелязва Асошиейтед прес. Освен това новото споразумение ще увеличи американския износ за Канада с 19,1 милиарда долара, а за Мексико - с 14,2 милиарда долара, сочи докладът, цитиран от ДПА.

Източник: Associated Press

Азия

Гигантът Marriott планира сериозно да стъпи в Азия. И амбициозните планове на веригата включват отварянето на 300 нови хотела в региона до края на 2020 година като така броят на обектите й там ще се увеличи от 700 до 1000. От компанията се надяват да увеличат присъствието си на "най-вълнуващият и динамичен пазар в света", пише CNN Business, цитирайки търговският мениджър на дружеството Стефани Линарц. В Китай, който е един от най-важните пазари за Marriott, ще бъдат отворени повече от половината от новите хотели. Веригата планира да заложи сериозно още на Индия и Индонезия. Въпреки мащабните планове за компанията няма да бъде лесно да спечели клиентите в Азия толкова лесно. Причината е все по-нарастващото присъствие на местните играчи на пазара. Един от лидерите е най-голямата верига в Индия OYO. Тя увеличава броя на стаите си с по-бърз темп от трите водещи вериги в глобален мащаб взети заедно. Китай е вторият по големина пазар за нея, а в Япония компанията си партнира с гиганта SoftBank.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
19.04.2019
Dow Jones Industrial
26 559.54 (110.00)
Nasdaq Composite
7 998.06 (1.98)
Стокови борси
19.04.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)64.00
Heating oil ($US/gal.)2.1100
Natural gas ($US/mmbtu)2.5000
Unleaded gas ($US/gal.)2.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1 281.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.02
Platinum ($US/Troy Oz.)911.00
Hogs (cents/lb.)96.75
Live cattle (cents/lb.)122.68

       Опознай България

Страстната седмица

В православната църква последната седмица от живота на Христос, т.е. седмицата преди Великден, се нарича “Страстна седмица” или Седмица на страданията. В народните представи, този период е свързан с редица забрани и ограничения за хората. Според евангелията, на Велики понеделник Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления: Исус дава на хората пример как да благотворят. Според народните традиции, първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този ритуал се придава задължителен очистващ характер – прави се за здраве. На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора и през цялото време докато се носи не трябва дума да се проговори. Такава ритуално пречистена вода сред народа се смята за целебна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.04.2019
Българска версия: 29565, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999