Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 април 2019 г., брой 4939
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.04.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26186
USD   1.73852
CHF   1.71820
EUR/USD   1.1250*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотранспорт и механизация България АД - Пловдив
Битова техника - Гарант АД - Пловдив
Бултрекс ООД - Пловдив
Вишеград 97 АД - Хлябово
Джи Ти Ай Ем АД - Пловдив
Дилиа АД - София
Калцит АД - Асеновград
Кофражна техника АД - Пловдив
Лемекон АД - Елхово
Мастерфикс АД - София
Мипс Инвестмънт АД - Варна
Норд АД - Девня
Пако АД - Пазарджик
Хармони хилс 1 АД - София
Хидромад Русе ЕАД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През март 2019 г. България се нарежда на четвърто място в Европейския съюз по повишаване на цените, според Европейската статистическа служба. През третия месец цените са се покачили с 2,8 процента спрямо същия период на миналата година. Спрямо февруари 2019 г. потребителската кошница е с 0,2 процента по-скъпа. Най-високо покачване Евростат регистрира в Румъния (4,2%), Унгария (3,8%) и Холандия (2,9%). Сравнено с февруари, годишната инфлация пада в шест държави, остава стабилна в две и се покачва в 19. Спрямо миналия март най-ниско е повишението в Португалия (0,8%) и Гърция (1%). В еврозоната инфлацията е 1,4 процента от 1,5 процента през февруари. В ЕС тя е 1,6%, стабилна спрямо февруари. В еврозоната най-голям принос имат енергията (+0,52 процентни пункта), услугите (+0,51 пр. п.), както и храната, алкохола и цигарите (+0,34%).

Източник: money.bg

Разпределението по кредитори на делата при частни съдебни изпълнители (ЧСИ) през 2018 г. е: 48% в полза на търговци, 32% в полза на държавата и общините, 10% в полза на граждани и 10% в полза на банки. От Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) съобщиха, че в сравнение с 2017 г., делата на банките продължават да намаляват – от 29 хиляди на 22 хиляди, като делът им вече е едва 10% от общия брой. През миналата година в страната са образувани 20 хиляди дела по-малко, което е спад с 8%, а събраната сума за пръв път от 13 години намалява. През 2018 г. в София са образувани 38 хиляди дела по-малко, като намалението е с 43% спрямо 2017 г.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Сондиране и пробиване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ойлфилд сървисиз България ЕООД - София   19 421  
  2   Геотехника АБС ООД - София   6 098  
  3   Геосервизинженеринг АД - Асеновград   4 125  
  4   Видекс Армс ООД - София   3 568  
  5   Строителна механизация АД - Копринка   3 382  
  6   Георесурс ЕООД - Симитли   2 153  
  7   Геология и Геотехника 1 ООД - Ямбол   1 979  
  8   Арсис 68 ЕООД - Богомилово   335  
  9   Дрилинг АД - Кърджали   141  
  10   Арсис ООД - Стара Загора   120  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.04.2019
  Обща стойност (BGN): 431 553.82  
Брой търгувани компании: 33
Premium 114 255.42
Standard 241 082.58
АДСИЦ 72 862.32
Структурирани 353.50
Облигации 3 000.00
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София -7.50 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 2.27 %
BaSE - Акции: 21 389.29
BaSE - АДСИЦ: 4.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Проектът Green Charger за изграждане на мрежа за зареждане на електрически автомобили в цяла България спечели българския финал на конкурса за зелени стартъпи PowerUp!, организиран от Клийнтех България и InnoEnergy. Глобалният победител ще бъде избран на 21 май 2019 г. в Краков. Българската компания цели да подпомогне достъпа до станции за зареждане на електрически коли. В основата на идеята е възможността за лесно плащане при зареждане посредством карта. Планът е Green Charger първо да се наложи на българския пазар, а след което да стъпи в Румъния, Гърция и другите балкански страни, а накрая и в цяла Европа.

Източник: economic.bg

Датската веригата за обзавеждане на дома JYSK ("Юск") планира да открие нови осем магазина в страната през 2019 г. Четири от обектите ще бъдат в София – в The Mall, в кв. "Хаджи Димитър", в "България мол" и в "Скай сити мол", а един - в Благоевград. Местоположението на другите три е в процес на договаряне, като компанията разглежда възможности за Казанлък, Търговище, Хасково, съобщиха от компанията. През 2018 година "JYSK България" откри също осем нови търговски обекта в България, с което броят им достигна 26 в 18 града. Веригата стъпи в страната през 2005 г., но започна да се разраства през 2013 г., след като компанията майка придоби собствеността върху магазините, които дотогава бяха на франчайз. През финансовата 2018 г., която за датската корпорация е от 1 септември 2017 г. до 31 август 2018 г., българските клиенти на JYSK надхвърлят 957 хил., а продажбите на дребно достигат близо 46.415 млн. лв. Ръстът при съпоставим брой магазини е 54.9%, а заедно с новите – 68.7%.

Източник: Капитал

Одобрено е допълнително споразумение към Меморандум за разбирателство между правителството на България и “А.З.К. Пропъртис” ЕООД за изпълнението на приоритетния инвестиционен проект “Плана хайтс”. С него се дължава срокът на действие на сертификата за приоритетен инвестиционен проект, без да се променят други параметри на меморандума. Проектът е известен като “Новия Димитровград”, а корпоративната презентация включва точно сравнението със строителството на Димитровград преди повече от 70 години и факта, че за пръв път от много време насам в България се прави нов град. Модерното селище е в района на Плана планина, между София и Самоков – село Алино. Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището инфраструктура – 7582 дка пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза – търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове и др. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 54 млн. лева, след въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

Източник: Труд

Компанията "Линк Мобилити Груп" АС, Норвегия, е уведомила Комисията за защита на конкуренцията намерението си да придобие самостоятелен контрол върху "Тера Комюникейшънс" АД и "Теравойс" ЕАД, както и непряк самостоятелен контрол върху "Алтерпей" ЕООД (България), "Тераком РО" С.р.л. (Румъния) и "Тера Комюникейшънс" ДООЕЛ (Македония). Уведомителят и неговата група предоставят услуги във връзка с кратки съобщения (SMS) и решения в сферата на съобщенията, свързани с мобилно известяване за търговски дружества, обществени доставчици и организации. Придобиваното предприятие е доставчик на услуги в сферата на мобилното известяване в България, Македония и Румъния. Придобиваните дружества са част от "Алтерко" АД (Allterco, съкратено от All Teracomm Companies), българската холдингова компания, която развива и предлага мобилни продукти и услуги с добавена стойност. Компанията има офиси в седем държави - България, Македония, Румъния, Тайланд, Сингапур, Малайзия и САЩ. През 2013 г. компанията започва развитие на продукти за Интернет на нещата (Internet of Things, съкр. IoT). Две години по-късно е създадена компанията "Алтерко Роботикс". Сред продуктите й са детският часовник MyKi Watch, тракерът за домашни любимци MyKi Pet и системата за автоматизация на дома She и Shelly. Десет месеца след обявяването на сделката, в края на декември миналата година, акционерите на българската телекомуникационна компания „Алтерко“ АД одобриха предложението за продажба на петте си дъщерни телекомуникационни фирми в Европа.  "Алтерко" АД осъществи пазарен дебют през декември 2016 г., след като на свое заседание на 8 юли същата година Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO на холдинговото дружество, което тогава обединяваше 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Тя е една от малкото ИТ компании, търгувани на борсата у нас. Компанията е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ.

Източник: Банкеръ

Най-мащабният в страната проект на ВиК-Бургас, който предвижда реконструкция на четири пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на две нови - за Карнобат и Свети Влас, вече е подаден.Той е на стойност на стойност близо 507 млн. лв. И предвижда още подмяна на старите магистрални водопроводи,полагане на над 100 км нови водопроводи и 140 км канализационни мрежи и рехабиллитация на четири ПОС. До края на май ще започне изграждането на обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на участъка Бургас - Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лв. от националния бюджет. През следващата седмица ще бъде даден старт и на реконструкцията на изхода на Бургас в посока кв. "Ветрен" и магистрала „Тракия“. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ предстои рехабилитация на общо 33,5 км от третокласния път Айтос - Провадия. Започва и рехабилитацията на обхода на Камено. Има напредък и по друг важен за общината и областта проект - тази година ще стартира процедурата за инженеринг на връзката чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг.

Източник: Дарик радио       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

19 април: Google "Дигитален гараж" – 19 април 2019 г., Боровец

25 април: Google "Дигитален гараж" – 25 април 2019 г., СТАРА ЗАГОРА

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

22 май: Форум „Взаимодействие между бизнеса и образованието в Област Добрич“

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 11 май 2019, съботно-неделен 
CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 20 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Volkswagen в Словакия даде заявка да увеличи своята ефектиност с поне 30 процента до 2020 година, предава Reuters. Най-големият автомобилен завод в страната и най-голям частен работодател планира да намали и броя на служителите с 3 000 от 14 800 сега, както и да забави ръста на възнагражденията. Групата Volkswagen се опитва да намали разходите, за да освободи средства за разработка на електромобили, както и да повиши своята конкурентоспособност. Заводът в Словакия, където VW вече инвестира €2,8 милиарда от 2010 г. насам, произвежда основно SUV модели. Това го прави уязвим заради стъпките към намаляване на вредните емисии, които Европейският съюз предприема. Фабриката там произвежда и електрическите версии на Volkswagen up!, Seat Mii и Skoda Citigo - но засега VW не е решил дали ще има техни наследници. А и остава неясно дали Словакия ще произвежда новите електрически модели на Volkswagen. Заводът произведе 408 208 автомобила миналата година, основно за Китай, САЩ и Германия.

Източник: Reuters

Америка

Норвежкият суверенен фонд ще плати около 98 млн. долара, за да удължи срока на собствеността си в портфейл от имоти в Ню Йорк и да придобие няколко нови, съобщава фондът в сряда, цитиран от Reuters. "Партньорството между Norges Bank Investment Management (NBIM), Trinity Church Wall Street и Hines е удължило оставащия 72-годишен срок в портфейла на Hudson Square в Ню Йорк до 99-годишен се казва в изявление. NBIM притежава дял от 48% в портфейл от 12 актива на площад Хъдсън. Като част от сделката, NBIM също така се съгласи да придобие 48-процентен дял в два актива, които предстои да бъдат построени в съседство с две от съществуващите активи в портфейла, които в момента са собственост само на Trinity Church Wall Street, добавя фондът.

Източник: Reuters

Азия

Най-голямата платформа за онлайн пазаруване Amazon обяви, че ще закрие сайта си в Китай. Той предоставя възможност на много родни търговци да продават продуктите си чрез системата, конкурирайки се с китайския Alibaba. От 18 юли американския онлайн гигант ще преустанови дейността си на китайския пазар. От Amazon обявиха, че пренасочват фокуса си към това да продават вносни стоки в Китай заради нарасналото търсене на продукти от САЩ и други места. Закриването на онлайн магазина ще остави много хора без работа. Компанията е отказала да съобщи точно колко, но e заявила, че ще им помогне да си намерят нова работа. Анализаторите в Китай твърдят, че компанията на Джеф Безос не е успяла да локализира операциите си в Китай, не е била решителна, процесът на управление е бил тромав и дори цветовете на сайта са били непривлекателни за потребители и търговци. Amazon навлезе в Китай чрез най-големия онлайн продавач на книги тогава - Joyco.com. Американския гигант е развалил първоначално наетия екип и е вкарал свои служители, казва Шон Рейн, управляващ фирма за проучвания. Според него онлайн платформата е имала много силна конкуренция в лицето на Alibaba и NetEase.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
18.04.2019
Dow Jones Industrial
26 559.54 (110.00)
Nasdaq Composite
7 998.06 (1.98)
Стокови борси
18.04.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)0.00
Heating oil ($US/gal.)2.0700
Natural gas ($US/mmbtu)2.4900
Unleaded gas ($US/gal.)2.0700
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.96
Platinum ($US/Troy Oz.)903.70
Hogs (cents/lb.)96.75
Live cattle (cents/lb.)122.68

       Опознай България

Цветница

Неделя на Великия пост. Цветница (Връбница) се празнува в неделя след Лазаров ден. Православието чества на този ден един от 12-те си големи празници. На този ден християнската църква чества празникът Вход Господен в Ерусалим. От Цветница започва Страстната неделя, свързана със страданието. Най-рано празникът е честван в Ерусалим през IV в. Българските християни на Цветница отиват в черквата с върбови клонки. След като бъдат осветени, с тях те окичват домашните икони и портретите си. Когато изсъхнат клонките, не се изхвърлят. Жените ги прибират за лек против уплаха и болест. Част от празника Цветница е така нареченото “Кумичене”. Момичета, които са лазарували се събират и отиват на моста на реката с венци от цветя, върбови клонки и кукли от тесто завити с “месал”. Пускат едновременно венчетата, което венче плува най-напред, това момиче става кумичка и кани на следващата неделя дружките си на гощавка, които й носят питка, кокошка, козунак и червени яйца. Според обичая също така се хвърлят и “залци” от куклите завързани за бухалки и първото изплувало е на кумичката.
Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.04.2019
Българска версия: 29563, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999