Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 март 2019 г., брой 4922
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29208
USD   1.73220
CHF   1.74285
EUR/USD   1.1291*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкан българска телевизия ЕАД - София
Банка Пиреос България АД - София
Булвенчърс АД - София
Експат Бета АДСИЦ - София
Експресо АД - София
Ем Строй ООД - Разлог
Ембул инвестмънт АД - Стара Загора
З М ГРУП 3 АД - Плевен
Транс сити АД - Панагюрище
Фрея Турс АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Нов ръст на депозитите отчете БНБ към февруари 2019 г. Спестяванията на домакинствата прескочиха с 43 млн.лв. летвата от 52 млрд.лв. Годишният прираст на всички депозити е 9,1%, а общата сума - 78,7 млрд. лв. Кредитирането също расте - с 8,7% за година. Раздадените заеми на бизнеса и на домакинствата вече са 57,66 млрд.лв. Потребителските заеми отбелязват най-внушителния си ръст от години- с цели 17,7% до 9,20 млрд.лв. Малко по-бавно, с 11,3% спрямо миналия февруари са се увеличили и ипотечните кредити и така общата им сума е 10,6 млрд.лв. През февруари са продадени кредити за 298,6 млн. лв., а обратно изкупените са 2,3 млн. лв., отчете още централната банка. 10,4% е ръстът на парите в оборот. Към края на февруари разплащанията на граждани и фирми се обслужват от 94,614 млрд.лв. Към същата дата, 57,325 млрд. лв. са нетните чуждестранни активи, а годишното им увеличението е 9,9%. Чуждестранните пасиви са 9,5 млрд. лв. и растат по-бавно- със 7,9% .

Източник: 24 часа

България за десета поредна година е на последното място в ЕС по заплащане на час извънреден труд, съобщи Евростат. За 2018 година у нас един допълнителен работен час е струвал на бизнеса средно по 5.5 евро. Пред България в класацията е Румъния, където за час извънреден труд се заплаща средно по 6.5 евро. Под 10 евро за допълнителен работен час се заплаща и в Унгария, Латвия и Литва, които също са на дъното на класацията. На първо място според данните на Евростат е Люксембург, където един час извънреден труд струва 46.6 евро, което е с над 8 пъти повече от България. На втора и трета позиция са нареждат Дания и Белгия с 40.8 и 39.3 евро за час. Средно за Европейския съюз един допълнителен час работа се плаща 23.6 евро. За последните десет години заплащането за час извънреден труд в България се е увеличило почти двойно. През 2009 г. то е било 2.9 евро на час, като с всяка година се покачва с малко. Най-голям скок – с 0.5 евро, е отчетен през 2017 г., когато сумата нараства от 4.7 на 5.2 евро.

Източник: economic.bg

 
Приватизация

Планинска хижа, недостроен хотел и терен с промишлени сгради на ВМЗ-Сопот ще бъдат приватизирани. Предложението за това е вмесено от Министерски съвет в парламента и предстои да бъде разгледано. Идеята е да бъде приватизирана хижа “Чевира” в Средна гора – масивна триетажна сграда със разгърната застроена площ от 1215 кв.м, столова към хижата с площ 285 кв.м и прилежащия терен от 1,1 млн. кв.м край село Старосел, който представлява планинско пасище с гори. От 2010 г. насам хижата не работи и реално се руши. Базата е имала 80 легла и се намира на около час ходене от връх Богдан. Другата сграда, която ще бъде приватизирана, е в Сопот. Тя е започната с намерението да бъде хотел, но така и не е завършена. Ще бъде продаден и теренът под нея с площ 1062 кв.м. За приватизация ще бъде предложен и поземлен имот с площ от 6852 кв.м в с. Калояново, върху който има осем едноетажни промишлени сгради с обща застроена площ от 2000 кв.м.

Източник: Труд

Концесии

На 1 април 2019 г. "Шел" пуска проучвателната сонда за търсене на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар") в дълбоко Черно море, на 80 км от българския бряг. Преди три години "Шел" получи разрешение от правителството за търсене и произване на нефт и газ, ангажиментът на компанията беше да извърши 3D сеизмични проучвания. Заради обнадеждаващи геоложки данни тя пристъпва и към сондиране, което не и е задължение. Търсенето ще е на дълбочина 1300 м под морското равнище, а сондата ще влезе на 2500 км дълбочина, методът е управлявано сондиране чрез налягане, а не фракинг. Сондирането ще е три месеца, анализирането на данните ще продължи до година. Ако то е успешно, ще трябва да се направи оценка и нови сондажи. Периодът от откриването до търговски добив е от 6 до 10 г. Подобни залежи, ако бъдат открити, предполагат добив към 75 000 барела за между 20 и 30 г. Преди да пристъпи към сондиране, "Шел" прие за партньори австралийската компания "Уудсайд енерджи" и испанската "Репсол", която е работила в блок "Хан Аспарух" в северната част на дълбоко Черно море. Цената на един подобен сондаж е между 50 и 150 млн. долара, казаха от компанията.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на столове и седалки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Рико Стил ООД - Троян   9 792  
  2   Ретроуют Аксага ООД - Ямбол   4 477  
  3   Кан Учтехспорт България ООД - Кукорево   3 559  
  4   Хармонт ЕООД - Ямбол   2 713  
  5   Мебел стил ЕООД - Казанлък   1 502  
  6   Теохарови ООД - Петрич   1 012  
  7   Джордани Продакшън ЕООД - Русе   787  
  8   Пиринска мура АД - Банско   289  
  9   Лиа 92 ООД - Гоце Делчев   98  
  10   Бул Арт ЕООД - Габрово   57  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.03.2019
  Обща стойност (BGN): 1 205 284.89  
Брой търгувани компании: 34
Premium 101 889.70
Standard 1 098 605.19
АДСИЦ 4 790.00
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград 10.19 %
Централна кооперативна банка АД - София -6.63 %
BaSE - Акции: 401 139.69
BaSE - АДСИЦ: 654 500.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Собственикът на БТВ Медиа груп и Ринг обяви намерението си да продаде телевизиите.  Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз (СМЕ) съобщи на борсата в Прага и на NASDAQ в Ню Йорк, че решението е взето от Управителния съвет. То е подкрепено и от американския гигант AT&T, който е най-големият акционер. Целта е "да се повиши максимално стойността на акциите".БТВ е собственост на CME, а 75% от CME са собственост на Time Warner, контролирана от AT&T. Компанията обяви началото на проучване на стратегически алтернативи, сред които е и продажбата на нов инвеститор. Няма гаранции обаче, че това проучване ще доведе до каквито и да е транзакции, се уточнява в съобщението. Шефът на СМЕ Джон Билок, заяви, че компанията никога не е била в толкова добро състояние и сега е моментът за да се повиши максимално стойността на акциите.

Източник: investor.bg

Шведската компания Fjällräven ("Фиелревен"), която е специализирана в производството и търговията на дрехи и екипировка за дейности на открито, навлиза на българския пазар. Първият магазин на марката предстои да бъде открит в София в партньорство с българската "Ски шарки", като целта е в средносрочен план магазинната мрежа да бъде разширена в столицата и евентуално в Пловдив и Варна. Първият магазин на шведския производител ще бъде в софийския Тhe Mall. Компанията е специализирана в т.нар. оutdoor индустрия - производство на дрехи и екипировка за дейности на открито, включително дрехи, якета, обувки, раници, аксесоари, палатки, спални чували и др. в по-високия ценови клас. В този сегмент в България вече са представени компании като американската The North Face, италианската Napapijri и др. Магазинът Fjällräven в България ще се управлява от дружеството "Ски шарки", собственост на Румен Йорданов, Константин Коцев и Васил Илински.

Източник: Капитал

На Общото събрание на АББ, проведено на 26 март 2019 г., са избрани нови членове на Управителния съвет на Асоциацията:  Диана Митева - изпълнителен директор на “Банка ДСК” ЕАД, Георги Костов – изпълнителен директор на “Централна кооперативна банка” АД, Теодора Петкова – от момента на встъпване в длъжността главен изпълнителен директор на “Уникредит Булбанк” АД и Георги Заманов – главен изпълнителен директор на “Алианц Банк България” АД. Общото събрание на АББ освободи, като членове на УС на АББ, Виолина Маринова и Георги Константинов, поради изтичане на вторите им тригодишни мандати в управителния орган на АББ. Беше приета оставка на Левон Хампарцумян, подадена поради преминаване от поста главен изпълнителен директор на “Уникредит Булбанк” АД на позицията председател на Надзорния съвет на банката от 1 май, както и оставката на Емил Ангелов, подадена поради предстоящото финализиране на сделката по придобиването на “Банка Пиреос България” АД от “Юробанк България” АД и наличието на представител на тази банка в УС към момента – Петя Димитрова.

Източник: Банкеръ

Над 70 дка терен купува от Община Враца новият инвеститор в града - "Теклас България". Tеренът в ж.к. "Сениче" местната администрация ще изтъргува за 459 070 лева. Съгласие за сделката даде и мнозинството в общинския съвет. С решението на практика се даде зелена светлина за изграждане на втори голям завод в града тази година. Очакванията в него да се ангажират минимум 500 души.

Източник: kmeta.bg

Два договорни фонда, организирани от управляващото дружество "Реал Финанс асет мениджмънт" АД - Варна, са закупили акции от "ТЕКСИМБАНК" АД. На 20 март в четири сделки ДФ "Куест Вижън" е придобил 20 000 акции по 2.70 лв. всяка една от тях. Сделките са станали на регулиран пазар на "БФБ-София", а купувачът е платил общо 50 000 лева. На същата дата в пет сделки ДФ "Куест Асетс" е закупил 20 000 акции по 2.70 лв. всяка една от тях. Сделките са станали на регулиран пазар на "Българска фондова борса", а купувачът е платил общо 96 300 лева. "Реал Финанс асет мениджмънт" е сред десетте най-големи управляващи дружества в България. В портфейла му са само тези два договорни фонда, в които в момента са акумулирани 110 822 926 лева. "ТЕКСИМБАНК" е една от първите действащи към момента частни банки в България, учредена през 1992 г. от повече от 4 000 акционери.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на IAB България относно предложение за директива на европейския парламент и съвета относно авторското право в цифровия единен пазар

Относно Усъвършенстване на административното обслужване в областта на сигурността чрез промени в АПК

Становище на АОБР относно управление на Студения резерв


Предстоящи събития

27 март: Семинар „Японска бизнес култура и особености при правене на бизнес с Япония“

28-29 март: Обучение "Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия”

28 март: СЕМИНАР - Система за управление на здравето и безопасността при работа съгласно изискванията на ISO 45001:2018

29 март: Конференцията „Educate to Create: The Impact of AI on Higher Education”

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

4 април 2019 г.: Международна конференция: "Вътрешно сътрудничество по морските отпадъци: фокус върху река Дунав и Черно море”

16 април: Инвестиционен форум за зелена енергия

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 23 март 2019, съботно-неделен 
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 13 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европа отново променя интернет. Законодателите са одобрили широкомащабно преразглеждане на законите за авторското право, което е удар върху големите технологични компании, които твърдят, че промените ще бъдат скъпи и ще ограничат свободното изразяване. Европейският парламент одобри яростно оспорваните промени, които правят платформи като YouTube отговорни за нарушения на авторските права, извършени от техните потребители. От сайтове като Google News може също да се изисква да плащат на издателите за използването на откъси от тяхното съдържание. На предложението се противопоставиха технологични компании, които предупредиха, че ще трябва да изградят скъпи филтри за съдържание и ще трябва да спрат връзките с публикации. Интернет активистите твърдят, че промените ще доведат до цензура. От другата страна на двугодишната битка бяха лейбъли, художници и медийни компании. Те казаха, че реформите са необходими, за да се актуализира защитата на авторското право в ерата на интернет и да се гарантира, че те са справедливо възнаградени за съдържанието.

Източник: CNN

Америка

Apple представи новата си телевизионна и видео платформа Apple TV+. Платформата на технологичния гигант ще включва и предавания от вече съществуващите услуги на Hulu и HBO. Apple ще предлага и нови услуги - собствена кредитна карта, портал за игри и подобрено приложение за новини. Платформата се приема с големи очаквания, като навлиза в пазар, който към момента е доминиран от Нетфликс и Амазон. Приложението ще стартира от есента, като абонаментната такса не бе представена пред публиката. В пакета обаче участие няма да вземат Нетфликс, които са отказали да бъдат част от платформата на Apple. Приложението ще бъде достъпно и на конкурентни устройства като Samsung, LG, Sony и смарттелевизори Vizio, както и от Firestick и Roku на Amazon. Кредитната карта на Apple Card ще бъде пусната в САЩ това лято. Тя няма да има такси за закъснение, годишни или международни такси. Създадена е с помощта на Goldman Sachs и MasterCard.

Източник: BBC

Азия

През 2019 година Китай може да увеличи вноса н свинско месо от САЩ до рекордни обеми в рамките на активизирането на вноса на американски селскостопански продукти с цел да бъдат уредени търговските спорове между двете страни. Китай може да започне да купува от САЩ над 300 хил. тона свинско през 2019 година, което е с 80% над обемите, внесени през 2017 година (166 хил. тона). Още през първата половина на текущата година обемът на вноса на свинско месо от САЩ в Китай може да достигне 200 хил. тона. Друг източник твърди, че обемът на внасяното свинско месо ще зависи от темповете на разпространение в Китай на вируса на африканската чума по свинете. Болестта бе регистрирана за първи път в страната, заемаща първо място на световния пазар за свинско месо, през август 2018 година и вече доведе до избиването на 15% от прасетата. Според официалната статистика от август 2018 година до средата на януари за намаляване на риска от разпространение на чумата са били унищожени над 916 хил. животни.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
26.03.2019
Dow Jones Industrial
25 657.73 (140.90)
Nasdaq Composite
7 691.52 (53.98)
Стокови борси
26.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.04
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7400
Unleaded gas ($US/gal.)1.9000
Gold ($US/Troy Oz.)1 315.50
Silver ($US/Troy Oz.)15.43
Platinum ($US/Troy Oz.)861.90
Hogs (cents/lb.)95.32
Live cattle (cents/lb.)120.72

       Опознай България

Борис Димовски

Борис Димовски е български карикатурист. Роден е на 20 октомври 1925 г. в асеновградското с. Яворово. Бил е депутат във Великото народно събрание. Борис Димовски следва графика в Художествената академия в София в периода 1949-1951 г., възпитаник е на Илия Бешков. Работи активно в областта на карикатурата и графиката, публикува творби в периодичния печат, участва в телевизионни предавания. Димовски е художник във вестник Труд (1954-1958 г. и от 1969 г.), във вестник Стършел (1958-1969 г.). Сътрудник е на Българската кинематография. Илюстрира книги за деца и възрастни, като Безопасни игли (1960), Внимателни фейлетони (1963), Люти чушки (1968, 1990, 1993), Не от боята, а от маята (2002), Личен контакт (2004) от Р. Ралин, Невчесани мисли от Станислав Лец (1968 г.), Мигове в кибритена кутийка от О. Кръстева (1970 г.), Габровски шеги. Подбира и илюстрира Весели народни приказки (1974 г.) и др. Бил е оформител на театрални постановки. Лауреат е на множество награди за постижения в областта на карикатурата. Умира на 27 март 2007 г. на 81- годишна възраст.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.03.2019
Българска версия: 29572, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999