Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 март 2019 г., брой 4917
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28624
USD   1.72198
CHF   1.72274
EUR/USD   1.1358*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ботуня енерджи АД - Мездра
Вит автотранспорт АД - София
Елит КМС АД - София
Консорциум Девня АД - Девня
Пътинженеринг АД - Русе
Сасаниди АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Разходите за труд на компаниите в България продължават да растат и през четвъртото тримесечие на 2018 г., отчита Евростат. Tемпът на растеж се забавя значително – докато през периода юли-септември годишното изменение беше с 8.9%, през последните месеци на годината разходите за възнаграждения нарастват с едва 5.1%, което е най-слабият темп от третото тримесечие на 2013 г. Така България се позиционира на десето място в ЕС, а лидер отново е Румъния с 13.1%, следвана от Латвия с 11.8% и Португалия с 10.3%. Догонващите държави от Централна и Източна Европа предвидимо водят евросъюза по отношение на растежа на разходите за труд и остават значително над средните нива – 2.8% в ЕС и 2.3% в еврозоната. В много от тези държави, включително България, двигател на увеличението са по-високите минимални работни заплати и възнаграждения в бюджетния сектор, както и недостигът на кадри. През четвъртото тримесечие на 2018 година данните за разходите за труд в България следват тези за средните заплати, като с най-голям ръст повеждат работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии – 11.6% на годишна база.

Източник: Капитал

С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през 2018 г. достига рекордните 91 млн. лв. Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар към 31 декември 2018 г., публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени застраховки, което спрямо предходната 2017 г. е ръст от 20%. Изплатените обезщетения през изминалата година са за 1 милиард лева при 846 млн. лв. година преди това. Решаваща заслуга за добрите финансови резултати в общото застраховане е драстичното поскъпване на задължителната "Гражданска отговорност" през миналата година. Най-масовата застраховка скочи от средно 220 лв. до 330 лв. само за няколко месеца. Данните на КФН показват, че 70% от брутните премийни приходи в общото застраховане се формират от автомобилните застраховки, в които се включва и "Каско". Само от "Гражданска отговорност" (ГО) през 2018 година приходите са за 935.6 млн. лв. при 659.2 млн. година преди това.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на оборудване за контрол на производствените процеси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Фесто Производство ЕООД - София   135 319  
  2   Смартком България АД - София   12 841  
  3   Индустриален софтуер АД - София   12 087  
  4   Сентера Тракия ЕООД - Войводиново   6 841  
  5   Сика 99 ООД - София   1 799  
  6   Мега инженеринг ООД - Хасково   1 584  
  7   СТС Електроникс ООД - Габрово   1 219  
  8   Спектрон ЕООД - Перник   842  
  9   Унисист Инженеринг ООД - София   840  
  10   Елл - Данев, Божилов, сие СД - Сливен   571  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.03.2019
  Обща стойност (BGN): 3 516 303.72  
Брой търгувани компании: 35
Premium 70 658.00
Standard 2 717 678.95
АДСИЦ 708 898.10
Структурирани 19 068.67
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 23.29 %
Златни пясъци АД - Варна -9.47 %
BaSE - Акции: 398 243.60
BaSE - АДСИЦ: 105 366.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сделката за придобиване на един от световните производители на ски и спортни стоки Amer Sports вече е одобрена официално. Купувачът е китайски консорциум Mascot Bidco, в който водеща роля има Anta Sports Products. Консорциумът на Anta Sports направи оферта на акционерите на финландския концерн Amer Sports за стойност от 4,7 млрд. евро в края на миналата година. До момента активите на Amer Sports, която има десетки фабрики в Европа, включително голямо българско производствено звено в Чепеларе, бяха на борсата и се държаха от редица акционери. Спрямо официалната информация на сайта на финландското дружество, стойността на единична акция е близо 40 евро. Сделката с големия китайски инвеститор предполага всички акции да бъдат изкупени и консорциумът на Anta Sports да стане едноличен собственик на дружеството. Финализирането на сделката по закупуване е обявена и на официалния сайт на Anta Sports Products Limited. Amer Sports стъпи в България през 2008 година чрез дружеството "Амер спортс България", като закупи старата фабрика в Чепеларе и я посложи на цялостно модернизиране и реконструкция. В завода в Чепеларе, в който работят над 700 работници, ще продължат да се произвеждат ски.

Компания "Синтетика" АД е подписала окончателен договор за продажба на дъщерното си дружество "Юнион Ивкони" ООД. Решението на "Синтетика" АД да продаде участието си в "Юнион Ивкони" ООД е свързано с желанието на компанията да насочи усилията си към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. Тя притежава пряко към края на 2018 година 51% от капитала на "Юнион Ивкон" ООД или 16 200 дяла. До момента компанията оперираше в два сектора чрез две свои дъщерни предприятия. Освен "Юнион Ивкони" другото е "Етропал" АД - Етрополе, което се занимава с производство на хемодиализни и медицински продукти. Чрез "Етропал" компанията майка притежава косвено 70% от капитала и на "Етропал Трейд" ЕООД, което пък е специализирано в търговията с медицински изделия за еднократна употреба, произведени в "Етропал" АД. Към края на миналата година мажоритарен акционер в "Синтетика" АД е Kamalia Trading Limited, притежаващ 50.07% от капитала на дружеството. Euroins Romania Asigurare Reasigurare притежава 11.66%, Универсален пенсионен фонд "Бъдеще" - 6.99%, "Специализирани логистични системи" АД - 6.54%, а други фирми държат 24.74% от книжата с право на глас.

Източник: Банкеръ

"Синергон холдинг" купува бизнеса на "Ви газ България", става ясно от искане за разрешаване на концентрация между двете компании. Купувачът "Синергон холдинг", който се търгува на борсата, е наследник на приватизационния "Петрол фонд" със съучредител Бедо Доганян. В портфолиото му са търговецът на газ и строителни материали "Топливо" и "Синергон петролеум". Последното дружество разполага с около 30 обекта бензиностанции, газостанции и складове за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари и 1 данъчен склад за съхранение и обработка на втечнен газ в "Кремиковци". За 2017 г. приходите на "Синергон петролеум" са 108.8 млн. лв., а тези на "Топливо" - 158 млн. лв. "Ви газ България" започва да развива дейност в страната на пазара на пропан-бутан през 1998 г. като "Шел газ България". През 2007 г. френската компания Rubis придоби "Шел газ България", прекръсти я на "Витогаз" и започна активно да налага своята марка. През 2011 г. "Витогаз" е купена от фирма "Ераст", която до онзи момент не се е занимавала с търговия с газ пропан-бутан и е собственост на Албена Иванова. От 2013 г. компанията оперира на пазара по името "Ви газ България". Фирмата разполага със собствена база близо до гр. Пловдив и ползва съоръжения за складиране в София, Русе, Добрич и Бургас. За 2017 г. приходите й са 98 млн. лв., а година по-рано 74.1 млн. лв., като компанията отбеляза един от най-големите ръстове сред големите търговци на горива за 2017 г.

Източник: Капитал

Консорциумите „ИТС Тракия“ („Алтимате“ - Букурещ, и СИСКОМ Инженеринг ЕАД) и „Тракия ИТС“ („Контракс“ АД„Кейбъл Ком“ ООД и ЕТК ООД) са кандидатите за изпълнители на обществената поръчка за разработването и внедряването на интелигентна транспортна система на АМ „Тракия“, съобщиха от АПИ. Проектът ще се съфинансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Целта е повишаване безопасността на движение по автомагистралата, спазвайки последните директиви на Европейския съюз. Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лв. без ДДС. Проектът предвижда в тунел „Траянови врата“ да бъде изградена интелигентна система за автоматична идентификация на инциденти (Automatic Incident Detection – AID). Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, така че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата.

Източник: Дума

ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи, съобщи вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач като е отказал да назове кой е кандидатът. Очаква се той да подаде конкретна оферта през април, когато това ще направи и другият преговарящ “Индия пауър”. Миналата година ЧЕЗ сключи договор с българската фирма “Инерком”, но сделката не бе финализирана заради отказ на КЗК да даде разрешение.

Източник: 24 часа

През миналата година в страната са продадени 5.560 млн. хектолитра бира, което е с 1.6% повече в сравнение с 2017 г. Това показват данните на Агенция "Митници". Постъпленията в бюджета от акциз за пиво са нараснали с 2% - до 81 млн. лв. Седем компании с общо 94% дял Членовете на Съюза на пивоварите в страната - "Болярка ВТ" АД, "Бритос" ЕООД, ,,Загорка" АД, ,,Каменица" АД, ,,Карлсберг България" АД, ,,Ломско пиво" АД, ,,Доровски инвест" ООД, общо са реализирали 5.256 млн. хектолитра бира през миналата година, което е с 2.4% повече от продажбите им за 2017 г. Седемте компании са с 94% общ пазарен дял в обем. "Все още няма данни за 2018 г. за размера на пазара в стойност, те ще станат ясни, след като компаниите публикуват отчетите си в Търговския регистър", уточни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на браншовата организация.

Източник: Фирмена информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Бизнес с Китай: Какво трябва да знаем?

Камен Колев: Значително изоставаме от средното ниво за ЕС по енергоемкост

Българска стопанска камара стартира проект по Оперативна програма „Добро управление“

ИКЕМ и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация подписаха меморандум

Становище на БСК относно проекта на ЗИД на Закона за социалното подпомагане

18.03.2019: Пивоварните в България с милиони инвестиции за устойчива околна среда

18.03.2019: БСК бе домакин на работна среща по проект EDU-LAB


Предстоящи събития

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Обуваме спортни обувки в офиса на Ден на маратонката - 22 март 2019 г.

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

26 февруари – 26 март: Специализиран тренинг за правене на бизнес в Китай

27 март: Семинар „Японска бизнес култура и особености при правене на бизнес с Япония“

28 март: СЕМИНАР - Система за управление на здравето и безопасността при работа съгласно изискванията на ISO 45001:2018

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

16 април: Инвестиционен форум за зелена енергия

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 23 март 2019, съботно-неделен 
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 13 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Съветът на ЕС е приел правила срещу злоупотребата от европейските политически партии с лични данни на гражданите при изборите за евродепутати. Новите правила ще позволяват налагането на глоби на партиите и фондациите, които умишлено влияят или се опитват да влияят на резултатите от изборите за Европейски парламент, като извличат ползи от нарушаването на правилата за защита на данните. Ще бъде установен начин за проверка, с която ще се определя дали дадено установено от национален надзор нарушение има връзка с политическите дейности на европейска партия или фондация около изборите за ЕП. Глобите се налагат от службата за европейските политически партии и фондации, след като се получи становище от комитет от "независими изявени личности", се посочва в съобщението. Тези глоби ще възлизат на пет процента от годишния бюджет на съответната европейска партия или фондация. Глобена партия или фондация няма да може да получава финансиране от бюджета на ЕС през следващата година.

Америка

Foxconn планира да започне строителството своята американска фабрика в Уисконсин това лято и да започне да произвежда плоски екрани там до края на следващата година. Уисконсин предложи 4 милиарда щатски долара в държавни и местни данъчни стимули на Foxconn през 2017 г., за да построи завода в щата. Тайванската компания произвежда продукти като iPhone в огромни заводи предимно в Китай. Компанията първоначално планираше да прави в Уисконсин телевизори с плосък екран, а след това промени плановете си и обяви, че ще прави по-скромните LED дисплеи. На терена на фабриката се работи от юни 2018 г. По-рано тази година високопоставен служител на Foxconn каза, че компанията обмисля да се откажат от плановете за производство на обекта в Уисконсин и да го използва най-вече за научноизследователска и развойна дейност. Но американският президент Доналд Тръмп, който подкрепяше привеждането на завода в Уисконсин, убеди Foxconn да възстанови производствените си планове за обекта.

Източник: Reuters

Азия

В Китай беше приет нов Закон за чуждестранните инвестиции, който ще осигури по-добра защита за чуждите капитали, ще улесни навлизането им на пазара и ще съдейства за усъвършенстване на системата за тяхното управление, както и за формирането на по-благоприятна бизнес среда в страната, съобщава econ.bg. Законът показва решимостта на Пекин да продължи по пътя на реформите и отварянето към света. Привличането на чуждестранни инвестиции е важен аспект от политиката на Китай за развитие на отворена икономика и за целта е необходимо максимално добро и ефективно законодателство. При разискванията на закона, депутати посочиха, че той ще подобри защитата на интересите на чуждестранните компании в страната и изграждането на бизнес средата, основана на закона и международните стандарти.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
19.03.2019
Dow Jones Industrial
25 887.38 (-26.72)
Nasdaq Composite
7 723.95 (9.47)
Стокови борси
19.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.87
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.8600
Unleaded gas ($US/gal.)1.8900
Gold ($US/Troy Oz.)1 305.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.34
Platinum ($US/Troy Oz.)858.10
Hogs (cents/lb.)87.25
Live cattle (cents/lb.)122.72

       Опознай България

20 март - Международен ден на франкофонията

Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 1993 г. България се присъединява към тази световна организация, в която понастоящем членуват 58 държави.
Ето и някои исторически факти, обединяващи историята на Франция и България:

 • След априлското въстание през 1876г., светът обръща поглед към България и жестокостите на османските поробители по време на 5-вековното робство. Известни държавници, политически и обществени фигури, интелектуалци и учени, се изказват и пишат в защита на правото на българите на свободен живот. Един от тях е и френският писател Виктор Юго, който участва особено активно в тази кампания.
 • През 1838 г. друг известен френски поет и политик – А.дьо Ламартин, посещава Пловдив и отсяда за кратко в къщата на Георги Мавриди. Днес, тя е превърната в музей, носещ името на френския общественик, в който се помещава експозиция на фото албуми, бюст на поета и карта с маршрута на пътуването на Ламартин през България.
 • Първата българска пощенска марка се появява през 1879г. Нейната стойност е във френски франкове.
 • Първият полет с дирижабъл в България е направен край Пловдив, a екипът, който го осъществява, се състои от французи и българи.
 • Франция помага на България да създаде своя черноморски флот.

 • Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.03.2019
  Българска версия: 29581, Английска версия: 2898

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     

  Юли 2020
   ПВСЧПСН
  27  12345
  286789101112
  2913141516171819
  3020212223242526
  312728293031  

  Август 2020
   ПВСЧПСН
  31     12
  323456789
  3310111213141516
  3417181920212223
  3524252627282930
  3631      


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999