Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 февруари 2019 г., брой 4903
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27277
USD   1.72153
CHF   1.72002
EUR/USD   1.1361*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дженерали застраховане АД - София
Експокан АД - София
Радимар Инвест АД - Варна
Термотехника АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Срокът за въвеждане на новите изисквания на Наредба Н-18 от страна на фирмите, които използват СУПТО, се удължава с шест месеца и вместо 31 март, ще бъде 30 септември 2019 г. Дотогава експерти на МФ/НАП и браншовите организации, членуващи в БСК, ще подготвят предложения за промени в Наредбата, които възпрепятстват възможността тя да бъде приложена, поради неясноти в дефинициите и/или поради противоречие с българското и европейското законодателство, както и със спецификата на отделни бизнес процеси. За това се договориха на среща министър-председателят Бойко Борисов и председателят на БСК Радосвет Радев.

Източник: БСК

Въпреки многократните предупреждения на БНБ към банките да са по-предпазливи при отпускането на жилищни кредити, тяхната стойност продължава да се увеличава с двуцифрен темп. През януари 2019 г. годишното нарастване е с 11.1%. Общият стойностен обем на отпуснатите ипотечни кредити е вече 10.57 млрд. лв., като всеки месец сумата нараства средно с около 100 млн. лв., отчита БНБ. С бързи темпове се увеличава и обемът на потребителските кредити, които често се използват и за дофинансиране на покупката на имот. През януари годишното нарастване е 17.6%, а общата стойност вече надхвърля 9.14 млрд. лв. Последното предупреждение на БНБ е от средата на януари. В тримесечния доклад за състоянието на банковата система се посочва, че бързото нарастване на кредита може да създаде циклични рискове, които да се проявят при бъдещо покачване на лихвените нива или отслабване на икономическата активност. За да се ограничат ефектите от реализация на кредитния риск, важно е банките да прилагат такива кредитни стандарти, които отчитат не само текущото, но и бъдещото финансово състояние на потенциалните кредитополучатели.

Източник: economic.bg

 
Дружества
Производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Оптикс АД - София   73 034  
  2   Шьоли Оптикс ООД - Панагюрище   32 170  
  3   Оптикоелектрон груп АД - Панагюрище   22 132  
  4   Завод за оптика АД - София   9 290  
  5   Микро вю ендоскопи оптик АД - Панагюрище   4 711  
  6   Холдинг кимпкооп ООД - София   4 708  
  7   Майкро Оптикс Юръп ЕООД - София   3 790  
  8   Имперекс ЕООД - София   3 580  
  9   Ектрон АД - Панагюрище   2 921  
  10   Оптични елементи и системи ООД - София   2 892  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.02.2019
  Обща стойност (BGN): 3 533 445.75  
Брой търгувани компании: 39
Premium 1 080 558.07
Standard 2 004 668.51
АДСИЦ 104 668.37
Структурирани 183.48
Облигации 343 367.33
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 8.74 %
Холдинг Света София АД - София -5.00 %
BaSE - Акции: 19 603.00
BaSE - АДСИЦ: 99 924.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

На предстоящото общо събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг" на 11 април 2019 г. са предвидени промени в устана и смяна на името на дружеството на "Български инвестиционен холдинг" (БИХ). След като основните собственици на холдинга разпродадоха най-ценните активи - цигарените марки, и затвориха водещите цигарени фабрики - първо в София, после и в Благоевград, следва заличаване и на името "Булгартабак". Водещи акционери в холдинга са няколко офшорки с напълно неясни крайни притежатели, а около 6% държи фалиралата банка КТБ.  Холдингът вече няма цигарен бизнес в България, но пък управлява дъщерни дружества от битовата техника и електроника ("Техномаркет") и от млечната индустрия ("Лакрима"). През януари новината, че затварят фабриката в Благоевград, свари приватизационната агенция напълно неподготвена. След като се информира от медиите, тя обеща да провери какво се случва и дали има нарушения на договора за раздържавяване от октомври 2011 г., според който "Булгартабак" трябва да запази седалището и основния си предмет на дейност до октомври 2021 г. Резултати от проверката не бяха съобщени. Сега АПСК обяснява, че собствениците на холдинга имат срок до 30 юни да представят документи и отчети за спазване на поетите ангажименти.

Източник: Сега

След като дружество на Ангел Палийски придоби контролния пакет в „Слънчев ден“ от Георги Гергов, новият собственик възнамерява да отправи търгово предложение и да свали курортната компания от фондовата борса. Това става ясно от съобщение, изпратено от „Съни тур“ (притежаващо 95.39% от акциите) на вниманието на самото публично дружество, акционерите му, борсата и Комисията за финансов надзор (КФН). Новината идва ден преди насроченото за 26 февруари общо събрание на „Слънчев ден“, на което по дневен ред трябва да се гласуват промени в управлението на дружеството. Новият борд на компанията ще бъде съставен от трима души. Двама от тях са партньорите на Палийски в „Амадеус – Ей Си Джи“, което придоби от Гергов 100% от „Съни тур“ – Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Третият е досегашният управител на „Съни тур“ и негов представител в курортното дружество Деница Колева. Тя се появи в компаниите на Гергов през август 2018 г. първо като прокурист, а после и като втори управител, явно като представител на интересите на купувача. Към днешна дата тримата са съдружници и управители, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов – останалите 16%. Изглежда, идеята това да бъде новият собственик на курорта на Гергов е била поне от началото на 2018 г., защото още през май именно „Амадеус – Ей Си Джи“ спечели концесията на плажа „Слънчев ден“ пред хотелите. (financebg.com)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проучва дали веригата "Фантастико" (през пет свои дружества "Евро Харт", "Винтерко-БГ", "Ван Холдинг", "Европа-ВН", и "ДАР Г.Н.") не е нарушила правилата със своя томбола с награди от миналия ноември. Действията на комисията се предприемат малко след като "Лидл" внесе жалба срещу българската верига и след като регулаторът, отново по жалба на германския дискаунтър, наложи огромна глоба на Metro от 15 млн. лв. заради сравнителна реклама. В сегашния случай КЗК се е самосезирала. Поводът за сегашното производството на КЗК е организирана от "Фантастико" томбола с награди по време на промоция от 1 до 30.11.2018 г. Съобщението за това се е разпространявало чрез брошура на веригата в периода 8-14.11.2018 г. в рекламно каре. Регулаторът започва проучване, за да установи дали търговската верига е осъществила действия в противоречие с добросъвестната търговска практика по смисъла на глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията – "Забрана за нелоялна конкуренция".

Източник: Капитал

И през четвъртото тримесечие на 2018 г. се запазва тенденцията, започнала в началото на миналата година, за ръст на приходите и печалбата преди данъци, лихви и амортизации на “Теленор” в България. Общите приходи са достигнали 191 млн. лева, основно поради ръста в средния приход от потребител, който се е повишил до 15,40 лв. Продажбите, най-вече на смартустройства от висок клас, също увеличили приходите. Ръстът в комбинация с фокуса на компанията върху подобряване на ефективността са довели до увеличение на печалбата преди данъци за последното тримесечие на миналата година до 68 млн. лева. Вследствие на сезонността при използването на предплатените услуги през лятото броят на клиентите отбелязал лек спад в края на 2018-а до 3,07 милиона абонати. Сравнително малък делът на хората, които ползват предплатени услуги - 20%. Останалите абонати са на тарифен план.

Източник: 24 часа

Министерството на отбраната ще ремонтира 10 танка Т-72 на обща стойност 5 140 200 лв. с ДДС. Ремонтът ще бъде извършен от завода „ТЕРЕМ-Хан Крум“ в Търговище и включва обезпечаването на необходими резервни части, подмяна на неремонтнопригодни агрегати, окомплектоване със запасни части, инструменти и принадлежности. Вътрешният транспорт и застраховки са за сметка на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ”. Първоначално се е предполагало да бъдат ремонтирани 13 танка. Т-72 е най-модерният танк на въоръжение в българската армия. Той е създаден от съветските конструктори още през 1971 г. и се произвежда в завода в Нижни Тагил. Много бързо се налага в страните от бившия Варшавски договор и скоро се превръща в най-масовия танк в света след Т-55. В България той влиза на въоръжение през 80-те години на ХХ век, когато са закупени около 600 броя. След извършването на реформите в Българската армия техният брой е значително съкратен.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Боледуваме 17,6 млн. дни годишно

Проф. Григор Димитров: Проблем е, че държавата не внася пълния размер на здравните вноски

Девет автомобилни клъстера от Европа се обединяват, за да работят по съвместни проекти и споделят добри практики

Предстоят промени по същество в Наредба Н-18 за касовите апарати

Срокове по Наредба Н-18

Радосвет Радев: Получихме уверение, че регламентите, които ни притесняват в Наредбата за касовите апарати, ще бъдат огледани и прецизирани


Предстоящи събития

6 март: Експертна подкрепа за малкия бизнес - 6 март 2019 г., Варна

6 март: Последствия от BREXIT за прилагането на REACH в България

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

7 март: Експертна подкрепа за малкия бизнес - 7 март 2019 г., Бургас

14 март: Кръгла маса „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ организират АИКБ, БСК и БТПП, под патронажа на Президента на РБ

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Хърватия ще изпрати писмо за намерение да се присъедини към механизма ERM II, известен като чакалнята на еврозоната, до юли, според управителя на централната банка Борис Вуйчич. Това действие ще позволи на страната да се присъедини към валутно-курсовия обменен механизъм през 2020 г., казва Вуйчич по време на дискусия в Загреб. "Предстои да вземем решение за датата на писмото, но вероятно ще бъде изпратено през второто тримесечие", посочва централният банкер. Страните кандидатки за евро обикновено остават в механизма, който ограничава движението на валутния курс спрямо еврото, в продължение на две години. Aко отговарят на критериите за конвергенция, приемат еврото в края на този период. За да бъде приета в т.нар. „чакалня“ на еврозоната, Хърватия трябва да докаже устойчивостта на икономиката си. Според Европейската комисия страната изпълнява всички необходими изисквания, с изключение на това за стабилността на валутния курс.

Източник: Bloomberg

Америка

Bank of America планира да преименува някои от своите подразделения, като премахне от тях наименованието Merrill Lynch. Промяната ще засегне предимно структури, специализирани в управление на инвестиции. Те обаче ще запазят Merrill в имената си. През ноември миналата година е започнал първият етап на ребрандинга, а сега предстои и втората част от подмяната. Шефът на Bank of America Брайън Мойнихан уточни, че това се прави с цел сплотяване на компанията. Финансовият конгломерат придоби инвестиционната банка Merrill Lynch през 2008 г. в началото на финансовата криза. Bank of America е най-големият банков холдинг в САЩ по активи. Освен в САЩ банката има представителства в десетки страни по света, а оборотът ѝ за 2017 г. възлиза на над 87 милиарда долара.

Източник: CNBC

Азия

Китайската национална офшорна нефтена компания (CNOOC) е открила залежи на нефт с високо качество и дебит в находището Bozhong 19-6, намиращо се в Жълто море, а доказаните запаси от природен газ надвишават 100 милиарда кубични метра, предаде Китайската централна телевизия. Като най-голямото находище на газ в Бохайския залив, открито за последните 50 години, то може да задоволи нуждите на милионен град за 100 години. Въпреки че е втората по големина база за производство на суров петрол в Китай, откритите запаси за последните пет десетилетия там са главно от суров петрол заради сложната геоложка структура. Понастоящем резервоарите за газ се оценяват и ще пристъпят към етапа на използване, когато всички тестове са завършени. Но според анализаторите не всички резерви ще бъдат използвани и ще са необходими години инвестиции, за да се установи количеството резерв, който може да се изпомпва икономично.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
26.02.2019
Dow Jones Industrial
26 057.98 (-33.97)
Nasdaq Composite
7 549.30 (-5.16)
Стокови борси
26.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.01
Heating oil ($US/gal.)2.0100
Natural gas ($US/mmbtu)2.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 329.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.84
Platinum ($US/Troy Oz.)865.90
Hogs (cents/lb.)55.72
Live cattle (cents/lb.)129.92

       Опознай България

Кресненско дефиле

Кресненското дефиле е разположено по поречието на река Струма в югозападна България. В продължение на 18 км реката се врязва между Пирин и Малашевска планина, при което се формират стръмните и живописни склонове на дефилето. Кресненско дефиле е район с висока световна и европейска природозащитна стойност. Дефилето е и биологичен коридор за миграция на едри бозайници между планините на Балканския полуостров, както и миграционен път на птиците. Кресненското дефиле включва местообитания на 58 вида бозайници, между които мечка, вълк, видра, белка, благороден елен, дива котка и др. Тук се срещат 17 вида прилепи, повече отколкото в цяла Средна Европа; 232 вида птици, 31 вида земноводни и влечуги, 14 вида риби; 942 вида дневни и нощни пеперуди, някои от които се срещат само в дефилето. В Кресненското дефиле са открити 457 вида растения, като много от тях са ендемити.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.02.2019
Българска версия: 29597, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999