Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 20 февруари 2019 г., брой 4898
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24331
USD   1.73174
CHF   1.72305
EUR/USD   1.1294*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автомагистрали Хемус АД - София
Атана груп АД - Враца
Демисвет АД - София
Джи Ес Би АД - София
МКГ Груп АД - Враца
Найтхог България АД - София
Първа лекарска асоциация АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

След като месеци наред представители на различни браншове алармираха за сериозни проблеми с променените изисквания, които трябваше да бъдат изпълнени до 31 март 2019 г., финансовият министър Владислав Горанов се съгласи да има отсрочка, която ще важи само за фирмите, които ползват компютърни системи за управление на продажбите. Вместо от 1 април те трябва да подменят софтуера на тези системи и да го свържат към новия тип фискални устройства до края на септември. Всички регистрирани по ДДС търговци, които ползват само обикновени касови апарати обаче, ще трябва да ги подменят до края на март. От Българската стопанска камара (БСК) предупредиха, че удължаването на срока няма да реши проблемите. Работодателската организация отново поиска промяна или отмяна на спорни текстове, защото са "рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса". Според БСК новите правила ограничават белия бизнес и стопират стопанската инициатива. Затова до две седмици бизнес организацията ще сезира Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: Сега

Карина Караиванова депозира пред Народното събрание оставката си като председател на Комисията за финансов надзор (КФН), която влиза в сила от началото на месец март 2019 г. От 1 март Караиванова се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Предложението бе направено от правителството. Към момента български представител в ЕБВР е Калин Митрев. Засега няма предложение за наследник на Караиванова начело на българския финансов регулатор. Номинация може да направи всяка от парламентарно представените политически сили.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Формоване и обработка на плоско стъкло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Шишеджам Аутомотив България ЕАД - Търговище   110 080  
  2   Стъклопакет ТА ЕООД - Хан Крум   10 234  
  3   Кристал Глас ЕООД - Шумен   8 119  
  4   Гласко ООД - Търговище   7 204  
  5   Бул-Ит Глас ООД - Аксаково   5 645  
  6   Кем Глас ЕООД - Пловдив   5 566  
  7   Клер Д ЕООД - София   4 704  
  8   Милкана ООД - Плевен   3 998  
  9   Глас Дизайн ООД - Добрич   3 188  
  10   Интер глас ЕООД - Бургас   1 293  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.02.2019
  Обща стойност (BGN): 686 117.46  
Брой търгувани компании: 34
Premium 89 679.57
Standard 377 700.63
АДСИЦ 203 988.79
Структурирани 14 748.48
Най-голяма промяна в цените
Спиди АД - София 8.05 %
Трейс груп холд АД - София -6.67 %
BaSE - Акции: 3 117.81

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската стартираща финтех компания Payhawk.io привлече финансиране от 1 млн. лв. Основен инвеститор в рунда е фондът Eleven, като в него се включват и бизнес ангели, сред които съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев, създали "Изи Асет Мениджмънт", Пери Блачър, който консултира Google и Barclays UK, и др. Рундът оценява компанията на 7 млн. лв. Payhawk.io e създадена преди шест месеца от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов и Бойко Караджов, и вече има общо седем служители. Компанията предлага финтех платформа, която улеснява малките и средните компании в управлението на бюджетите им. Тя издава корпоративни дебитни карти, както и софтуерно приложение, което събира и разчита данни от фактури и касови бележки, като по този начин премахва нуждата от разходни отчети.

Източник: Капитал

Българската телекомуникационна компания (Vivacom) и Българо-американската кредитна банка ще създадат съвместно дружество за мобилни разплащания. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва производството за концентрация между двете дружества.

Източник: investor.bg

В Окръжния съд в Добрич са постъпили два иска за откриване на производство по несъстоятелност на "Евроманган" ЕАД - концесионер на мангановата мина край село Църква. Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" иска да бъде установена неплатежоспособност на дружеството като посочва, че в качеството му на работодател не е изплатило трудовите възнаграждения на най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. "Енерго Про Продажби" АД претендира, че "Евроманган" има непогасени задължения за 64 986 лева. Доставчикът на електроенергия иска да бъде открито производство по несъстоятелност на "Евроманган" поради неплатежеспособност и свръхзадлъжнялост. Окръжният съд вече назначи съдебно-счетоводни експертизи, които да изяснят има ли проверяваното дружество финансови затруднения и дали те са временни, трайни или необратими.

Източник: Банкеръ

Община Велико Търново предоставя свои територии за изграждането на 4 стоманобетонни междустълбия до новата подстанция на завода на „Кроношпан“ в града, в който са инвестирани 350 млн. лв. С получаването на трасе за новия електропровод ще бъде възможно да се пусне в експоатация филтър за 20 млн. лв. и да заработи с пълен капацитет. По съоръжението се доставят 110 КV, одобрени от „Електроенергиен системен оператор“, като консумацията на компанията ще е 25 MW на час. С реалния старт на фабриката в пълен капацитет се осигуряват и допълнителни работни места. Мегазаводът е разположен на територията на бившите предприятия „Дървообработване ВТ“ и „Битова електроника“, което бе купено последно за 5 млн. лв., както и на няколко общински и частни терена, като в момента „Кроношпан“ държи почти 70 на сто от цялата територия на местната промишлена зона „Дълга лъка“, простирайки се на близо 300 дка. Старите машини на бившия ламелен завод и системите му за пречистване са нарязани за скрап и подменени с нови. От „Кроношпан“ подчертават, че в собствената им екологична програма са заложени емисии от въглеводороди 8 пъти под допустимите. Това прави огромното предприятие най-модерното за производство на плочи от дървесни частици в Европа. Практически в старата столица се изгражда и мебелен клъстер, какъвто австрийската компания реализира в Полша.

Източник: Борба - Велико Търново

Кирил Домусчиев е спечелил търга за "Нова телевизия" и собствеността в "Нет инфо". За една от двете най-големи български телевизии се бореха той и най-големият акционер във "Виваком" Спас Русев. Информацията за сделката идва малко повече от месец, след като настоящият собственик - шведската MTG - се отказа да продаде "Нова телевизия" на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона. Отказът дойде, след като КЗК реши да не разрешава на Келнер да придобие телевизията. Според регулатора, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Знaчитeлният бpoй cpeдcтвa зa мacoвa инфopмaция c ĸoитo щe paзпoлaгa oбeдинeнaтa гpyпa, щe й дaдe cъщecтвeнo пpeдимcтвo пpeд ocтaнaлитe yчacтници, пpeдocтaвящи мeдийни ycлyги. Самият Келнер не притежава други медии в България, а групата на "Нова" не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март т.г. Петр Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Промените в Наредба Н-18 са опасни за функционирането на икономиката

BUSINESSEUROPE: Необходими са нови инициативи за подкрепа на МСП


Предстоящи събития

21 февруари: Дискусионен форум „Бизнесът информира - потребителят избира“

21 февруари: Семинар „Капиталовият пазар като източник на бизнес растеж за МСП“

23 февруари: Стартира учебна програма ”E-commerce Success” с продължителност от два семестъра

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

26 февруари: Специализиран тренинг в три модула за правене на бизнес в Китай

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гърция е изложена на риск да не получи около 750 милиона евро следващия месец, които през миналата година е спечелила при споразумение за облекчение на дълга с еврозоната, тъй като не е приключила договорените реформи, съобщиха в понеделник служители от еврозоната. Парите са част от около 4,8 млрд. евро- печалби от гръцки облигации, държани от централните банки от еврозоната, които ще бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. в полугодишни траншове и отказ от увеличаване на лихвения марж на част от заеми в еврозоната. Заедно двете мерки добавят до 750 милиона на всеки шест месеца. Парите бяха замислени като стимул за Атина да продължи с трудно спечелените реформи, приети по силата на трите спасявания от 2010 г. насам, на стойност повече от 280 милиарда евро общо. Европейската комисия ще публикува доклад на 27 февруари, в който ще изложи напредъка на Гърция в изпълнението на договорените реформи. Заключението на този доклад ще бъде от ключово значение за финансовите министри от еврозоната да решат дали да разрешат плащането.

Източник: Reuters

Америка

Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния внесе съдебен иск срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви извънредно положение, за да заобиколи отказа на Конгреса да финансира стена на границата с Мексико. В понеделник главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ. "Президентът Тръмп се отнася към върховенството на закона с пълно презрение", отбеляза Бесера. Той обяви, че "започва дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия". Съдебният иск бе внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. Главните прокурори на още 15 американски щата се присъединиха към жалбата - Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хавай. Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да си набави средства за построяване на обещаната от него стена по границата с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция.

Източник: Guardian

Азия

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding увеличи дела си в най-голямата местна инвестиционна банка – China International Capital. Alibaba се сдоби с листнати на борсата в Хонконг акции, с което делът ѝ достигна 12%, сочат документи. Интернет компанията е придобила 117 млн. акции на средна цена от 15,50 хонконгски долара. Това се равнява на обща инвестиция от 1,18 млрд. хонконгски долара (230,61 млн. щатски долара), сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни от борсата в Хонконг. Инвестицията означава, че Alibaba сега е вторият по големина акционер с листнати в Хонконг книжа на CICC, с дял от 11,74%. Нейният конкурент Tencent Holdings е най-големият акционер с 12,01%. Влиятелните китайски технологични компании растат агресивно в преживяващия бум финтех сектор, партнирайки си с традиционни финансови институции. Да има две от най-силните китайски интернет фирми за свои основни инвеститори дава на CICC по-голям достъп до техните големи обеми от потребителска информация и развити технологии, докато търси нови области за развитие.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
19.02.2019
Dow Jones Industrial
25 891.32 (8.07)
Nasdaq Composite
7 486.77 (14.36)
Стокови борси
19.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.15
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.5600
Gold ($US/Troy Oz.)1 345.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.00
Platinum ($US/Troy Oz.)822.20
Hogs (cents/lb.)56.52
Live cattle (cents/lb.)128.45

       Опознай България

Двор на кирилицата в Плиска

Дворът на кирилицата в Плиска е създаден от Карен Алексанян. Открит е на 2 май 2015 г. по случай честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в източноправославната християнска вяра. Респектът пред делото на царя покръстител и обединител на българите изразява параклисът в края на двора - "Св. Борис I Покръстител". Високите над 2 м кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата и силата на арменската земя. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си. Скулптурите на цар Борис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. Галерията е разположена в просторно помещение от зидан камък в старинен стил. Картините в нея са нарисувани по идеи на създателя и са закупени от него. Автори са доц. Иван Узунов – ръководител на катедра Живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Михаила Михайлова от София и Валентин Гюлешев от Търговище. Пред Крепостта е разположена Алея на писателите, на която ще са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Тя е ткрита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на поета Пейо Яворов. Специално място е отделено и на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца. Върху внушителна стена са поставени 14 барелефа на творци от 10 националности, които ще се допълват във времето.(Снимка:http://дворнакирилицата.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.02.2019
Българска версия: 29603, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999