Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 февруари 2019 г., брой 4892
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23230
USD   1.72945
CHF   1.72305
EUR/USD   1.1309*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ерида Трейд АД - София
Еуропиън Кепитъл ЕАД - София
Уникредит Булбанк АД - София
Уорлипарсънс Юръп Енерджи Сървисис ЕООД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Над 90 представители на браншови организации и фирми от почти всички сектори на икономиката се включиха в организираната от Българската стопанска камара (БСК) публична дискусия, посветена на влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати. Целта на дискусията бе да се потърси разумен изход от създалото се напрежение сред бизнеса във връзка с прилагането на Наредба № Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Въпреки отправената покана и предварително потвърденото участие, в дискусията не се включиха представители на НАП и на Министерството на финансите. Главният финансов директор на БСК Станислав Попдончев представи резултатите от експресно онлайн допитване, в което се включиха 2493 фирми. Според анкетираните, средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна (вкл. разходите за СУПТО (Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, ако са необходими), е 2423 лв., а средният срок за въвеждане на СУПТО в експлоатация (вкл. закупуване, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала) е 18 месеца. За сравнение, Наредба Н-18 предвижда 6-месечен срок, при това на фона на неясни формулировки, които не позволяват на разработчиците на софтуер да предложат на пазара подходящия СУПТО.

Източник: БСК

Общият паричен ресурс, наличен в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по известен като „Сребърния фонд“, е в размер на 2,928 млрд. лв., съобщава Министерството на финансите (МФ). От тази сума 2,922 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. Трансферираните през януари средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 5,74 млн. лв. Общо за цялата 2018 г. трансферът е над 136,5 млн. лв. при 128 млн. лв. за 2017 г. Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система ще се управляват все така консервативно, както и към момента.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство на сапун, миещи, почистващи и полиращи препарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Фикосота ООД - Шумен   198 455  
  2   Мексон ООД - Пловдив   36 763  
  3   Конвой Уорлд АД - Нови Искър   8 295  
  4   Доверие Грижа ЕАД - Троян   6 898  
  5   Булеко 2000 ООД - София   5 752  
  6   Севън Топс БГ ООД - Пловдив   4 126  
  7   Перилис Трейдинг ЕООД - Кичево   3 088  
  8   Москов и син ЕООД - София   2 687  
  9   Виктори 2000 ЕООД - Свищов   2 653  
  10   Индустриална химия ЕООД - Долно Камарци   2 593  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.02.2019
  Обща стойност (BGN): 429 474.06  
Брой търгувани компании: 40
Premium 31 196.90
Standard 307 877.40
АДСИЦ 88 719.76
Структурирани 1 680.00
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив -11.76 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 8.47 %
BaSE - Акции: 3 115.85
BaSE - АДСИЦ: 24 240.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Едоардо Миролио отваря 24 фирмени магазина на DiKa във Франция. Те ще се намират в 24 големи и по-малки градове, а първият от тях ще бъде открит 13 февруари 2019 г. в столицата Париж. Сделката по придобиване на правото за наемане на магазините беше сключена на 5 февруари 2019 година, съобщи италианският предприемач. Българската модна марка DiKa се настанява в магазините на френска търговска верига, чиито обекти са в процес на ликвидация. Те са с различна площ и различен срок за ползване. Размерът на сделката е 2 млн. евро. Той ще задържи на работа 40-те души от персонала, който и до момента е работил в магазините на френската компания. Навлизането на DiKa на френския моден пазар става точно в момент, в който много от световните производителите на модни облекла свиват производството си и затварят цели вериги. Това обаче може да се окаже предимство за българската марка, насочена към деловата жена. Магазини на DiKa ще бъдат открити в почти всички точки на Франция - Лион, Тулуза, Тур, Неоли, Мелюн, Гренобъл, Тулон, Безие, Сент Етиен, Монпелие и други. До месец ще бъде открит и нов фирмен магазин на марката в Румъния - трети поред. DiKa е представена и в два магазина в Грузия.

Източник: Капитал

Cъдът обяви за нищожна сделката за продажбата на „Царските конюшни“, сключена от бившия oблacтeн yпpaвитeл нa Coфия Beceлин Πeнeв с "Eвpoтpaнcбилд" OOД. Сделката пpoтивopeчи нa дoбpитe нpaви зapaди изключително зaнижeнитe цeни, нa ĸoитo тpи тepeнa oт oбщo 7.3 дĸa в идeaлния цeнтъp нa cтoлицaтa ca пpoдaдeни oт дъpжaвaтa нa чacтнaтa фиpмa. Oбщaтa пpoдaжнa цeнa e 658 870 лeвa, в дeceтĸи пъти пoд дeйcтвитeлнaтa. Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София. Cĸaндaлът се разрази пpeз лятoтo нa 2016 г. Cтaнa яcнo, чe зa cъщитe имoти имa и виcящ cпop зa coбcтвeнocт. B ĸpaйнa cмeтĸa c пoдпиca нa тoгaвaшния peгиoнaлeн миниcтъp Лилянa Πaвлoвa, ĸaтo пpeдcтaвитeл нa дъpжaвaтa, cдeлĸaтa бe aтaĸyвaнa ĸaтo нищoжнa в cъдa. Oтдeлнo пpoĸypaтypaтa зaпoчнa нaĸaзaтeлнo пpecлeдвaнe cpeщy Beceлин Πeнeв и oцeнитeля пo cдeлĸaтa. Haĸaзaтeлнoтo дeлo cлeд пpeĸpaтявaния зapaди нeяcни oбвинeния в ĸpaйнa cмeтĸa ce oзoвa в cпeцcъдa.

Източник: Дарик радио

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 6% от оборота й компанията "Бaлĸaм Гpyп" в размер на 2.57 млн. лв. заради имитация на кафето Nova Brasilia, което според КЗК е пaзapeн лидep в Бългapия oт 2012 дo 2017 г. в ceгмeнтa "млянo ĸaфe". Санкция, но от 40 000 лв. има и за търговския партньор на нарушителя - компания "Aгpo Фyyдc Бългapия". Жалбата е била подадена от производителя на Nova Brasilia - "Яĸoбc Дay Eгбepтc БГ", които се оплакали от почти идентичния вид на опаковката на фалшивото кафе. Цялостният външен вид на опаковката на имитацията заблуждава потребителите и може да повлияе негативно на конкурентната среда, изтъкват от КЗК. Комисията е установила, че в периода от декември 2017 г. до момента "Балкам Груп" произвежда и разпространява на пазара по поръчка на "Агро Фуудс България" продукт кафе "Brazil Selection Gold", вакуум, мляно, 200 гр. с външен вид, имитиращ този на "Nova Brasilia". Решението за външния облик на опаковката на кафето е изцяло и единствено на управителя на "Агро Фуудс България" - Веселин Механджийски. Ангажиментът, който "Балкам Груп" поема като страна по договора, достига единствено до ефективното производство на кафето, но не се разпространява до задължения или права за това дружество, касаещи нейното опаковане и етикетиране на готовата продукция.

Източник: Сега

"Българо-американска кредитна банка" АД приключва четвъртото тримесечие на 2018 година с положителен финансов резултат в размер на 12.315 млн. лева след данъчно облагане, което представлява ръст от 57.3% спрямо нетната печалба преди година. Подобрението на резултата е следствие от увеличението на паричните постъпления от основната дейност (приходи от лихви) на банката до 42.803 млн. лева. Основен дял при тях заемат лихвите от кредитна дейност (94.8%). Продължаващата тенденция на намаляване на цената на привлечените средства рефлектира и в намаляване на лихвените разходи, въпреки нарастването на обема на този ресурс в активите на банката. Най-голямо намаление се отчита при разходите за лихви на клиенти. В края на декември нетният доход от такси и комисионни при БАКБ нараства спрямо същия период на 2017-а и възлиза на 7.107 млрд. лева или 16.10% от общите оперативни приходи на банката.

Източник: Банкеръ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е извършвала планова проверка на държавните НЕК и "Електроенергиен системен оператор" от 2016 г. насам. Това е станало ясно на едно от закритите заседания на регулатора в края на януари 2019 г. Отговорна за проверките на дружествата е дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика", но тя е прехвърляла проверките на НЕК и ЕСО в графиците за планови проверки за следващите години и до момента двете дружества все още остават непроверени от регулатора. Ако НЕК и ЕСО не бъдат включени в графика за проверки през настоящата година, "ще се създаде впечатление, че има неравноправно третиране на държавните дружества от Българския енергиен холдинг в сравнение с трите ЕРП-та", изтъква председателя на комисията Иван Иванов. И дава две седмици графикът на проверките да бъде коригиран.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК очаква НАП и софтуерният бизнес да стигнат до консенсус по промяната на фискалните устройства

За отлагане и преработка на Наредба Н-18 за касовите апарати настоя бизнесът по време на публична дискусия по темата, организирана от БСК


Предстоящи събития

13 февруари: Общо събрание на БАСЕЛ

15 февруари: Покана за „Грантова схема за подпомагане на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари“

21 февруари: Дискусионен форум „Бизнесът информира - потребителят избира“

21 февруари: Семинар „Капиталовият пазар като източник на бизнес растеж за МСП“

23 февруари: Стартира учебна програма ”E-commerce Success” с продължителност от два семестъра

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

26 февруари: Специализиран тренинг в три модула за правене на бизнес в Китай

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британската икономика се е забавила рязко през последното тримесечие на миналата година, като растежът е бил едва 0.2% в сравнение с предходното. Индустриалното производство се е свило, а вътрешното потребление е под натиск заради неяснотите около Brexit. След силните резултати от лятото растежът на икономиката на Обединеното кралство значително се е забавил от отчетените 0.6% през третото тримесечие. Националният статистически офис обяви още, че годишният икономически растеж през четвъртото тримесечие е спаднал до 1.2%, което е най-слабият резултат от 2012 г. насам. През декември пък икономиката се е свила с 0.4% на едномесечна база. Икономисти и Bank of England очакват ръстът на брутния вътрешен продукт да продължи да се забавя и през първата половина на тази година, като централната банка не изключва икономиката на страната да влезе в рецесия. Роб Кенет-Смит, който ръководи дирекцията за БВП в статистическия офис, заяви, че забавянето на ръста се дължи на спада на производството на автомобили и стоманени изделия, като се отчита понижение и при строителството.

Източник: BBC

Америка

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман смята, че американската икономика се насочва към рецесия и то във времена, когато Федералният резерв не разполага с достатъчна огнева мощ, за да отговори подобаващо на евентуално отслабване. „Изглежда има натрупване на по-малки проблеми и на заден фон нямаме добра политика в отговор“, заяви той. Затрудненията на икономиката накараха Федералния резерв да сложи пауза на цикъла на лихвени увеличения, който според Кругман не се е обосновавал на данни още от самото си начало. „Продължението на увеличаването на лихвите наистина изглеждаше като лоша идея“, посочи той. Икономистът не е единственият, който прогнозира по-мрачна картина за най-голямата икономика в света. В проучване на университета „Дюк“ от декември се посочва, че може да се очаква рецесия в страната в рамките на идните две години. „Аз не бих бил толкова категоричен, но изглежда много вероятно“, посочи Кругман. И макар той да не очаква криза с магнитуда на тази от 2008 г., според него политиците във Вашингтон все пак ще имат трудности с това да се справят с някои по-големи сътресения.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайските резерви в чуждестранна валута се увеличиха през януари малко по-силно от очакваното благодарение на поскъпване на местната валута (китайския юан) в резултат на надеждите за прогрес при търговските преговори между Пекин и Вашингтон. Валутните резерви на Китай се повишиха през януари с 15,2 млрд. американски долара, отбелязвайки най-силен растеж в рамките на година и достигайки 3,088 трлн. долара, показват данни на централната банка на страната. Осредните очаквания на финансови пазари бяха за по-скромно увеличение с 9,3 млрд. долара след повишение с 11 млрд. долара през последния месец на 2018 година. Увеличаването на китайските резерви през януари се дължеше на поскъпване на останалите валути извън долара и на повишаване на притежаваните от Пекин финансови активи, се казва в изявление на валутния регулатор. В същото време китайският юан поскъпна през миналия месец с 2,6% спрямо колебливия щатски долар, достигайки в даден момент най-високото си ниво от повече от 6 месеца насам.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.02.2019
Dow Jones Industrial
25 053.11 (-53.22)
Nasdaq Composite
7 307.90 (9.71)
Стокови борси
11.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.67
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)2.6500
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 311.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.72
Platinum ($US/Troy Oz.)789.10
Hogs (cents/lb.)59.08
Live cattle (cents/lb.)128.30

       Опознай България

165 години от рождението на Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е един от най-величаните и същевременно най-остро критикувани политици в съвременната история на България. Роден e на 12 февруари (нов стил) 1854 г. в Търново. Той навлиза в политиката след Освобождението. Започва кариерата си като борец по време на Възраждането. Учи в Одеската семинария, водач е на потушеното Старозагорско въстание от 1875 г. В първите години след Освобождението, той се хвърля енергично и ентусиазирано в борбата срещу Берлинския договор, във формирането на либералната партия и парламентарните дебати. Решимостта и способността му да различава възможното от невъзможното, го превръщат в един от най-влиятелните и уважавани политици по онова време. Избран е за пръв регент преди избирането на нов монарх в страната. Стамболов е министър-председател на България от 20 август 1887 до 17 май 1894 г. Прави много за модернизацията на страната в икономически, политически, административен и културен аспект – по негово време е изградена комплексна транспортна мрежа, създадени са много закони, поощряващи селското стопанство. Той осигурява държавна защита на стоките местно производство и подписва благоприятни търговски договори с няколко големи европейски страни. От друга страна, обаче, противниците на Стамболов има за какво да го винят: авторитарно управление, жестоко отношение към политическите му опоненти, преследване на опозицията. Неговата свръхамбициозност в крайна сметка го довежда до сблъсък с не по-малко амбициозния цар Фердинанд и слага край на политическата му кариера. След 1894 г. е подложен на различни унижения и преследвания: отказано му е разрешение да напусне страната, а имуществото му е конфискувано. На 3 юли 1895 г. е нападнат и варварски пребит от група македонци на софийска улица. Умира от раните си три дни по-късно.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.02.2019
Българска версия: 29604, Английска версия: 2897

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999