Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 28 януари 2019 г., брой 4881
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25899
USD   1.72381
CHF   1.72929
EUR/USD   1.1346*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агенция за събиране на финансови задължения и факторинг АД - Смолян
Брюъри инвестмънт АД - Велико Търново
Джи Ел Билд София АД - София
Интрансмаш инженеринг АД - София
Миртал ЕООД - София
Офф Медия АД - София
Радис Груп АД - Пловдив
Синтетика АД - София
Хан Крум АД - Хан Крум
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Частните пенсионни фондове, в които родените след края на 1959 г. работници задължително се осигуряват за втора пенсия, са постигнали средна годишна доходност от управлението на натрупаните пари в размер на 1,17%, обявиха от Комисията за финансов надзор. Два от задължителните универсални фондове са реализирали доходност от 2,2%, два са постигнали около 1,5%, а при останалите резултатите са по-лоши. Един от фондовете обаче има отрицателна доходност от минус 0,09%. Като данните на КФН се отнасят за резултата от управлението на парите за втора пенсия за период от две години – 2017 г. и 2018 г. При доброволните пенсионни фондове, в които хората правят вноски по желание за трета пенсия, резултатите са малко по-добри. Максималната постигната доходност е 3,64%, а средната за пазара е 1,89%. Един от доброволните пенсионни фондове обаче е реализирал минимална годишна доходност от 0,01% за периода 2017-2018 г. Пенсионните фондове са постигнали добри резултати като се има предвид в какво могат да инвестират натрупаните средства от вноските на хората.

Източник: Труд

Българите са на последно място в ЕС по ползване на интернет, сочат данни на Евростат. Едва 65% от сънародниците ни сърфират редовно в мрежата. Става дума за хора на възраст 16 - 74 години, които са ползвали интернет в последните три месеца. Средният показател в ЕС е 85 на сто. Първенец е Дания, където близо 100 процента от хората ползват мрежата редовно, докато България е на последно място. В 6 страни процентът надхвърля 90, както и в Исландия, Норвегия и Швейцария, които са извън ЕС. Някои от възможностите на мрежата се ползват най-малко от българите. Така например интернет банкиране имат едва 7% при 54% за ЕС. В Дания, Холандия и Финландия процентът е 89. Хората в България най-малко използват мрежата и за изпращане на имейли - 40 на сто при среден показател за ЕС от 73%. Едва 25% от българите търсят някаква здравна информация през мрежата при дял за ЕС от 52 на сто. Около 30 на сто от българите слушат музика през интернет при 50% за европейците. Свалянето на игри и играта в мрежата е също най-слабо застъпено у нас - 14 на сто.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на парфюми и тоалетни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Рубелла Бюти АД - Рудозем   53 645  
  2   Арома АД - София   30 627  
  3   Лавена АД - Шумен   17 829  
  4   Солвекс Козметични продукти ООД - Кричим   14 271  
  5   Рефан България ООД - Труд   13 432  
  6   Агива ООД - Варна   13 008  
  7   Розаимпекс ООД - Пловдив   12 326  
  8   Био Фреш ООД - Царацово   10 381  
  9   Релина ЕООД - Сливница   6 709  
  10   Фреш ап Козметикс ЕООД - Тополи   6 066  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.01.2019
  Обща стойност (BGN): 1 353 341.71  
Брой търгувани компании: 38
Premium 110 812.06
Standard 938 537.58
АДСИЦ 303 992.07
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София -5.26 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София 4.46 %
BaSE - Акции: 1 238 427.27

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавната компания "Булгартрансгаз" ще направи трети, последен опит да запълни планирания транзитен газопровод, по който се очаква да преминава природен газ от "Турски поток" през страната ни до границата със Сърбия. Тя очаква да постигне приемливи предложения, които да гарантират финансовата жизненост на проекта. Третата фаза на икономическия тест по процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“ трябва да приключи до 31 януари 2019 г., след като първите две фази на теста, проведени през миналата седмица, се оказаха неуспешни. Тестът трябва да определи какъв е търговският интерес към тръбата. При първия етап от четирима регистрирали се участници в процедурата обвързващи оферти са подали само трима, но с недостатъчни количества за транзит. При втората фаза капацитетът, заявен от участниците в процедурата на българо-турската граница, е приблизително 100% от обявения входен капацитет. На българо-сръбската граница участниците са заявили приблизително 90% от обявения капацитет.

Източник: Сега

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за 15-и пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Близо 150 млн. са инвестициите на годишна база през последните 3 години. Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „ТЕД БЕД“ ЕАД. Компанията осъществява 50% от износа на матраци от България към Германия и е ключов доставчик за някои от най-големите немски търговски вериги. През 2018 г. осъществява инвестиция в размер на 10 млн. лв. в строителството и оборудването на нова производствена база с площ 14 000 кв. м. За успешната експлоатация на модерното оборудване тече подбор и обучение на 100 нови служители. Второ място е за „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, а трето - на „Шенкер“ ЕООД. В категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на германската икономика получи „Нухелт“ АД. Компанията за производство на здравословни снаксове под бранда RiceUP! започва своята дейност през 2016 г. Стартира с персонал от 8 човека, който нараства многократно и към края на 2018 г. е 184 човека. Освен че се развива в България, за две години „Нухелт“ достига и пазарите на общо 6 континента и 55 държави. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%. Второ място зае „Пентакс Медикъл България“ ЕООД, а трето - „Смарт Органик“ АД. В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Алианц България Холдинг“ АД.

Източник: economic.bg

Новият собственик на "Слънчев ден" е фирма на Ангел Палийски, който е най-известен в публичното пространство като дългогодишен президент на футболния клуб "Ботев" - Пловдив. Георги Гергов е продал на "Амадеус - Ей Си Джи" своите 100% в "Съни тур", което е мажоритарен акционер в курортното дружество. Това е станало още на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. от Гергов така известната "Дупка" - 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи. "Амадеус - Ей Си Джи" е основано през 2005 г. от Ангел Палийски, който тогава е едноличен собственик, а управители са Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Компанията наследява дейността на съществуващата още от 90-те като едноличен търговец "Амадеус - Ангел Палийски". Към днешна дата вече тримата са съдружници и управители, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов - останалите 16%. Компанията се занимава с ресторантьорство и през летния сезон наетите й служители достигат над 150 души, а годишните обороти са около 2 млн. лв.

Източник: Капитал

Пловдивският хотел “Дунав” се продава отново от частен съдебен изпълнител за 3,5 млн. лв. Цената е двойна по-ниска от обявената през ноември 2018 г. Обявата е пусната преди няколко дни, срокът за оферти е 19 февруари 2019 г. През ноември същият хотел бе пуснат с първоначална цена 6,6 млн. лв., но очевидно никой не е проявил интерес. “Дунав” е един от големите хотели в района на Пловдивския панаир, който пловдивчани наричаха дълги години “виетнамските общежития”. Той бе купен преди години от “Заводски строежи ПС Пловдив”, но от няколко години не работи. Само първите етажи се използват от общински служби заради удобното разположение, а леглата и ресторантското оборудване отдавна са разпродадени.

Източник: 24 часа

Стартира ремонтът на гаровия комплекс в град Карнобат като се очаква той да приключи след 2 години, съобщават от Национална компания „Железопътна инфраструктурата“ (НКЖИ). Гарата, която се намира на железопътната магистрала Пловдив – Бургас и е част от европейския коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“, не е ремонтирана повече от 33 години. Реконструкцията на жп гара Карнобат включва пълно архитектурно обновяване на приемното здание, отговарящо на всички европейски изисквания за енергийната ефективност, техническа безопасност и достъпна среда. Изпълнител на обекта е обединение „Железопътна инфраструктура Карнобат“ ДЗЗД, състоящ се от фирмите „Билдинкс“ ООД и „Билдинг Комфорт“ ООД, а договорът е на стойност 4 142 125,00 лв. без ДДС.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК предлага стартиране на обществен дебат за промени в Кодекса на труда

Томчо Томов: Съкращенията в държавната администрация - правилна, но недостатъчна мярка

АОБР настоява за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица


Предстоящи събития

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Бизнес климатът в Германия се влошава до най-ниското си ниво от почти три години, тъй като търговската несигурност и по-слабият растеж в Китай засилиха опасенията за икономическите перспективи. Индексът на института Ifo, измерващ бизнес доверието в най-голямата икономика в Европа, спадна до 99,1 пункта през януари спрямо 101 пункта, отчетени през декември. Петото поредно влошаване на настроенията сред бизнеса увеличава съмненията относно способността на икономиката на Германия да се възстанови от спада през втората половина на миналата година. Като се прибавят и данните за активността в сектора на промишлеността, публикувани по-рано тази седмица, които отчитат първи спад за последните четири години, ситуацията се влошава още повече. Макар че управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви в четвъртък, че рецесията не е възможен сценарий, той даде по-мрачна икономическа оценка, отколкото само преди шест седмици, когато политиците решиха да ограничат стимулите, слагайки край на програмата за обратно изкупуване на активи.

Източник: Bloomberg

Америка

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без постигнато споразумение може да струва на американския производител на автомобили Ford до 1 млрд. долара. Основните фактори за този резултат са митата, приети от Световната търговска организация, и отслабващата британска лира. В сряда главният финансов директор на Ford Боб Шанкс не пожела да посочи точния размер на очакваните финансови последствия за компанията при неуредена раздяла между Кралството и блока, но уточни, че автомобилният гигант се подготвя за най-лошия вариант. На 10 януари Ford обяви, че планира да съкрати хиляди работни места в Европа, както и да закрива заводи, като целта е компанията да се върне на печалба на Стария континент. В Европа за Ford работят 53 хил. служители. Автомобилните производители, както и други големи индустриални компании, сред които и Airbus, отново предупредиха тази седмица британското правителство за възможните проблеми за бизнеса, до които т.нар. „твърд“ Brexit може да доведе.

Източник: Guardian

Азия

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor заяви, че китайското съвместно предприятие, в което участва, приема молби от своите служители за доброволно пенсиониране и преразглежда различни „оптимизационни планове“ в своите заводи в страната заради слабите продажби на този ключов за компанията пазар. Китай, най-големият автомобилен пазар в света, се бори със спадове в продажбите в различни сектори за първи път от десетилетия главно заради търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, което през изминалата година ескалира до размяна на мита върху стоки за милиарди долари. Това предизвика остри затруднения за Hyundai, която все още се възстановява от дипломатическите трусове между Сеул и Пекин, свили търсенето на корейски продукти на територията на Китай. Hyundai, заедно с придобитата от концерна Kia Motors, беше третият по големина автомобилен производител в Китай до 2016 г. като в момента продажбите на концерна за 2018 г. достигнаха едва половината от неговия общ производствен капацитет.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
25.01.2019
Dow Jones Industrial
24 737.20 (183.96)
Nasdaq Composite
7 164.86 (91.40)
Стокови борси
25.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.13
Heating oil ($US/gal.)1.8700
Natural gas ($US/mmbtu)2.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.3900
Gold ($US/Troy Oz.)1 301.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.79
Platinum ($US/Troy Oz.)820.40
Hogs (cents/lb.)62.12
Live cattle (cents/lb.)126.85

       Опознай България

28 януари – празник на Разград

От 1994 г., по случай освобождението на града от османско робство, Разгрaд чества своя празник на 28 януари. Градът е освободен от войските на ІІІ-ти армейски корпус под предводителството на княз Александър Дондуков-Корсаков на 16 /28 януари 1878 г. На 22 януари / 5 февруари военният комендант на града Владимир Василиевич свиква гражданите за избиране на първия общински съвет. Избрани са 8 съветници и по предложение на окръжния началник за първи кмет на градската община е избран Георги А. Попов. /който управлява около една година. Разград се намира в североизточната България, в Дунавската равнина. Близостта му с Румънската граница и река Дунав създават условия за развитие на икономически и транспортен потенциал. Регионът се населява от древни времена, като свидетелство за това са праисторическите селищни могили, открити в околностите му. Съвременният Разград е наследник на римския град Абритус. Сред забележителностите на града изпъкват джамията, построена през 1616 г., бронзовата скулптура Момина чешма, християнският храм Свети Николай Чудотворец, а един от най-известните символи на града е Часовниковата кула, издиганата през 1864 г. В Разград се провеждат различни фестивали - на капанските традиции и обичаи, придружен от Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.01.2019
Българска версия: 29604, Английска версия: 2900

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999