Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 11 януари 2019 г., брой 4870
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16298
USD   1.69556
CHF   1.73451
EUR/USD   1.1535*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  ВМТ Орбита АД - София
Зебра АД - Нови Искър
Мокреш Солар парк АД - София
Текстилец АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската стопанска камара се противопоставя категорично на предлаганото от Министерския съвет отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДНПНП). Подобно действие би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата. Развитието на икономиката в една държава се случва преди всичко благодарение на предприемачите, а те работят успешно само в условията на спокойна и предвидима бизнес среда. За съжаление, у нас са налице непрекъснати промени в законодателството, което генерира нестабилност и невъзможност за дългосрочно планиране на стопанската дейност. С изключително притеснение отбелязваме, че през последните години се наложи практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск. Аналогичен подход като този по ЗАРИДНПНП беше приложен и по отношение влизането в сила на определянето на такса „битови отпадъци“ на база количество (за което БСК настоява повече от 15 години!), вместо на база стойността на имотите или активите. Настояваме Министерският съвет да оттегли предложението си за 6-месечно отлагане на срока за влизане в сила на ЗАРИДНПНП и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание.

Източник: БСК

С мотива да спре злоупотребите с укриване на обороти финансовото министерство и НАП наложиха нови технически изисквания за фискалните устройства на търговците. На практика те ще доведат до подмяна на близо половината касови апарати в страната - над 150 000, а на останалата половина ще се наложи модификация на софтуера. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите, също трябва да го съобразят с новите изисквания или да го заменят с нов. Оценките са, че това ще струва на бизнеса близо 120 млн. лв. Работодателски организации и разработчици на софтуер от месеци алармират, че определеният за регистрираните по ДДС търговци срок - 31 март 2019 г. , е твърде кратък за работата, която трябва да се извърши, и голяма част от фирмите няма да успеят да отговорят на изискванията навреме. За малките фирми, които не са регистрирани по ДДС, срокът е 1 юли 2019 г.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на домакински, санитарно-хигиенни и тоалетни изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Септона България АД - Русе   49 636  
  2   Санитекс Пейпър Продуктс ООД - Костинброд   15 473  
  3   Интерпред Партнер АД - Гоце Делчев   14 694  
  4   Айгруп ЕООД - Новачево   7 050  
  5   Суордсан ООД - Карнобат   5 767  
  6   Мегатрейд Експрес ООД - София   5 264  
  7   Пейпър пак продакшън ЕАД - Костенец   4 786  
  8   Паломита ЕАД - София   4 327  
  9   Белопейпър ЕООД - Костенец   3 555  
  10   Нитек ЕООД - София   2 697  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.01.2019
  Обща стойност (BGN): 2 148 941.45  
Брой търгувани компании: 49
Premium 289 338.26
Standard 1 123 474.53
АДСИЦ 34 822.89
Структурирани 18 305.77
Облигации 683 000.00
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -7.83 %
Агрия груп холдинг АД - Варна 6.25 %
BaSE - Акции: 1 810.82

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Нов буферен паркинг със 193 паркоместа ще заработи в средата на август 2019 година на метростанция „Стадион Васил Левски“ в центъра на София. Довършителните работи по паркинга ще стартират от началото на февруари 2019 г. Центърът за градска мобилност, който вече стопанисва буферните паркинги, обяви обществена поръчка за довършване на съоръжението, така че то да започне да се ползва от гражданите. В рамките на 6 месеца фирма „Калистратов груп“ ООД ще ремонтира обекта. Той ще стане достъпен в средата на август. Подземният паркинг ще предлага и услугата "Паркирай и пътувай", която представлява съчетание на ползването на лично превозно средство и безплатно паркиране срещу ползване на метрото. В програмата за тази година е предвидено да се ремонтират още два паркинга – подземният до Централна гара, който има 73 паркоместа, както и един надземен в район „Надежда“. ЦГМ стопанисва 10 обществени надземни паркинга и 4 подземни буферни паркинги.

Източник: Банкеръ

Близо 2,5 млн. лв. е обявената цена за търговски център, намиращ се на ул. “Магистрална” във Велико Търново. Имотът включва магазин с площ от 2500 кв.м от партер, с прилежащ паркинг, офис и склад 500 кв.м. В момента там се помещава магазин за козметика и битова химия, като исканата цена е една от най-високите на имотния пазар. Собствениците на имотa предлагат възможност и за дългосрочно отдаване под наем. Сред атрактивните оферти е продажбата на автомивка и магазин за авточасти, намиращи се в кв. “Картала”. Исканата цена е близо 800 000 лв. Обособените части на имота включват още двуетажна сграда със застроена площ от 316 кв.м, обслужваща сграда /офис, кафе и портиерна/, двуетажна сграда с 82 кв.м, сервиз за гуми, метален навес, сграда за кладенец с бетонов резервоар и помпена станция. 640 000 лв. е обявената продажна цена на магазин с площ от 465 кв.м, намиращ се на бул. “Никола Габровски”.

Източник: Янтра - Велико Търново

Директорът на дъщерната фирма на БРП „Порт инвест“ Румен Попов е новият изпълнителен директор на параходството. Досегашният директор на корабоплавателната фирма Драгомир Кочанов е освободен от поста по негово желание, заявено с подадено през ноември предизвестие. Кочанов пое БРП през март 2002 година, когато фирмата бе във финансов колапс. В следващите години успя да изправи параходството на крака и да го доведе до печалба. През 2006 година притежаваното „Химимпорт“ купи 70% от капитала на БРП и продължи да го развива.

Източник: Фирмена информация

Община Пазарджик е пропуснала да поиска неустойки в размер от 1 млн.лв. от дружество на Гинка Върбакова. Общината е продала парцел за строеж на соларен парк, който купувачът така и не е изпълнил изцяло. След като през ноември Антикорупционния фонд (АКФ) сезира прокуратурата за пропуска на общината, сега фондът е получил достъп и до договора, от който се виждат конкретните параметри на сделката. Договора от страна на купувача е подписан от настоящият изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев. През 2007г. той е бил пълномощник на дружеството "Риал Стейтс". Преди седмици Министерският съвет реши държавното дружество, което Беличев сега управлява, да получи 1.34 млрд.лв., за да дострои магистрала "Хемус". В срок от десет месеца купувачът е трябвало да промени предназначението на земята, а десет месеца след това да проектира соларен фотоволтаичен парк с мощност 50 MW. От одобрението на проекта "Риал Стейтс" има 32 месеца да построи парка. Размерът на инвестицията е трябвало да е 400 млн. лв. Впоследствие в продължение на поне две години дружеството трябва да поддържа минимум 52 работни места на обекта. Според договора, ако купувачът не спази сроковете или условията в него, общината ще получи неустойка от един милион лева. Община Пазарджик изобщо не се е поинтересувала от тези пари.

Източник: Капитал

През 2018 г. влошеното финансово състояние на „ТЕРЕМ“ ЕАД спрямо предходни години се подобрява съществено, поне що се отнася до печалбата. Тя скача със 107% на годишна база - от 1,52 млн. лв. преди година до 3,16 млн. лв. сега. За първите 6 месеца от 2018 г. дружеството отчете печалба от 1,3 млн. лв. Въпреки над двойния ръст на печалбата приходите от продажби в края на деветмесечието на 2018 г. отчитат различна тенденция - те спадат с цели 112 на сто - до 3,3 млн. лв. при 7 млн. лв. за същия период на 2017 г. Причината за добрия плюс в крайна сметка е в силно редуцираните разходи – основно за амортизации на нефинансови активи и разходи за външни услуги. Разходите за материали също са орязани почти изцяло в края на деветмесечието – от 1 млн. лв. за 2017 г. до 100 хил. лв. през септември 2018 г. През деветмесечието компанията е инвестирала 1,3 млн. лв. „Група „ТЕРЕМ” отчита увеличение от 1% на произведената продукция и спад от 10% на реализираните (агрегирани) нетни приходи от продажби през деветмесечието на 2018 г., в сравнение със съпоставимия период от предходната 2017 г. Компанията е свила и персонала си. В рамките на една година (от 01.10.2017 г. до 30.09.2018 г.) броят на служителите е свит с общо 167 човека, като към края на септември за „ТЕРЕМ“ работят 1263 човека.

Източник: investor.bg

Регулирана информация

На 10.01.2019 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпиха Уведомления по чл. 148 б от ЗППЦК от Випом АД - Видин /VIPOM/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Съвместна декларация на представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия

Университетите не са гъвкави да дават практически опит на студентите си

БСК настоява да не се отлага влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход


Предстоящи събития

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 4 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Лидерите на италианското правителство започнаха кампанията си за вербуване на съюзници за т.нар. "евроскептичен съюз", с който искат да дадат обща платформа на евроскептичните партии на предстоящите избори за Европейски парламент през месец май. Очаквано първата спирка на посланика на идеята - италианския заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Матео Салвини, беше Полша. Вчера той се срещна с лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. На последвалата обща пресконференция двамата заявиха, че двете държави ще бъдат част от "нова пролет" за Европейския съюз (ЕС) и че се надяват на добри резултати за евроскептичните партии на изборите. Целта на евроскептичния съюз е да бъдат привлечени други по-големи консервативни групи, които да изградят предизборните си кампании върху обща платформа. 

Източник: Reuters

Америка

Разговорите за преодоляване на острия търговски конфликт между Китай и САЩ, състояли се тази седмица, бяха задълбочени и позволиха да бъде създадена здрава основа за преодоляване на тежненията на всяка от двете страни, съобщи днес китайското министерство на търговията, без да посочи повече подробности за най-спорните въпроси. Тридневните разговори в Пекин приключиха вчера и бяха първите преки преговори след срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в Буенос Айрес през декември. Там те се договориха за 90-дневно примирие в търговската война, нанесла щети на взаимния стокообмен за стотици милиарди долари. "Двете страни проведоха активна работа в съответствие с важните договорености на техните лидери, - се казва в съвместното съобщение, публикувано на официалния сайт на министерството.

Източник: Associated Press

Азия

Германската химическа компания BASF е подписала споразумение с китайската провинция Гуандун, предоставяйки допълнителни подробности за планираното производство на компанията на стойност 10 млрд. долара в този индустриален регион на Китай. Споразумението, което следва от меморандум за разбирателство, подписан през юли 2018-а година, включва разпоредби, свързани с устойчивото използване на суровини и технологии, предназначени да намалят екологичното въздействие на немския завод. Около девет квадратни километра ще бъдат заделени за обекта, който ще произвежда до 1 милион метрични тона етилен годишно и ще включва няколко завода за потребителски продукти, посочват от BASF. "До 2030 г. делът на Китай в глобалното химическо производство ще се увеличи до близо 50%", заяви председателят на BASF Мартин Брудермюлер. Компанията подписа така наречената „рамкова сделка“, в която проектът надхвърля „меморандума за разбирателство“, който беше съгласуван по-рано.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
10.01.2019
Dow Jones Industrial
24 001.92 (122.80)
Nasdaq Composite
6 986.07 (28.99)
Стокови борси
10.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.63
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)3.0300
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 294.50
Silver ($US/Troy Oz.)15.76
Platinum ($US/Troy Oz.)827.20
Hogs (cents/lb.)64.08
Live cattle (cents/lb.)125.92

       Опознай България

Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Пловдив е първият български град Европейска столица на културата. Двадесет години след като беше домакин на Месеца на културата през 1999 г., градът ще отпразнува през 2019 г. най-престижната културна инициатива на Европейския съюз. Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 включва 300 проекта и близо 500 събития. Те обхващат не само град Пловдив, но и целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. Матера в Южна Италия е побратимата на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. Двата града взаимодействат активно по общи проекти и инициативи. Матера е носител на титлата заедно с регион Базиликата. Откриването ще бъде в рамките на периода между 11 и 13 януари 2019 г., когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града. Те ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно откриващо събитие в програмата - спектакъла „Ние сме всички цветове“. (Източник: https://plovdiv2019.eu)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.01.2019
Българска версия: 29611, Английска версия: 2902

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999