Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 08 януари 2019 г., брой 4867
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17993
USD   1.70889
CHF   1.74208
EUR/USD   1.1445*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

България са нареди на четвърто място по ръст на продажбите на дребно през ноември 2018 г. на годишна база сред държавите членки на Европейския съюз. Продажбите на дребно у нас нараснаха за девети пореден месец, при това с едно от най-силните повишения в рамките на изминалата година. Това става ясно от официалните данни на Евростат. В страната ни продажбите на дребно са нараснали с 0,8% на месечна база през ноември, което обаче е забавяне спрямо октомври, когато е бил отчетен ръст от 1%. На годишна база обаче повишението в страната достига 6,6%, което ни нарежда на четвърто място в ЕС след Словения, Румъния и Литва.

Източник: Банкеръ

Международните валутни резерви на България възлизат на 24,2 млрд. евро в края на ноември 2018 г., отчитайки минимално нарастване от 0,1% спрямо предходния месец, посочват от Министерство на финансите (МФ). Положителен принос имат парите в обращение (с месечно нарастване от 0,8%), депозитът на правителството (1,7%) и сметките на други депозанти (0,3%). Банковите резерви продължаат да намаляват, но с по-нисък темп, като свиването е с 2%, при спад от 5,2% през октомври. Растежът на валутните резерви на БНБ, спрямо същия период на предходната година, се ускорява до 8,8%. Основен принос имат банковите резерви с нарастване от 20% на годишна база, следвани от парите в обращение (растеж от 11,3%).

Източник: investor.bg

 
Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Туристическа агенция Солвекс ЕООД - София   49 433  
  2   ТУИ България ЕООД - Варна   41 251  
  3   Клуб Магелан ООД - Варна   35 183  
  4   Астрал Холидейз Интернешънъл АД - Пловдив   34 813  
  5   Теди Кам ЕООД - Бургас   31 410  
  6   Бохемия ЕООД - София   27 533  
  7   Премиер Турс ЕООД - София   21 972  
  8   Съни Турс ООД - Трявна   21 078  
  9   Тез Тур Инкаминг ООД - София   18 553  
  10   Абакс ЕООД - Пловдив   18 292  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.01.2019
  Обща стойност (BGN): 1 203 239.74  
Брой търгувани компании: 34
Premium 103 553.15
Standard 1 067 675.77
АДСИЦ 20 872.95
Структурирани 11 137.88
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна 10.00 %
Трейс груп холд АД - София -5.67 %
BaSE - Акции: 701.12
BaSE - АДСИЦ: 1 036.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Покупката на електронни винетки е в противорeчие със Закона за електронната търговия (ЗЕТ), коментира Емил Георгиев от Инициатива “Правосъдие за всеки”. АПИ осъществява продажбата на електронни винетки и чрез дружество – посредник “Интелигентни трафик системи” ЕАД.

Източник: frognews.bg

Софийският производител на медни продукти "София Мед" ще се разширява с кредит 85 млн. евро от няколко банки и с внесени в капитала над 17 млн. лв. От общата сума Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне 25 млн. евро, а останалите средства ще бъдат осигурени от неназовани търговски банки, с които компанията работи. С кредита гръцкото предприятие ще разшири капацитета си за производство на продукти с по-висока добавена стойност и ще засили научно-развойната си дейност, съобщиха от ЕБВР. "София Мед" е сред 15-те най-големи компании в България с приходите си - над 830 млн. лв. за 2017 г. Гръцкият собственик Viohalco притежава и "Стомана" - Перник, и "Етем България" в София. Заемът от ЕБВР се отпуска за срок 7 години. Останалата част от финансирането ще дойде от традиционни партньори на компанията, казаха от "София Мед". Със средствата компанията планира да разработи нови продукти с по-висока добавена стойност, за които има силно търсене на световния пазар, и затова част от кредита ще бъде инвестирана в ново звено за научно-развойна дейност.

Източник: Капитал

MTG договори кредитна линия в размер на 1 млрд. шведски крони от банка Nordea, което ще осигури допълнително финансиране за MTG след разделянето и листването на борсата на Nordic Entertainment Group (NENT Group) през първото тримесечие на 2019 година. Обявеният по-рано договор за продажба на акциите на MTG в Нова Броудкастинг груп на PPF Group на Петр Келнер е прекратен. MTG започна преговори с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България. Прекратяването на договора с PPF Group е след решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да не разреши сделката, както и след изтичането на удължения краен срок по договора между двете страни за приключване на продажбата. Чешкият милиардер Петр Келнер придоби през август 2018 година българското подразделение на мобилния оператор Теленор. Очаква се MTG да приключи разделянето си на две компании - MTG и NENT Group - през март 2019 г., като NOVA ще остане част от MTG до приключване на продажбата й. Тригодишният револвиращ валутен кредит в размер на 1 млрд. шведски крони може да бъде усвояван изцяло или на части след листването на NENT Group на борсата.

Източник: Сега

С решение на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД е назначен нов управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Това е инж.Христо Иванов, който заема мястото на досегашния управител на дружеството Пламен Пешаров. Инж. Иванов е дългогодишен специалист в областта на железопътния транспорт, като професионалната му кариера е изцяло свързана с железницата. Започва през 1984 година като технолог на гара Стамболийски. Преминава през различни позиции, а от 2016 година заема длъжността „Ръководител превози” в частен железопътен превозвач. Новият началник вече е заемал същият пост по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, но бе освободен след като Ивайло Московски стана за трети път министър в третото правителство на Бойко Борисов.

Източник: Банкеръ

Болница Токуда осъди Здравната каса на рекордно висока сума от 3,4 млн. лв. Става въпрос за стари задължения от 2015 г. на НЗОК към лечебницата, които са за извършена от нея, но въпреки това неизплатена медицинска дейност – т.нар. надлимитна. По тази линия само за три години – от 2015-а до 2017-а НЗОК е задлъжняла към лечебните заведения в страната общо с около 123 млн. лв., в резултат на което те започнаха лавинообразно да предявяват съдебни искове към финансовата институция. Присъденото обезщетение за Токуда е с решение на Софийския градски съд. То включва: 2 576 330,00 лв.– възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ, 671 178,04 лв. лихви за забавяне, 362 289,60 лв. – стойността на вложените медицински изделия, 95 062,32 лв. – лихви за забавяне и 148 154,36 лв. разходи по делото. Присъденото обезщетение е на първа инстанция и по всяка вероятност НЗОК ще обжалва.

Източник: Труд

Българската верига ресторанти Happy Bar & Grill ще отвори заведение в Лондон, съобщава специализираният сайт eater.com. Обектът ще заеме мястото на американската верига за бързо хранене TGI Fridays на улица Ковънтри в квартал „Уест Енд“ в централната част на града. В България веригата разполага с 22 обекта и има още два в Барселона. Според информацията ресторантът ще отвори в Лондон малко по-късно през тази година. Happy стартира във Варна през 1994 г. и в момента разполага с богато меню, включващо пици, пасти, бургери, салати, както и традиционни български ястия. Голяма част от менюто се предполага, че ще бъде пренесено и в Лондон.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

8 януари: Заседание на НСТС

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 4 - 12 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Активи на стойност близо 800 млрд. паунда (1 трлн. долара) се преместват от Великобритания в нови финансови центрове в ЕС преди Брекзит, според  консултантската компания EY. Тя проследява плановете на 222 финансови компании, откакто британците гласуваха на референдума през юни 2016 г. В последната си актуализирана информация в края на ноември м.г. компанията обяви, че най-малко 80 фирми вече обмислят или са потвърдили преместването на активи и персонал. “Колкото по-близо сме до 29 март без споразумение, толкова повече активи ще бъдат прехвърлени”, коментира Омар Али от EY. Междувременно над 200 британски депутати подписаха писмо до премиерката Тереза Мей, призовавайки я да отхвърли варианта за Брекзит без споразумение, пише в. “Гардиан”. Британският парламент поднови работа след коледната си почивка. Дебатите по сделката за Брекзит се очаква да започнат в сряда, а гласуването ѝ - на 15 - 16 януари.

Източник: CNBC

Америка

Финансирането на неправителствени организация в Бразилия ще подлежи на строг контрол, заяви новият президент на страната Жаир Болсонаро. Той обясни, че намерението е да се оптимизира използването на публични средства и принасянето на повече ползи за хората, които са подпомагани от НПО-та. За контрола върху такива организации е подписан президентски декрет, който обаче ако не бъде утвърден от Националния конгрес на Бразилия, ще стане невалиден след 120 дни. Междувременно в град Форталеза вилняха криминални банди. Обект на атаките са банки, полицейски управления, обществени автобуси. Министърът на правосъдието изпрати в щата Сеара допълнително 330 федерални агенти. Според бразилските власти атаките са в отговор на плановете осъдени престъпници да се изпращат в затворите със свободни места, а не както е досега - в зависимост от принадлежността им към определена криминална група.

Източник: Reuters

Азия

Индия предвижда да въведе в експлоатация до 2031 г. 21 нови ядрени реактора с обща мощност от 15 700 мегавата. Това съобщи индийския държавен министър, отговарящ за атомната енергетика Джитендра Сингх. В отговор на депутатски въпрос министърът посочи, че 9 реактора са на различни етапи на строителство, което се планира да приключи до 2024-2025 г. По два реактора се изграждат в щатите Гуджарат, Раджастан и Харияна и още три в Тамил Наду, пише The Times of India. Други 12 атомни реактора са получили административни разрешителни и финансови ратификации от правителството през юни 2017 г. Сингх отбеляза също, че пет площадки са получили „принципно“ одобрение за строителство на още 28 реактора.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
07.01.2019
Dow Jones Industrial
23 531.35 (98.19)
Nasdaq Composite
6 823.47 (84.61)
Стокови борси
07.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.54
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)3.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.3400
Gold ($US/Troy Oz.)1 283.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.59
Platinum ($US/Troy Oz.)825.50
Hogs (cents/lb.)61.90
Live cattle (cents/lb.)123.20

       Опознай България

Бабинден

След Ивановден в България се отбелязва празник на "бабата" (селската акушерка), на децата и на родилките. Този празник идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Бабинден се отбелязва и на 21 януари (по стар стил). Съдържа три основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословия, намазване на децата с мед и масло; угощение на младите булки в дома на бабата и обредното й къпане. Участват всички жени, на които бабата е бабувала през годината, както и млади невести. Сутринта те поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. На обяд идват отново с прясна пита, баница, печена кокошка и вино за празничната трапеза, съпроводена с буйно веселие, песни, фриволни закачки. Празникът завършва с влечугане (къпане) на бабата. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви с червени чушки и къдели вълна. На празника не се допускат мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома й.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.01.2019
Българска версия: 29619, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999