Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 януари 2019 г., брой 4866
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17343
USD   1.71519
CHF   1.73759
EUR/USD   1.1403*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адтек АД - Пловдив
Айшеърс АД - София
Арс Мебел АД - Стралджа
Белинвест АД - Враца
Вкусна ядка АД - Лозен - СГ
Етияс АД - София
Етхос АД - Пловдив
Жкаал АД - Пловдив
Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ - София
Ленно АД - София
Тежко машиностроене АД - София
Фулидел АД - София
Южно вино АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Недостигът на работна ръка в България се задълбочава и през 2019 г. ще е най-голям в София, Пловдив, Варна и Бургас, а най-много ще се търсят не програмисти и мрежови специалисти и компютърни техници, а шофьори, строители, продавачи и готвачи, според проучване на Агенцията по заетостта сред бизнеса. Kaтo цялo двe тpeти oт paбoтoдaтeлитe искат да наемат хора през тази година, като само в София фирмите са готови да наемат 83 хиляди души. В същото време едва 3% от фирмите смятат да правят съкращения. Агенцията е изследвала какво е търсенето на кадри в две основни групи професии. В първата група са такива, които изискват високо образование или специфична правоспособност. Именно в нея най-много свободни места се очертават за шофьори, инженери, здравни и просветни работници. В другата група професии най-голям глад ще има за оператори на машини, продавач-консултанти, шивачи, строители и готвачи. Така през 2019 г. фирмите ще търсят повече от 1000 работници, които да работят с машини.

Източник: Сега

Дванадесет процента от фирмите в България се оплакват от забавени плащания, отчита Евростат за 2017 г. Този показател поставя страната ни в средата на класацията, като най-много фирми имат същите затруднения в Италия (20%), докато в Румъния процентът на забавени плащания е само 4%. Една четвърт или 25% от мениджърите, които са стартирали фирми у нас, не изпитват затруднения. За разлика от нас 41% от фирмите във Великобритания не изпитват затруднения, а в Румъния процентът достига 28%. В другия полюс се нареждат Италия, където всяка десета фирма е добре, за сметка на другите девет, и Гърция, където делът на фирмите без затруднения е 8%. Останалите български предприемачи се оплакват най-много от периоди, в които нямат достатъчно работа и клиенти (21%), административна тежест (9%). По-малък дял имат моменти на тежки финансови киризи (5%) или се оплакват от липса на достъп до финансиране (4%).

Източник: Труд

 
Дружества
Издаване на стандартен софтуер
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Атос България Компетънси Център ЕООД - София   31 578  
  2   Опенкод Системс ООД - София   18 330  
  3   Софтуер Груп БГ АД - София   16 412  
  4   Адастра България ЕООД - София   15 382  
  5   ТехноЛогика ЕАД - София   13 696  
  6   Ен Ди Би ЕООД - София   12 971  
  7   Програмиста ЕАД - Пловдив   8 025  
  8   Мобайл Системс ООД - София   7 879  
  9   Микроинвест ООД - София   3 545  
  10   Графиксофт ООД - Габрово   3 096  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.01.2019
  Обща стойност (BGN): 871 292.37  
Брой търгувани компании: 39
Premium 35 752.31
Standard 792 216.28
АДСИЦ 26 401.48
Структурирани 978.60
Облигации 1 243.70
Права 14 700.00
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -9.88 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София 4.55 %
BaSE - Акции: 730 508.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Спиди" АД придоби 100% от дяловете на софтуерната компания "ОМГ Мобайл" ООД за цена от 2 милиона евро. "ОМГ Мобайл" ООД разработва софтуер за "Спиди" от 2012 г., като в периода 2015-2017-а са били пуснати в експлоатация изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на "Спиди" в България, Румъния и Гърция. До момента приложенията се ползваха при лицензионен режим, като след сделката интелектуалната собственост става собственост на "Спиди" и приложенията няма да са достъпни за трети страни. "ОМГ Мобайл" се занимава с разработването на технологични продукти и мобилни приложения. Компанията е по-популярна с приложението си за таксиметрови услуги TaxiStars, които са достъпни в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и в още няколко града в страната. В средата на 2018-а от "Спиди" съобщиха за подготвяното сливане с "Рапидо Експрес Енд Лоджистикс". През октомври миналата година Комисията за защита на конкуренцията одобри тази сделка, чиято стойност е между 6 до 12 млн. евро. Обединението създаде компания, която заема втора позиция след "Еконт" по дял на приходите от пазара на пратки в България.

Източник: Банкеръ

Компанията "Главболгарстрой" (ГБС) е спечелила три пътни поръчки за около 500 млн. лв. между коледните и новогодишните празници на 2018 г. Те са за изграждането на 17 км от новата магистрала "Европа", за построяването на нови 6 км от Южната дъга на Околовръстното шосе и за тунел "Железница" от магистрала "Струма". Към момента е подписан само един от договорите с АПИ, а за другите два това предстои. От ГБС заявиха, че ако бъдат поканени за подписване на договор за тунел "Железница" категорично ще откажат. Компанията има шанс да спечели още една многомилионна поръчка - за участък от магистрала "Хемус" между пътен възел "Боаза" и разклона за Плевен/Ловеч. ГБС са сред фирмите, които имат сключено рамково споразумение с "Автомагистрали"ЕАД, която вече има договор за изграждането на магистралата с държавни пари.

Източник: mediapool.bg

Общински аквапарк с минерални басейни и водни пързалки ще заработи в широкия център на София през следващата година. На 4 януари 2019 г. "Софийски имоти" е подписало договор с "Калистратов груп" за изграждане на съоръжението, което ще се намира в новата част на парк "Възраждане", като срокът за изпълнение е 342 дни. За реализирането на проекта дружеството е поискало 9.54 млн. лв. без ДДС, което е само с 10 хил. лв. под максималната прогнозна стойност. Средствата са осигурени от самото общинско дружество и чрез заем от Фонда за развитие на градската среда към оперативна програма "Региони в растеж". Срокът за изпълнение на проекта ще започне да тече не от сключването на договора, а след издаването на специално възлагателно писмо от страна на възложителя, с което изпълнителят ще бъде уведомен и за осигуреното налично финансиране. След изграждането на съоръженията те ще останат общински и ще се управляват от "Софийски имоти".

Източник: Капитал

Иск в размер 40 млн. лв. загубиха на първа инстанция в Софийския градски съд синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Ангел Донов и Кристи Мартинова. Ответник по делото е обявеното по тяхно искане в производство по несъстоятелност "Корабостроителница Русе" АД. Претенцията на синдиците е дружеството да възстанови в масата на несъстоятелността парите, получени от КТБ като парична вноска в капитала му. Русенската корабостроителница дължи на КТБ общо над 60 млн. лв., а сумата по иска е предоставена като кредит на друго дружество. То ги разпределя на свой ред по сметките на други три, които записват нови акции за увеличаване на капитала. Съдът приема, че с купуването на акции е осъществена възмездна сделка и е необяснимо защо законодателят допуска дружеството да върне получената вноска, и то на трето лице - КТБ. Това е окачествено като драстично нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, която постановява, че никой не може да бъде лишен от своята собственост освен в интерес на обществото и съгласно условията, предвидени в закона и в общите принципи на международното право.

Източник: Банкеръ

Министерството на образованието и науката (МОН) поръча нови автобуси за нуждите на образователната система в страната. Институцията е подписала рамково споразумение за 5.9 млн. лв. с компанията „Исубус”, която е представителят за България на японския производител ISUZU. Сделката предвижда покупката на автобуси с между 30 и 34 седалки. Офертата на „Исубус” е била единствената, подадена по обществената поръчка на МОН.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Томчо Томов: 170 млн. лева губи бизнесът от болнични


Предстоящи събития

8 януари: Заседание на НСТС

22 януари: Представяне на книгата „Електронният мониторинг на осъдени лица в България – приложения и перспективи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германската безработица се понижава до рекордно ниски нива, като продължава да спада за 5 поредна година. Това засилва спокойствието сред компаниите в най-голямата икономика в Европа. Безработните в страната са намалели с 14 хил. през декември до 2,26 млн., което надхвърля очакванията на икономистите. Данните подкрепят прогнозата на Германската централна банка Bundesbank, че икономическият растеж ще остане силен въпреки опасностите от Brexit и протекционистките политики. Нивото на безработицата остава на 5%. „Трудовият пазар продължава да се развива, въпреки че бяха регистрирани трусове за германската икономика“, пояснява председателят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле. „Търсенето на нови кадри от страна на компаниите остава на високо ниво“, допълва той. Данните показват, че търсенето ще подкрепя икономическия растеж на Германия и че свиването на икономиката през третото тримесечие заради проблемите в автомобилната индустрия няма да се повтори.

Източник: Bloomberg

Америка

Компанията Whitbread PLC приключи продажбата на веригата си кафенета Costa на Coca-Cola. От ръководството на холдинга Coca-Cola обявиха, че цената е 4,9 милиарда долара. Сделката е била финализирана, след като са получени разрешения от Европейския съюз и Китай, съобщават още от Coca-Cola. Благодарение на споразумението американската компания ще получи почти 4000 кафенета на веригата Costa, както и предприятия за приготвяне и дистрибуция на кафе на зърна. Както е известно, веригата има кафенета и в България. Мрежата Costa Coffee се появява във Великобритания през 1971 година и по днешни данни е най-голямата в Обединеното кралство. През 1995 година Whitbread купува веригата за около 23 милиона долара. Тогава тя е наброявала едва 39 кафенета във Великобритания. През април тази година Whitbread отдели Costa Coffee в самостоятелна фирма. Печалбата ѝ за финансовата 2018 г. е 250 милиона долара.

Източник: Associated Press

Азия

Очакванията са потреблението да се превърне в основна движеща сила за икономическия растеж на Китай през 2019 г., заяви представител на търговското министерство. Уан Бин, заместник-директор на отдела за пазарни операции и насърчаване на потреблението към Министерството на търговията, каза на скорошно заседание, че прогнозите са потреблението да допринесе с 65% за икономическия растеж през 2019г., с очакване за 9% увеличение на общите продажби на дребно на потребителски стоки. Китайският потребителски пазар ще продължи стабилното си развитие и ще поддържа устойчивите и положителни перспективи, независимо от негативните фактори и натиск, добави Уан Бин. Трите почивни дни за новогодишните празници отбелязаха сериозен старт на годината за китайския потребителски пазар, като приходите от продажби на дребно на 60 пекински компании в сферата на услугите достигнаха 3,01 милиарда юана (около 438,6 милиона долара), което е с 6,3% повече на годишна база.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
04.01.2019
Dow Jones Industrial
23 433.16 (746.94)
Nasdaq Composite
6 738.86 (275.35)
Стокови борси
04.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.73
Heating oil ($US/gal.)1.7900
Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
Unleaded gas ($US/gal.)1.3700
Gold ($US/Troy Oz.)1 293.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.86
Platinum ($US/Troy Oz.)834.20
Hogs (cents/lb.)61.95
Live cattle (cents/lb.)121.92

       Опознай България

Ивановден

На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като Ивановден. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете като подготовка на юдеите за идването на Христос му отрежда изключително място сред евангелистите. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа. По-късно е обезглавен по негово нареждане.В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот. На този ден имен ден празнуват всички с имена Йоан (от еврейски - божа благодат), Йоана, Иван, Ивана, Ивайло, Жан, Жанета, Йовко, Йовчо, Йохан.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.01.2019
Българска версия: 29621, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999