Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 04 януари 2019 г., брой 4865
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2019 година!

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16564
USD   1.72350
CHF   1.74332
EUR/USD   1.1348*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автоинвест АД - Бургас
Алтерон АДСИЦ - Варна
Енеа АД - Стара Загора
Тенекс С АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През третото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт на България нарасна с 2,7% на годишна база по сезонно неизгладени данни. Растежът бе движен от повишение на вътрешното търсене, докато приносът на нетния износ бе отрицателен, отчете Министерство на финансите. Растежът на оборота на промишлените предприятия се ускори до 9% през октомври спрямо същия месец на предходната година, при годишно нарастване от 4% през септември, показват още данните. Благоприятното развитие обхвана по-голямата част от отраслите в промишлеността. Както продажбите за вътрешния, така и за външния пазар отчетоха по-високо нарастване, съответно от 10,7% и 7,3%. Броят на заетите се понижи с 0,9% през третото тримесечие, воден от динамиката в селското стопанство, докaто заетостта в индустрията и услугите продължи да нараства.

Източник: investor.bg

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността, базирайки се на докладите през 2018 година на международни престижни институции. България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на Фондация "Херитидж" и списание "Уолстрийт джърнъл" и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на "Икономическа свобода по света" на канадския институт "Фрейзър". Положителни са тенденциите в "Индекса за готовност за е-правителство" и в "Индекса на човешко развитие" на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място през 2016 г. до 47-мо място през 2018 г. и от 56-то място до 51-во през 2018 г. Лондонският институт Легатум е оценил просперитета на страната с 4 позиции нагоре сред 149 страни, достигайки 47-мо място. С 22 места по-нагоре се изкачва България по отношение на "Индекса на право на собственост" на Property Rights Alliance, изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си спрямо 2016 г., когато страната е била класирана на 66 място.

Източник: БТА

 
Дружества
Производство на изделия от бетон за строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ксела България ЕООД - София   21 414  
  2   Брамак покривни системи ЕООД - Силистра   16 788  
  3   ЗСК Стоманобетон ЕАД - София   12 636  
  4   Земелрок Щайн Унд Дизайн ЕООД - София   9 828  
  5   Агромах Продакшън ЕООД - Бело поле   9 227  
  6   Реликс Вибро АД - София   7 498  
  7   ЗСК-Лозово АД - Бургас   7 438  
  8   Български бетонни елементи ООД - Свищов   7 160  
  9   Устра бетон ООД - Кърджали   6 380  
  10   Лео - Бетонови изделия ЕООД - Бургас   5 308  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.01.2019
  Обща стойност (BGN): 278 700.53  
Брой търгувани компании: 27
Premium 101 192.84
Standard 164 869.40
АДСИЦ 9 878.16
Структурирани 2 760.14
Най-голяма промяна в цените
Първа инвестиционна банка АД - София 3.92 %
Фазерлес АД - Силистра -2.86 %
BaSE - Акции: 3 317.60
BaSE - АДСИЦ: 216.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първите количества природен газ, които биха се търгували на хъба “Балкан”, ще влязат в България през 2020 г. На 3 януари 2019 г. се изясни, че терминалът за втечнен газ при Александруполис ще се строи. Бяха обявени и резултатите от първия пазарен тест. От гръцката компания “Газтрейд”, която провежда теста, съобщиха, че са участвали 20 фирми, които са заявили необвързващ интерес за общо 12,2 млрд. куб. м на година при капацитет на терминала 5,5 млрд. куб. м газ Компаниите не са само от региона на Югоизточна Европа. Сериозна част от големите международни търговци на газ също са изявили интерес към проекта. От българското министерство на енергетиката заявиха, че “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са резервирали количества. Българската страна чрез “Булгартрансгаз” иска да купи 20% дял от терминала, до който ще се доставя втечнен газ от САЩ, Катар и други държави. Българският газов оператор изчаква да мине пазарният тест за терминала и води преговори с “Газтрейд”. Вероятно споразумението за купуване на акции от терминала ще стане по едно и също време с включването на гръцката държавна компания за търговия с газ ДЕПА в проекта. Очаква се тя също да купи 20% от дяловете.

Източник: 24 часа

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на "МД Електроник" ЕООД. Размерът на инвестицията възлиза на 21,5 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 300 работни места. Инвестиционният проект предвижда изграждане на ново производствено предприятие във Враца, което ще има производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9 950 кв. м. Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. За целите на производствения процес дружеството ще закупи и оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини, допълниха от икономическото ведомство. За периода 2014-2018 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 17 на брой, на обща стойност 300 млн. лв. и са разкрити близо 8 000 нови работни места. "МД Електроник" ГмбХ от Германия е водещо дружество в областта на решенията за пренос на данни в автомобилната индустрия. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители. Групата на МД Електроник обхваща четири държави на три континента и има над 5 000 служители.

Източник: Банкеръ

Tранспортната компания ПИМК стартира нов екопроект. С него товарите от КЦМ ще се извозват към Черкезкьой с влаковете на PIMК Rail. От там товарите пък се разпределят към турските градове Чорлу и предградието на Истанбул Тузла. В момента курсовете на камионите са първо до КЦМ, а от там до Митница Пловдив, където след пломбиране те тръгват към турската граница. С новия екопроект всичко това ще бъде съкратено. Митница Пловдив също подпомага проекта на двете компании - от там отпускат служители, които да пломбират товарите в самото металургично предприятие. Така на практика близо 70 камиона всяка седмица ще бъдат изкарани от трафика в Пловдив и Околовръстното шосе. От 1 януари 2019 г. компанията ще работи по същата схема с медодобивния завод "Аурубис България" в Пирдоп. Вместо с камиони по пътищата тяхната продукция ще се извозва с влак. Следващата сделка на компанията е за извозването на близо 50 камиона със стоки за износ от Стамболийски.

Източник: Марица

Българското дружество "Арко имоти" и естонското Arco Vara Kinnisvarabüroo AS официално се отделиха от естонската инвестиционна група Arco Vara от 1 януари 2019 г. Двете компании ще продължат да оперират съответно в България и Естония, като предлагат брокерски и консултантски услуги в сферата на недвижимите имоти под същите имена, след като са закупили лиценз от Arco Vara. Arco Vara Kinnisvarabüroo AS е придобито от St Elmar Invest OÜ и OÜ River Kinnisvara с равни дялове от собствеността. Българската агенция "Арко имоти" преминава в ръцете на Евгени Василев, който е дългогодишен мениджър на компанията в страната. Общата сума от продажбата на дяловете в гореспоменатите дъщерни дружества е била 300 хил. евро и вече е платена. Естонската група беше обявила за промяната в структурата си още през есента миналата година. Тогава стана ясно, че е сключила споразумения с ръководствата на двете дружества да станат собственици от 1 януари таи година. В сделката е включен и лицензът за използване на търговската марка, базите данни и интелектуалната собственост на Arco Varа.

Източник: Капитал

В края на декември 2018 година към електроразпределителната мрежа на ЕРП Север в района на град Русе беше включена новата възлова станция Изток, съобщиха от ЕНЕРГО ПРО. Проектът за нейното изграждане е част от инвестиционната програма на дружеството за изминалата година, а стойността му възлиза на 400 000 лева. Новата възлова станция е разположена в Индустриален парк, гр. Русе и захранва четири въздушни електропровода, които осигуряват електрозахранване на населените места, намиращи се източно от дунавския град (Мартен, Сандрово, Николово и Сливо поле), както и на част от стопанските потребители в Индустриален парк и Източна промишлена зона, Русе.

Източник: Дарик радио       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

8 януари: Заседание на НСТС


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) назначи в Banca Carige трима временни администратори и тричленна Комисия за наблюдение, които да поемат управлението и да заменят нейния Съвет на директорите. Решението дойде след като мнозинството от членовете на борда на Banca Carige подадоха оставка. Оттеглянето на мнозинството от управителния съвет доведе до необходимостта от назначаване на временна администрация за управление на банката с цел стабилизиране на нейното управление и търсене на ефективни решения за осигуряване на устойчива стабилност и функциониране. ЕЦБ назначи Фабио Иноченци, Пиетро Модиано и Рафаеле Ленер за временни администратори на банката. Тя назначи и Жан-Лука Бранчадоро, Андреа Гуачеро и Алесандро Дзаноти за членове на Комисията за наблюдение на Banca Carige. Решението за временна администрация е мярка за ранна интервенция, насочена към осигуряване на приемственост и преследване на целите на стратегическия план. Назначаването на временната администрация води до премахването на управителните и контролните органи на Banca Carige.

Източник: New York Times

Америка

Ръст с 271 хил. работни места, разкрити от частния бизнес в САЩ през последния месец на изминалата година, отчете Automatic Data Processing Inc. (ADP), надвишавайки съществено осреднената прогноза на финансовите пазари за "по-скромно" повишение с около 180 хил. В същото време беше оповестена слаба низходяща ревизия на данните за ноември, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 157 хил. работни места при предишна оценка за 179 хил. Това представлява най-солиден ръст на заетостта в частния сектор от февруари 2017-а година насам и е поредно доказателство за силата на американския трудов пазар. Тези данни също така показват, че американските компаниите все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка и че при евентуално запазване на текущото солидно темпо на растеж на заетостта, нивото на безработица в САЩ може да се понижи под 3% в рамките на настоящата година.

Източник: CNBC

Азия

Китайската верига кафенета Luckin цели да открие 2500 нови обекта тази година и да изпревари Starbucks като най-голяма верига по брой обекти във втората по големина икономика в света. Това съобщи днес китайската компания. Компанията, която официално започна работа в началото на миналата година, се разрасна с невероятна скорост благодарение на фокуса си върху технологиите, доставката и големите отстъпки въпреки трупането на загуби. Това, което искаме в момента, е мащаб и скорост, каза днес в Пекин на представяне шефът на маркетинга на Luckin Ян Фей. Няма смисъл да говорим за печалба, посочи той, допълвайки, че стимулите за привличане на клиенти ще бъдат важна част от стратегията на компанията през следващите няколко години. Целта на Luckin е да има над 4500 кафенета до края на годината, като така ще изпревари сиатълския си конкурент Starbucks, който отдавна доминира на китайския пазар с над 3600 обекта. Бързото разрастване на Luckin контрастира на развитието на Starbucks, който откри първото си кафене в Китай през 1999 година и му трябваха две десетилетия, за да достигне сегашната бройка обекти.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.01.2019
Dow Jones Industrial
22 686.22 (-660.02)
Nasdaq Composite
6 463.50 (-202.43)
Стокови борси
03.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.35
Heating oil ($US/gal.)1.7400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3500
Gold ($US/Troy Oz.)1 297.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.86
Platinum ($US/Troy Oz.)808.40
Hogs (cents/lb.)62.15
Live cattle (cents/lb.)123.22

       Опознай България

141 години от Освобождението на София

На 4 януари 1878 г. (23 декември 1877 година стар стил) днешната столица на България гр. София е освободена от турците. В хода на Руско-турската освободителна война, войските на руския генерал Гурко уверено напредват към София. Осман Нури паша започва да се изтегля от София. Опитът на турците да подпалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. На 4 януари, генерал Йосиф Гурко успява без бой да освободи града. От Русия заедно с водените от него воини, той носи и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица - „Радост на всички скърбящи“. И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя“, тя утешава вярващите. С освобождението на София Руско-турската война преминава в нова фаза, която позволява настъплението към Южна България. На 3 април (22 март стар стил) 1879 г. по предложение на Марин Дринов Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България (4 април е обявен за празник на София).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.01.2019
Българска версия: 29622, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999