Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 12 декември 2018 г., брой 4856
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16765
USD   1.71881
CHF   1.73882
EUR/USD   1.1379*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкан АД АД - София
ГБС Тонзос АД - София
Елтауър ЕООД - София
ЗСК-Лозово АД - Бургас
Мел Инвест Холдинг АД - София
Нелко 22 ООД - София
Общинска банка АД - София
Пенсионноосигурително акционерно дружество ЦКБ - Сила АД - София
Петрол холдинг АД - Варна
Порто Русе ЕАД - Русе
Пристис Трейд ЕАД - Русе
Промекс Билд ООД - София
Транскарт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За първите осем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен с Германия е в размер на 5,496 млрд. евро, което е ръст от 15,1%, спрямо същия период на миналата година. За периода януари – август 2018 г. износът за Германия също отбелязва ръст от 19.1%. и достига 2,846 млрд. евро, спрямо същия период на 2017 г. През последните години се отчита и засилване на активността и интереса на германските компании към инвестиции в страната ни, като се реализират нови инвестиционни проекти или се разширяват вече съществуващи производствени бази, особено в автомобилостроенето и в сектори с висока добавена стойност. Немските компании разширяват своите инвестиции и през 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130.7 млн. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. стойностите възлизат на 118.1 млн. евро. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с немско участие.

Източник: Банкеръ

Над 118 млн. лв. са си раздали като допълнително материално стимулиране ”за постигнати резултати” тази година министерствата и подчинените им агенции и комисии. Най-много пари са си раздали в Министерството на финансите – близо 43.5 млн. лв. От тях 29.3 млн. са получили служителите на НАП, а почти 7 млн. лв. – на Агенция „Митници”. На второ място по общ размер на бонусите е Министерството на труда и социалната политика, което е раздало 13.2 млн. лв. На трето място по сума на премиите е МВР със 102 млн. лв. Министерството на транспорта си е разделило 5.4 млн. лв. Министерствата на правосъдието, на екологията и на земеделието са разпределили по над 2 млн. лв. всяко.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на канцеларски изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Даримекс Трейдинг ООД - Варна   12 598  
  2   Алианс Принт ЕООД - Кюстендил   11 126  
  3   Варненска хартиена борса ООД - Варна   4 128  
  4   Абат ЕООД - Тополница - Бл   1 850  
  5   Мюрол България ООД - София   1 713  
  6   Босто ООД - Кюстендил   1 026  
  7   Поликарт ООД - Костинброд   991  
  8   Екобелан ООД - Асеновград   811  
  9   Текон Инвест АД - Велико Търново   754  
  10   Юниверсалпласт ЕООД - Петрич   638  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.12.2018
  Обща стойност (BGN): 1 401 882.61  
Брой търгувани компании: 29
Premium 211 334.87
Standard 248 150.41
АДСИЦ 942 300.00
Структурирани 97.34
Най-голяма промяна в цените
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 14.04 %
Юрий Гагарин АД - Пловдив -5.00 %
BaSE - Акции: 222 104.20
BaSE - АДСИЦ: 1 463 215.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Седем от най-големите търговски вериги у нас са инвестирали над 3,8 млрд. лева в България, отчита анкета на Сдружението за модерна търговия сред членовете му "Кауфланд", "Била", "Лидл", "ДМ", "Метро", и "Дайхман", които държат над 30% от пазара на бързооборотни стоки у нас. Посочените инвестиции са за развитието на веригите в България, като те са работили със строителни фирми и подизпълнители, фирми за поддръжка и охрана. Инвестициите са насочени основно към разширяване на мрежата от търговски обекти, съобщи организацията. Към края на 2017 г. седемте компании имат повече от 430 магазина в цялата страна. В тези компании работят над 18 600 българи, като само за 2017 г. са били наети около 5500 нови служители, информира сдружението. Според организацията над 50% от стоките във веригите са на български производители, а при някои делът достига 75%.

Източник: Дума

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията. Производството е образувано по искане на „Елпром Харманли“ АД и „Балканска звезда“ ЕООД с твърдения за извършени нарушения. В производството е установено, че от месец декември 2016 г. до настоящия момент на интернет страницата на „Електромотoрeн завод Елпром Троян“ ЕООД и в интервюта за информационни издания дружеството представя невярна информация за лидерската си позиция на пазара на производство и разпространение на електромотори, за притежаван от него голям пазарен дял, за мащабите на реализираните продажби на електромотори. Тези твърдения не се доказаха в хода на проучването, затова КЗК прие, че те са от естество да заблудят потребителите относно съществени свойства на стоките, предлагани от дружеството, и по този начин да пренасочат потребителския интерес. В искането на „Елпром Харманли“ АД и „Балканска звезда“ ЕООД се твърди, че „Електромоторен завод Елпром Троян“ ЕООД, като конкурентно дружество, осъществява заблуждаваща реклама и нелоялни търговски практики, с които може да повлияе на поведението на контагентите и по този начин да бъдат нанесени вреди на всеки негов конкурент.

Източник: investor.bg

Александра Мечкова е новият изпълнителен директор на Телерик Академия, съобщиха от компанията. Тя ще работи по стратегическото развитие и разширяването на обхвата на образователната организация и ще отговаря за програмите за професионална подготовка за кариерен старт и развитие – Telerik Academy Alpha и Telerik Academy Master. Мечкова има и активно участие в създаването на Campus X и установяването му като водещ технологичен хъб през последните месеци. С нова ръководна роля е и Емануела Кожушкова, която става главен директор „Развитие на таланта“ (Chief Talent Officer).

Източник: economic.bg

7,178 млн.лв. бяха инвестирани за две години в ремонти на улици, тротоари и зелени зони в Шумен. От вложените средства над 1 млн.лв. е националното съфинансиране. Ремонтите са за 2 539 032 лв., а изпълнител е „Автомагистрали – Черно море“ АД. Общо по проекта са обновени над 40 000 кв. м. паркове, тротоари, улици, междублокови пространства, детски площадки, рехабилитирани са 22 000 метра бордюди, засадени са 300 дръвчета. В някои райони на Шумен ремонтите са чакани от десетилетия.

Източник: Труд

С близо една трета е намаляла печалбата на медодобивния завод "Аурубис България" за последната година, според отчета на германската група Aurubis за финансовата година, която приключва в края на септември. Резултатът на българската компания за периода е 121.5 млн. евро по международните счетоводни стандарти, или 237.5 млн. лв. Понижението идва след отчетената рекордна печалба година по-рано. Производството в завода в Пирдоп остава високо. Печалбата на "Аурубис България" за финансовата 2017/2018 г. е с 31% по-ниска от резултата за предходната година, когато дружеството отчете рекордните в историята си 176.5 млн. евро (345.3 млн. лв.). По българските стандарти за календарната 2017 г. нетната печалба достигна 393.6 млн. лв. Групата не дава други финансови данни по отделни компании, а по бизнес сегменти. "Аурубис България" е включена в звеното "Рафиниране и преработка на метали", в което влизат също заводите в Хамбург, Люнен (Германия) и Олен (Белгия), както и предприятията в Емерих (Германия) и Авелино (Италия), където се произвеждат медна тел и профили.

Източник: Капитал

Регулирана информация

На 11.12.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи Уведомление по чл. 148 б от ЗППЦК от Випом АД - Видин /VIPOM/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ИКЕМ стартира партньорство за обучение по електромобилност с WIFI България

Състоянието на бизнес климата обсъдиха ръководителите на АОБР с президента на РБ

Публична покана с предмет: "Предоставяне на преводачески услуги". Срок – 12 декември!


Предстоящи събития

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската инвестиционна банка предостави на Словакия кредит в размер на 60 милиона евро за внедряване на нормите на Европейския съюз за осигуряване на техническа безопасност на двете действащи АЕЦ в страната. Средствата ще бъдат насочени за подобряване на мерките на безопасност на АЕЦ „Бохунице“ и АЕЦ „Моховце“. Заемът ще позволи на Slovenské Elektrárne да направи инвестиции, за да изпълни задълженията си съгласно европейското и националното законодателство и да подкрепи продължаването на експлоатацията на централите. По-конкретно, тя ще бъде използвана за изпълнение на "определени мерки", идентифицирани от стрес-тестове след аварията във Фукушима за атомните електроцентрали, каза банката. Тези мерки са определени като част от словашкия национален план. ЕИБ обяви заемът za Slovenské Elektrárne заедно с 320 млн. eвро за подобрения в транспортната инфраструктура. Заместник-председателят на ЕИБ Вазил Хъдак заяви, че заемите са значителни за "подобряване на качеството на живот" на словашките граждани.

Източник: Associated Press

Америка

САЩ са си върнали лидерската позиция по добив на петрол през ноември, който се увеличава със 150 хил. б/д в сравнение с октомври – до рекордните 11,5 млн. б/д, по предварителни данни на управлението за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA). Увеличението е в резултат на възстановяването на работата на платформите, които през октомври спряха работа заради ураганите. Втората позиция по добив на петрол заема Русия, като производството й вече достига исторически рекорд от 11,4 млн. барела на ден. Саудитска Арабия се нарежда на трето място, като нивото на добив се изчислява на 11,2 млн. барела на ден. „Добивът на петрол на трите най-големи производители – САЩ, Русия и Саудитска Арабия през ноември е достигнал или почти е достигнал рекордни нива“, отбелязва EIA. Освен това САЩ запазват прогнозата си за добив на петрол в страната за 2018 г. средно на нивото от 10,9 млн.б/д , а през 2019 г. - на ниво от 12,1 млн. б/д. През 2017 г. добивът на САЩ според данните е съставлявал 9,4 млн. б/д.

Източник: Associated Press

Азия

Китай предвижда да увеличи почти два пъти броя на своите летищата до 2035 година, когато се очаква страната да е станала световен лидер във въздушния транспорт, изпреварвайки САЩ. Китай се готви да построи още 216 летища в допълнение на вече изградените 234 обекта, уточнява изданието, позовавайки се на Администрацията на гражданската авиация. Според същия източник през 2035 година търсенето на услугите на въздушния пътнически транспорт в Китай ще бъде една четвърт от общото в света и ще превишава търсенето в САЩ. Миналата година китайските летища са обслужили 552 милиона пътници, а в перспективата на 2020 година техният брой би трябвало да достигне 720 милиона. Този растеж прави наложително развитието на нова инфраструктура. „Обслужването се подобри, но днес летищата далеч не отговарят на нуждите и са разпределени неравномерно в страната", подчертават експерти от Администрацията на гражданската авиация на Китай. В момента най-натовареното летище в света продължава да бъде това в Дубай, което е пресечна точка на въздушните маршрути между Европа и Азия.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
11.12.2018
Dow Jones Industrial
24 370.24 (-53.02)
Nasdaq Composite
7 031.83 (11.31)
Стокови борси
11.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.26
Heating oil ($US/gal.)1.8600
Natural gas ($US/mmbtu)4.4000
Unleaded gas ($US/gal.)1.4500
Gold ($US/Troy Oz.)1 249.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.70
Platinum ($US/Troy Oz.)786.80
Hogs (cents/lb.)65.20
Live cattle (cents/lb.)122.15

       Опознай България

Невена Коканова

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница. Започва кариерата си на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование, а дебют в киното прави във филма "Години за любов". Така се поставя началото на една от най-ярките кариери в историята на българския театър и кино. През 60-те и 70-те години тя се утвърждава като символ на българското кино, въплъщаваща образа на жена с характер, обаятелен темперамент и женственост. Коканова има повече от 50 роли, като някои от най-запомнящите се от тях са на Ирина в екранизацията на "Тютюн" (1962) и на печално-страстната Лиза от "Крадецът на праскови" (1964). Незабравими са и превъплъщения й в образите на Ана от "Карамбол" (1966), Герда от "Дъх на бадеми" (1967), Неда от "Отклонение" (1967), написана от Блага Димитрова специално за нея, и много други. През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани "Галилей". Получава награди на Варненския фестивал. Удостоена е с приза "Златна камера" на Съюза на българските филмови дейци. Невена Коканова умира на 3 юни 2000 год.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.12.2018
Българска версия: 29631, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999