Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 декември 2018 г., брой 4852
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20041
USD   1.72259
CHF   1.72654
EUR/USD   1.1354*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска импресарско-рекламна агенция АД - София
Българска индустриална компания АД - София
Интелигентни трафик системи АД - София
Камбитов и син ЕООД - Варна
Кулинар еърпорт център АД - София
Родина - Турист - 97 АД - София
Родина Турист АД - София
Фаворит Холд АД - София
Юнион Индъстри АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На 5 декември 2018 г., в София, се проведе XV-то Общо събрание (ОС) на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК). Събранието започна с едноминутно мълчание в памет на дългогодишния председател на Божидар Данев, който почина на 28 май т.г. Делегатите на ОС приеха отчетите на Управителния и на Контролния съвет на БСК за периода 2014-2018 г., както и Бюджета и Основните насоки за дейността на Камарата за периода 2019-2023 г. Ключова цел на БСК, заложена в Основните насоки за дейността в периода 2019-2023 г., е постигането на национална и секторна конкурентоспособност, ускорен икономически растеж и значително сближаване със средноевропейските равнища на производителност, доходи и жизнен стандарт. За постигането на тази цел Камарата ще отстоява провеждането на бързи, решителни и задълбочени реформи в ключовите обществени системи, в т.ч.: правосъдната система, регулаторната среда, образованието, здравеопазването, пенсионната система, енергийния сектор, секторните политики. За председател на УС беше избран Радосвет Радев, който от 19 юни т.г. изпълняваше длъжността изпълнителен председател на БСК.

Източник: БСК

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова отива в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на мястото на Калин Митрев, реши Министерският съвет. Смяната ще влезе в сила от 1 март 2019 година. Като най-вероятен наследник на Караиванова се спряга нейния заместник Бойко Атанасов. Той бе директор на Националната агенция за приходите, а след това и за кратко зам. финансов министър.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Правителството възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да проведе преговори с "Юлен" АД за изменение и допълнение на концесионния договор. Договорът от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територията на Националния парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско". Преговорите трябва да бъдат съобразени с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров. След постигането на взаимно приемливо решение министърът трябва да внесе в Министерския съвет проект решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите. Ползваната площ от "Юлен" е различна от тази, за която е сключен концесионният договор. Концесионерът "Юлен", който използва 164,78 хектара, има договор за предоставяне на 95,5 хектара. В продължение на 17 години концесионерът е използвал с 65,79 хектара повече от предоставената му по силата на договора за концесия площ.

Източник: Дума

Дружества
Производство на ризи, блузи и друго долно облекло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Дзалли ООД - Габрово   99 538  
  2   ХКС ЕООД - Кърналово   18 996  
  3   Омега Текстил ООД - Петрич   17 330  
  4   Тони К ЕООД - Пловдив   10 622  
  5   Сандатекс 2006 ЕООД - Сандански   10 433  
  6   Илматекс ЕАД - Сандански   9 301  
  7   Евромода ЕООД - София   7 938  
  8   Валена ЕООД - Кюстендил   5 981  
  9   Текстил груп ООД - Кърджали   5 769  
  10   Петров Текстил ООД - Велико Търново   3 165  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.12.2018
  Обща стойност (BGN): 859 086.90  
Брой търгувани компании: 37
Premium 343 989.30
Standard 409 385.94
АДСИЦ 105 585.28
Структурирани 126.38
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна -37.50 %
Българо-американска кредитна банка АД - София 7.08 %
BaSE - Акции: 877 409.85

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи пет сертификата за инвестиции на стойност над 32 млн. лева, които ще разкрият 116 нови работни места. Три сертификата за инвестиция клас "А" получват "Уеърхаузинг енд логистикс" ЕООД, "Асиса" ООД и "Валиян" ООД, както и два сертификата за инвестиция клас "Б" - "Мемтекс" и "Садово Инвест" ООД. В Българската агенция за инвестиции са подадени още 49 проекта за инвестиции на стойност 1,379 млрд. лв., които се очаква да открият нови 6157 работни места. Инвестиционният проект на "Уеърхаузинг енд логистикс" ЕООД включва изграждане на складова база в Община Елин Пелин, с цел предоставяне на услуги по складиране и съхранение на стоки и услуги. Размерът на инвестицията възлиза на 15 320 000 лв., а в резултата на инвестицията ще бъдат открити нови 41 работни места. Проектът на "Асиса" ООД предвижда изграждане на модерна складова база на територията на НКИЗ, Индустриална зона "Божурище" за предоставяне на услуги по складиране и съхранение на стоки и товари. Инвестицията е за 5 100 000 лева, и ще бъдат разкрити нови 5 работни места. Третият проект получил сертификат за инвестиция клас "А" е свързан с разширяване капацитета на съществуващото предприятие на "Валиян" ООД. Проектът е насочен към оптимизиране себестойността на произвежданите мебели. Размерът на инвестицията възлиза на 10 000 000 лв. , като ще бъдат открити 45 нови работни места в София.

Източник: 24 часа

Комисията за финансов надзор одобри сделката по придобиването от „Банка ДСК“ ЕАД на пряко и непряко 100% квалифицирано участие в „Застрахователно акционерно дружество Сожелайф България“ АД. През август 2018 година Френската група Сосиете Женерал обяви решението си да продаде мажоритарния си дял в Сосиете Женерал Експресбанк (СЖЕБ) на Банка ДСК. Финализирането на сделката очакваше одобрението на съответните банкови, финансови и защитаващи конкуренцията регулатори. Част от продажбата са и дъщерните компании на СЖЕБ, които са 100% собственост на българското подразделение на Групата - лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ). Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив. С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар.

Източник: Банкеръ

Шведската издателска и стрийминг компания Storytel стартира операции на българския пазар. Така България става 15-ата страна в света, където оперира шведската компания. Шведската компания, която предлага аудио книги и електронни книги, започва да предоставя услугата си в страната с каталог от 300 книги на български език и над 50 000 на английски език. През 2017 г. Storytel Швеция придобива българската D&D Factory, която е 100% собственост на частния инвеститор Дениз Герганова. През януари тази година D&D Factory е преименувана на Storytel България.

Източник: money.bg

Хотел на 16 етажа ще бъде построен в Пловдив. Инвеститор е новият собственик на хотела SPS, който в момента прави мащабен ремонт за почти 1 млн. лева. Срок за строителството на обекта не е уточнен. Комплекс SPS бе закупен през юли тази година от фирма „Хотел Пловдив 2019“, в която основни акционери са пловдивските компании „Подем“ и „Щром“. Новите собственици успяха за по-малко от 4 месеца да реиновират повече от половината от 130-те стаи, конферентните зали, фоайето и паркинг пространството. Изцяло е сменен мениджърският екип на хотела. „Комплексът не е спирал да работи, модернизирането се извършва поетапно“, обяснява неговият изпълнителен директор Георги Динков. По план ремонтът трябва да приключи до края на годината и ще струва 950 000 лева. Освен, че разполага с една от най-големите леглови бази в града, за 193 човека, SPS предлага и възможност за конгресен туризъм – има 2 конферентни зали за по 50 човека и една зала за 100 човека. Новото хотелско тяло на 16 етажа ще е с 200 помещения за настаняване.

Продадена е сградата на ГУМ-а в центъра на Горна Оряховица. До десет дни предстои да бъде финализирана сделката, реализирана след конкурс, потвърди кметът на Общината инж. Добромир Добрев. На него се е явил само един кандидат. Продажбата е осъществена в края на ноември 2018 г., като определената минимална цена бе в размер на 1 000 621 лв. Сградата в центъра на града е разположена на парцел от 1674 кв.м и е на три етажа с обща застроена площ от 1530 кв.м. Тя бе обявена заедно със складовите помещения, парното и стаите за обслужване на администрацията. Сградата на ГУМ-а е на близо 50 години, но досега по нея не са правени сериозни ремонти и отдавна се нуждае от обновяване, тъй като не отговаря на съвременните изисквания за търговски обект. Вторият и третият етаж на сградата бяха част от капитала на общинското дружество “Търговия за бита”. С ликвидирането на дружеството на практика целият имот е общински, а предаването на двата етажа стана през май т.г.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

XV-то Общо събрание на БСК направи промени в Устава и избра нови управителни органи

Отворено писмо на БАМИ, БФИЕК, БКХП във връзка с цените на енергийната борса и продължаващите проблеми в енергетиката

Публична покана с предмет: "Предоставяне на преводачески услуги". Срок – 12 декември!


Предстоящи събития

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Китайският гигант за онлайн търговия Alibaba сключи споразумение с правителството на Белгия за насърчаване на трансграничната търговия и потвърди плановете си за създаване на търговски хъб за електронна търговия, който ще включва инвестиции в логистична инфраструктура, пише technode. Целта на споразумението е да подобри цялостната логистична ефективност на малките и средните предприятия в региона и да им помогне да станат по-конкурентни в условията на бума на световната онлайн търговия. В изявление изпълнителният директор на Alibaba Даниел Джан заяви, че сделката ще отвори "огромен потенциал" за европейските компании, за да се възползват от предимствата на трансграничната търговия, особено в Китай, където има голямо търсене на европейски стоки. "98% от европейските компании са малки и средни предприятия, така че това партньорство показва нашите усилия за подобряване на възможностите за тези бизнеси в Белгия и в Европа", каза Джан. 

Източник: Reuters

Америка

Volkswagen AG са подхвърлили идеи за разширяването на производството в САЩ и за съвместна работа с американската Ford Motor Co. Главният изпълнителен директор Хъбърт Дайс заяви, че VW обмисля инвестиция във втори завод в САЩ - въпреки че към момента компанията не може да запълни капацитета на съществуващата си фабрика в щата Тенеси. Той бе в Белия дом на разговор с президента, заедно с колегите си от BMW AG и Daimler AG. Целта на срещата бе да убедят администрацията да не въвежда нови мита върху вноса на автомобили. "Имаме нужда от допълнителен капацитет тук в САЩ", заяви Дайс, посочвайки, че в новия завод могат да бъдат сглобявани автомобили под марките VW и Audi. "Можем да използвам и капацитета на Ford тук в САЩ", допълни още той. Белият дом търси начин да намали дефицита с Германия в търговията с автомобили, който е в размер на $30 милиарда, като увеличи производството в САЩ. Общият търговски дефицит на Щатите с Европейския съюз е $65 милиарда.

Източник: Bloomberg

Азия

Изглежда нищо не може да забави амбициите на Китай за развитие на високоскоростни жп линии в страната. А новата цел на Пекин е да пусне първата линия за влакове стрела под водата, разказва CNN Business. Целта е новата линия да свързва пристанищния град Нинбо в близост до Шанхай с Чжоушан, който е архипелаг на източния бряг. Подводният тунел ще бъде част от плана за 77-километровата железопътна линия Юнчжоу. Основният план е по този начин да се стимулира развитието на туризма в региона. За първи път проектът беше споменат в транспортен план на Пекин от 2005 година. През ноември месец тази година беше издадено разрешение за стартиране на работата по него. От общо 77 километра жп линия 70,92 ще бъдат изградени от нулата, включително 16-километровата част, която ще минава под вода. Когато тя бъде завършена влаковете между Нинбо и Чжоушан ще развиват максимална скорост от 250 километра в час. Това разстояние ще се взема за 80 минути. В момента пътуването между тях отнема около 4,5 часа с автобус и 2,5 часа с кола.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
05.12.2018
Dow Jones Industrial
25 027.07 (-799.36)
Nasdaq Composite
7 158.43 (-283.09)
Стокови борси
05.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.37
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.4500
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 245.30
Silver ($US/Troy Oz.)14.54
Platinum ($US/Troy Oz.)796.00
Hogs (cents/lb.)67.75
Live cattle (cents/lb.)122.38

       Опознай България

Никулден

На 6 декември българската православна църква отбелязва празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден). Св. Николай е роден в гр. Патара- Ликия, Мала Азия. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите на св. Николай са пренесени в гр. Бари - Италия, където се намират и сега. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите, моряците и банкерите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран). Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. На този ден празнуват и всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.12.2018
Българска версия: 29633, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999