Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 05 декември 2018 г., брой 4851
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(05.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19613
USD   1.71429
CHF   1.72350
EUR/USD   1.1409*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алтерко АД - София
Булпласт АД - София
Българска външнотърговска компания АД - София
Български търговски център АД - Самоков
Вулкан цимент АД - Димитровград
Невон АД - София
Никром ЕООД - София
Пропърти камп АД - София
СК Дал Сиат АД - София
Юробанк България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Конкурсът “ИТ мениджър на годината”, който се проведе за единадесети пореден път, се организира от ICT Media в лицето на сп. CIO и Клубa на ИТ мениджърите в България. Неговата цел е да съдейства за издигане позицията и авторитета на ИТ мениджърите в ръководството на фирмите и институциите в България, както и да се стимулира ефективното използване на информационните технологии. С приз в категория “Ефективност” е отличен Александър Станков, VP IT Production Operations в Paysafe.  В категория “Иновации” победител е проф. Валентин Кисимов, директор на “Център за компютърни иновативни системи” към УНСС. Победител в категория “Мениджмънт” е Кристин Крумов, директор „ИТ приложения“ в СИБАНК. С традиционната специална награда, учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на Клуба на ИТ мениджърите и член на УС на Клуба, бе отличен Сергей Билярски, ИТ мениджър на Campus X.

Източник: ComputerWorld e-Daily

Съветът на ЕС одобри пакет "Мобилност" в ущърб на България.Текстовете предвиждат седмичната почивка на водачите да бъде извън шофьорската кабина. Освен това шофьорите трябва да се завръщат у дома най-малко на всеки четири седмици – или, ако шофьорът реши да вземе две седмични почивки – след три седмици. Единствената промяна в споразумението е отпадането на задължителното връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 4 седмици. Превозвачите ще трябва да правят минимум пет дни пауза (период на охлаждане) между две серии каботажни превози в друга страна, преди да се извършат допълнителни каботажни операции в същата държава със същото превозно средство, се казва в споразумението. Промените предвиждат да се прилага системно статутът на командирован работник – т.е шофьорите трябва да получават командировъчни според условията на страната, в която пътуват. Другата новост е задължителното въвеждане на електронни тахографи във всеки международен камион - това трябва да се случи до края на 2024 г.

Източник: economic.bg

 
Дружества
Производство на работно облекло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Викинг Т ООД - Пловдив   14 806  
  2   Бултекс ЕООД - Златоград   7 863  
  3   Транемо Амицбол Корпорейшън ООД - Пловдив   7 552  
  4   Трансконфексион ЕООД - Казанлък   7 477  
  5   Белтекс-М АД - Монтана   5 891  
  6   Отаван БГ ЕООД - Шивачево   5 829  
  7   Олимп предпазни екипировки ЕООД - Бургас   5 426  
  8   Варна Конфекция ЕООД - Варна   4 623  
  9   Свобода 97 АД - Златоград   4 423  
  10   Трудово-производствена кооперация на инвалидите Недялко Царев - Ямбол   2 377  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 04.12.2018
  Обща стойност (BGN): 1 050 615.31  
Брой търгувани компании: 48
Premium 372 090.14
Standard 548 573.54
АДСИЦ 93 627.24
Структурирани 36 324.40
Най-голяма промяна в цените
Българска фондова борса АД - София -7.08 %
Неохим АД - Димитровград 5.81 %
BaSE - Акции: 210 433.46

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Оценяваният на около 120 млн. евро търговски център Delta Planet ще бъде открит на 28 март 2019 г. във Варна, близо 11 години след първата копка. В сградата с обща застроена площ от 111 хил. кв.м и отдаваема площ от 40 000 кв.м влизат чуждестранни и български марки, сред които Pinko, Desigual, Ralph Lauren, Marco Polo, Cropp, Sinsay, Mango, Sport Depot, "Билла", Cinema City, Domino's и др. Те ще бъдат разположени на четири търговски нива, две от които са партерни и следват естествената денивелация на терена, съобщават инвеститорите. В мола ще е и най-големият кинокомплекс от веригата Cinema City извън София, който ще е с 12 зали и единствената в града 4DX кинозала. Сред основните наематели е и полската група LPP, чиито брандове Reserved и Mohito ще са с най-големите си обекти във Варна. Магазинът на "Билла" пък ще е първият за веригата, разположен в мол в града. Сръбската група на бизнесмена Мирослав Мишкович, познат в България като един от временните собственици на "Пикадили", придоби 50% от проекта през лятото на 2017 г. срещу близо 25 млн. лв. Останалите 50% са собственост на инвестиционното дружество "АП инвестмънтс" на Ангел Ангелов от групата "Градус" и "Сити клиник", Александър Минов от "Бисер олива" и Петър Дудоленски, който също е сред основателите на "Сити клиник".

Източник: Капитал

Общински и държавни дружества от водоснабдителния сектор са сред най-големите длъжници на “Енерго-Про”, съобщиха от компанията. Неплатени милиони левове за ползвана електроенергия сериозно затруднявали оперативната работа на електроснабдителното и електроразпределителното дружество на групата. В търсене на решение членове на управителния съвет на “Енерго-Про” инициирали поредица от срещи с представители на КЕВР, Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и други институции. Неполучените суми не позволявали на електроразпределителното дружество да прави необходимите инвестиции за подобряване на качеството на доставката на енергия и обслужване на клиентите. Заради забавените и нередовни плащания от страна на големите длъжници “Енерго-Про” търпяло финансови загуби, които не са отразени в цените.

Източник: 24 часа

Пътностроителната компания „Трейс Груп Холд“ АД излезе на печалба в размер на 3,3 млн. лв. през третото тримесечие на 2018 г. През същия период на миналата година компанията отчете нетна загуба от 1,36 млн. лв. Нетните приходи от продажби на дружеството за деветмесечието възлизат на 242,4 млн. лв., което е с 29% повече спрямо година по-рано. Разходите по икономическите елементи също растат – с 26% до 236,5 млн. лв. За цялата 2018 г. от „Трейс Груп Холд“ очакват да реализират нетни приходи от продажби на стойност от 318,8 млн. лв., което означава, че прогнозата е за повишение с 1,43% спрямо година по-рано. За изминалите дванадесет месеца акциите на пътно-строителното дружество поевтиняват с 34,12% до около 2,80 лв. за брой.

Източник: investor.bg

Българската компания за разработка на игри Incineration Productions е започнала набиране на средства за разработката на видеоиграта Third Omen. Компанията ще търси финансиране чрез платформата за краудфъндинг Kickstarter. Целта на гейм студиото е да събере общо 47 хил. долара. До края на кампанията остават 25 дни, а досега фирмата е събрала около 20% от нужните средства – малко над 8 хил. долара. Компанията оперира през дружеството "Инсинерейшън продукшънс" и е съоснована от Гергана Грънчарова и Юрий Попов. Преди това Грънчарова е основател и на LeadersPlay, платформа за интерактивни обучения. "През ноември 2017 г. финализирахме договора за продажба на интелектуалната собственост на LeadersPlay с един международен холдинг и решението за навлизане в гейминг индустрията дойде от само себе си", коментира Грънчарова. Според нея проектът ще се осъществи дори и ако кампанията в Kickstarter се окаже неуспешна.

Източник: Капитал

Райфайзенбанк бе определена от списание The Banker за „Банка на годината“ 2018 в България. Тя печели наградата за трета поредна година, като е отличавана с този приз общо шест пъти. Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) взе наградата за „Банка на годината“ 2018 в региона Централна и Източна Европа – за единадесети път. В допълнение на това, банките Райфайзен в Австрия, Словакия и Украйна получиха отличието за съответната страна.

Източник: Стандарт       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК подкрепя браншовите сдружения от ХВП относно проекта на ЗИД на ДОПК


Предстоящи събития

5 декември: Общо събрание на БСК

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Франция въвежда мораториум върху увеличението на цените на дизеловото гориво и бензина за половин година. Това заяви премиерът на страната Едуард Филип. Въвеждането на мораториум е едно от исканията на участниците в движението на „Жълтите жилетки“. По думите на премиера Филип, „никакви данъци не си заслужават единството на обществото“. „Аз чух гнева на французите“, подчерта той. „Сега е време за диалог. Дълбоко съм убеден в това, че ако французите седнат на масата за преговори, то може и да бъде намерено решение. Именно това предлагам“, заяви премиерът. „Слушайки събеседниците си по време на консултациите през последните дни ад спрях редица данъчни мерки“, каза още Филип. Той уточни, че „се въвежда мораториум за срок то шест месеца за повишаване на данъците върху автомобилните горива“ Освен това по думите му, „тарифите за електричество и газ няма да се повишават по време на преговорите в зимния период“. Както отбеляза още премиерът, властите в страната са взели решение да отложат въвеждането на нови правила за технически контрол на автомобилите за половин година.

Източник: CNBC

Америка

Европейският съюз трябва да се откаже от проекта „Северен поток 2“ във връзка с инцидента н Керченския пролив е заявил високопоставен представител на държавния департамент на САЩ. „Керченския пролив трябва да стане свидетелство за всички европейски партньори, че строителството на „Северен поток 2“ е лоша идея, тона стана очевидно“, се казва в разпространено от държавния департамент изявление на служител, името, на който обаче не се съобщава. Други агенции обаче позовавайки се на фрагмент от стенограмата, в която той се определя като съпредседател на комисията за стратегическо партньорство между САЩ и Украйна. Известно е, че от американска страна тази комисия се оглавява от държавния секретар Майкъл Помпео, а от украинска – от министъра на външните работи (на Украйна) Павел Климкин, пише пък Прайм. По този повод не трябва да се забравя, че Климкин предложи новите санкции срещу Русия да са в посока – спиране на проекта „Северен поток 2“. В разпространеното становище, както пише Интерфакс, авторът отбелязва, че създаването на допълнителна газова инфраструктура, заобикаляща Украйна намалява възможността за „задържане на руската агресия“.

Източник: Associated Press

Азия

Пекин ускорява развитието на технологията за автономно управление на автомобили в Китай с плана си да построи тестова база на площ от 200 хиляди кв.м. в предградията на столицата, предава bulgarian.cri.cn. Оградената тестова база се очаква да бъде готова до 2020 г в района Шуъни, на около 30 км североизточно от центъра на столицата. Предвиденият бюджет за построяването й е около 70 милиона долара, пише в-к „Бейджин Дейли". Местни автомобилопроизводители и интернет компании ще построят там собствени центрове за изследване и развитие, където ще тестват електрически и интелигентни автомобили. Редица градове в Китай, сред които Пекин, Шанхай и Чунцин, издадоха лицензи за тестване на автономни автомобили по обществените пътища тази година.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
04.12.2018
Dow Jones Industrial
25 027.07 (-799.36)
Nasdaq Composite
7 158.43 (-283.09)
Стокови борси
04.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.41
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.5800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)1 240.40
Silver ($US/Troy Oz.)14.53
Platinum ($US/Troy Oz.)795.70
Hogs (cents/lb.)66.05
Live cattle (cents/lb.)121.65

       Опознай България

Свети Сава

На 5 декември православната църква почита св. Сава Освещени. Той е известен като гонител на демоните и лечител на различни тежки заболявания. Свети Сава е роден в областта Кападокия през IV в. в богато и знатно семейство. На 18 години постъпил в манастир. След 12 години пожелал по- голямо усамотение и се поселил в пещера, където прекарвал времето си в пост и молитва. Към него започнали да се присъединяват и други вярващи, които също искали да водят свят живот. Сава получил огромно наследство, с което построил много манастири, болници и основал две страноприемници.
Празникът е силно свързан с народните поверия. В някои селища Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, а другаде е мъж - покровител на вълците, наричан още „вълчи пастир".Според вярването Сава е сестра на Варвара, почитана като великомъченица от църквата на 4 декември, и на св. Никола. Варвара е по-лошата от двете сестри – тя е представяна като куца стара жена, която се подпира на патерица, и щом допре децата с нея – те се разболяват. Сава е добрата сестра, която винаги върви след Варвара и я моли да не пакости, да не пуска ледени зърна по нивите. В България има поговорка Варвара вари, Сава пече, Никола яде. Обикновено празникът на Сава минава в приготовления за празничната никулденска трапеза. Жените не пипат остри предмети, за да не им причини зло Варвара.
На този ден празнуват Сава, Савка, Слав, Славка, Владислав, Владислава


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.12.2018
Българска версия: 29634, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999