Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 декември 2018 г., брой 4850
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19386
USD   1.72594
CHF   1.72731
EUR/USD   1.1332*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска информационно-консултантска къща АД - София
Девня цимент АД - Девня
Димов Къмпани ЕООД - София
Дрин МН АД - Пловдив
Жоси ООД - София
Индустриален бизнес център АД - София
Капитан Дядо Никола АД - Габрово
КЕТ АД - София
Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас
Опортюнити България Инвестмънт АД - София
Перчемлиев ЕООД - София
Пътстройинженеринг АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Печалбата на банковата система в края на октомври 2018 г. е 1,379 млрд. лв., докато година по-рано тя беше 1,001 млрд. лв., отчита Българската народна банка (БНБ). Към 31 октомври 2018 г. активите на банките възлизат на 104 млрд. лв. и спрямо края на 2017 г. се увеличават с 6,6% (6,4 млрд. лв.). Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане, която е с най-висока ликвидност, продължава да заема съществен дял в общите активи на банковия сектор към 31 октимври – 18%. За десет месеца делът на портфейлите с ценни книжа намалява до 13%, а този на кредитите и авансите достига 64,3%. Брутните кредити и аванси в периода януари– октомври се увеличават с 8,7% (7,1 млрд. лв.). При експозициите в централни банки е отчетено намаление, а при вземанията от кредитни институции – увеличение. Брутният кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличава за периода януари – октомври с 8,4% (4,7 млрд. лв.) до 60,8 млрд. лв.

Източник: investor.bg

Касовото изпълнение на бюджета, за девети пореден месец на 2018 г. салдото по консолидираната фискална програма остана положително и към септември възлезе на 2.7 млрд. лв. (2.5% от прогнозния БВП, при 2.4% от БВП година по-рано), съобщи Министерството на финансите. Излишъкът бе формиран от превишение на приходите над разходите по националния бюджет, докато при европейските средства бе отчетен дефицит. Общите бюджетни постъпления (приходи и помощи) възлязоха на 29.2 млрд. лв., като нивото им се повиши с 11.5% в сравнение със септември 2018-а.. Нарастването се дължи най-вече на по-високите с 9.8% данъчни приходи, включващи постъпленията от социално- и здравноосигурителни вноски (с ръст от 13.4%), както и от косвени данъци (7.3%). По компоненти на последните, приходите от ДДС, акцизи и мита нараснаха съответно с 8.2%, 5.1% и 24.4%, спрямо постъпленията за деветте месеца на 2017 г.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на други изделия от дървен материал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ирели ООД - Пазарджик   24 233  
  2   Темена ЛТД ЕООД - Пловдив   13 609  
  3   Габинвест ЕООД - Габрово   10 621  
  4   ИТА България ЕООД - София   9 822  
  5   Арсов 90 ЕООД - Митровци   5 525  
  6   Коркос ООД - Сливен   4 834  
  7   Кооперация Обнова - Черни Осъм   4 764  
  8   Силва Ууд ЕАД - Ловеч   4 734  
  9   Интекст ООД - София   4 399  
  10   Фаво АД - Свищов   3 121  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.12.2018
  Обща стойност (BGN): 1 084 662.47  
Брой търгувани компании: 39
Premium 878 577.71
Standard 112 259.91
АДСИЦ 91 868.88
Структурирани 1 955.97
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч 14.04 %
Елхим Искра АД - Пазарджик -7.62 %
BaSE - Акции: 62 633.85
BaSE - АДСИЦ: 125.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавният холдинг БДЖ вече втори месец остава без легитимно ръководство. След серия скандали тримата членове на управата - Владимир Владимиров, Велик Занчев (той е и ресорен зам.-министър на транспорта) и Филип Алексиев подадоха оставки, но транспортният министър Росен Желязков все още не ги е разписал. Желязков, който наскоро пое поста от Ивайло Московски, обясни, че първо иска да се запознае с резултатите от одита на "БДЖ - Пътнически превози". Росен Желязков обяви, че "е склонен" да приеме оставките на тримата жп шефове - заради "лоша комуникация и невъзможност за работа в екип", а и защото нямало с какво повече да допринесат за развитието на железниците.

Източник: Сега

Чешката компания ЧЕЗ започва преговори с класираната на второ място компания "Индия Пауър". Новината за включването на "Индия Пауър" бе потвърдена от централата на ЧЕЗ в Прага с уточнението, че паралелно продължават и преговорите с българската "Инерком". "Инерком", собственост на Гинка Върбакова, съобщи, че компанията и ЧEЗ "пpoдължaвaт дa paбoтят пo финaлизиpaнe нa cдeлĸaтa", въпреки изтеклия срок, в който двете страни трябваше да подпишат окончателен договор за покупко-продажбата. Миналата седмица aĸциoнepитe нa "ЧEЗ Eлeĸтpo Бългapия" и "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe" проведоха общо събрание, на което трябваше да гласуват включването на представители на кандидат-купувача "Инepĸoм" в нaдзopните си съвети. Заради зациклянето на сделката обаче предложението бе отхвърлено.

Източник: Сега

Четвърти ден заводът "Чугунолеене" в Първомай е със спряно производство. С ограничена дейност са и други две големи предприятия от старозагорския "Холдинг Металик" - "Енергоремонт – Гълъбово" и "Металик". Три от дружествата на "Холдинг Загора" също обявиха, че спират производството си. Това са "Прогрес", "Пресков" и "Хранинвест - ХМК", чието производство е силно енергоемко. Собствениците на заводите посочват, че спирането е заради висока цена на тока на свободния енергиен пазар, която от средно 89 лв./МВтч през ноември стигна до над 207 лв. на 3 декември. За 4 декември 2018 г. договорените количества електроенергия са на цена от 170 лв. за мегаватчас. Според участници на пазара причината за ръста в цената е ограниченото предлагане, което изцяло зависи от държавните АЕЦ "Козлодуй"ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК. Цените се повишават навсякъде в региона. Но е факт, че високите цени са валидни и за всички останали производства в страната. Но други предприятия от страната не спират дейност, а мярката се предприема от два старозагорски холдинга.

Източник: Капитал

От 1 януари 2018 г. ВМА няма дългове и са реинвестирани 9,5 млн. лв. собствени приходи в ремонт на клиниките и в закупуване на нова, модерна апаратура”, заяви началникът на Военномедицинска академия в София бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод отбелязването на 127 години от създаването на лечебното заведение. Въпреки лимитите на НЗОК, той отчете по-голям приход със 7 млн. лв. в сравнение с миналата година. От тях 2.2 млн. лв. за допълнително материално стимулиране за персонала или с около 19% повече. През 2018 г. се наблюдава ръст от 15% на броя на пациентите, в поликлиниките на ВМА са отчетени над 127 000 прегледа, 2 500 пациенти повече са преминали през спешното отделение, а 3 000 души повече са приети в сравнение с преходната година.

Източник: Труд

Понижението на приходите и печалбата, което производителят на стартерни батерии "Монбат" отчете в средата на 2018 година, се запазва и към края на деветмесечието, но данните показват, че спадът се забавя. За първи път в резултатите си дружеството включва и постъпления от новите си инвестиции, след като миналата година придоби две германски компании за литиево-йонни технологии и рециклиращ завод в Италия. Нетните приходи от продажби за деветте месеца се понижават с 8%, след като в средата на годината компанията отчете спад от 10%. Нетната печалба намалява със 76% спрямо 78% към края на юни. Традиционно на резултатите влияят цените на оловото, което е основна суровина за производство на акумулатори, като формира 70% от стойността на продукцията. Неблагоприятните цени на метала и забавянето с около три месеца на старта на проекта в Италия бяха причина наскоро "Монбат" да ревизира годишната си прогноза надолу. От компанията отчитат, че най-силно е търсенето на акумулатори през последното тримесечие на годината. Дружеството продава продукцията си в повече от 60 страни, като най-важни пазари са Франция (близо 15% от продажбите), Испания, Германия, Румъния, Италия и др. На вътрешния пазар са 7.7% от продажбите.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев посети инж. Иван Пехливанов - дългогодишен председател на БИСА


Предстоящи събития

5 декември: Общо събрание на БСК

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Планираният газопровод "Северен поток 2" е икономически проект, а Украйна трябва да остане страна, през която се транзитира газ, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. Принципната позиция не се е променила, каза той, припомняйки, че проектът е икономически. Украйна трябва да запази ролята си на страна на транзит след 2019 година, отбеляза Зайберт. Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9.5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Nord Stream 2 AG е руският газов холдинг "Газпром".

Източник: Reuters

Америка

Преговорите в събота между лидерите на САЩ и Китай – Доналд Тръмп и Си Дзинпин завършиха с относителен успех, а положителните новини продължават и в понеделник. Според Белия дом, председателят на Китай е обещал да се поправи ситуацията по отношение на търговския дисбаланс и страната да започне да купува повече селскостопански и други стоки от САЩ. Тръмп от своя страна се е съгласил да не повишава митата от 10 % до 25 % от 1 януари, както се заканваше по-рано. Разбира се, при уговорка – това ще се случи, само ако страните постигнат споразумение по определен кръг от въпроси в разстояние на 90 дни. Като цяло американският президент определи срещата като „прекрасна и продуктивна“, министъра на външните работи на Китай Ван И в хода на този общ ентусиазъм съобщи за намеренията на лидерите за обмяна на посещения, разбира се „в подходящо време“. В понеделник добрите новини този път дойдоха от блога на президента на САЩ, където той съобщи, че Пекин се е съгласил да „намали и премахне“ митата за автомобилите от Съединените щати.

Източник: Associated Press

Азия

Портфейлните инвестиции на континентален Китай зад граница са продължили да нарастват през първата половина на годината, като Хонконг запазва позицията си на първостепенна дестинация, сочат официални данни. До края на юни, портфейлните инвестиции в ценни книжа (изключвайки резервните активи) възлизат на 518,3 милиарда долара, докато в края на 2017 са били 497,7 милиарда, показват данни на Държавната валутна администрация. 308 милиарда от тях са в акции, останалите 210,3 в облигации, предава bulgarian.cri.cn. Почти една трета от общата сума е била инвестирана в Хонконг, следван от САЩ и Каймановите острови. Китай започна да публикува данните за задграничните си портфейлни инвестиции през януари 2016 г, след като се присъедини към Координираното проучване на портфейлните инвестиции (CPIS) извършвано от Международния валутен фонд.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
03.12.2018
Dow Jones Industrial
25 826.43 (287.97)
Nasdaq Composite
7 441.51 (110.98)
Стокови борси
03.12.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.38
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)4.4200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4400
Gold ($US/Troy Oz.)1 243.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.57
Platinum ($US/Troy Oz.)806.30
Hogs (cents/lb.)66.90
Live cattle (cents/lb.)120.18

       Опознай България

Св. великомъченица Варвара

Св. великомъченица Варвара живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога умира в мъки от ръката на собствения си баща. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт. Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол (Мала Азия). Според проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче, св. Варвара е родена в с. Елешница - Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол. Варвара се отличавала с особено впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, тя изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Житието разказва, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол.

У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и „баба Шарка”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.12.2018
Българска версия: 29635, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999