Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 03 декември 2018 г., брой 4849
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.12.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19588
USD   1.72183
CHF   1.72472
EUR/USD   1.1359*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Анкета
на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)
за членовете на организациите на българските работодатели
 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска компания за текстил АД - София
Ветпром АД - Радомир
Дезинтегратор АД - Стара Загора
Дървообработване-ВТ АД - Велико Търново
Индустриален и логистичен парк-Бургас АД - Бургас
Колхида девелъпмънт АД - София
Ленно АД - София
М Тек АД - Пловдив
Марина Бей Резидънс АД - Варна
МСД 99 АД - Велико Търново
Световна търговска организация АД - Варна
Солинекс АД - Петърч
Специализирани логистични системи АД - София
Хидроенергиен Пул АД - София
Хидроенергийна компания Барутин АД - София
Хидроенергийна компания Кремен АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската стопанска камара (БСК) и Съветът на ректорите (СР) подписаха на 30 ноември 2018 г., Меморандум за сътрудничество, целящ постигането на по-висока практическа насоченост и повишаване ефективността на взаимовръзката на висшето образование с пазара на труда. Подпис под документа поставиха изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев и председателят на СР проф. Любен Тотев. Двете страни се ангажират да обединят усилията си за изграждане на висококвалифицирани специалисти с висше образование в България, вкл. чрез приобщаване на браншовите и регионалните индустриални съюзи и работодателски организации при формирането на политиката за развитие на висшето образование.

Източник: БСК

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3', съобщиха от Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна. Паричните условия в България продължават да се подобряват, нарастването на кредитите подкрепя растежа и страната постига напредък по присъединяването си към Валутния механизъм II (ERM II). Рейтинговата агенция очаква силен ръст на БВП в периода 2018-2021 г., дължащ се на силното частно потребление и ускоряването на инвестициите. Продължаващото усвояване на средствата от фондовете на ЕС и затягането на условията на пазара на труда ще подкрепят производителността през годините. Положителната перспектива отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутния механизъм II.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на класически (машинно или ръчно плетени) пуловери, жилетки и други подобни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Яна АД - Бургас   49 383  
  2   КНМ Текстил ООД - Плевен   16 321  
  3   Брод Трико ЕООД - София   10 021  
  4   Нитекс 96 АД - Доспат   9 763  
  5   Неви Фешън Текстайл ЕООД - Плевен   8 952  
  6   Брод Лъки ЕООД - Лъки   7 524  
  7   Фешън груп ЕООД - Плевен   7 106  
  8   Саси Фешън ООД - София   5 949  
  9   Биляна Нетуеър ЕООД - Петрич   5 193  
  10   Боряна АД - Червен бряг   3 945  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 30.11.2018
  Обща стойност (BGN): 278 663.91  
Брой търгувани компании: 55
Premium 70 642.70
Standard 167 065.87
АДСИЦ 39 606.74
Структурирани 1 348.60
Най-голяма промяна в цените
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София 10.31 %
Билборд АД - София -5.45 %
BaSE - Акции: 20 570.64
BaSE - АДСИЦ: 577.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“ в размер на 1.2 млрд. лв. за изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др. Реализацията им ще започне в началото на 2019 г. Бенефициент ще бъдат ВиК операторите, които вече подготвят проектните си предложения на база изготвените Регионални прединвестиционни проучвания в 14 области на страната. Крайният срок за подаване на проектите, определен от Министерството на околната среда и водите, е 23 април 2019 г. Подготовката на документите е в напреднала фаза и се очаква първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени от ВиК операторите много по-рано - още през февруари 2019 г. Пет от проектите - на Видин, Враца, Стара ЗагораПерник и Ямбол, вече са одобрени от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). До две седмици положително становище се очаква да получат и прединвестиционните проучвания на КърджалиПловдив и Русе. Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители.

Източник: Сега

На 29 ноември 2018 г. Електроенергийният системен оператор е подписал договор със свързания с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" за осигуряването на студен резерв в периода от 1 декември 2018 г. до 31 март 2019 година. Споразумението е за предоставянето на 40 МВт разполагаема мощност за 2903 часа, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани. В случая ще бъдат платени 1 273 836 лева. Централата е била единствен кандидат в обявената седмица по-рано процедура и е предложила тарифа само с 3 ст. под максимално допустимите 11 лв./МВтч. За тази зима свързаните с него ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация Русе" и ТЕЦ "Марица 3" вече си осигуриха големи договори с ЕСО за предоставянето на студен резерв. Първата централа ще получи малко над 12 млн. лв., втората - 6.81 млн. лв., а контрактът на третата е за 6.61 милиона. Или общо 25.4 млн. лв., които с новия договор на "Брикел" набъбват до 26.7 милиона.

Източник: Капитал

В последните две години има раздвижване на пазара на индустриални имоти. Компаниите вече търсят изградени съоръжения и предпочитат да реализират своите производства в индустриалните зони. В Пловдив пазарът е достигнал пика си през 2017-а и в началото на тази година, и сега се наблюдава спад при сделките и за наеми, и за продажба. Съществуващата "Тракия икономическа зона" оказва силно влияние върху пазара в града. Във Варна търсенето и предлагането на индустриални и логистични площи се запазва. Расте интересът в последните месеци към компактни складови площи за покупка от сегашни наематели. Расте и строителството на нови складови бази. Техническият университет в морския град привлича инвеститори, а градът се оформя като един от центровете на ИТ индустрията. В Бургас наемите остават непроменени, предлаганите имоти са малко, а търсенето е голямо. В морския град има университет, специализирани училища, а свободната икономическа зона продължава да расте успоредно с инвеститорския интерес. Инвестиция от 124 млн. евро за завод в северната промишлена зона е подготвила фирмата "2 МЕКС" ЕАД. Новата мощност ще открие от 240 до 384 работни места. В Бургас ще се правят железопътни колела, оси и друго жп оборудване, което ще се изнася в чужбина.

Източник: Банкеръ

На първи декември 2018 г. изтече срокът, в който "Инерком" на Гинка Върбакова трябваше да плати на Чехия, за да купи активите на ЧЕЗ в България. За деветте уговорени месеца фирмата не е изплатила сумата по сделката, която бе за около 340 млн. евро. Централата на ЧЕЗ е потвърдила липсващия превод, но така и не става ясно какво ще последва оттук нататък. Условие за финализиране на сделката бе получаването на разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. КЗК обаче на два пъти отказа да одобри внесените от "Инерком" заявления. Първият отказ се обжалва пред ВАС от "Инерком" и "ЧЕЗ", но казусът ще се гледа чак през май 2019 г.

Източник: Дума

Продават Специализираната болница за продължително лечение и долекуване в Перник заради дълг към НАП от 430 000 лева. Първоначално обявената тръжна цена е 4 934 762 лв. Според управителя на болницата д-р Венцислав Чунов търгът е обявен след като здравното заведение е започнало да изплаща задълженията си. По думите му от три месеца всички пари по линия на Здравната каса - между 25 000 и 30 000 лева месечно, отивали за погасяване на задълженията към приходната агенция. Търгът е обявен за 18 декември. Уведомителното писмо за него е получено в лечебното заведение на 29 ноември. Болницата е наследник на бившия Профилакториум. Сега тя е ЕООД със 100% общинска собственост.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 30.11.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи постъпи Уведомление за финансовото състояние на Наш дом - България холдинг АД на консолидирана основа към 30.09.2018 год.       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Меморандум за сътрудничество подписаха БСК и Съветът на ректорите

186 деца се включиха конкурса на Българска стопанска камара за детска рисунка “Коледата е възможна”

Покана за избор на изпълнител на дейност "Организиране на събития, преводачески услуги и дейности по информиране и публичност" Срок: 3 декември!


Предстоящи събития

5 декември: Общо събрание на БСК

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира нова система, която ще позволява на различните банки да обработват плащания мигновено в цяла Европа. Така институциите ще могат да се конкурират с PayPal и други световни технологични гиганти. Разработена за малко повече от година, системата TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) на ЕЦБ ще позволи както на компаниите, така и на отделните потребители, в Европа да прехвърлят суми помежду си за секунди, без значение от работното време на банката в тяхната страна. В момента американските фирми PayPal, Google, Facebook и Amazon, както и китайските Alibaba и Tencent, доминират тези услуги на европейския пазар. Именно тази доминация беше причина за безпокойство сред европейските политици след серия кибератаки срещу финансовата инфраструктура. Засега обаче само 8 средни и малки банки от Испания, Германия и Франция са се присъединили към новата европейска система.

Източник: Reuters

Америка

Лидерите на Съединените щати, Канада и Мексико подписаха новото тристранно търговско споразумение, което да замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Те се договориха по принцип да уредят взаимната тристранна търговия за повече от един трилиона долара след година и половина тежки преговори, като самата сделка беше факт само час преди определения краен срок точно преди два месеца (на 30-ти септември), напомня Ройтерс. Оттогава насам трите преговарящи страни се концентрираха върху конкретните формулировки и по-фините детайли на самата търговска сделка и до преди няколко часа все още не бяха постигнали окончателното съгласие относно споразумението, което лидерите на трите държави официално да подпишат преди старта на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. Сега законодателните органи на трите държави също трябва да одобрят търговския пакт, официално известен като Споразумение САЩ - Мексико - Канада (USMCA), преди той да влезе в сила и да замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Източник: Reuters

Азия

Индустриалното производство в Япония отбелязва през октомври най-големия си ръст от близо четири години насам. Секторът успява да се възстанови, след като отчете спад предходния месец заради поредица от бедствия, ударили страната. Въпреки повишението прогнозите на производителите са помрачени заради нарастващите рискове от търговското напрежение. Ръстът от 2,9% с лекота изпреварва средните пазарни прогнози за увеличение от 1,2% и се дължи основно на поточното производство, мобилните телефони и автомобилите. Представянето през октомври следва ревизиран спад от 0,4% през предходния месец, което значи, че миналия месец е налице най-бързият ръст на месечна база от януари 2015 г. насам. Икономистите очакваха индустриалното производство да се възстанови през това тримесечие, тъй като ограниченията при доставките, причинени от природните бедствия в страната, бяха облекчени и създават условия икономиката да се възстанови от свиването през третото тримесечие.

Източник: Nikkei

 
Индекси на фондови борси
30.11.2018
Dow Jones Industrial
25 538.46 (199.62)
Nasdaq Composite
7 330.54 (57.45)
Стокови борси
30.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.59
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)4.4800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)1 231.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.38
Platinum ($US/Troy Oz.)813.40
Hogs (cents/lb.)67.55
Live cattle (cents/lb.)120.50

       Опознай България

Празник на Луковит

На 3 декември своя официален празник отбелязва община Луковит. На този ден през 1898 г. цар Фердинанд подписва Указ 263, с която Луковит е обявен за град. В летописите Луковит датира от XVII в., а в турските регистри - от 1470 г. Археолозите доказват, че тук е имало поселище още 2-3 хиляди години пр.н.е., което достига бурен разцвет при траките. Между уникалните археологически находки, съхранили материални свидетелства за духовната култура на траки, римляни и славяни, като най-значимо се откроява Луковитското сребърно съкровище от IV в. пр.н.е. С историята на Луковит са свързани имената на народните закрилници Ангел и Вълчан войвода. Тук Апостолът на свободата Васил Левски основава революционен комитет, а в Карлуковския манастир намира прием и работи за българската просвета и национална свобода Софроний Врачански.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.12.2018
Българска версия: 29637, Английска версия: 2906

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999