Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 27 ноември 2018 г., брой 4845
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21148
USD   1.72123
CHF   1.72594
EUR/USD   1.1363*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Анкета
на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП)
за членовете на организациите на българските работодатели
 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автоекобул АД - София
ДРТ България І ЕАД - София
Импулс АД - Габрово
Инвестбанк АД - София
Парк АДСИЦ - София
Пикадили ЕАД - Враца
Софийска стокова борса АД - София
Чез Електро България АД - София
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

8% от водачите, или близо 2 милиона, ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, когато се въведе системата “Бонус-малус”, съобщи Комисията за финансов надзор. 1 милион водачи, или 44% от всички, ще достигнат максималния бонус и ще плащат 25% по-малко , т.е. около 225 лв. Първите 2 години без нарушения поевтиняват общо с 20% задължителната застраховка. 18% от водачите ще попаднат в малус класовете и за тях тя ще е по-скъпа. Само 0,6% ще попаднат в най-тежката категория с 400% оскъпяване, което означава около 1200 лв. за полица при сегашните цени, очакват от регулатора. Около 4% от собствениците на автомобили ще бъдат на нула и ще плащат стандартната цена на застраховката, без отстъпка или оскъпяване. Това означава, че рекордното оскъпяване до 400% на задължителната полица “Гражданска отговорност”, което ще вдигне цената до минимум 1200 лв., ще засегне 0,6% 18 000 души. Попадането в най-високия 20-и клас, който носи максималното оскъпяване, става след тежък инцидент с убит на пътя или при 9 малко по-леки от това нарушение.

Източник: 24 часа

На собствениците на второ жилище в морски и планински селища или балнеокурорти ще им бъде начислен по-висок данък от 2019 г. Депутатите гласуваха по-високи ставки за над 140 населени места, включени в списъка на курортите. Там фигурират градовете Берковица, Кюстендил и Велинград. Данъкът за наследствена къща в тези градове, която не се ползва като основно жилище, ще скочи повече от двойно, според поправките в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента. В списъка на курортите от национално значение са още Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Баня (Карловско), Павел баня. В този списък са включени почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица и десетки други. Сред климатичните морски курорти с национално значение са Варна - от Златни пясъци до нос Галата, както и Бургас.

Източник: Сега

 
Дружества
Търговия на едро с тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Експрес Логистика и дистрибуция ЕООД - София   1 068 627  
  2   Табако Трейд ООД - Пловдив   835 596  
  3   Бритиш Американ Табако Трейдинг ЕООД - София   521 230  
  4   Карелия /България/ ЕООД - София   481 588  
  5   Табако Трейд София ООД - София   380 441  
  6   Табако Венчърс ООД - Пловдив   286 806  
  7   Макслогистик ЕООД - Пловдив   205 665  
  8   Импириъл табако дистрибуция ЕООД - София   194 617  
  9   Болкан Едвъртайзинг Енд Дистрибюшън ООД - София   135 121  
  10   Табако Трейд Пловдив ООД - Пловдив   132 159  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.11.2018
  Обща стойност (BGN): 977 623.27  
Брой търгувани компании: 40
Premium 60 814.23
Standard 265 336.16
АДСИЦ 106 583.96
Структурирани 36 875.42
Облигации 508 013.50
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -10.00 %
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 8.70 %
BaSE - Акции: 2 010 384.26
BaSE - АДСИЦ: 52.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

България ще участва като акционер в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Решението е подкрепено от правителството, а компанията ще участва като миноритарен акционер. Точен процент не бе споменат, но се говори за около 20 на сто. Според Петкова така България ще гарантира разнообразяването на газовите си доставки. Вече има сключен договор с Азербайджан за 1 млрд. кубически метра газ годишно, но след изграждането на конекторната връзка България-Гърция ще можем да доставяме и втечнен газ от САЩ, Алжир или Катар, добави енергийният министър. Tази седмица предстоят две важни гласувания в Народното събрание, които са свързани с промяната в енергийната стратегия. Първото от тях е да се даде разрешение на "Булгартрансгаз" да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, а второто е да се даде разрешение на "Булгартрансгаз" да създаде дъщерна компания, която да създаде бъдещата енергийна борса, част от газовия хъб "Балкан". Идеята е работата по създаването на газовата борса да започне догодина. Засега се предвижда платформата да не е изцяло държавна, а в нея да се включат и частни акционери.

Източник: Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 804 340 лв. на "А1 България" ЕАД заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Производството е образувано по искане на фалиралата "Хенди-Тел" ЕООД, която беше дългогодишен партньор на Мтел. Според антимонополния регулатор "А1 България" е злоупотребила с по-силната си позиция, когато едностранно на 22 август 2018 г. е прекратила с писмено предизвестие дългосрочните си търговски отношения с "Хенди-Тел". Това пък е увредило интересите на по-слабата страна в правоотношението, а също така е увредило и интереса на крайните потребители. Вследствие на загубата на правоотношението с телекомуникационния оператор "Хенди-Тел" е застрашено от цялостно прекратяване на дейността си, тъй като то оперира на ексклузивна база с "А1 България" ЕАД и по този начин предприятието загубва съществена част от приходите си, като продължаването на дейността на дружеството в досегашния му вид е практически изключено, се казва в становището на КЗК. "А1 България" има право да обжалва решението пред съда.

Източник: Дума

Mажоритарният собственик на "Свилоза" АД - Свищов реши да изкупи всички акции на производителя на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея. В средата на октомври 2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) върна търговото предложение за доработване, котировките скочиха до десетгодишен връх. Регулаторът иска сериозни корекции в офертата на "А.Р.У.С Холдинг" АД (90% от него са собственост на Красимир Дачев), който контролира в момента 80.67% от капитала на "Свилоза". Мажоритарят има споразумение за обща политика по управлението на компанията от Свищов с фирмата KBD AS Luxemburg, която притежава 4 млн. акции. Така общият процент на правата на глас в общото събрание на "Свилоза", контролирани пряко и непряко от "А.Р.У.С Холдинг", достига 93.26% от капитала. Холдингът иска да събере и останалите 6.74% от малките акционери. Предлаганата цена на една акция е 4.70 лв., а крайната цел е отписване на компанията от регистъра на публичните дружества. Това означава и спиране на търговията с тези книжа на БФБ, което ще постави четири хиляди акционери в невъзможност да се освободят от тази своя инвестиция - бързо и при пазарни условия, когато те решат. Свищовската фирма е сред най-перспективните, които се търгуват на фондовата борса в България. Чрез основното си дъщерно дружество - "Свилоцел" ЕАД, тя е единственият производител у нас на сулфатна избелена целулоза и има структуроопределяща роля в българската целулозно-хартиена промишленост.

Източник: Банкеръ

Търговски център за над 120 млн. евро отваря врати във Варна през 2019 г. Delta Planet Varna се простира на 100 000 кв. м площ на четири нива, с над 1300 паркоместа и отдаваема търговска площ от над 40 000 кв. м. Зад инвестициите в Delta Planet Varna стоят сръбската компания Delta Real Estate, част от Delta Holding, и АП инвест. Първата компания е един от най-големите инвеститори на Балканите в областта на недвижими имоти с дейност в четири страни от региона. Delta Real Estate има в портфолиото си реализирани проекти на молове с общо 250 000 кв. м отдаваема площ и още 600 000 кв. м, които предстои да се пуснат в действие в близко бъдеще. Сред вече действащите са двата обекта на търговския център Delta City в Белград и Подгорица, а сред предстоящите – молове от веригата Delta Planet в Белград, Баня Лука и Ниш. АП инвест е собственост на двамата български предприемачи Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, които имат широк спектър от инвестиции в сферата на недвижимите имоти, здравеопазването, селското стопанство и търговията. Изпълнението на проекта е на варненската фирма Планекс.

Източник: investor.bg

„Елана Агрокредит“ АД е финансирала през октомври 2018 г. сделки за покупка на земеделски земи на стойност от 2,625 млн. лв. От началото на своята дейност до края на октомври компанията е инвестирала 71,1 млн. лв. в изпълнение на договори за финансов лизинг за покупка на земеделски земи. Към края на миналия месец „Елана Агрокредит“ е сключило 2689 сделки с недвижими имоти в изпълнение на договори за финансов лизинг, при които е осигурено закупуването на 12 033 земеделска имота за клиенти на дружеството, с обща площ от над 86 хил. дка. През октомври дружеството стартира кампанията по отпускане на кредити за оборотни средства за стопанската 2018/2019 г. на своите клиенти. Към края на месеца са финансирани 202 клиента със сума на обща стойност от 9,37 млн. лв. По този начин е реализиран ръст от 37% спрямо същия месец на минала година. За изминалите дванадесет месеца акциите на „Елана Агрокредит“ поевтиняват с 14,89% до 1,16 лв. за брой. На проведеното годишно общо събрание на 15 март 2018 г. акционерите на дружеството гласуваха дивидент за 2017 г. от 8,58 стотинки за акция.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Покана за избор на изпълнител на дейност "Организиране на събития, преводачески услуги и дейности по информиране и публичност" Срок: 3 декември!


Предстоящи събития

28 ноември: Oбучение по международни и европейски стандарти за фасилити мениджмънт: ISO 41011-3 и EN 15221

28 ноември: Специализиран тренинг за малки и средни предприятия „Източници за финансиране на предприятието. Защо – Икономика на споделянето”

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

30 ноември: Бизнес форум "България - Мароко"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК

6-7 декември: Български икономически форум 2018: Предприемачество и растеж

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

11 декември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ръстът при използването на енергията от възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност се забавя в Европа, главно заради нарастващата енергийна консумация на конвенционална енергия в транспортния сектор, показва проучване на Европейската агенция за околната среда (EEA). Делът на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) представлява 17,4% от общия енергиен микс на континента през 2017 г., което е над дела от 17% в сравнение с година по-рано. Макар че Европа все още остава близо до изпълнението на плана за постигане на 20% възобновяема енергия от общата до 2020 г., растежът в това отношение се забавя. Напредъкът при възобновяемата енергия остава особено недостатъчен за постигането на търсения 10-процентен дял при транспортния сектор, отбелязват от EEA. Значителното забавяне в ръста при използването на енергия от възобновяеми източници според EEA се дължи основно на повишената консумация, най-вече в транспортния сектор, чийто растеж започва да се ускорява през 2015 г.

Източник: EurActive

Америка

Южнокорейската компания SK Innovation обяви, че ще похарчи 1,14 трлн. вона (1 млрд. долара), за да построи своя първи завод за производство на батерии за електромобили в САЩ. Това ще позволи на компанията да се конкурира по-успешно на глобалния пазар на батерии за електрически превозни средства. Заводът ще има годишна мощност от 9,8 гигават-часа. SK Innovation ще започне строителството в югоизточната част на щата Джорджия в началото на 2019 г., като целта е производството да стартира през 2022 г. SK Innovation обяви плановете си да построи завод за производство на батерии за електромобили в САЩ миналия месец. Целта е да спечели потребители в един от водещите пазари за електрически превозни средства. Компанията, която притежава водещата южнокорейска рафинерия SK Energy, доставя своите батерии до няколко глобални автомобилни производители, включително Daimler и Hyundai Motor, но няма никакви клиенти в САЩ.

Източник: Reuters

Азия

През октомври индексът на потребителските цени в Япония се е повишил с 1% на годишна база. Така базисната инфлация в страната остава далеч от целта от 2% на Японската централна банка (ЯЦБ). Половината от ръста през месеца се дължи на по-високите цени на енергията, което може да изправи централната банка пред все по-големи трудности да постигне траен растеж на цените на фона на търканията в глобалната търговия и забавящото се търсене в Китай, което може да помрачи перспективите пред износната икономика. Индексът, изключващ ефекта на цените на свежите храни и енергийните разходи, показва инфлация от 0.4% през октомври, като остава без промяна вече трети пореден месец. „Данните сочат, че ще отнеме доста време инфлацията да постигне целта на ЯЦБ. Централната банка вероятно няма да промени позицията си да запази програмата си със стимули", коментира Такеши Минами, главен икономист на Norinchukin Research Institute. Слабата инфлация попари надеждите на ЯЦБ, че стабилният икономически растеж ще се трансформира в по-високи цени.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
26.11.2018
Dow Jones Industrial
24 640.24 (354.29)
Nasdaq Composite
7 081.85 (142.87)
Стокови борси
26.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.39
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)4.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)1 221.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.19
Platinum ($US/Troy Oz.)846.20
Hogs (cents/lb.)65.55
Live cattle (cents/lb.)120.65

       Опознай България

Ньойският мирен договор

Ньойският мирен договор е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен между България и силите на Съглашението след поражението на нашата страна в Първата световна война (1914-1918). Влиза в сила на 9 август 1920 г. По силата на неговите клаузи, Източна и Западна Тракия се дават на Гърция, голяма част от Добруджа остава румънска, а Западните покрайнини с територия 1545 кв. км и 64 500 души население са анексирани година по-късно от Сърбия. На страната ни са наложени репарации на обща стойност 2 250 000 000 златни франка, платими за 37 години при лихва от 5 процента. България се лишава и от правото да поддържа собствена армия, военен флот и авиация, като въоръжените й формации не трябва да надвишават 20 хиляди души доброволци. През 1996 г. по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" 27 ноември е обявен за Ден на народната памет.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.11.2018
Българска версия: 29637, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999