Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 19 ноември 2018 г., брой 4839
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21373
USD   1.72381
CHF   1.71099
EUR/USD   1.1346*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балканкар Плевен АД - Плевен
Вакуумтерм АД - Велико Търново
Дитсманн Енергоремонт холдинг АД - София
Екс Електро АД - София
Линекса Пропърти ЕООД - София
Мадара принт АД - София
Прима-продуцентска, рекламна, информационна и медийна агенция АД - София
Променергомонтаж АД - Пловдив
Пълдин Лайън груп АДСИЦ - Пловдив
Софкепитъл АД - София
ФМЛ Сервиз АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България СBBBТ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва - СF2Т. Оценката на рейтинга е подкрепена от стабилните външни и публични финанси, както и надеждната политическата рамка за поетапно присъединяване към еврозоната. Ограниченията пред рейтинга са по-ниските нива на доходите, в сравнение със средното равнище за страните с рейтинг СBBBТ и демографските предизвикателства, които биха могли да ограничат растежа и да утежнят на държавните финанси в дългосрочен период. Агенцията очаква икономическият растеж през 2018 г. да остане близък до отчетения през 2017 година, на ниво от 3,7 %, преди да се забави през 2019 г. до 3,5 % и 3 % през 2020 година. Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от политиката на увеличение на заплатите в бюджетния сектор и минималната работна заплата, както и от очакваното ускорение в усвояването на средства по европейските фондове. Агенцията ревизира прогнозата си за ускоряване на средногодишната инфлация до 3 % през 2019 г., при 2,8 % през 2018 година.

Източник: Банкеръ

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз и през октомври 2018 г., отчита Евростат. Според тях най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Естония (4.5%), Румъния (4.2%) и Унгария с (3.9%). Веднага след тях се нарежда България с инфлация от 3.6%. Най-ниска инфлация е измерена в Дания (0.7%), Португалия (0.8%) и Ирландия (1.1%). През последните четири месеца инфлацията в България рязко се ускори от 3 на сто през юни до 3.6% - 3.7% през следващите месеци. За сравнение през октомври 2017 г. годишната инфлация у нас е била 1.5%. В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през октомври е достигнала 2.2%, ускорявайки се леко спрямо нивото от 2.1% през предишния месец. За същия период на миналата година тя е била малко по-ниска - 1.7%. Инфлацията в еврозоната е със същите стойности - 2.2% за октомври след 2.1% през септември. Година по-рано обаче ръстът на цените е бил едва 1.4%.

Източник: Дума

 
Концесии

Срокът за подаване на оферти от кандидатите за концесионери на летище София е удължен за втори път. Предложенията могат да се внесат до 16,30 ч на 29 януари 2019 г. Отпускането на още време е станало на 8 ноември с публикация в Държавния вестник на Европейския съюз. Процедурата за концесия бе стартирана повторно на 5 юли 2018 г., след като служебният кабинет на Огнян Герджиков я спря. Новият министър на транспорта Росен Желязков удължи срока за подаване на офертите до 22 ноември и той щеше да изтече след 6 дни. Междувременно от БСП опитаха няколко начина да спрат процедурата, включително и чрез съда. От министерството на транспорта коментираха, че до момента от потенциални кандидати има 2500 въпроса, на които е отговорено, но на тях им трябва време да запознаят бордовете си. От Световната банка са дали съвет за удължаване с 1 месец, тъй като според тях имало още кандидати, които биха подали оферти.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на сурови масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Олива АД - Кнежа   423 164  
  2   Сън Фуудс ЕООД - Балчик   126 395  
  3   Марица Олио АД - Пазарджик   72 906  
  4   Ник СОТ Груп ЕООД - Варна   45 080  
  5   Олимекс ООД - Видин   42 510  
  6   Голд Ойл ООД - Харманли   23 455  
  7   Олео Протеин ЕООД - Русе   22 587  
  8   Леона 7 ЕАД - Пловдив   9 474  
  9   Брама ООД - Габрово   8 405  
  10   Слънчо 99 ЕООД - Ямбол   2 840  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.11.2018
  Обща стойност (BGN): 302 025.28  
Брой търгувани компании: 27
Premium 127 113.52
Standard 152 943.35
АДСИЦ 18 112.72
Структурирани 98.95
Права 3 756.74
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -7.56 %
Трейс груп холд АД - София 5.63 %
BaSE - АДСИЦ: 1 242.48

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Две български стартиращи компании бяха отличени сред най-добрите в Европа в състезанието Startup Europe Awards, организирано от Европейската комисия в партньорство с фондацията Finnova. Това са компанията за биоразградими опаковки Biomyc и Enova със своята система за анализ на качеството на водата. В надпреварата участваха екипи от ЕС и съседните държави, а до финала стигнаха общо 134 стартъпа. Младите компании бяха оценявани в общо 18 категории, като предварително бяха избрани финалистите във всяка страна. Програмата започна в началото на годината и през изминалите месеци екипите преминаха през редица обучения за развитие на проектите им.Компаниите бяха оценявани по предварително зададена методология от Startup Europe Awards, а церемонията по награждаването на 18-те победителя се състоя в рамките на годишната европейска среща Startup Europe Summit, която за първи път се проведе в София.

Източник: Капитал

„София франс ауто“ АД, официален вносител на Peugeot за България, ще достави 280 нови линейки за Спешната помощ. Договорът между фирмата и Министерството на здравеопазването предстои да бъде подписан. Новите медицински превозни средства са част от по-мащабен инвестиционен план за модернизация на спешната медицинска помощ, предвиждащ доставката на 400 нови линейки. Обществената поръчка, спечелена от „София франс ауто“, е обособена в две позиции. По първата фирмата ще достави 95 линейки тип C, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура, ще им предостави гаранционно и сервизно обслужване. По втората процедура ще бъдат доставени още 185 броя линейки тип В, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура. Общата стойност на двата договора възлиза на 38.3 млн. лв. с ДДС. Общата стойност на проекта е 163.9 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163.5 млн. лв.

Източник: economic.bg

Производителят на пилешко месо „Градус“ АД ще получи допълнителен дивидент в размер на 2,49 млн. лв. от дъщерното си дружество „Градус-98“ АД. Решението за разпределяне на допълнителния дивидент e взето от Общото събрание на акционерите на „Градус-98“ АД. Листната в началото на лятото компания от Стара Загора потвърди още в края на септември поетия към инвеститорите ангажимент да предложи на Годишното общо събрание на акционерите през 2019 г. минимум 90% от печалбата на дружеството да бъде разпределена под формата на дивидент към акционерите. На заседания на Съвета на директорите, проведени на 27 септември 2018 г., са взети решения част от печалбата за 2017 г. на дъщерните дружества „Милениум - 2000“ ЕООД, „Лора - 2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД„Градус-1“ ЕООД да бъде разпределена под формата на допълнителен дивидент в общ размер на 3,35 млн. лв. Заедно с последното решение на „Градус-98“ АД се очаква общият разпределен дивидент от дъщерните дружества към „Градус“ АД през 2018 г. да бъде в размер на малко над 27 млн. лв. Акциите на „Градус“ бяха качени за търговия на БФБ в началото на август, като в момента цената им е под нивата от IPO-то или 1,64 лв. за брой.

Източник: investor.bg

Канадската Velocity Minerals, която в България работи като партньор на "Горубсо-Кърджали", ще придобие 70% от златодобивния проект "Розино", който предстои да бъде разработен. Компанията е уведомила местния си съдружник за желанието си да упражни договорената опция, като е предала пълната предварителна икономическа оценка на проекта, съобщиха от Velocity. Обявените през септември общи параметри показват, че разработването на проекта ще донесе около 100 млн. долара печалба.Участъкът "Розино" е част от площта "Тинтява" и се намира на около 50 км западно от Ивайловград. Правата за търсене и проучване там бяха предоставени миналата година на наскоро регистрираното дружество "Тинтява експлорейшън", което е собственост на "Горубсо-Кърджали". Оценката на проекта е направена на база очаквания, че находището ще се разработва по открит способ, а добивът ще продължи шест години. Предварителната преработка ще се прави на място, където от рудата ще се произвежда златен концентрат със съдържание 30 гр./тон.

Източник: Капитал

Община Горна Оряховица разреши модернизацията на летището в града и монтирането на съвременна навигационна система. Проектът на РВД е за модернизация на международните летища и монтиране на навигационни системи DVOR/DME. Техниката се използва за аеронавигационно осигуряване на самолетите в зоната на летищата, както и на въздухоплавателни средства по маршрут. Това ще подобри точността и непрекъснатостта на излъчваните навигационни сигнали, като по този начин ще се повиши степента на безопасност на полетите. Очаква се новата система да бъде пусната през пролетта на 2019 г. Междувременно е придвижена и процедурата за удължаване на пистата за кацане на самолетите, каза още инж. Добрев. Обновяването на летището трябваше да започне още през лятото, но заради изработването на специализиран ПУП, многото съсобственици на парцелите в района и отчуждителните процедури, ремонтът се забави. Според концесионния договор, който бе подписан през 2016 г., заложените инвестиции са в размер на 32 млн. лв., от които над 20 млн. лв. трябва да бъдат вложени през първите 4 г.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Нова инициатива на БСК: Как държавната администрация нарушава законодателството?

Относно Проект на Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари

Висшето образование в България – много претенции, малко действия


Предстоящи събития

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-23 ноември: Първи национален семинар по програма „Коперник“

22.10-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

28 ноември: Специализиран тренинг за малки и средни предприятия „Източници за финансиране на предприятието. Защо – Икономика на споделянето”

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

30 ноември: Бизнес форум "България - Мароко"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум

15-16 декември: Бизнес делегация в Кралство Йордания, в периода 15-16 декември 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

След седмица на политически хаос, Великобритания се готви за още напрежение. Договореното с Брюксел беше одобрено от правителството, но последваха оставки на министри, а сега предстои гласуване в британския парламент с твърде неясен изход. Плана, който отстоява премиерът Тереза Мей, все така среща среща съпротива от опозицията и от нейната консервативна партия. В края на една тежка седмица британският премиер и водещи политици си поделиха телевизионния ефир, за да изложат за позициите си по сделката с Брюксел. Тереза Мей каза, че предстоят още преговори между Лондон и Брюксел по условията за Брекзит и на 25 ноември ще има извънредна среща на върха на Евросъюза. Тереза Мей, премиер на Великобритания: Идните седем дни ще бъдат решаващи. Става дума за бъдещето на тази страна, за препитанието на хората. За бъдещето на децата и внуците им. Вариантите за бъдещето на сделката са много - от предоговаряне, до нов референдум за напускане на Евросъюза. Най-трудно изглежда прокарването в парламента. Опозицията потвърди, че няма да подкрепи споразумението с Брюксел.

Източник: BBC

Америка

САЩ все пак планират да повишат митата за внос на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от януари 2019 г. от 10 % а 25 %, заявява министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос. По думите му, на предстоящата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Китай Си Дзинпин в най-добрия случай ще съгласуват основата за по-нататъшни преговори по урегулиране на търговското напрежение. Очаква се двамата лидери да се срещнат в рамките на срещата на върха на G20, която ще се проведе в Буенос Айрес в периода 30 ноември – 1 декември. „Голямото събитие ще е срещата между президента Тръмп с председателя Си на срещата на G-20 в Аржентина. Всичко останало е само подготовка за нея“, каза Уилбър Рос по време на делово посещение в щата Тексас. В същото време той смята, че до януари сериозен напредък няма да им. „Определено няма да имаме пълноправно официално споразумение до януари“, заявява министърът. „Не може да се очаква, че двамата президенти ще стигнат до подробности като колко втечнен газ и т.н. Ще се обсъжда ситуацията като цяло, но ако всичко върви добре, ще бъде поставена основа за бъдещето“, твърди Рос.

Източник: Bloomberg

Азия

Реакторът на Експерименталния авангарден свръхпроводим токамак (Experimental Advanced Superconducting Tokamak - EAST) в Хъфей, Китай, постигна температура от 100 милиона градуса Целзий, 6 пъти повече от тази на Слънцето, и постави нов рекорд в технологията на ядрения синтез. Ядреният синтез на водорода в недрата на Слънцето е при температура окоро 17 милиона градуса Целзий. Подпомага го силната гравитация. На Земята обаче тази реакция може да бъде постигната само при много по-висока температура, а и водородните изотопи трябва да бъде задържани на едно място достатъчно дълго. Ако това бъде постигнато, ползите ще са огромни. Ядреният синтез е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. За разлика от ядреното делене, при него няма толкова много радиоактивни отпадъци. Затова учени по целия свят експериментират с различни технологии, които могат да произведат достатъчно топлина за постигане на ядрен синтез.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
16.11.2018
Dow Jones Industrial
25 413.22 (123.95)
Nasdaq Composite
7 247.87 (-11.16)
Стокови борси
16.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.04
Heating oil ($US/gal.)2.0900
Natural gas ($US/mmbtu)4.6400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5900
Gold ($US/Troy Oz.)1 219.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.33
Platinum ($US/Troy Oz.)845.80
Hogs (cents/lb.)66.75
Live cattle (cents/lb.)119.72

       Опознай България

Парк Стратеш - Ловеч

Паркът Стратеш се намира на едноименния хълм в северната част на Ловеч. Обхваща площ от около 1000 дка. Изграден е по проект на арх. Иванчев (1956 г.), Петко Еврев и Коста Енчев. Строителството се извършва с доброволния труд на населението и със строителната техника на местните предприятия. Първоначално се започва с изграждане на централната част - мястото около Белия паметник. Официалното откриване на парка става на 27 май 1964 г. Асфалтовите алеи минават покрай красиви езера, цветни алеи, декоративни дървета и храсти. На площадката при надвесената към реката скала, там, където през Освободителната война е била руска артилерийска позиция, е издигнат Белият паметник. В съседство са засадени дръвчета от екипажа на "Съюз 33"- Николай Рукавишников и Георги Иванов и техните колеги Александър Александров и Алексей Елисеев при посещението им в Ловеч на 16 май 1979 г. В западната част на парка се намира и Черния паметник, също посветен на руските освободители. В източната част на парка е едно от най-посещаваните места - зоопаркът, който е втори по големина в България както по площ, така и по видове животни.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.11.2018
Българска версия: 29641, Английска версия: 2906

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999