Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 15 ноември 2018 г., брой 4837
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24684
USD   1.73144
CHF   1.71639
EUR/USD   1.1296*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотрансснаб АД - София
Велграф Асет Мениджмънт АД - София
Грамекс АД - София
Загорка АД - Стара Загора
Кепитъл Маркетс АД - София
Коверис Риджит България АД - София
Копривлен мрамор 97 АД - Копривлен
Куадрант Бевъриджис АД - Лозен - СГ
Софияпласт - 96 АД - София
Старком холдинг АД - Етрополе
Централна кооперативна банка АД - София
Юръп онлайн трейд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От името на 28 браншови организации Българската стопанска камара настоява за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с промените в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти. Организациите подчертават, че подкрепят усилията на кабинета за повишаване на фискалната дисциплина, ограничаване на нелоялните търговски практики и намаляване дела на "сивата" икономика, но са притеснени заради кратките срокове, в които бизнесът трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата, както и непрецизно формулираните текстове, които създават неяснота, правна несигурност и икономическа непредвидимост. Промените в наредбата засягат практически всички стопански субекти, от всички сектори на икономиката. Това означава, че сме изправени пред потенциална опасност в началото на следващата година да се стигне до сериозно социално напрежение, което бихме искали да предотвратим, отбелязват организациите.

Източник: Дарик радио

Инфлацията на годишна база през октомври 2018 г. продължи да се ускорява и вече достигна 3.7% спрямо октомври 2017 година. Това е най-високото ниво на годишната инфлация в последните 5 години. Само за октомври поскъпването е с 0.7%, а от началото на годината досега е 2.8%. Едновременно с това, според данните на НСИ, икономиката забавя темпа си на растеж до 3% през третото тримесечие на тази година. Увеличението на брутния вътрешен продукт за периода юли-септември е с 0.5% в сравнение с предходното тримесечие. Намалява и инвестиционната активност на българските предприемачи. Очакванията на бизнеса са през тази година инвестициите да отбележат спад от почти 13% в сравнение с миналата година. Данните идват на фона на информациите за драстичен спад на чуждестранните инвестиции у нас за първите осем месеца на тази година с цели 71.6 на сто. Прогнозите за 2019 г. са за намалени инвестиции в промишлеността с над 8% спрямо 2018 г., като около 34% от предприятията изобщо не планират да придобиват дълготрайни активи.

Източник: СегаКонцесии

Определени са концесионерите на морските плажове „Бургас-централен“ и „Созопол-Харманите“. Бургаският плаж ще се стопанисва от фирмата на Караненови - „Булгариен директ райзен“ ЕООД, а созополският от „Ауто фактор“. Концесионерът на плажа „Бургас-централен“ ще трябва да извърши санитарно-хигиенна поддръжка в размер на 118 921 лв. Цената за 1 бр. чадър и за 1 бр. шезлонг ще бъде по 7 лв. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година ще бъде 297 560 лв. без ДДС. Инвестициите, които ще бъдат направени за развитие и опазване на облика на културно - историческото наследство на морския плаж Созопол-Харманите“ за срока на концесията, са в размер на 343 138 лв. Цената за чадър и шезлонг ще бъде по 8 лв. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година ще бъде 297 560 лв. без ДДС.

Източник: БНР

Дружества
Производство на хранителни подправки и сосове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Консул ООД - София   17 432  
  2   Джърман Бългериън Бизнес груп ООД - София   13 823  
  3   Ригана АД - София   11 120  
  4   Радиком ЕООД - Калековец   6 566  
  5   Риал България ООД - София   5 957  
  6   Веда ООД - Плевен   4 051  
  7   Витал ООД - Първомай   2 992  
  8   Румяна Богданова ЕООД - Шумен   2 096  
  9   Шидеров ЕООД - Стара Загора   1 826  
  10   Идеал продукт ООД - Пловдив   1 434  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 14.11.2018
  Обща стойност (BGN): 19 525 541.61  
Брой търгувани компании: 41
Premium 73 816.74
Standard 114 649.64
АДСИЦ 18 162.72
Структурирани 97.89
Облигации 19 318 814.63
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София 656.99 %
Петрол АД - Ловеч -43.00 %
BaSE - Акции: 6 730.53
BaSE - АДСИЦ: 2 920.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Правителството определи заместник-министъра на финансите Маринела Петрова за управител за България в Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ); Гергана Беремска, директор на дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите, за директор за България в Съвета на директорите на МИБ и Йоана Захариева, началник на отдел "Международно развитие и сътрудничество", дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите, за заместник-директор за Република България в Съвета на директорите на Банката.

Източник: 24 часа

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Банка ДСК“ ЕАД, София, на акции, представляващи 99.7352% от капитала на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД, гр. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ ЕАД и част от групата на „ОТП БАНК“ АД, Унгария.

Източник: Банкеръ

Най-голямата хотелска верига в Източна Европа - групата Orbisq , ще отвори първи хотел в Пловдив. Към момента тя има обекти в София - ibis до летището и Novotel на булевард "Цариградско шосе". Новият обект, който ще отвори врати през следващата година, ще бъде франчайз на бутиковия бранд Mgallery by Sofitel. Пловдивският хотел ще разполага с 60 стаи и апартаменти, спа и уелнес зона, както и конферентни зали. Той ще се помещава във вече съществуваща сграда, която предстои да бъде реконструирана. По интериорния дизайн ще работи международното архитектурно студио S+S. Бъдещият хотел MGallery в Пловдив ще се намира в централната част на града в близост до Стария град. Групата на Orbis има 130 хотела в 16 държави, намиращи се в Източна Европа. Компанията присъства на пазарите в Хърватия, Чехия, Унгария, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия и други.

Източник: money.bg

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) започват процедура по продажба на съвкупност от финансови активи, след решение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Става въпрос за притежаваните от банката 51% от капитала на Управляващо дружество "Тренд асет мениджмънт" АД, както и съответните дялове в управляваните от него фондове - ДФ "Тренд Фонд Паричен Пазар", ДФ "Тренд Балансиран Фонд" и ДФ "Тренд Фонд Акции". Процедурата по продажба ще се извърши на четири етапа. Съгласно първия от тях, до 30 ноември 2018 г. е срокът за подаване в КТБ на писма за интерес към придобиването на съвкупността от финансови активи - 51% от капитала на Управляващо дружество „Тренд асет мениджмънт“ АД, заедно със съответните дялове в управляваните от него фондове.

Източник: Банкеръ

Българското звено на технологичната компания Experian се мести в нова сграда с обособен иновационен хъб в нея през пролетта на 2019 година. До края на 2018 година се очаква да бъдат наети и десетки нови служители. Към момента в Experian България работят близо 960 души. „Отворените нови позиции са между 60 и 70“, уточни Петър Бънков, изпълнителен директор на българското звено на компанията. Част от тях ще бъдат наети още в следващите месеци, така че до края 2018 г. се очаква служителите да достигнат общо 1000. Нуждата от нови хора е провокирана от нарастването на бизнеса на Experian, която стъпва у нас през 2004 г. Само на Балканите звеното генерира около 78% от бизнеса в региона, стана ясно от думите на Спирос Йоргас, регионален мениджър „Бизнес развитие“ в Experian Decision Analytics.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

"СТИГА ВЕЧЕ!" 21 - Докладът на ЕК за напредъка на България през 2018 г. в числа

Европейската комисия докладва относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

Без увеличени заплати в общинските болници

За спешна среща с Министър-председателя по проблема с подмяната на касовите апарати настояват 27 организации

Стартира безплатно обучение на учители по програмата „Сиско мрежова академия“

Националната бирена академия продължава в Благоевград

Образованието и бизнесът трябва да насърчават иновативните идеи и творческия подход


Предстоящи събития

16 ноември: Годишна конференция на браншове Дървообработване и Производство на мебели

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-23 ноември: Първи национален семинар по програма „Коперник“

22.10-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

30 ноември: Бизнес форум "България - Мароко"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК

10-12 декември: Българо-испански бизнес форум


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германското правителство е отделило около 3 млрд. евро за проучвания и развитие на изкуствен интелект, докато страната се опитва да свие пропастта в софтуерните иновации между нея, САЩ и Азия. В документ, разгледан от информационната агенция, се посочва, че сумата ще бъде похарчена до 2025 г. за „изкуствен интелект, създаден в Германия“. Мярката показва загрижеността на Берлин за предизвикателствата, които дигиталните технологии и изкуственият интелект предлагат на традиционните индустрии в страната, насочени към износа. Документът засяга и „социалната политика и работната сила“ като аспекти на изкуствения интелект, което отразява притесненията на Германия за опазването на личните данни и начина, по който подобна технологична промяна може да трансформира сегашните социални модели. „Искаме да промотираме използването на приложения с изкуствен интелект от бизнеса“, гласи документът. „Но една технология с толкова голямо влияние като изкуствения интелект... може да бъде вкарана в рамка, която защитава фундаменталните социални ценности и индивидуалните права“.

Източник: Reuters

Америка

САЩ отчитат бюджетен дефицит в размер на 100,5 млрд. долара през октомври, което представлява увеличение от около 60% спрямо година по-рано. В същото време разходите нарастват два пъти по-бързо от приходите. Дефицитът на САЩ се увеличава от 63,2 млрд. долара през същия период на 2017 г., съобщават от министерството на финансите. Октомври е първият месец от новата фискална година в САЩ. Постъпленията на страната са достигнали 252,7 млрд. долара през изминалия месец, което е ръст от 7%. В същото време обаче разходите са скочили с 18% до 353,2 млрд. долара. Увеличаващият се бюджетен дефицит на САЩ – разраснал се от големите данъчни съкращения, увеличаване на разходите и застаряващото население, принуждава министерството на финансите да увеличи издаването на дългосрочни облигации. В същото време отслабващата подкрепа за американския държавен дълг от страна на Федералния резерв, както и увеличаващите дефицита данъчни съкращения на президента Доналд Тръмп, засилват бремето на дълга, наследено от Барак Обама.

Източник: Bloomberg

Азия

Ръстът на имотните инвестиции в Китай през октомври се е забавил до 10-месечно дъно, а продажбите на жилища отново бележат спад, тъй като строителните предприемачи се въздържат от плановете си за разширяване на дейността на фона на влошаващите се икономически условия, коментира Ройтерс. Имотният пазар – ключов пазар за икономическия растеж – се охлажда през последните месеци, тъй като търговете за земи и различните мерки за затягане държат продажбите на жилища като цяло под контрол. Имотните инвестиции, които се фокусират най-вече върху жилищните пространства, но включват и бизнес и офисни такива, са се увеличили със 7,7% през октомври на годишна база, забавяйки се спрямо увеличението от 8,9% през септември, сочат изчисления на Ройтерс върху данни на Националната статистическа служба. Анализатори предупреждават, че отслабващата инерция в сектора може да засили рисковете за по-широката икономика, която се забавя на фона на разгорещения търговски спор със САЩ и дългогодишната кампания на властите за ограничаване на лесните кредити.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
14.11.2018
Dow Jones Industrial
25 080.50 (-205.99)
Nasdaq Composite
7 136.39 (-64.48)
Стокови борси
14.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.09
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)4.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5500
Gold ($US/Troy Oz.)1 211.80
Silver ($US/Troy Oz.)14.14
Platinum ($US/Troy Oz.)837.90
Hogs (cents/lb.)62.35
Live cattle (cents/lb.)118.60

       Опознай България

Коледни пости

След деня на св. Филип и Коледни заговезни (14 ноември) започват Коледните пости и продължават до 24 декември - Бъдни вечер. Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. Коледният пост, както и другите пости, започва с така наречените “заговезни” – за последно се яде блажно, а от сутринта на другия ден - 15 ноември започват постите. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажното, и няма да я пипа 40 дни. Първите три дни на поста се нарича тримерене – доброволен пълен пост. По време на Коледните пости православните християни могат да употребяват олио и вино без сряда и петък. По време на поста не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Последният ден от Коледните пости е Бъдни вечер, когато по традиция се приготвят нечетен брой постни ястия, като по време на поста риба се позволява единствено на Никулден.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.11.2018
Българска версия: 29645, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999