Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 14 ноември 2018 г., брой 4836
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(14.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24950
USD   1.73682
CHF   1.72047
EUR/USD   1.1261*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Пиргос плод АД - Бургас
Сирена 98 АД - София
Стелър инвестмънт ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Планове, свързани с промяна на газовите трасета, на стойност 2.8 млрд. лв. обявиха от Министерството на енергетиката. Идеите са част от дебата по коригираната енергийна стратегия, която предстои да бъде разработена. Те бяха представени без конкретни разчети и мотиви за нуждата от подобна промяна. Приблизителната индикативна стойност на предлаганата нова газова инфраструктура, която ще трябва да се осъществи при промяна на енергийната стратегия, е 2.8 млрд. лв., при срок на откупуване от 15 до 17 години. Става въпрос за линейна инфраструктура от 496 км и още две компресорни станции от 40 и 36 МВт. Към момента обаче подобно начинание изглежда абсурдно - не е ясно точно как ще бъде реализирано, откъде ще дойдат парите и в крайна сметка кой ще ги плати. Още повече че тези планове предвиждат единствено транзит на газа, но не и развитие на местната инфраструктура. В момента газът достига до едва 83 от общо 265 общини. Нуждата от актуализация на стратегията засяга преди всичко южния газов коридор, газовата връзка България - Гърция и новите газопроводи по "Турски поток", обясни зам. -министърът на енергетиката Жечо Станков.

Източник: Сега

В системата на допълнителното пенсионно осигуряване към края на септември 2018 г. са акумулирани нетни активи на стойност 13,4 млрд. лв. Това е ръст от близо 10% спрямо година по-рано по същото време, отчита Комисията за финансов надзор (КФН). Сумата обхваща aĸтивитe зa yнивepcaлните, пpoфecиoнaлните и дoбpoвoлните фондове. Бpoят нa ocигypeнитe лица ĸъм ĸpaя третото тримесечие в четирите вида пенсионни фондове е 4 658 549 души, като нараства спрямо същия период на 2017 г. с 2,32%. Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества в края на септември 2018 г. са над 133 млн. лв., което обаче е с 3,38% по-малко спрямо деветия месец на миналата година. Нетният финансов резултат на дружествата в края на третото тримесечие е в размер на 46,3 млн. лв., което с малко над 13 млн. лв. повече спрямо полугодието.

Източник: investor.bgДружества
Преработка на кафе и чай
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Балкам Груп ЕООД - София   47 560  
  2   Биопрограма ЕАД - Доброславци   11 637  
  3   Вита Голд ЕООД - София   4 254  
  4   Фобос ЕООД - Монтана   2 936  
  5   Макс Груп 98 ЕООД - Варна   2 572  
  6   Вива А и М ЕООД - Кривина - СГ   2 435  
  7   Ботаникъл ЕУ ООД - Чешнегирово   1 857  
  8   Балкам АД - София   1 588  
  9   Рико ЕООД - Пловдив   1 234  
  10   Плантабул ООД - Шумен   1 223  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.11.2018
  Обща стойност (BGN): 2 497 738.28  
Брой търгувани компании: 34
Premium 309 319.31
Standard 2 035 327.94
АДСИЦ 93 610.37
Структурирани 399.95
Облигации 59 080.71
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 9.09 %
Юрий Гагарин АД - Пловдив -6.25 %
BaSE - Акции: 455.44

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Руската "Атомстройкспорт" ще получи 960 хил. лв. без ДДС, за да консултира съхранението на оборудването на АЕЦ "Белене". Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Цената на която са се разбрали двете дружества за услугата е същата, каквато е прогнозната стойност, посочена от НЕК при обявяването на обществената поръчка. Поради това, че друг не може да изпълни поръчката, преговаряно е единствено с производителя на оборудването по процедурата "договаряне без предварителна покана за участие". Цялата дейност по консервацията и преконсервацията ще се изпълнява от наши служители, но ще бъдат под надзора на заводите-производители, представители на "Атомстройекспорт". До момента по информация на властите в проекта са инвестирани 3.5 млрд. лв. след като България поръча оборудване, отказа да го плати и беше осъдена в международния арбитраж. То беше доставено на площадката на централата преди година.

Източник: Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени поръчката на БДЖ "Пътнически превози" за покупка на 42 нови мотрисни влака. До прекратяването по незаконосъобразност се стигна, след като водещи компании в производството на жп оборудване като "Сименс" и "Шкода" атакуваха в КЗК условията, поставени от възложителя. Конкретното решение на КЗК е по жалбата на "Сименс" срещу заложени дискриминационни условия. Конкурсът за влаковете бе подготвян дълго, премина през необясними промени в заданието и бе обявен чак на 17 август с прогнозна стойност 675 млн. лв. без ДДС. Сега заданието ще бъде "пренаписано", а конкурсът - рестартиран. БДЖ плати 100 000 лева на престижен консултант - Ernst & Young, за да изготви тръжната документация. Но после промени някои условия. Още при публикуването на поръчката заваляха критики, че тя е опорочена, че е "скроена по мярка" за определен кандидат. В началото на септември компаниите "Сименс" и "Шкода" подадоха жалби в КЗК. Последва ги и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). От решението на КЗК става ясно, че БДЖ трябва да плати на "Сименс" разходите по производството в общ размер на 5700 лв.

Източник: Сега

Производителят на автомобилни компоненти "Магна пауъртрейн Пловдив" ще има нов собственик до няколко месеца. Южнокорейската Hanon Systems ще придобие българската компания като част от сделка за общо 10 завода на канадската Magna. Договорената цена за целия пакет е 1.23 млрд. долара преди дългове и пенсионни задължения, като към датата на приключване на сделката ще бъде направена обичайната корекция за нетен оборотен капитал. Продажбата се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., след като бъде одобрена от антимонополните власти. Сделката е свързана със стратегическите планове на двете компании в глобален план. За българското дружество това ще бъде трети собственик, след като основателят му - германската Ixetic, преди пет години беше придобита от Magna заедно с пловдивския завод. Компанията има 340 завода в 27 държави и 173 хил. служители. В България Magna влезе през 2013 г., когато придоби германската Ixetic заедно с местното й дружество, което тогава се казваше "Иксетик Пловдив". Българската компания беше създадена в края на 2007 г., а самото производство започна през 2009 г. Оттогава бизнесът й постоянно расте, като продажбите за миналата година са с 15% по-високи от тези за 2016 г., а нетната печалба се увеличава със 7% до 15.6 млн. лв.

Източник: Капитал

Седем фирми са потвърдили желанието си да участват в търга за изграждането на два многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили, съобщиха от ВМС. Две са от Германия и по една от Испания, Холандия, Италия, Франция и България. На 15 февруари се очаква да бъдат предоставени техните оферти. До 5 април най-късно Междуведомствената работна група трябва да излезе с предложение коя е най-изгодната оферта, а до 31 май 2019 г. трябва да бъде подписан договор за строителството на корабите.

Източник: Дума

Столична община е подписала договoр за доставка на десет 7-годишни дизелови автобуса. Машините с марка Mercedes ще струват над 2 млн. лв. и ще обслужват линиите до Витоша. Обществената поръчка за употребяваните автобуси бе пусната в средата на август като документи е изпратил само един кандидат - кърджалийската фирма „Бускар“, която е свързана с бившия общински съветник от ДПС в Кърджали Адем Юсеин Мехмед. Именно с „Бускар“ е сключеният на 8 ноември договор за доставка на 10-те употребявани дизелови автобуса. Моделът им е Mercedez-Benz Intouro Me и са произведени във Франция – 7 от тях през 2011, а 3 през 2012 г. Гаранцията им е една година, а „Столичен автотранспорт“ трябва да изплати сумата по договора 30 дни след доставката на превозните средства. От своя страна фирмата трябва да достави возилата до 45 дни след подписването на договора.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22.10-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Годишната инфлация в Германия е достигнала 2,5 на сто през октомври, ускорявайки се след отчетените 2,3 на сто през септември и 2 на сто през август, сочат окончателни данни на Федералната статистическа служба Destatis. Това е най-високата стойност на показателя от септември 2008 година, когато инфлацията в най-голямата европейска икономика достигна 2,8 на сто. Енергията, която традиционно е нестабилна съставна част при покачването на цените, е поскъпнала с 8,9 на сто през октомври след 7,7 на сто през септември и 6,9 на сто през август, дръпвайки нагоре потребителските цени на германците. Другата най-непостоянна компонента на индекса - поскъпването на храните - отчита забавяне до +1,9 на сто на годишна основа спрямо 2,8 на сто през септември. За същия период покачването на цените на услугите се е ускорило от 1,5 до 1,8 на сто. Увеличението на хармонизирания индекс на потребителските цени, използван като референтен от Европейската централна банка (ЕЦБ), се е забързало до 2,4 на сто през октомври на годишна основа след нарастването му с 2,2 на сто през септември.

Източник: Xinhua

Америка

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи рейтинга на Аржентина с една степен до В заради икономическата криза и трудностите при прилагането на програмата за драстични икономии. Понижението отразява влошаването на траекторията на растежа, динамиката на инфлацията и траекторията на дълга след трудностите при прилагането на драстичната програма за икономически корекции, отбелязва рейтинговата агенция. Аржентина затъна в рецесия, която се очаква да продължи и през 2019 година според Международния валутен фонд (МВФ), а правителството се опитва да наложи бюджет на драстични икономии в замяна на помощ от фонда. Очаква се икономическата активност през 2018 година да се свие с 2.6 на сто според МВФ. Валутната криза през август ускори покачването на цените. От януари песото е изгубило 50 процента от стойността си спрямо долара, което стимулира инфлацията. Standard and Poor's прогнозира свиване на икономиката с 2.5 на сто през тази и с 1 на сто през следваща година.

Източник: AFP

Азия

Японската централна банка (ЯЦБ) стана първата сред държавите от Г-7, чиито собствени активи надвишават размера на икономиката на съответната страна. Активите на финансовата институция са в размер на 553,6 трлн. йени (4,87 трлн. долара) и са пет пъти повече от пазарната капитализация на най-високо оценяваната компания в света Apple Inc. и 25 пъти оценката на най-скъпата японска компания - Toyota Motor Corp. Сумата надвишава и общия брутен вътрешен продукт на пет развиващи се пазари – Турция, Аржентина, Южна Африка, Индия и Индонезия. Японският номинален брутен вътрешен продукт за периода април-юни – последните актуални данни, е в размер на годишните 552,8207 трлн. йени (4,84 трлн. долара). Четенето за периода юли-септември, което трябва да бъде публикувано в сряда, се очаква да отчете понижение заради поредица природни бедствия. И макар някои анализатори да отдават подобряването на икономиката след десетилетия на дефлационен натиск на политиките на централната банка, ЯЦБ отбеляза не особено голям успех в това да изпълни целите си за инфлация от 2% или за подобряване на местното търсене и икономическия растеж.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
13.11.2018
Dow Jones Industrial
25 286.49 (-100.69)
Nasdaq Composite
7 200.88 (0.01)
Стокови борси
13.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.24
Heating oil ($US/gal.)2.0600
Natural gas ($US/mmbtu)4.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 203.20
Silver ($US/Troy Oz.)13.97
Platinum ($US/Troy Oz.)840.10
Hogs (cents/lb.)62.18
Live cattle (cents/lb.)118.75

       Опознай България

Св. Филип

Паметта на Св. Филип, един от дванадесетте апостоли на Христос, се почита на 14 ноември заедно със св. Григорий Палама и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли). Той бил роден край Галилейско море, в град Витсаида („град на риболовците”), откъдето били и други двама апостоли – Петър и Андрей. Още от малък Филип изучавал Свещеното писание и след възкръсването на Христос тръгнал да проповядва Божието слово в земите на Сирия и Мала Азия заедно със сестра си Мириам и с апостол Вартоломей. В град Иерапол езичниците ги заловили и ги изправили пред съда с обвинение в магьосничество. Когато мъчителите им понечили да съблекат дрехите им, девицата Мириам се превърнала в огнен пламък. Когато апостолите били разпънати на кръст (Филип – с главата надолу) страшно земетресение разтърсило града. На мястото, на което била пролята кръвта на апостол Филип, израсла лозница като знак за вечното блаженство на светеца, загинал за своя небесен учител. Имен ден празнуват: Филип, Филипа, Филко, Филомир, Юстиниян, Юстинияна и др. В народната традиция на българите за този празник са характерни магически обредни практики, наследени от езическата епоха. Наричат деня „Мратинците”, Мратиняк”, „Мрата” . В някои райони на страната те започват от 11 и свършват на 17 ноември, като се смесват с т.нар. Вълчи празници. Сутринта на този ден най-старата жена в къщата трябва да заколи черно пиле – „мратинче”.
Имен ден днес празнуват Филип, Фильо и Филка (името означава обичащ конете).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.11.2018
Българска версия: 29648, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999