Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 13 ноември 2018 г., брой 4835
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23363
USD   1.73620
CHF   1.72047
EUR/USD   1.1265*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Интерпред - Световен търговски център АД - София
Карекс 2003 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През периода януари - август 2018 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 11.1 на сто спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 24, 917 млрд. лева, съобщи Националният статистически институт. През август 2018 г. износът на стоки за ЕС нараства с 13 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 307 млн. лева. Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - август 2018 г. се увеличава с 8.7 на сто спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 26, 369 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През август 2018 г. вносът на стоки в България от държавите - членки на ЕС, намалява с 6.4 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 970.6 млн. лева. Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - август 2018 г. е отрицателно и е на стойност 1 451.6 млн. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото е положително и е в размер на 241 млн. лева.

Източник: Банкеръ

Над 7800 сезонни работници от държави извън ЕС са работили легално у нас с 3-месечно разрешително, а внесената работна ръка от Украйна и Молдова през този летен сезон е отбелязала почти двоен ръст спрямо миналия. Вече има и неколкостотин удължени разрешения за работа по новия режим, който дава възможност за сезонна заетост до 9 месеца. За първите 6 месеца на годината броят на регистрираните свободни работни места от работодатели в туризма е над 20 хиляди, подчерта министър Петков. България е подписала с Украйна и Молдова споразумения за намиране на работа на желаещите да работят у нас. Украинците и молдовците не решават нито изцяло, нито дългосрочно проблема на туристическия бранш, а кризата с работната ръка се изостря чувствително, особено в разгара на летния и зимния туристически сезон. Чужденците заемат свободните работни места за камериери, кухненски работници, помощници на рецепцията, пикола.

Източник: СегаДружества
Преработка на какао; производство на шоколадови и захарни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Нестле България АД - София   262 623  
  2   Монделийз България продакшън ЕООД - София   22 480  
  3   Интерион АД - Костинброд   14 231  
  4   Мелбон АД - София   12 610  
  5   Захарен комбинат Пловдив АД - Пловдив   6 523  
  6   Шоко Тим ООД - Стара Загора   6 054  
  7   Сладък път ООД - София   4 859  
  8   ВИП Симерс груп ООД - Пловдив   4 520  
  9   Илчовски 94 ЕООД - Варна   3 912  
  10   Даримекс 98 ЕООД - София   3 735  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 12.11.2018
  Обща стойност (BGN): 2 309 748.21  
Брой търгувани компании: 33
Premium 51 274.61
Standard 1 820 109.04
АДСИЦ 438 364.56
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив 11.34 %
Фазерлес АД - Силистра -9.63 %
BaSE - Акции: 6 846.18

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на киселото мляко "Боженци" - габровската фима "Елви", изгражда нов цех за прясно мляко и меки сирена. Инвестицията, която включва и оборудването, е за 6 млн. лв. – собствени средства и малък кредит, заяви Веселин Кръстев, съдружник в компанията. Цехът е разположен на 4.5 декара площ, ще заработи през 2019 г. и ще позволи преработката да се увеличи до 100 тона сурово мляко на ден. В момента дневният преработвателен капацитет на фирмата е 60 тона. Инвестицията ще позволи на "Елви" да навлезе с марката "Боженци" в нов пазарен сегмент – на меките сирена (топени, за мазане и др.), както и да увеличи с 20 работните места. Тя ще прибави към бранда и свежо прясно мляко в бутилка - сега компанията предлага само УХТ (Ultra-high temperature processing) прясно мляко "Боженци". През февруари 2017 габровската фирма купи марките "Тертер" и "Булгареа" от холдинга "Фикосота". Сделката не беше за активи, тъй като продуктите се произвеждаха на ишлеме – млякото в "Елви", а кашкавалът и сиренето – в "Мизия милк" – Търговище.

Източник: Капитал

В началото на 2019 г. ще пристигнат още 60 съчленени 18-метрови автобуса на природен газ, част от програмата на Столична община за обновяване на автопарка. В програмата са включени 120 автобуса на природен газ, като първите 60 трябва да бъдат въведени в експлоатация в средата на ноември. Автобусите, които ще бъдат въведени през следващата година, за част от най-голямата по обем лизингова сделка за доставка на автобуси в страната – между Столична община и Сожелиз България ЕООД. Търгът е спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк, в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен период на финансиране. Сумата на лизинговия договор възлиза на над 40 млн. лева. Освен това в договора са включени и гаранционното и сервизно обслужване на автобусите. MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за Столичен Автотранспорт и обслужват доставените по предходната обществена поръчка 126 бр. съчленени газови автобуса.

Източник: economic.bg

„Сирма Груп“ обяви първите 9 месеца на 2018 г. като изключително успешни за бизнес развитието на компанията, която успява да спечели нови големи клиенти и проекти в САЩ - стратегически пазар за групата. Финансовият сектор остава водещ в портфолиото от продукти и услуги на компанията. Две от дъщерните дружества - „Сирма Солюшънс“ и „Сирма Бизнес Консултинг“, спечелиха голям проект в Mascoma Bank. Подразделението в сферата на семантичните технологии „Онтотекст“ продължи своя базиран на собствени ключови продукти и технологии проект в Standard and Poor’s - световен лидер в доставката на финансови услуги. „Онтотекст“ изпълни и два успешни прототипа за две от водещите – (от Топ 5) американски банки. Единият проект е свързан с KYC (Know Your Customer) анализите, а другият - с приложение на Изкуствен интелект в областта на кибер-сигурността. В тази област и „Сирма Солюшънс“ има още 2 клиента за своя консултантски бизнес.

Източник: investor.bg

Банковият надзор в ЕЦБ ще извърши цялостна оценка на шест български банки, съобщиха от централата на банката и БНБ. Оценката се провежда в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Резултатите ще бъдат публично обявени през юли 2019 г. Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото. На оценка ще бъдат подложени следните шест банки: УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АДЦентрална кооперативна банка АД и Инвестбанк АД. Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките с актуална класификация като значими или с възможност да станат значими. Процедурата ще започне през ноември 2018 г., а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г. Крайната дата за целите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Източник: 24 часа

След като цялото ръководство на "Холдинг БДЖ" подаде оставка, започна одит в "Пътнически превози", който се очаква да приключи до края на месеца, обяви министърът на транспорта Росен Желязков. Той подчерта, че има "невъзможност да се изпълнява графика" и че оптимизацията е неминуема. "Проблемите на БДЖ не са малко, те са свързани основно с обществените поръчки и планирането, както и със забавянето на ремонтите. Пътническите влакове имат нужда от ремонт, за да се гарантира сигурността на пасажерите. От 154 локомотива в движение 128 са с пробег на лимита си, което означава, че се нуждаят от ремонт. Рокади предстоят и в ръководния състав - освен със заменени кадри, занапред той ще бъде свит, обобщи министърът.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

13 ноември: Конференция "Образование и бизнес: Без граници"

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз засилва политическия натиск върху британския премиер Тереза Мей на фона на признаци, че вече има известен нов напредък в преговорите за Brexit. Действията на Брюксел са обясними на фона на поредната министерска оставка в правителството на Мей миналата седмица. Днес беше обявено, че не е постигнато нищо ново в разговорите между Лондон и Брюксел, но двата преговорни екипи продължават усилено да обсъждат как да преодолеят последните си различия, като тези дебати със сигурност ще имат големи политически и икономически последици. „Това е една много важна седмица за преговорите относно Brexit“, коментира външният министър на Република Ирландия Саймън Ковейн след среща в Брюксел. „Двата преговорни екипа наистина засилиха своята ангажираност. Ясно е, че има още работа за вършене“, добави той. Основното препятствие пред това Лондон и Брюксел остава въпросът как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.

Източник: Associated Press

Америка

Германската компания за софтуерни продукти SAP ще закупи Qualtrics International Inc за 8 млрд. долара в брой, изпреварвайки по този начин планираното листване на фондовия пазар на базираната в САЩ компания, специализирана в онлайн проучването на потребителите. Сделката, обявена късно в неделя, подкрепя експанзията на главния изпълнителен директор на SAP Бил Макдермът в управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM) спрямо основната дейност на компанията, която помага на фирмите да управляват финансите, логистиката и човешките ресурси. Това е най-голямото придобиване на SAP, която през 2014 г. закупи компания за управление на пътуванията и управлението на разходите Concur за $8,3 млрд. Qualtrics събира обратна връзка и данни за клиенти, служители, продукти и марки за 9 000 фирми от цял свят, предоставяйки информация в реално време, която е жизненоважна във все по-дигитализирания свят.

Източник: Reuters

Азия

Сделки на стойност повече от 21.2 милиарда долара бяха подписани на 12-то Международно изложение за авиация в Китай (Airshow China). Шестдневното аерошоу приключи в неделя в град Джухай, южната китайска провинция Гуандун. По време на изложението бяха сключени сделки за 239 летателни апарата, по информация на организаторите. Общо 770 фирми, в това число Боинг и Еърбъс, от 43 държави и региона, взеха участие в мероприятието. Броят на посетителите тази година достигна 450 хиляди, 150 от които професионалисти в сферата. Аерошоуто включваше изложбени зони на закрито и открито, разположени на площ от 500 хиляди кв.м. Бяха показани 146 летателни апарата от страната и чужбина.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
12.11.2018
Dow Jones Industrial
25 387.18 (-602.12)
Nasdaq Composite
7 200.87 (-206.03)
Стокови борси
12.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.10
Heating oil ($US/gal.)2.1400
Natural gas ($US/mmbtu)3.9300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)1 204.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.06
Platinum ($US/Troy Oz.)849.30
Hogs (cents/lb.)61.52
Live cattle (cents/lb.)118.00

       Опознай България

Йоан Златоуст

Йоан Златоуст (349 – 407), една от най-значимите личности в историята на Православната църква, е един от тримата „светители“ – „вселенски учители“, наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само блаж. Августин. Най-известна е „Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст“, която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия. Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари – Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари – Деня на св. Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов). Роден е в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско знатно семейство. Баща му Секунд бил военачалник, а майката му Антуса изповядвала християнската вяра. Йоан учи при софиста Либаний и философа Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина красноречие и философия. Покръстен е в 369 г. и става аскет. През 381 г. е в сан дякон, в 386 г. в сан презвитер. Оттогава славата му расте и е наречен „Златоуст“ заради неговото красноречие. (Източник: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.11.2018
Българска версия: 29649, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999