Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 08 ноември 2018 г., брой 4832
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23771
USD   1.70265
CHF   1.70904
EUR/USD   1.1487*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Благоевград-БТ АД - Благоевград
Петрол АД - Ловеч
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на септември 2018 г. достигат 73.6 млрд. лева, което е ръст от 9.1% на годишна база, съобщи БНБ. Към 30 септември броят на депозитите в банковата система е 10.289 млн. лв., като намалява с 2.6 на сто на годишна база при същото годишно понижение в края на юни 2018 година. В края на третото тримесечие броят на спестовните сметки е по-малък с 0.8%, докато размерът им се увеличава с 2.8% спрямо края на второто тримесечие.

Източник: Сега

От началото на 2019 г. данъкът за собствениците на стари коли ще стане по-висок,  гласуваха на второ четене депутатите, одобрявайки окончателно новата формула за изчисляване на данъка върху моторните превозни средства. Формулата ще взема предвид два фактора – колко са конските сили на автомобила и какъв стандарт за екологичност покрива той. Очаква се по-високата ставка да засегне около 70% от собствениците на автомобили в България, като според управляващите повишението няма да е с повече от 30%, а според опозицията – с 50%. Промените предвиждат също така вече да няма данъчно облекчение за коли, на които допълнително им е сложена газова уредба. За един автомобил, за който в момента се плащат 450 лв. данък и е сравнително нов с „Евро 5” стандарт, налогът може да намалее с около 60 до 100 лв. За един 20-годишен автомобил със 100 конски сили данъкът може да се увеличи с около 60 лв.

Източник: economic.bgДружества
Производство на месни продукти, вкл. от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Кен АД - Стара Загора   53 971  
  2   Деликатес 2 ООД - Житница - Пд   41 571  
  3   Чех Йосиф Новосад ООД - София   32 966  
  4   Карол Фернандес Миит ООД - Благоевград   31 699  
  5   Финес-2 ЕООД - Димитровград   28 573  
  6   Тандем В ООД - София   22 281  
  7   Елит Мес Минев - Родопа В.Т. ООД - Велико Търново   22 127  
  8   Еко Мес ЕООД - Величково - Пз   21 274  
  9   Макро-Кор ЕООД - София   21 274  
  10   Лотос ООД - Димитровград   20 616  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.11.2018
  Обща стойност (BGN): 1 046 705.18  
Брой търгувани компании: 33
Premium 126 220.57
Standard 883 473.97
АДСИЦ 36 657.84
Структурирани 352.80
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -5.88 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 4.55 %
BaSE - Акции: 333.12
BaSE - АДСИЦ: 785.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Юробанк (Пощенска банка) обяви, че споразумението с Пиреос Банк за придобиване на Банка Пиреос България е финализирано. Пиреос в България става собственост на дъщерното дружество на Юробанк- Юробанк България. Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка, тя ще придобие над 10% пазарен дял и ще заеме трета позиция по размер на кредитния портфейл, уточняват от Пощенска. След финала на сделката активите на Пощенска банка стават над 5 милиарда, а капиталът - над 600 милиона евро. Ефектът от сделката ще повиши приходите преди провизии и нетната печалба съответно на над 150 и над 70 млн. евро. Пощенска ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност. Стойността на акциите е 75 млн. евро, което ще се отрази върху капитала от първи ред на Юробанк от минимум ще бъде минимално 14 базисни точки. Към септември 2018 г. Банка Пиреос България има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. Банката работи основно в банкирането на дребно и в корпоративното банкиране чрез мрежа от 70 клона и 900 служители.

Източник: 24 часа

На 7 ноември 2018 г. "Български енергиен холдинг" ЕАД изцяло и в срок погаси падежиращата на същия ден емисия еврооблигации в размер на 500 млн. евро, съобщиха от компанията. Тя е с годишна лихва от 4.25% и бе издадена през ноември 2013 година. Средствата са осигурени от успешно пласираната трета емисия еврооблигации в размер на 600 млн. евро и годишна лихва от 3.5% през периода юни - септември тази година. След успешно реализираното рефинансиране няма съществена промяна в коефициентите на задлъжнялост на компанията.

Източник: Банкеръ

„Тотал Е&П България“ – българското подразделение на френската Total, заедно с партньорите й „ОМВ Офшор България“ ГмбХ и „Репсол България“ Б.В., започват третия проучвателен сондаж в Блок „1-21 Хан Аспарух“ – „Мелник-1“. Той се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море на приблизително 107 км източно от Варна и 153 км от Бургас. За целта ще бъде използван сондажният кораб Noble Globetrotter II (GT II), с който се проведоха първите две сондажни кампании. Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от варненското пристанище „Леспорт“, като се използват същите снабдителни кораби. „След приключването на първите два проучвателни сондажа – „Полшков-1“ и „Рубин-1“, третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на Блок „Хан Аспарух““, коментира Кевин Ханафорд, управител на „Тотал Е&П България“.

Източник: economic.bg

Още една болница получи статут на университетска - Първа МБАЛ – София с решение на правителството. Статутът позволява на лечебното заведение да обучава студенти. В края на октомври 2018 г. министрите приеха такъв статут за здравните заведения "Пирогов"Александровска и УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" – Стара Загора.

Източник: Сега

Най-рано след година ще бъде създадена проектна компания, която ще търси финансиране за изграждането на АЕЦ „Белене“ и ще структурира проекта, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Процедурата включва 9 етапа и ще продължи минимум 12 месеца. Процедурата за избор на стратегически инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене“, предвижда като начало публикуване на покана за участие в официалния вестник на ЕС и в два български ежедневника.В процедурата могат да участват потенциални акционери, които желаят да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания, както и своят интерес могат да заявят големи консуматори на електрическа енергия от България и региона чрез договори за изкупуване на електроенергия. Ресорният министър Теменужка Петкова припомни, че бъдещият проект не предвижда държавна или корпоративна гаранция и не е заложено сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия от страна на държавата.

Източник: Дарик радио       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Покана за избор на изпълнител по дейност "Проучване на образуваните отпадъци в страната..." по проект SWAN Срок за участие – 9 ноември!

Консултация на ЕК относно средата за обслужване на едно гише за митниците Срок за включване в консултацията – 10 ноември!


Предстоящи събития

8 ноември: Детското образователно шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“

8-9 ноември: Конференция „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

13 ноември: Конференция "Образование и бизнес: Без граници"

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гepмaнcĸият aвтoмoбилeн пpoизвoдитeл ВМW oбяви 27% cпaд нa oпepaтивнaтa cи пeчaлбa дo 1,75 милиapдa eвpo или 2 милиapдa дoлapa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. C тeзи peзyлтaти ĸoмпaниятa пpoпyнa пpoгнoзитe нa aнaлизaтopитe зapaди пo-виcoĸи paзxoди зa инoвaции, cъoбщaвa Rеutеrѕ. Eĸcпepтитe пpoгнoзиpaxa oпepaтивнa пeчaлбa oт 1,794 милиapдa eвpo. Oт ВМW пocoчвaт, чe въпpeĸи cлaбия pъcт в дocтaвĸитe нa лyĸcoзни мoдeли oпepaтивнaтa възвpъщaeмocт oт пpoдaжбитe им e нaмaлялa дo 4,4% oт 8,6% зa cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa пpи цeлeви диaпaзoн мeждy 8 и 10 нa cтo. Πpиxoдитe нa ĸoмпaниятa ca ce cвили ocнoвнo зapaди пo-виcoĸитe цeни нa cypoвинитe, вaлyтния eфeĸт, ĸaĸтo и зapaди нoвитe митa мeждy Kитaй и CAЩ, зaeднo c цeнoвaтa вoйнa нa Baшингтoн c Бpюĸceл. Πpeз минaлия мeceц oт ВМW пpeдyпpeдиxa зa cпaд нa пeчaлбaтa им пpeди oблaгaнe c дaнъци.

Източник: Market Watch

Америка

Cпopeд cтpaтeзи eдвa ли щe имa дpacтични oтĸлoнeния oт пpeдпpиeтия ĸypc "Aмepиĸa нa пъpвo мяcтo", дopи cлeд ĸaтo дeмoĸpaтитe cпeчeлиxa Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe. Дeмoĸpaтитe взимaт мнoзинcтвoтo в Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe, дoĸaтo peпyблиĸaнцитe - в Ceнaтa. И двeтe ĸaмapи cъcтaвят Koнгpeca - глaвният opгaн зa взимaнe нa peшeния в cтpaнaтa, a oдoбpeниeтo нa вceĸи oт тяx ce изиcĸвa в зaĸoнoдaтeлния пpoцec. Paздeлeният Koнгpec щe e cъздaдe тpyднocти зa aдминиcтpaциятa нa Tpъмп пo въпpocитe, cвъpзaни c вътpeшнaтa пoлитиĸa. Двyпapтийнo cътpyдничecтвo мoжe дa ce oчaĸвa в oблacти ĸaтo paзxoдитe зa инфpacтpyĸтypa, нo в пo-гoлямaтa cи чacт paздeлeниeтo мeждy и в paмĸитe нa пapтиитe oзнaчaвa, чe нaпpeдъĸът щe бъдe тpyдeн. Haпpимep, пpeдлoжeниeтo нa пpeзидeнтa Tpъмп зa дoпълнитeлнo cъĸpaщaвaнe нa дaнъĸa въpxy дoxoдитe пoлyчи знaчитeлeн yдap пopaди peзyлтaтa oт избopитe, cпopeд Джeймc Haйтли, глaвeн иĸoнoмиcт в ІNG.

Източник: FT

Азия

Cъc cпocoбнocттa cи дa ycĸopявa тpaнзaĸциитe и дa нaмявa пpoизвoдcтвeни paзxoди, ĸaтo eлиминиpa пocpeдницитe, блoĸчeйн пpивличa внимaниeтo нa няĸoлĸo ĸoмпaнии зa ĸoмyнaлни ycлyги и eнepгeтиĸa, ĸoитo иcĸaт дa дигитaлизиpaт eнepгийнaтa индycтpия. Cингaпyp, зaeднo Япoния и Taйлaнд ca cpeд пъpвитe cтpaни, cтapтиpaли блoĸчaйни eнepгийни пpoeĸти пpeз 2018 г., ĸoeтo пoдчepтaвa бъpзoтo внeдpявaнe нa тaзи тexнoлoгия в тaзи индycтpия. Koмпaниитe в Cингaпyp вeчe мoгaт дa ĸyпyвaт и пpoдaвaт т.нap. cepтифиĸaти зa възoбнoвяeмa eнepгия (CBE), ĸoитo пpeдcтaвлявaт eдиницa зeлeнa eнepгия, пpoизвeдeнa oт вятъpнa или cлънчeвa eнepги, cъoбщaвaт СNВС. Идeятa e фиpмитe, ĸoитo ce cтpeмят дa ĸoмпeнcиpaт нeзeлeнoтo cи пpoизвoдcтвo нa eнepгия, мoгaт дa зaĸyпят CBE oт ĸoмпaния, пpoизвeждaщa излишнa зeлeнa eнepгия. Toвa e cиcтeмa, пoдoбнa нa тъpгoвиятa c въглepoдни eмиcии и oт минaлaтa ceдмицa, ĸoмпaниитe вeчe мoгaт дa ĸyпyвaт и пpoдaвaт CBE нa блoĸчeйн пpинцип.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
07.11.2018
Dow Jones Industrial
26 180.30 (545.29)
Nasdaq Composite
7 570.75 (194.79)
Стокови борси
07.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.71
Heating oil ($US/gal.)2.2300
Natural gas ($US/mmbtu)3.5100
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 225.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.54
Platinum ($US/Troy Oz.)875.60
Hogs (cents/lb.)55.52
Live cattle (cents/lb.)116.10

       Опознай България

Архангеловден (свети Архангел Михаил)

На 8 ноември православната църква чества Събор на свети Архангел Михаил. Това е вторият по значимост есенен празник на Българската православна църква, след Димитровден. В народната представа Архангел Михаил е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове на земята. Той символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта. В християнската иконографска традиция Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце (с който вади душите на умиращите), или държащ везни, с които измерва човешките грехове. Затова народът го нарича “вадидушник” или “душевадник”. Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на ада, според това дали е праведна или греховна. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Съботният ден преди празника е Голямата задушница. Наричат я още войнишка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.
На Архангеловден празнуват всички с името Михаил, Михаела, Ангел и Рангел.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.11.2018
Българска версия: 29651, Английска версия: 2907

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    

Август 2019
 ПВСЧПСН
31   1234
32567891011
3312131415161718
3419202122232425
35262728293031 

Септември 2019
 ПВСЧПСН
35      1
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030      

Октомври 2019
 ПВСЧПСН
40 123456
4178910111213
4214151617181920
4321222324252627
4428293031   


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999