Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 02 ноември 2018 г., брой 4828
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21817
USD   1.71669
CHF   1.71114
EUR/USD   1.1393*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аксес Ритейл Парк АД - София
Етропал 98 АД - Етрополе
Ливел ООД - Годеч
Сторгозия АД - Плевен
Холдинг Света София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

1,22 млрд. лв. е печалбата на банките за деветте месеца на 2018 година, отчете БНБ, при 872 млн. лв. за деветмесечието на миналата година. В края на септември активите на банките са 103,2 млрд. лв., което е с 3,1 млрд. лв. повече спрямо година по-рано. В края на септември брутните кредити и аванси са се увеличили с 2,7 млрд. лв., или с 3,2% спрямо юни. Необслужваните кредити продължават да се свиват - до 7,4 млрд.лв. срещу 7,7 млрд. лв. за юни. Делът им спрямо общия размер на кредитите е намалял до 8,5% при 9,1% през юни. Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси се е свила през тримесечието до 3,4 млрд. лв. и до 4,1% от общата нетна стойност на кредитите и авансите. Депозитите растат с 2,8%, или с 2,4 млрд. лв. до общо 88,6 млрд. лв. Ликвидният буфер вече е 26 млрд. лв. - с 1,4 млрд. лв. спрямо юни 2018 г. Собственият капитал в баланса на банковата система е 12,5 млрд. лв., което е с 441 млн. лв. повече от края на юни.

Източник: 24 часа

Швейцария през май 2019 г. ще отмени ограничението, което наложи през май 2017 г., българи и румънци да работят на територията ѝ. Така, въпреки че миналата година беше обявено, че рестрикцията ще е с продължителност 1 година, на практика Берн ще я премахне 2 години след влизането ѝ в сила. Швейцарското правителство миналата година реши да следи по-строго броя издадени нови дългосрочни разрешителни за работа на български и румънски граждани. Жителите на двете най-бедни страни членки на ЕС получиха пълен достъп до пазара на труда на Швейцария през май 2016 г., като така бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни членки на Блока след изтичането на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора.

Източник: economic.bgДружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Имерис Минералс България АД - Кърджали   20 494  
  2   Минерал 2000 ЕООД - София   16 059  
  3   Ескана АД - Варна   14 856  
  4   Андела АД - Бургас   11 257  
  5   Холсим Кариерни материали АД - София   10 774  
  6   Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив   8 434  
  7   Поларис 8 ООД - Варна   8 069  
  8   Инертни материали Ямбол АД - Ямбол   6 427  
  9   МДЗ Балша АД - Балша   6 265  
  10   Благоустройствени строежи ЕООД - Бургас   5 371  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.11.2018
  Обща стойност (BGN): 195 160.73  
Брой търгувани компании: 26
Premium 81 421.01
Standard 79 037.05
АДСИЦ 2 440.86
Структурирани 32 261.81
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна 22.77 %
Неохим АД - Димитровград -4.15 %
BaSE - Акции: 6 581.00
BaSE - АДСИЦ: 178.12

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Аурубис България", планира да инвестира 260 милиона лева в бизнеса си в страната през следващите четири години. Тези средства ще бъдат използвани за модернизация на инфраструктурата в завода на дружеството в Пирдоп, заяви изпълнителният директор на компанията Тим Курт. "Искаме да осъвременим цялата инфраструктура на завода в няколко стъпки - тръбопроводи, дренажна система, комуникации, някои сгради ще бъдат изцяло обновени", посочи той и допълни, че през последните две десетилетия в производствената база там са вложени 1,2 милиарда лева. В партньорство с БМФ компанията е инвестирала индиректно 23 милиона евро в пристанището в Бургас. Средствата са били използвани за изграждането на два терминала за разтоварване и съхранение на медни концентрати и сярна киселина.

Източник: news.bg

Софийската компания "Интегра пластикс" изгражда в близост до гр. Елин Пелин завод за производство на рециклируема пластмаса. Инвестицията е в размер на 40 млн. евро, а предприятието трябва да заработи през февруари 2019 г. Финансирането е осигурено чрез собствени средства и банкови кредити, заяви Юлиан Белев, изпълнителен директор. Заводът е разположен на близо 35 хил. кв. метра площ. Плановете са той да преработва годишно 37 хил. тона пластмасови отпадъци, от които да получава 22 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на широка гама промишлени и битови пластмасови изделия. Балираните отпадни пластмаси ще се доставят от общински инсталации и промишлени предприятия. Решението за този бизнес идва след отказа на Китай да приема пластмасови отпадъци от Европа.

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката между "Селектиум България", която ще придобие активите и операциите на Helwett Packard Entreprise - Bulgaria. Двете дружества оперират в различни сегменти от пазара и не се очаква придобиването да засегне конкуренцията, уточнява КЗК. "Селектиум България" ще поеме настоящите договори за поддръжка на хардуера на Helwett Packard Entreprise и ще придобие контрол върху част от активитe на компанията, включително хардуер, машини, офис техника, моторни превозни средства и др. През август Midis Group обяви, че е подписала стратегическо споразумение с Hewlett Packard Enterprise (HPE) и ще поеме дейността на компанията в България, Хърватия, Сърбия, Кения, Нигерия и Мароко чрез своите местни филиали на Selectium. Сделката влиза в сила на 1 ноември 2018 г. Договорът последва решението на дружеството-майка Hewlett Packard Enterprise за преминаване на нов модел на присъствие в тези държави. Midis Group, която включва над 150 IT компании по целия свят, генерира приходи над 4 милиарда долара (3.5 милиарда евро) през 2017 година. През 2015 г. Hewlett Packard се раздели на две нови компании - HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise. Първата наследява бизнеса по производство на персонални компютри и принтери, а втората предлага корпоративни IT системи.

Източник: Банкеръ

Близо 20 дни след като бе оповестено, че "Джи Пи Груп" ще се откаже от строежа на тунела "Железница" на магистрала "Струма" за 185 млн. лв., в Агенция "Пътна инфраструктура" още не е постъпвало официалното заявление на компанията. На 12 октомври строителната компания публикува своя позиция, в която обяви, че "ще депозира пред AПИ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството". Забавянето произтича от две обжалвания на търга за строителството на тунела, които се разглеждат от Върховния административен съд. "Чакаме решението на ВАС. Ако съдът потвърди правилността на решението на АПИ за класиране на "Джи Пи Груп", тогава ще ги поканим и ако те депозират отказа от подписване на договор, тогава ние сме длъжни да поканим втория в класирането", разясни председателят на управителния съвет на пътната агенция инж. Светослав Глосов. Още през август гръцката компания "Актор" и италианската "Тодини" обжалваха поръчката. Те бяха отстранени преди отварянето на ценовите оферти. Класиран на второ място в търга за тунела "Железница" бе консорциум, оглавяван от "Главболгарстрой". Съоръжението трябва да е готово преди 2023-а, защото в противен случай страната ще загуби европейското финансиране, осигурено по оперативната програма "Транспорт".

Източник: Банкеръ

С реализацията на „Турски поток” „Булгартрансгаз” ще загуби основната част от приходите си, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Приходите на „Булгартрансгаз” са около 207 млн. лева на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция. „Булгартрансгаз” реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония. По думите ѝ, ако България не реагира адекватно и не актуализира енергийната си стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно върху енергийния сектор и икономиката. Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на Енергийната стратегия на България до 2020 г. Предложението за промяна на документа бе направено от Петкова. Русия и Турция сключиха договор за прокарването на газопровода „Турски поток” през октомври 2016 година.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Националната бирена академия представи най-новите пивоварни тенденции

Българо-холандските икономически отношения бяха обсъдени на среща в БСК

Покана за избор на изпълнител по дейност "Проучване на образуваните отпадъци в страната..." по проект SWAN Срок за участие – 9 ноември!

Консултация на ЕК относно средата за обслужване на едно гише за митниците Срок за включване в консултацията – 10 ноември!


Предстоящи събития

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

6-8 ноември: Българо-азербайджански бизнес форум и B2B срещи

7-10 ноември: Месомания, Светът на млякото, БУЛПЕК, Салон на виното, Интерфуд & Дринк, СИХРЕ

8 ноември: Детското образователно шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“

8-9 ноември: Конференция „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

13 ноември: Конференция "Образование и бизнес: Без граници"

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Министрите на финансите от ЕС ще обсъждат следващата седмица смекчено предложение за общоевропейския дигитален данък, сочи документ. Целта на новото предложение е правителствата, които са против данъка, да се съгласят с него до края на годината. Според предложението на Европейската комисия от март държавите от ЕС ще облагат с 3 процента дигиталния оборот на големи компании като Google и Facebook, които са обвинявани, че пренасочват печалбите си към страните от ЕС с ниски данъци. Франция и някои други големи европейски страни настояват за бързо въвеждане на данъка, но по-малки държави като Ирландия и Люксембург са против мярката, страхувайки се, че ще намали данъчните им приходи. За да преодолее противопоставянето Австрия, която в момента е председател на ЕС, предлага да бъде въведена точна дата, когато ще приключи налагането на този данък, се посочва в документа. Данъкът винаги е бил планиран като временно решение за приходите от дигиталните компании, които избягват много данъци благодарение на трансграничния си и виртуален бизнес.

Източник: Reuters

Америка

Вашингтон подготвя санкции, които ще ограничат възможността на Венецуела да продава злато в чужбина. Освен Каракас от тази мярка ще бъде засегната и Турция, която е основният вносител на жълтия метал. Въвеждането на санкциите може да бъде обявено още тази седмица. През тази година Венецуела е добила над 20 тона злато. Неговата стойност се оценява на стотици милиони долари. По-голямата част от благородния метал е изнесена за Турция. Целта на Вашингтон е не само да попречи на износа, но и на „движението на нелегални средства чрез подставени компании“. Изданието констатира, че обявяването на новите санкции може да съвпадне с планираното изказване на съветника по националната сигурност на президента Джон Болтън в Маями, щат Флорида. Очаква се то да бъде посветено на латиноамериканските държави.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Индия и Южна Корея се споразумяха със САЩ да продължат да внасят ирански петрол дори след като предстоящите санкции влязат в сила. Все още обаче няма окончателно решение по въпроса, а официално съобщение се очаква едва след като ограниченията влязат в сила на 5 ноември. Преговорите все още са в ход, така че условията подлежат на промяна. Ако двете държави бъдат освободени от наказателни мерки от страна на Вашингтон, това ще гарантира, че поне част от иранския петрол ще продължи да достига до световния пазар. Това ще успокои страховете от срив в предлагането и допълнително ще потисне международните цени на петрола точно преди предстоящите избори в САЩ. Сорт Брент поевтиня с около 14% от 85-те долара за барел, за които се търгуваше през миналия месец, заради признаците, че другите производители от ОПЕК ще добиват повече, за да компенсират разликите в предлагането. Почти всички купувачи на ирански петрол преговарят със САЩ, за да могат да продължат да търгуват с Техеран, без да попадат под ударите на Вашингтон.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
01.11.2018
Dow Jones Industrial
25 380.74 (264.98)
Nasdaq Composite
7 434.06 (128.16)
Стокови борси
01.11.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.80
Heating oil ($US/gal.)2.2100
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)1.7300
Gold ($US/Troy Oz.)1 235.30
Silver ($US/Troy Oz.)14.72
Platinum ($US/Troy Oz.)868.10
Hogs (cents/lb.)58.20
Live cattle (cents/lb.)117.12

       Опознай България

Сръбско-българската война

След обявяване на Съединението (06.09.1885 г.) България очаква съпротива от страна на Турция и съсредоточава войските си по южната граница. Подтикван от Австро-Унгария и с цел да заздрави позициите си, сръбският крал Милан неочаквано обявява война на България на 02.11.1885 г. Сръбските войски нахлуват през западната граница по две направления – София и Видин. Българското военно командване, в което най-високият чин е капитан и е ръководено от 24-годишния Рачо Петров, не е подготвено за нападение от запад, но след спешно заседание е решено най-важната битка да се проведе при Сливница. За няколко дни войската се придвижва до западната граница, предимно пеша, тъй като жп линията все още не е завършена. Въпреки численото си превъзходство сръбската армия е разбита и българите започват настъпление в Сърбия, стигайки до Ниш, когато след намесата на Австро-Унгария войната е прекратена. “Войната на капитаните”, както е известна Сръбско-българската война, е ярък пример за желанието на българския народ за независимост и готовността да се бранят интересите на родината.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.11.2018
Българска версия: 29661, Английска версия: 2908

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999