Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 01 ноември 2018 г., брой 4827
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(01.11.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20070
USD   1.72807
CHF   1.71579
EUR/USD   1.1318*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Индустриален и логистичен парк-Бургас АД - Бургас
Инкотекс АД - Котел
Монар Груп АД - Монтана
Национален кооперативен инвестиционен фонд АД - София
Оссмо АД - София
Технова АД - София
ХМЦ АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е слязла от 50-то на 59-то място в класацията на Световната банка за условията на развиване на бизнес в държавите по света, отчита доклада "Да правиш бизнес 2019" (Doing Business 2019). Рейтингите се изчисляват въз основа на критерии като започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори. На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, следвана от Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Грузия, Норвегия, САЩ, Великобритания и Македония. В дъното на класацията са Сомалия (190 място), Еритрея (189 място) и Венецуела (188 място).

Източник: Банкеръ

През 2017 година България е изнесла оръжия и продукти, свързани с отбраната за 1,219 млрд. евро. Най-голяма част от осъществения износ е за Саудитска Арабия, Индия, САЩ и Ирак. Общата стойност на реализирания внос на подобни изделия е 247 млн. евро, основно от Полша, Сърбия и Румъния. Това е записано в Доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, който депутатите приеха.

Източник: БНРКонцесии

След проведени конкурси правителството определи „Атлиман 2“ ЕООД за концесионер на морски плаж „Китен-Атлиман“, а „БУЛ ПРИМ ГРУП“ ЕООД за концесионер на „Приморско-север“ в община Приморско. По отношение на плажа „Китен-Атлиман“ се предвижда за срока на концесията да бъдат направени инвестиции за мерки за опазване на околната среда и защитените територии в размер на 1 162 560 лв. В зоната за платени плажни принадлежности цената за ползване на чадър и шезлонг ще бъде по 7 лв. с ДДС. За морския плаж „Приморско-север“ инвестициите за срока на концесията възлизат на 814 689 лв. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 5 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 5 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности.

Източник: 3e News

Дружества
Добив на руди на цветни метали и техните концентрати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Елаците Мед АД - Мирково   512 526  
  2   Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД - Челопеч   399 121  
  3   Асарел Медет АД - Панагюрище   383 297  
  4   Лъки Инвест АД - Лъки   36 728  
  5   Геопс-Болкан Дрилинг Сервисис ЕООД - Пловдив   21 346  
  6   Горубсо Кърджали АД - Кърджали   14 578  
  7   Горубсо Златоград ЕАД - Златоград   13 289  
  8   Лъки Инвест Джурково ЕООД - Лъки   13 199  
  9   Лъки Инвест - Говедарника ЕООД - Лъки   11 213  
  10   Рудметал АД - Рудозем   5 799  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 31.10.2018
  Обща стойност (BGN): 636 378.39  
Брой търгувани компании: 45
Premium 99 822.68
Standard 423 809.55
АДСИЦ 111 390.25
Структурирани 1 355.91
Най-голяма промяна в цените
Етропал АД - Етрополе 15.96 %
Алкомет АД - Шумен -4.69 %
BaSE - Акции: 30 164.69
BaSE - АДСИЦ: 2 163.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на радиатори "Корадо-България" ще инвестира 8 милиона лева в преместването на част от дейността и създаването на нов бояджийски цех в новозакупената земя в близост до завода в град Стражица. Очаква се проектът да приключи до година и половина. На извънредно общо събрание на акционерите на публичното дружество беше прието разпределянето на дивидент два пъти годишно. Дивидентът във финансово изражение възлиза на 40% от печалбата за първото полугодие. Или бяха разпределени 1 360 816 лева., което е близо 10 стотинки на акция. Така "Корадо-България" е една от първите компании в България, които се възползват от направените законови промени, които позволяват на компаниите да плащат два пъти дивидент в годината. Първите девет месеца на годината са били рекордни по отношение на печалбата и приходите от продажби, според данни на компанията. Приходите се повишават с 5% за посочения период на годишна база, а брутната печалба нараства с 39%. За първото деветмесечие приходите от продажби възлизат на 34,05 милиона лева, спрямо 32,45 милиона лева година по-рано, докато печалбата преди данъци - се повишава до 5,86 милиона лева, спрямо 4,20 милиона лева година по-рано.

Източник: money.bg

Sin Cars, българската компания, която произвежда състезателни автомобили за аматьорските серии GT4, планира да направи първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса. Sin Cars се надяват да се финансират с 20 млн. лева, като ще се търгува 40-процентов дял от капитала на новосъздадено дружество. Компанията от Русе планира да разработи специален градски електрически автомобил за куриерски услуги и лекотоварен превоз, а целта е да се стигне до масово серийно производство. Публичното предлагане на компанията, която в състезанията се конкурира с марки като Porsche, Aston Martin и Maserati, ще стане чрез специално създадено за целта дружество, което да произвежда градския товарен плъгин. Тази година Sin Cars прогнозира продажби за 2.3 млн. долара, а собственикът на Sin Cars Росен Даскалов каза, че е сигурен, че компанията му ще получи нужното финансиране.

Източник: Капитал

Правителството одобри финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Ще бъдат изградени кръгови кръстовища и ВиК мрежа до големи заводи с одобрени проекти по ЗНИ. Ще се предоставят средства за изграждането на кръгово кръстовище на републикански път 1-5 „Димитровград – Хасково“. Изграждането се прави във връзка с изпълнението на приоритетния инвестиционен проект „Завод за производство на кабелно оборудване Хасково/Димитровград“ на „Язаки Българи“ ЕООД. Предвидени са средства и за изграждане на кръгово кръстовище на бул. „Ломско шосе“ и ул. „Полето“ в регулацията на гр. Костинброд, област Софийска. В града се изпълнява инвестиционен проект „Разширяване на производствената база“ на „Ролпласт Груп“ АД, сертифициран през 2017 г. В с. Царево ще бъде изградена канализация и продължен общински път, изграден с асфалтова настилка. Там се изпълнява инвестиционният проект „Технолинк Парк“ на „Интерлинк Груп“ АД.

Източник: economic.bg

Търговският център Plovdiv Plaza ще отвори врати на 22 ноември 2018 г. В него ще бъдат разположени търговски обекти на Zara, H&M, ИКЕА, LC Waikiki. Търговската площ на Plovdiv Plaza е 35 хил. кв. м. В сградата му ще бъде разположен и офис център, който ще разполага с разгъната застроена площ от 12 хил. кв. м, самостоятелен вход с лоби и връзка с мола. Търговският център ще има също три надземни паркоетажа с 1200 места, както и 50 външни паркоместа и 50 в подземен паркинг.

Източник: Банкеръ

Държавният монополист "Булгаргаз" "редактира" доклада на Еврокомисията за газовите пазари в общността за второто тримесечие на годината. От българската компания обявиха за некоректна посочената цена за газа, внасян от Русия у нас. В документа на ЕК се посочва, че цената на руския газ у нас е 19.92 евро за мегаватчас. Записано е също, че по-ниски от българските газови цени има в няколко страни, сред които Унгария - 19.86 евро/МВтч, Италия - 19.69 евро, Румъния - 19.65 евро и др. Обратно - "Газпром" продава по-скъпо,отколкото у нас, в Словакия (20.16 евро/МВтч), в Чехия - (20.38 евро/МВтч), в Естония - (21.86 евро/МВтч). Според официалното съобщение на "Булгаргаз" това не е така. Предложената на енергийния регулатор цена на руския газ през второто тримесечие е била 34.84 лева/MВтч, или преизчислена по фиксинг 1.95583, се получава цена от 17.81 евро/МВтч. Одобрената от Комисията за енергийно и водно регулиране тарифа е дори по-ниска - 34.04 лв., или 14.40 евро за мегаватчас, което е под цената на внасяния от Русия газ, изтъкват от "Булгаргаз". Газовият доставчик допълва, че в момента е в диалог на експертно ниво, за да се изясни причината за различието с публикуваните от Брюксел данни.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК настоява да не се отлага новият начин за определяне на такса „битови отпадъци“

Включете се до 7 декември т.г. в годишната анкета на БСК "2018 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА"!

Татяна Иванова: Промените в закона за частните охранители минаха 'на тъмно' заради произнасянето на КС

Проектът EDU-LAB иска да задържи младите хора във Враца

Относно отказ за предоставяне на информация от страна на МВР и прокарване на нормативни промени "на тъмно"

Покана за избор на изпълнител по дейност "Проучване на образуваните отпадъци в страната..." по проект SWAN Срок за участие – 9 ноември!

Консултация на ЕК относно средата за обслужване на едно гише за митниците Срок за включване в консултацията – 10 ноември!


Предстоящи събития

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

6-8 ноември: Българо-азербайджански бизнес форум и B2B срещи

8 ноември: Детското образователно шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“

8-9 ноември: Конференция „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

13 ноември: Конференция "Образование и бизнес: Без граници"

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

29 ноември: Конференция „Безопасност и здраве при работа 2018"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.

5 декември: Общо събрание на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google Ads. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

1 ноември 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 19 ноември 2018, съботно-неделен
ССNА 2 - 24 ноември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 10 ноември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Toyota ще изгради първи завод за хибридни коли извън Азия и той ще се намира в Източна Европа. Компанията е избрала за новата си база полския град Валбжих. Според плановете на производителя в бизнеса й в европейската страна ще бъдат вложени 4,5 милиарда полски злоти или малко над 1 милиард евро. "През 2000 година с представянето на първия хибриден модел ние проправихме пътя към електрическите автомобили в Европа", коментира президентът на Toyota Motor Europe Йохан ван Зил. "Към днешна дата всяка втора кола, която излиза от нашите магазини, е хибрид. Продажбите на тези модели непрекъснато растат. Това е част от амбициозната ни глобална стратегия през 2030 година да достигнем годишни продажби на тези модели над 5,5 милиона", допълва той.

Източник: Associated Press

Америка

Търговските запаси от петрол в САЩ за миналата седмица нарастват с 3217 хил. барела – до 426,004 млн. барела, сочат данните от седмичния доклад на Министерство на енергетиката на САЩ. Резервите от бензин намаляват с 3161 хил. барела и съставляват 226,169 млн. барела, съобщава агенция Bloomberg. Търговските запаси от дестилати спадат с 4054 хил. барела, достигайки до 126,322 млн. барела. Експертите, анкетирани от агенцията са очаквали увеличение на запасите от петрол д 3211 хил. барела, спад на резервите от бензин с 2250 хил. барела и понижение на запасите от дестилати с 1550 хил. барела.

Източник: Associated Press

Азия

Чистата печалба на Petrochina е нараснала 4,5 пъти през третото тримесечие до 21,04 милиарда юана /3,02 милиарда долара/ в сравнение с 4,69 милиарда юана за същия период на миналата година. Показателят достигна максималното си ниво за последните четири години, благодарение на покачващите се цени на въглеводородите. Продажбите за третото тримесечие са нараснали с 24,8% до 601,1 милиарда юана. В същото време добивът на петрол през изминалото тримесечие е останал стабилен – 226 милиона барела. Производството на природен газ е отбелязало ръст от 8,7%, достигайки 871 милиарда куб.фута. През януари-септември чистата печалба на най-голямата петролна и газова компания в Азия Petrochina е скочила със 177%, достигайки 48,12 милиарда юана. Ръстът на приходите е 17,3% и възлиза на 1,71 трилиона юана.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
31.10.2018
Dow Jones Industrial
25 115.76 (241.12)
Nasdaq Composite
7 305.90 (144.25)
Стокови борси
31.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)64.91
Heating oil ($US/gal.)2.2400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2700
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 219.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.30
Platinum ($US/Troy Oz.)847.10
Hogs (cents/lb.)58.45
Live cattle (cents/lb.)116.95

       Опознай България

Ден на народните будители

1 ноември е един от официалните празници в Република България. На този ден честваме и отдаваме почит към делото и паметта на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Първото неофициално честване на празника е осъществено в Пловдив през 1909 г. Всенародното преклонение дава основание през 1922 г. Стоян Омарчевски, тогавашен министър на Народното просвещение, да внесе предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за общонационален и неучебен за всички учебни заведения празник. Въпреки голямото културно и патриотично значение, което е имал празникът на будителите, през 1945 г. той е отменен, защото се дублирал с Деня на светите братя Кирил и Методий, обявен тогава за празник на българската просвета и култура. Честването на Деня на народните будители е възстановено на 1 ноември 1990 г. по почина на Общонародното сдружение "Мати Болгария ".


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.11.2018
Българска версия: 29662, Английска версия: 2908

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999