Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 26 октомври 2018 г., брой 4823
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20915
USD   1.71324
CHF   1.71459
EUR/USD   1.1416*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Металснаб 96 АД - София
Столеком АД - Златарица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Недостиг на кадри – и като количество, и като качество, криза в системата на образование, демографски проблем, глобализиран пазар на труда, създаващ условия за емиграция, и силно изразена вътрешна емиграция в посока към големите градове, респективно – обезлюдяване на по-малките населени места. Това накратко е картината на трудовия пазар, която очерта изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев пред участниците в национална конференция на тема „Предизвикателства пред развитието на човешкия капитал в индустрията“. Форумът се проведе на 25 октомври 2018 г., в БСК, с участието на над 80 представители на институции (МТСП, МОН, НАПОО и др.), университети, браншови работодателски организации и фирми, консултантски компании в областта на човешките ресурси и др. Организатор на форума е Българската стопанска камара, в изпълнение на проект BG05M9OP001-1.013-0001-C01 „Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

Източник: БСК

Само за месец най-масовият бензин в България А 95 е поскъпнал средно с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. От януари 2018 г. бензинът и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки. Прогнози на експерти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да видим стойности над 2.50 лева за литър. В момента А 95 в България струва средно 2.29 лева, а дизелът върви по 2.41 лв. за литър, което е колкото плащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но различията в отделните региони на страната са доста сериозни. Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се намери и по 2.14 лв. за литър, в София и по магистралите той достига 2.47 лева за литър. Подобна е и ситуацията при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лв. до 2.46 лв. за литър на някои бензиностанции. София е в средата на класацията по скъпотия. В столицата бензинът се търгува средно по 2.35 лева за литър, а дизелът - по 2.38 лева. В момента най-скъпи са горивата в най-бедния район на страната - Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана.

Източник: СегаКонцесии

Испанският летищен оператор "Аена" е влязъл в партньорство с австралийската компания First State, за да участват в конкурса за концесия на летище София, съобщава испанското издание "Експансион". Испанското държавно дружество се е завърнало отново към стратегията си да расте с проекти извън страната. В конкурса за софийското летище има голяма конкуренция заради големия брой кандидати като германският оператор "Фрапорт", който вече оперира летищата във Варна и Бургас, френският ADP и британският Manchester Airport Group. Испанската компания оперира 47 летища и 2 хеликоптерни площадки в Испания, като държи контролния пакет и в лондонското "Лутън". Директно или индиректно участват в управлението на 27 други летища по света.

Източник: Дневник

Дружества
Морски и крайбрежен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Параходство Български морски флот АД - Варна   104 402  
  2   Булмаркет Шипинг ЕООД - Русе   3 222  
  3   Белфери ЕООД - Белослав   1 222  
  4   Сий линк шипинг ООД - Бургас   1 026  
  5   ИХБ Шипинг Ко ЕАД - Варна   1 006  
  6   Рибекс Маритайм ООД - Бургас   650  
  7   Бон Марин АД - Варна   536  
  8   Илфлот ООД - София   528  
  9   Транс лайън АД - Бургас   476  
  10   Кей Партнърс ЕООД - София   385  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.10.2018
  Обща стойност (BGN): 1 351 979.11  
Брой търгувани компании: 39
Premium 499 471.86
Standard 794 174.07
АДСИЦ 53 412.26
Структурирани 4 920.92
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -11.62 %
М+С Хидравлик АД - Казанлък 3.25 %

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската банка за развитие (ББР) отпусна с инвестиционен заем в размер на 25 млн. евро на телекомукационната компания VIVACOM. Матуритетът му е до 5 години. Инвестициите в инфраструктурни проекти от национално значение са сред приоритетите на ББР в изпълнение на стратегията й за икономическо развитие на страната. Българската банка за развитие планира да продължи и разшири усилията си за подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в тази и други области. В този контекст банката подготвя в партньорство с VIVACOM корпоративна кампания за развитието на IT образователната инфраструктура в страната. Целта е достъпът до дигиталните технологии да достигне до уязвими социални групи. Първа стъпка в тази посока е съвместната благотворителна кампания на ББР и VIVACOM, с която ще бъде предоставено компютърно оборудване и осигурен безплатен Интернет за фондация „Свети Никола“. Дарението е предназначено за един от домовете за деца, лишени от родителска грижа, с които работи фондът – Центъра за настаняване от семеен тип в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала за децата от 7 до 18 години.

Източник: Банкеръ

България ще обяви процедурата за избор на инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" до края на годината, а документацията за това ще бъде готова до края на този месец, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През лятото Народното събрание възложи на правителството и на министър Петкова да подготвят процедура за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Решението я задължи да изготви документацията за процедурата до края на октомври 2018 г. и да представи доклад за това в комисията по енергетика в парламента. Досега интерес към АЕЦ "Белене" са проявили от Китайската държавна ядрена корпорация, откъдето обаче настояха за държавна гаранция - нещо, което категорично се отхвърля от правителството. Включване в проекта допуснаха от руската "Росатом", а през последните месеци от проекта се интересуваше и френската "Фраматом". Впоследствие стана ясно, че тя иска да участва само като доставчик на част от оборудването.

Източник: Сега

Комисията за защита на конкуренцията разреши на компанията “Юниливър” да купи българската “Сладоледена фабрика”. Тя произвежда продукти с марката “Дени”. След сделката двете компании ще бъдат на второ място по пазарен дял от 30% на пазара на сладолед в България. Първото е за “Нестле”, която вече има 50% дял от пазара. Прогнозите на производителите сочат че най-бързо щял да расте сегментът със сладолед за вкъщи. Очакванията са био, сорбе, натурални, лукс и др. продукти да стават все по-популярни.

Източник: 24 часа

Многопрофилна болница за активно лечение "Хигия" планира да увеличи капитала си, като предложи новите акции на борсата. Комисията за финансов надзор е поискана допълнителна информация, преди да бъде потвърден проспектът на дружеството. Самото увеличение на капитала и придобиването на публичен статут са гласувани още преди половин година на извънредно общо събрание. С набраните средства лечебното заведение от Пазарджик планира основно да разшири дейността си, както и да преструктурира задълженията си. През 2005 г. болницата също направи опит да излезе на борсата чрез вторично предлагане на акции, но тогава финансовият регулатор отказа да одобри проспекта и да впише дружеството в публичния регистър. На общо събрание на 12 април акционерите на "Хигия" са решили дружеството да стане публично чрез първично публично предлагане на емисия акции от увеличението. Предвижда се капиталът да нарасне от 2 млн. лв. на 3.3 млн. лв., като бъдат издадени 1.3 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв. и минимална емисионна стройност 5 лв, което означава, че могат да се наберат и 6.5 млн. лв. Операцията ще се смята за успешна, ако бъдат записани и платени не по-малко от 10 хил. броя акции. За инвестиционен посредник е избран "Капман".

Източник: Капитал

26 служители в “ТМКо” ООД в Дебелец остават без работа, заяви инж. Невена Стефанова, директор на Инспекция “Бюро по труда” – В. Търново. Уведомлението за масовото съкращение на служители в бившия завод “Червена звезда” е постъпило през септември от Агенцията по заетостта. Машиностроителното предприятие, което е регистрирано в Стара Загора, досега е проверявано няколко пъти от Инспекцията по труда заради забавени заплати на служители. На този етап няма други уведомления за предстоящи масови съкращения във фирми в областта.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев пред в. "Труд": Фирмите нямат душа, но страдат. Държавата съществува заради бизнеса

Томчо Томов: Българската икономика и съвременните индустриални отношения се нуждаят от нова регулация


Предстоящи събития

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

8-9 ноември: Конференция „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

На 11 октомври Висшият регионален съд на Хам се е произнесъл в полза на обвиняваната, че функционира като пирамида, OneCoin и е присъдил да се отблокират около 3 млн. евро. Те е част от по-голяма сума, запорирана по искане на прокуратурата в Билефелд като част от нейно разследване срещу криптовалутата, основана от българката с германски паспорт Ружа Игнатова. Новината беше съобщена от германските адвокати на компанията Schulenberg & Schenk, докато в отговор на въпроси на "Капитал" от прокуратурата в Билефелд заявиха, че разследването продължава, като засега няма яснота кога ще приключи. Сегашното съдебно решение идва, след като на два пъти OneCoin e обжалвало решения на Регионалния съд в Мюнстер без успех. Те са за блокиране на средства на обслужващата компания за криптовалутата в Северен Рейн-Вестфалия. Вероятно става дума за IMS International Marketing Services GmbH, на което също през април 2017 г. германският финансов регулатор BaFin забрани да извършва дейност по парични преводи, за което не е лицензирано, и блокира негови сметки с налични 29 млн. евро. Според съобщението на регулатора през компанията от името на OneCoin са преминали 360 млн. евро между декември 2015 и декември 2016 г. Впоследствие BaFin издаде аналогична забрана и за Onecoin Ltd (Дубай), OneLife Network Ltd (Белиз) и "Уан нетуърк сървисес" (България).

Източник: BBC

Америка

Американският технологичен гигант Місrоsоft Соrр. отчете тримесечните си резултати, които превишиха прогнозите на Уолстрийт. Чистата печалба на компанията за първото тримесечни на финансовата 2018-2019 година, завършило през септември, е скочила с 34% - до 8,824 милиарда долара. Приходите са се увеличили с 19%, достигайки 29,084 милиарда долара. Основен принос за силните показатели има нарасналия брой корпоративни ползватели на облачните услуги Аzurе и приложението Оffісе 365. Чистата печалба, разпределена на една акция за периода е $1,14, при 84 цента на акция и честа печалба от $6,58 млрд. година по-рано. Анализаторите очакваха печалба на ниво 96 цента на акция, отбелязва Rеutеrs. Приходите от поделението за облачни услуги , в тома число от продажбите на Аzurе, са достигнали $8,5 милиарди. Те са се увеличили с внушителните 47% в сравнение с аналогичния период на миналата година. Продажбите на поделението за персонални компютри са нараснали с 14,6% до $10,75 млрд., надхвърляйки очакваните от анализаторите $10,13 милиарда. Місrоsоft очаква добри приходи от този свой бизнес в започналото "празнично" тримесечие в диапазона $12,8 - $13,2 милиарда. Поделението към което се отнася Оffісе 365 отчита повишени приходи с 18,6% до $9,77 милиарда. Сегментът Wіndоws демонстрира 12-процентен ръст, но приходите от ОЕМ (Оrіgіnаl Еquірmеnt Маnufасturеr) доставки на операционни системи само с 3 на сто, което потвърждава продължаващата стагнацията на пазара на нови персонални компютри.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайската Еvеrgrаndе Grоuр, най-задлъжнялата строителна компания в страната, има да свърши още много работа за вършене, докато се опитва да спечели инвеститорите на своя страна с планове за намаляване на дълговете и диверсифициране на бизнеса си, пише Вlооmbеrg. Докато акциите на Еvеrgrаndе се плъзгат към 15-месечно дъно и доларовите й облигации падат, едно от основните притеснения е, че компанията продължава да разчита на сенчесто финансиране в Китай. Базираният в Гуанджоу строител, управляван от милиардера Хуи Ка Ян, намали дълга си от 671 млрд. юана (97 млрд. долара) с 8.4% през първата половина на годината, най-вече чрез изплащане на банкови заеми. Компанията обаче е постигнала по-малък успех в намаляването на експозицията си на високорисково доверително финансиране: то представлява около 45% от общия размер на заемите на Еvеrgrаndе в края на юни, най-голямата част от дълга й от поне 8 години. Повечето от публично търгуваните китайски строителни компании са по-малко зависими от подобно финансиране. Lоngfоr Grоuр Ноldіngs и Сhіnа Rеsоurсеs Lаnd твърдят, че не използват тръстове, а Сhіnа Vаnке получава около 18% от своето финансиране от източници, различни от банки и облигации.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
25.10.2018
Dow Jones Industrial
24 984.55 (401.13)
Nasdaq Composite
7 318.34 (209.94)
Стокови борси
25.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.76
Heating oil ($US/gal.)2.2700
Natural gas ($US/mmbtu)3.1500
Unleaded gas ($US/gal.)1.8000
Gold ($US/Troy Oz.)1 234.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.64
Platinum ($US/Troy Oz.)826.70
Hogs (cents/lb.)56.78
Live cattle (cents/lb.)117.08

       Опознай България

Димитровден

Празникът е в чест на свети великомъченик Димитър, роден през ІІІ в. Като управител на Солун открито изповядвал християнската вяра. Заради нея той е хвърлен в тъмница и убит с копия от езичниците на император Галерий на 26 октомври 306 г. и канонизиран от източноправославната църква. В иконографията се изобразява като светец конник, който язди на червен кон, в ръка държи копието си, с което убива военачалника Лий. Народният празник в чест на св. великомъченик Димитрий Солунски е известен още като Митровден или Разпус. С този ден завършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи, става разплащането с тях. "Свети Димитър зима носи, а свети Георги - лято", гласи българската пословица, която отразява най-точно традиционното деление на годината на два сезона. "Дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг". В деня на светеца стопаните гадаят за времето през зимата. С Димитровден започва и сезона на сватбите и годежите. По традиция се организира сгледа между младите хора в селото, на която момците си избират невести измежду девойките, които са се хванали на хорото. На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Димо. На 26 октомври се отбелязва и деня на строителя, както и празника на градовете Пордим, Видин, Главиница и Радомир.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.10.2018
Българска версия: 29671, Английска версия: 2909

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999