Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 октомври 2018 г., брой 4821
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21994
USD   1.70398
CHF   1.71204
EUR/USD   1.1478*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Джи Пи Ес контрол ЕАД - София
КПЗ 99 АД - Царева ливада
Тексим банк АД - София
Традел АД - Провадия
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Силовите ведомства ще разполагат с рекордни бюджети и през следващата година въпреки липсата на каквито и да е реформи. Според проектобюджета, изготвен от финансовото министерство, МВР и Министерството на отбраната ще изхарчат около 300 млн. лв. повече спрямо 2018 г. Тази година парите на МВР са 1.296 млрд. лв., като тук не влизат допълнителни траншове, отпускани извънредно през годината. Догодина полицията ще получи рекордното увеличение от 218 млн. лв. Най-много средства ще се похарчат за заплати - от над 1.5 млрд. лв. общ бюджет за 2019 г. близо 1.4 млрд. лв. ще се дадат за заплати. От години заплатите са най-големият разход за вечно недостигащия бюджет на полицията. Това е и основната причина за лошата материална база. Догодина МВР ще има за капиталови разходи едва 15 млн. лв. при 22 млн. лв. т. г. С малко над 82 млн. лв. се увеличава бюджетът на военното министерство. Сега парите му са 1.193 млрд. лв., а за 2019 г. са предвидени 1.277 млрд. лв. В тези суми не се включват парите за модернизация на армията. Общата сума за тях е над 4.4 млрд. лв., които ще се плащат на вноски години наред.

Източник: Сега

България остава на трето място сред страните от Европейския съюз (ЕС) по най-ниско съотношение на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) и през второто тримесечие на 2018 г., съобщи Евростат. За периода април-юни съотношението на държавния дълг на България към БВП достига 23,8% спрямо 24,3% през първите три месеца на 2018 г. През същия период на миналата година съотношението е било още по-високо – 28,3%, или с 4,5 пр.п. повече. Дългът намалява и като стойност както на тримесечна, така и на годишна база – до 24,81 млрд. лева през второто тримесечие. Това е със 76 млн. лв. по-малко спрямо първите три месеца на годината, но с 2,7 млрд. лева по-малко спрямо периода април-юни на 2017 г. Страните с най-ниско съотношение на дълга към БВП за първото тримесечие на годината продължават да са Естония (8,3%) и Люксембург (22,0%).

Източник: investor.bgДружества
Разпределение и търговия на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ЕВН България Електроснабдяване ЕАД - Пловдив   586 454  
  2   Чез Трейд България ЕАД - София   432 767  
  3   Енерго-про енергийни услуги ЕООД - Варна   353 818  
  4   Електроразпределение Юг ЕАД - Пловдив   321 847  
  5   Гранд Енерджи Дистрибюшън ЕООД - София   220 445  
  6   ЕВН Трейдинг саут Ийст Юръп ЕАД - София   186 923  
  7   Енерджи МТ ЕАД - София   112 689  
  8   Енерджи съплай ЕООД - София   112 082  
  9   Ес И И Пауър Трейдинг АД - София   110 227  
  10   АВВ Електрифициране ООД - София   46 145  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.10.2018
  Обща стойност (BGN): 1 997 553.38  
Брой търгувани компании: 43
Premium 1 136 335.12
Standard 418 718.06
АДСИЦ 440 211.59
Структурирани 2 288.62
Най-голяма промяна в цените
Фазерлес АД - Силистра -18.60 %
Билборд АД - София 4.24 %
BaSE - Акции: 3 792.23

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първа копка на Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на „Сигматек“ ЕООД направиха в Индустриален и логистичен парк – Бургас кметът на града Димитър Николов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес, изпълнителните директори на „Сигматек“ Алексей Филипов и на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ Стамен Стамов и др. Досега „Национална компания индустриални зони“ е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. Част от тях са от Бургас. Инвестиционният проект на компанията „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 милиона щатски долара, като съчетава научна и производствена част. До края на 2019 г. се очаква разкриването на над 200 нови работни места. Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

Източник: economic.bg

След инвестиция за 7 млн. евро Office 1 Superstore откри новия си складово-логистичен център в с. Равно поле, община Елин Пелин. Центърът, който ще носи името Office 1 Superstore Logistics, е с площ 8600 кв. м и е оборудван с австрийска автоматизирана система за складиране и обработка на поръчки OSR, като по данни на компанията това е единственият център с подобна технология в бранша за цяла Югоизточна Европа. Системата осигурява увеличение на продуктивността с 12 пъти, минимизиране на грешките до 0.1% и позволява обработката на 430 продуктови линии за час на работна станция. Проектът е сертифициран от Българската агенция за инвестиции към Министерството на икономиката като инвестиция клас А и е в размер на 7 млн. евро. Изграждането на складово-логистичния център е за да се отговори на увеличаващото се търсене от страна на клиентите и осигуряване на постоянното развитие на продуктовото портфолио на веригата. Центърът трябва да спомогне и за отварянето на 80 нови работни места.  Office 1 Superstore е търговска марка, която е собственост на българската кооперация "Панда".

Източник: Капитал

Cargill - най-голямата в Съединените американски щати частна компания по приходи - вече има над 1 100 служители в България. Центърът за споделени бизнес услуги има три офиса на територията на страната. Компанията се занимава с търговия, покупка и дистрибуция на зърно и други земеделски продукти, енергийна търговия, стомана и транспорт, отглеждането на добитък и други. Cargill притежава и подразделение, което се занимава с финансови услуги. Трите офиса в България се занимават в сферата на споделените бизнес услуги, морски транспорт и търговията със зърно и маслодайни култури. Дейността ѝ в България датира от 2006 година, когато бе създадена първата структура в София, която работи в областта на търговията със зърно и маслодайни култури. През 2013 година компанията отваря офис и във Варна, където екипът, занимаващ се с морски транспорт, осъществява глобалната търговия на Cargill чрез координацията на морските плавателни съдове. Година по-късно в столицата бе създаден и центърът за споделени бизнес услуги. В него се обслужват бизнесите на компанията в Европа, Близкия изток и Африка

Източник: money.bg

2 милиона лева са задълженията на „Градски транспорт ЕАД“ Варна, каза изпълнителният директор на дружеството Злати Златев. Сумите са натрупани за последния месец и половина. Основната причина е увеличението на цените на горивата. С 30 процента за последните десетина години са поскъпнали всички разходи по обслуужване на автобусите, а билетът остава същия, коментира Злати Златев. Закъснението в час пик е средна 15-20 минути, което също генерира загуби. Те се дължат и на електронните билети, които са по 10 линии, но средствата все още не се превеждат на "Градски транспорт ЕАД". За първи път от поне 6 години дружеството не е изплатило на сто процента заплатите за септември. Служителите са взели 80 на сто от изработеното и се надяват до дни да получат цялата сума. Най-големият проблем е липсата на млади водачи. В момента се търсят поне 30 шофьори. Само 2-ма са се включили в безплатното обучение, организирано от дружеството, след което трябва да седнат зад волана по градските линии на Варна.

Източник: Банкеръ

Веригата супермаркети “Т Маркет” започва да създава нов тип обекти в България, които ще оперират под бранда “Експрес”. Първият обект от този тип отвори врати в “Студентски град” в столицата, близо до Зимния дворец. “Т Маркет Експрес” е съчетание между магазин за хранителни стоки и заведение за хранене с 55 места за сядане. Обектът има два различни входа - един за магазина и един за заведението, но вътре между тях няма преграда и на практика пазаруващите в супермаркета могат да седнат след това и да се хранят или да пият кафе.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Липсата на работна ръка и предизвикателствата пред т.нар. кръгова икономика са сред ключовите проблеми пред производствените сектори на икономиката. 16 браншови организации представиха актуалните си проблеми на среща с ръководството на БСК


Предстоящи събития

25 октомври: Национална конференция: „Предизвикателства пред развитието на човешкия капитал в индустрията“

25 октомври: Заседание на Националния съвет за оценка на компетенциите

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

8-9 ноември: Конференция „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

16 ноември: Дискусия: Български марки на чужди регали - Private label или Собствена марка

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“

22-19 ноември: Конкурс на БСК за детска рисунка "Коледата е възможна"

19 октомври: Годишни награди на БАУХ за 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Royal Bank of Scotland заяви, че ще отделят 2 млрд. паунда за финансиране на предприятия от малкия и средния бизнес, за да ги подкрепи по време на процеса Brexit. Средствата ще бъдат давани във вид на кредити за компании, чиято снабдителни вериги и финанси могат да се окажат под заплаха на фона на излизането на Обединеното кралство от състава на ЕС. Както посочи банка NatWest, влизаща в групата RBS, финансирането ще бъде достъпно за всички сегашни и потенциални клиенти, които отговарят на условията за подбор. NatWest вече е определила около 2000 кредитополучатели, които могат да се възползват от представеното финансиране. Банката ще се свърже с тях през следващите седмици. Според RBS, тези средства се заделят в допълнение на 1 млрд. паунда, предоставени в рамките на финансирането на растежа на малкия и средния бизнес, обявени през май. Почти 900 милиона фунта от тези средства вече са одобрени за отпускане.

Източник: Dow Jones

Америка

Американският президент Донолд Тръмп заяви, че три страни от Централна Америка - Гватемала, Салвадор и Хондурас не могат да предприемат ефективните мерки за спиране на нелегалната имиграция към САЩ, затова Вашингтон ще намали значително и дори спре помощта си за трите страни. Няколко хиляди души от Гватемала, Салвадор, Хондурас са влезли в Мексико и планират да стигнат до САЩ. От началото на 2017 г. правителството на Тръмп вече ограничи помощите за трите централноамерикански страни. Организациите за правата на човека заявиха, че намаляването на помощите ще направи ситуацията още по-лоша. Президентът не е посочил кои пари ще бъдат спрени и не е ясно дали такива действия могат да бъдат предприети с президентска заповед. През 2017 г. Гватемала получи над 248 млн. долара помощ от САЩ. През същата година Хондурас получи 175 млн. долара, а Салвадор - 115 млн. долара.

Източник: BBC

Азия

ЕС планира да приключи процедурите, свързани с приемането на споразумението за икономическо партньорство с Япония предвиждащо зона за свободна търговия, до края на годината . Това заяви във вторник пред медии в Токио заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен. По думите му на 12 декември документът ще бъде ратифициран от Европейския парламент, а на 20 декември ще бъде утвърден от лидерите на страните от ЕС. "Всичко ще премине гладко", посочи той. Споразумението за икономическо партньорство беше подписано в Токио на 17 юли от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и японския премиер Шиндзо Абе. В рамките на създаването на зона за свободна търговия с население от около 600 милиона души Токио ще отмени митата за 94 процента от стоките от страни от ЕС.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
23.10.2018
Dow Jones Industrial
25 191.43 (-125.98)
Nasdaq Composite
7 437.54 (-31.09)
Стокови борси
23.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.58
Heating oil ($US/gal.)2.2500
Natural gas ($US/mmbtu)3.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8400
Gold ($US/Troy Oz.)1 235.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.82
Platinum ($US/Troy Oz.)835.00
Hogs (cents/lb.)54.52
Live cattle (cents/lb.)117.15

       Опознай България

Резерват Баюви дупки - Джинджирица

24 октомври е празникът на град Разлог. Освен с богата история, районът се отличава и с изумително красива природа. Баюви дупки - Джинджирица е един от най-старите резервати в България (създаден е през 1934 г.). Намира се близо до Разлог, в Пирин. Резерватът е създаден с цел опазването на двата редки дървесни вида бяла и черна мура, както и на разнообразния животински свят на местността. Територията му обхваща площ от близо 3000 хектара земя, като надморската височина на Баюви дупки - Джинджирица варира между 1200 и 2884 м. Близо 60 % от територията на резервата е заета от гори като те са предимно от бяла и черна мура. Легендата за Джинджирица разказва, че някога гъстите й гори били обитавани само от зверове, които хората смятали за зли духове, наречени джинове. Имало разкошно поляни, но овчарите ги било страх да пуснат там овцете си. Най-накрая един от тях се престрашил и пуснал стадото си там, последвали го и другите пастири. За да са сигурни обаче заградили поляната със синджири и така тя била наречена Синджирица. Обаче вълци нападнали стадото и го разпръснали. Уплашеният овчар побягнал с викове - джин у Синджирица и от тогава местността станала Джинджирица.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.10.2018
Българска версия: 29675, Английска версия: 2909

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999