Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 октомври 2018 г., брой 4818
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22651
USD   1.69998
CHF   1.70800
EUR/USD   1.1505*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Билдинг инвестмънт АД - Бургас
Граммер АД - Трудовец
Импрегнация 2000 АД - София
Инфраструкт АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение Търговище АД - Търговище
МТБ Еврокапитал АД - София
Фриком АД - Симеоновград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Приходите от автомобилната индустрия възлизат на близо 2.5 млрд. евро за 2017 година и представлява 5% от брутния вътрешен продукт на България, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства и вече надхвърля 50 000 души. Към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. "През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места в региони с висока безработица", каза още Борисов. За периода от 2005 г. досега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. От тях 26 са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14 209 нови работни места.

Източник: mediapool.bg

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните 3 месеца, показва проучване на Айкарт АД (iCard). Според новата тенденция дебитната карта вече е предпочитан метод на разплащане пред плащанията в брой. Българите използват по-малко като разплащателни средства дигиталните портфейли (12%), предплатените (14%) и виртуалните карти (11%). Едно от основните доказателства е резултатът, според който плащанията с телефон се възприемат от потребителите като сигурни, изключително удобни и бързи, а тези, които вече използват плащанията с телефон, го правят средно по 9 пъти на месец. Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта.

Източник: 24 часаДружества
Търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Литекс АД - София   657 596  
  2   Ромпетрол България ЕАД - София   575 209  
  3   Бент оил АД - София   413 713  
  4   Инса ЕООД - Раковски   393 012  
  5   Лукойл Ейвиейшън България ЕООД - София   270 803  
  6   Булмаркет ДМ ЕООД - Русе   205 837  
  7   ДМВ ЕООД - Русе   187 962  
  8   Трейднет Варна ЕООД - Варна   175 437  
  9   Газтрейд АД - София   171 659  
  10   Салина 7 ЕООД - Хисаря   170 438  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.10.2018
  Обща стойност (BGN): 253 257.48  
Брой търгувани компании: 31
Premium 89 298.55
Standard 92 291.45
АДСИЦ 71 567.58
Структурирани 99.90
Най-голяма промяна в цените
Експат Бета АДСИЦ - София -21.11 %
Свилоза АД - Свищов 4.22 %
BaSE - Акции: 1 844.19

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската хотелска верига Maritim, която управлява 48 обекта в осем държави, е подписала франчайз договор за управление с "Албена" АД за най-новия хотел в курорта - петзвездния "Парадайз блу", отворен през 2017 г. Договорът между двете дружества е подписан на 15 октомври и е дългосрочен. През последните три години се засилва интересът на морските хотелиери към сключване на договори с международни вериги, които обаче са предимно към големи туроператори. Хотел "Парадайз блу" в Албена бе отворен през лятото на 2017 г. на първа линия до плажа на мястото на бившите бази "Камелия" и "Доростол". Обектът е петзвезден, разполага с 238 стаи и апартаменти, заведения, басейни, СПА зона, голям конферентен център и др. В момента "Парадайз блу" е хотелът с най-високи цени в курорта и работи в периода между април и октомври.

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на "Инерком" да образува ново производство, което да покаже какъв би бил пазарният ефект, ако се стигне до продажбата на ЧЕЗ. Причината за отказа е висящият спор пред Върховния административен съд (ВАС) по предишното забранително решение на КЗК по сделката. От комисията през юли обявиха, че с притежаваните шест слънчеви централи и с придобиването на ЧЕЗ "Инерком" ще може да злоупотребява с положението си на енергийния пазар и създава заплаха за монопол. Още тогава запознати контрираха, че ВЕИ дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат общо и 0.005% от цялото производство на ток в България. От КЗК не съобщават дали и при какви обстоятелства биха могли да започнат нов анализ на енергийния пазар в контекста на евентуалната сделка. Не е ясно и какво се е разбрала "Инерком" с ЧЕЗ по отношение на срока на плащането. От финансовия консултант по сделката - "Мейн Кепитъл", съобщиха, че "Инерком" е осигурила средствата за финализиране на сделката.

Източник: Сега

dm България ще открие 8 нови магазина в различни градове в страната до края на 2019 г., съобщиха от компанията. Приоритет остават големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. С тях обектите на веригата в страната ще достигнат до 80 към края на следващата година. На 11 октомври бе открит 74-тият филиал на dm България в Пловдив, което я прави най-голямата специализирана верига за търговия с дрогерийни стоки у нас. Броят на служителите й е близо 650. През изминалата финансова година (октомври 2017- септември 2018) dm България отчете рекорден оборот от над 132 млн. лв., което е ръст от 19% спрямо предходния отчетен период. Закупени са над 30 млн. артикула от веригата, или с 5 млн. повече в сравнение с миналата година. За последната година компанията е инвестирала у нас 4,5 млн. лв., които бяха реализирани за разширяване и модернизиране на филиалната мрежа.

Източник: economic.bg

Втори играч се появи на българския пазар на бездимни тютюневи изделия. Лидерът при продажбите на цигари в България – "Бритиш-Американ Табако" (БАТ), пусна бездимното си устройство "гло" (glo) и тютюневите стикове за него засега в два търговски центъра в София. Намерението е до 1 ноември да открием 11 магазина в различни градове в страната, обявиха от "БАТ България". Навлизането на компанията в този пазарен сегмент става година след като конкурентът ѝ "Филип Морис" (ФМ) започна да продава в България своите бездимни изделия и устройва "АйКос" ( IQOS) и по неофициални данни вече има около 2 процента дял от тютюневия пазар у нас. С навлизането на изделието на БАТ, България става 15-ия пазар, на който се предлага "гло". Продуктът се продава в Япония, Южна Корея, Швейцария, Канада, Русия, Румъния, Италия, Сърбия, Хърватия, Казахстан, Украйна, Гърция, Чехия и Полша.

Източник: mediapool.bg

В Пловдив започна изграждането на електрическа подстанция "Евмолпия“. В проекта ще бъдат вложени 11.6 млн. лв. от "Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), което е част от групата на "EВН България". "Инвестицията в подстанцията е само част от планираните за следващите няколко години инвестиции, които възлизат на 40 млн. лв. Те включват освен подстанция "Евмолпия“, също и нов диспечерски център, нови котли в "ЕВН Топлофикация" и сгради. За EВН е важно като дългосрочен инвеститор да може да подсигури енергийното, а оттам и икономическото развитие на Пловдив и на останалите области, които обслужва“, посочиха от ЕВН.

Източник: mediapool.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

НСТС: Законът за хората с увреждания се приема под безпрецедентен натиск

Браншови организации на среща в БСК: Липсва анализ за състоянието и перспективите пред хранително-вкусовата и питейна индустрия

Бизнесът иска да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски


Предстоящи събития

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Мадрид и Лондон се договориха за статута на британската отвъдморска територия Гибралтар след излизането на Великобритания от ЕС, съобщи премиерът на Испания Педро Санчес. "Гибралтар вече няма да е проблем за постигане на сделка за Брекзит", каза той в Брюксел в кулоарите на срещата на върха на ЕС. Испания и Великобритания продължават да водят отделни двустранни преговори за Гибралтар, наблягащи върху екологията, данъчното облагане и търговията с тютюн, каза още испанският премиер.

Източник: Reuters

Америка

Фармацевтичният гигант Novartis сключи споразумение за придобиване на американската компания Endocyte, която разработва целеви терапии за лечение на рак с радионуклеиди. Сделката се оценява на 2,1 милиарда долара. "Novartis обявява, че е постигнала споразумение и план за сливане с с Endocyte. Според условията на споразумението Novartis Novartis ще придобие всички емитирани от Endocyte обикновени акции на цена от $24 на акция. Това предложение оценява акционерния капитал на Endocyte в 2,1 милиарда долара", се посочва в съобщението на швейцарската компания. При закриване на търговията в сряда на борсата Nasdaq Stock Exchange цената на цената на книжата на Endocyte бе 15,56 долара за акция. По този начин сделката е на цена над 1,5 пъти по-висока от пазарната. Съгласно условията на споразумението, Endocyte ще се слее в обща компания с новото дъщерно дружество на Novartis.

Източник: Reuters

Азия

Най-голямата публично търгувана петролна и газова компания в света Exxon Mobil Corp се обръща към Пекин, за да развие своя бизнес в азиатската страна, докато останалите американски компании търсят други варианти, изплашени от влиянието на митата, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп. Американската Exxon е получила позволението на Китай да изгради мащабен газов хъб и химически завод на обща стойност от близо 9 млрд. долара, предава агенцията. Тя възнамерява да инвестира в търсенето на втечнен природен газ в Китай, обединявайки няколко големи проекта за милиарди долари в един център за съхранение и дистрибуция на енергия.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
18.10.2018
Dow Jones Industrial
25 379.45 (-327.23)
Nasdaq Composite
7 485.14 (-157.56)
Стокови борси
18.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.79
Heating oil ($US/gal.)2.3000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)1.8900
Gold ($US/Troy Oz.)1 230.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.64
Platinum ($US/Troy Oz.)832.50
Hogs (cents/lb.)52.30
Live cattle (cents/lb.)117.18

       Опознай България

Празник на Св. Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври е празник на св. Йоан Рилски. На този ден православната църква чества откриването на мощите на светеца и пренасянето им в София. През 1183 г. унгарците завземат Средец (София) и пренасят мощите на светеца в столицата си Естергон. Скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където тя се пази и почита и до днес. Преподобни Йоан Рилски се родил около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.10.2018
Българска версия: 29678, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999