Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 17 октомври 2018 г., брой 4816
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23286
USD   1.68795
CHF   1.70904
EUR/USD   1.1587*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ай Ес Ви Трейд АД - София
ЕнергоСервиз АД - София
Хил сити АД - Търговище
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Ръстът на годишна база на издадените разрешения за строеж на индустриални имоти през 2017 г. е 15,9%, а за първо полугодие на 2018 г. е отчетен 26% ръст на броят на разрешителните, съобщи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Най-много строителни разрешения за първо полугодие на 2018 г. за строителство на индустриални имоти са издадени в област Пловдив (146), Стара Загора (121), Благоевград (95), Варна (84), София (67)“. През 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите в областта на индустриалното строителство – изграждане на складови площи, са издадени 12 сертификата от общо 17 за периода, като общия размер на инвестициите по проектите е 686 млн. лв., а предвидената заетост е 1052 нови работни места.

Източник: economic.bg

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене пакета промени в данъчното законодателство за 2019 година. Текстовете предвиждат по-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични автомобили. Идеята е занапред налогът на автомобилите да зависи не само от възрастта и мощността на колата, но и от екологичната оценка. Заради въвеждане на нов екологичен компонент с 30% се увеличава годишният данък на близо 2.5 милиона коли над 15-годишна възраст. Промени се правят също и по отношение на данъците за имоти. Занапред 50-процентната отстъпка за основно жилище ще се полага само ако то е единствено. Отделно бизнесът ще внесе промени в Закона за счетоводството. Те се отнасят до праговете за задължителен одит на предприятията. Идеята е одит да се прави на фирми с балансова стойност на активите от най-малко 4 млн. лева, 8 млн. лв. годишен оборот и 50 наети работници.

Източник: БанкеръКонцесии

Вторият кандидат за концесията на летище Пловдив - "Консорциум Летище Пловдив", няма да обжалва прекратяването на процедурата от властта. Мотивите на пловдивските дружества, които влизат в консорциума - компаниите ПИМК и Тракия икономическа зона, са, че ако обжалват процедурата, това може да блокира за поне две години новия конкурс, който вече беше анонсиран от Министерството на транспорта. "Нашата концепция още от самото начало бе регионът да се развива чрез изграждането на модерно и работещо летище. Нещата по една или друга причина много се забавиха - с процедурата, след това с отказалия се кандидат и другите решения след това", съобщиха от консорциума. През миналата седмица по предложение на транспортния министър Росен Желязков властта прекрати процедурата за концесия на летището с мотива, че тя трябва да проведе по новия Закон за концесиите.

Източник: Дума

Дружества
Строителство и ремонт на плавателни съдове, без тези за развлечение и спорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   МТГ Делфин АД - Варна   48 875  
  2   Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна   31 387  
  3   Ула ООД - Варна   26 821  
  4   Хелленика ООД - Варна   15 394  
  5   Булярд Корабостроителна индустрия АД - Варна   13 447  
  6   Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна ЕООД - Варна   12 592  
  7   Ню Проджект ООД - Варна   8 486  
  8   Перла 2 ЕООД - Смолян   7 302  
  9   Маяк К ООД - Бургас   6 188  
  10   Корабостроителница Бургас ЕООД - Бургас   4 419  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.10.2018
  Обща стойност (BGN): 1 600 772.60  
Брой търгувани компании: 34
Premium 43 366.82
Standard 128 177.24
АДСИЦ 127 932.92
Структурирани 4 184.26
Облигации 1 297 111.36
Най-голяма промяна в цените
Финанс Директ АД - София -35.60 %
ЧЕЗ Разпределение България АД - София 5.31 %
BaSE - Акции: 246 242.35

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на пилешко месо „Градус“ АД финализира ключов проект от инвестиционната си програма, записан в Проспекта за публично предлагане на дружеството. Чрез дъщерното си дружество „Градус-98“ АД компанията е завършила изграждането на нов център за основно стадо родители, който се намира в село Червена вода, община Русе (Център Север-3). Центърът се състои от 6 сгради и 12 халета, като всяко хале е с 864 кв. метра функционална застроена площ. Максималният капацитет на проекта е 72 360 броя птици – родителски стада за бройлери и функционира при пълен капацитет, поясняват от дружеството. Направената инвестиция възлиза на обща стойност от малко над 3,5 млн. лв. В процес на изграждане е и „Център Север-4“ за подрастващи родители, който също се намира в село Червена вода, община Русе. Той се състои от 7 сгради и 14 халета, като очакванията са той да бъде завършен до края на 2018 г. Изпълнителният директор на дружеството Ангел Ангелов обясни, че по-голямата част от средствата, набрани от публичното предлагане, ще бъдат инвестирани в така наречения хетчинг сегмент – нови мощности за родителски стада.

Източник: investor.bg

4 международни компании са подали оферти за новите лични документи с биометрични данни, които ще се издават от края на 2019 г. Офертите са на немските компании Дермалог, Веридос, Ню Бауер, а четвъртата е от холандската Джемалто. Всички са водещи в областта и работят в десетки държави. Победителят ще бъде обявен след като комисията разгледа офертите, които отговарят на изискванията. Според документацията на обществената поръчка държавата ще плати 240 млн. лв. без ДДС. Обществената поръчка за новите лични карти с чип беше обявена в средата на август. Победителят в търга ще проектира, изгради и управлява цялата система за издаване на българските лични документи от поколение 2019. Ще се изгради специален център, където да се произвежат документите с биометрични данни, както и центрове за подаване на документи в страната. Смяната на личните карти няма да е задължителна до изтичането на валидните документи, които са със срок от 10 г.

Източник: 24 часа

Общо 70 млн. лв. предвижда да изхарчи през следващите четири години Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) за изграждане на инфраструктура в няколко парка в страната. Обявена е обществена поръчка за избор на фирми, с които да бъде сключено рамково споразумение. С изключение на зоната в Божурище останалите места са практически неразвити, а интересът към тях също е под въпрос. Неясно засега остава и как държавната компания смята да финансира проектите. Поръчката е за инженеринг (проектиране и строителство) на пътна и техническа инфраструктура за обекти в Божурище, Карлово, Кърджали, Суворово и плевенското село Телиш. Ориентировъчната дължина на улиците, които трябва да бъдат изградени, е 20 900 м, а обявената стойност от 70 млн. лв. е без ДДС. Поръчката предвижда сключването на рамково споразумение за срок от 48 месеца с трима потенциални изпълнители на строителните дейности, като за всеки конкретен договор след това НКИЗ ще кани фирмите да представят оферти.

Източник: Капитал

До март 2019 г. ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв. И през тази година ще се намери финансовата схема, по която ще се платят емисиите, дължими от ТЕЦ "Марица изток 2", въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, обеща енергийния министър Теменужка Петкова. Тя каза, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а. Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, каза тя. Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на "Марица изток 2". До края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна.

Източник: Дума

Гръцката верига за търговия на дребно Jumbo обяви 15% ръст на годишната си печалба. Принос за този резултат имат най-вече пазарите в Румъния и България. Нетната печалба за последната финансова година, приключила в края на юни, възлиза на 151 милиона евро при такава от 131 милиона евро за предходната година. Въпреки че в резултат на кризата в Гърция веригата отчете спад от 28% на продажбите си, бизнесът на компанията беше подкрепен от операциите си в чужбина. Гръцкият пазар, където Jumbo има 51 магазина, допринася за по-малко от две трети от продажбите на групата. Веригата има още 24 обекта в Кипър, България и Румъния, където тя отчита 10,5% ръст на продажбите си за последните 12 месеца с оборот от общо 753,3 милиона евро.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се конференция за постигането на съответствие между висшето образование и пазара на труда, по проект EDU LAB

Предложение на АОБР за промяна в чл. 164 от КТ

Предложение към президента Румен Радев за организиране на дискусионен форум

Относно: Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ


Предстоящи събития

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)

20 ноември: Семинар „Изискванията на регламентите REACH и CLP за МСП“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Британското правителство актуализира позицията си относно Европейската общност за атомна енергия (Евратом) и политиката си за климатичните промени в зависимост от това дали страната ще подпише или не споразумение с Европейския съюз за Брекзит. Според позицията, до 1 април 2019 г. Великобритания ще има всички международни споразумения, които се изискват за осигуряване на непрекъснато сътрудничество и търговия в сектора на гражданската атомна енергетика. Страната е на път да напусне Евратом по същото време, когато излезе и от ЕС - на 31 март 2019 г. В позицията се обсъжда и как липсата на сделка за Брекзит ще повлияе на регулациите, засягащи климатичните промени, търговията с емисии, екодизайна и енергоефективността. Сценарий, при който Великобритания напуска ЕС без споразумение, не е много вероятен, защото страните имат взаимен интерес за постигане на резултати при преговорите.

Източник: Associated Press

Америка

Федералният бджетен дефицит на САЩ за финансовата година до 30 септември достигна 779 млрд. долара. Това е първата пълна фискална година от управлението на президента Тръмп, а стойността на дефицита е най-висока за последните 6 години. Основна причина за това са данъчните съкращения, които намалиха приходите и увеличаващите се разходи. Бюджетният дефицит за 12-те месеца до септември е със 17% (или 113 млрд. долара) по-голям от този за предходната финансова година. Разходите са се увеличили с 3.2%, или 127 млрд. долара, а приходите – с 0.4%, или 14 млрд. долара, според данни на министерството на финансите. Дефицитът в бюджета е нараснал до 3.9% от БВП на САЩ. Общо държавните харчове на страната са достигнали 4.1 трлн. долара спрямо сумата от малко под 4 трлн. долара през предходната финансова година.

Източник: CNBC

Азия

Докато потребителските цени в Китай растат, тези на производител се понижават за трети пореден месец, което е сигнал за забавяне на икономическия подем в страната. Потребителската инфлация в Китай се ускоява през септември с 2,5% на годишна база и с 0,7% спрямо август, става ясно от официални данни на правителството. Индексът на инфлацията, който измерва цените на производител, обаче показва охлаждане за трети месец подред през септември - индикатор за забавяне на икономическия импулс в условията на ескалиращо напрежение в търговията със САЩ. Инфлацията във втората по големина икономика в света се следи отблизо заради търговския конфликт със САЩ, като обемът на новите поръчки вече е засегнат. Индексът на цените на производител през септември е нараснал с 3,6% спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо отчетените 4,1% през август, съобщи Националното статистическо бюро на Китай.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
16.10.2018
Dow Jones Industrial
25 798.42 (547.87)
Nasdaq Composite
7 645.49 (214.75)
Стокови борси
16.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)72.04
Heating oil ($US/gal.)2.3400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 225.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.64
Platinum ($US/Troy Oz.)841.50
Hogs (cents/lb.)56.88
Live cattle (cents/lb.)117.78

       Опознай България

Апостол Карамитев

Великият актьор Апостол Карамитев е роден на 17 октомври 1923 г. в Бургас. Завършва Държавното висше театрално училище (сега НАТФИЗ) през 1951 година. Неговият дебют в киното е във филма “Утро над родината”. След това специализира актьорско майсторство и режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград. Той е сред водещите актьори на Народния театър "Иван Вазов", където създава поредица от забележителни роли. Най-силната си драматична роля той прави във филма на Методи Андонов "Бялата стая". За това свое изпълнение Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала "Златна роза" във Варна през 1968 г. От 1969 година той е доцент по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов. Умира на 9 ноември 1973 г. по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан-Асен". След смъртта му били обсъждани два варианта. Снимките да се прекратят и заснетият материал да остане като документ за последната роля на гениалния Карамитев. Възприели обаче идеята филмът да се довърши със заместник на покойния - Коста Цонев. Цонев вече трябвало да играе две роли - Йоан-Асен и брат му Александър. На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.10.2018
Българска версия: 29680, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999