Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 15 октомври 2018 г., брой 4814
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(15.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23166
USD   1.68985
CHF   1.70517
EUR/USD   1.1574*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бент оил АД - София
Волф АД - София
Волф Имобилиен ЕАД - София
Волф лизинг ЕАД - София
Дарик имоти България АД - София
Ескос АД - София
Компания за инженеринг и развитие АД - Добрич
Крис АД - Пазарджик
Люнел ЕООД - Казанлък
Проперти Консулт ЕАД - София
ФЦМ Лотус АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище, продължителност на живота, какъв е еквивалентът на наученото в рамките на прекараните в училище години и се изчислява колко от своя потенциал ще постигне едно дете, което е родено днес. За България индексът сочи, че дете, родено днес, ще постигне 68 процента от потенциала си като възрастен. При момичетата процентът е малко по-висок - 71 на сто, а при момчетата е малко по-нисък - 65 на сто. В класацията участват 157 страни. На първо място е Сингапур. Страните от Южна Азия и Европа заемат най-високите места.

Източник: 24 часа

Еврофондове и допълнително финансиране за засегнатите региони от прехода към нисковъглеродна икономика ще има от 2021 година. Това означава, че редица страни, сред които и България, ще получат финансиране заради директивата на ЕС за поетапно затваряне на силно замърсяващите тецове. Отделно е договорена възможност след 2020 г. част от държавните приходи в европейската търговия с парникови квоти да отиват за въглищните централи, за да могат те да покриват разходите си и да не се увеличава цената на тока. В началото на годината стана ясно, че България ще подкрепи жалбата, която Полша внесе в Съда на ЕС срещу европравилата за намаляване на вредните емисии от въглищните централи. В регламента, одобрен преди година, са заложени пределни нива за вредните емисии. Така, ако до 2021 г. въглищните централи не инвестират достатъчно в пречистващи инсталации и не се вместят в допустимите количества азотни оксиди, живак и др., ще трябва да бъдат затворени. Опасенията са, че България няма да се справи с тези срокове, тъй като това предполага огромни инвестиции за тецовете.

Източник: СегаДружества
Хотели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Албена АД - Оброчище   90 308  
  2   Империал туризъм ЕАД - София   81 771  
  3   Тера Тур Сервиз ЕООД - София   46 424  
  4   Транскапитал ЕООД - София   37 381  
  5   Виктория Туристик АД - Пловдив   32 222  
  6   Профилактика, рехабилитация и отдих ЕАД - София   25 837  
  7   Академика Сий Палас АД - София   25 058  
  8   Галакси Инвестмънт Груп ООД - Пловдив   23 652  
  9   Хотелско мениджърска компания ЕООД - Варна   22 603  
  10   Анел корпорация ООД - София   21 552  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 12.10.2018
  Обща стойност (BGN): 1 339 232.52  
Брой търгувани компании: 29
Premium 175 401.64
Standard 1 150 015.98
АДСИЦ 12 588.83
Облигации 1 226.07
Най-голяма промяна в цените
Астерион България АД - София -9.34 %
Елхим Искра АД - Пазарджик 8.33 %
BaSE - Акции: 500 480.00
BaSE - АДСИЦ: 799 940.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Японският гейм разработчик SEGA разширява присъствието си в България с отварянето на ново студио за тестване и анализ (QA - quality assurance, или софтуерно осигуряване на качеството). Компанията ще премести звеното си от Лондон, като офисът в София трябва да бъде отворен през юни 2020 г. "България е европейски лидер в разработването на IT решения, а в страната са регионалните офиси на някои от най-уважаваните технологични компании в света като IBM и Hewlett Packard. Тя е идеалната локация за отварянето на най-добро за сектора QA звено, което ще има потенциала да се разшири", заяви Гари Дейл, президент и оперативен директор на SEGA Europe. Според него преместването не се дължи на Brexit, а на възможностите, които предоставя България. Все още не е ясно точно колко голямо ще е студиото и колко инженери ще работят в него. Решението не предвижда незабавно съкращаване на служителите в QA звеното в Лондон, а Дейл уточни, че ще им бъде предложено да се преместят или да "подпомогнат завършването на проекта". Новото студио в София ще се казва SEGA Development Services Sofia.

Източник: Капитал

„България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”, вече се притежава от испанския инвестиционен фонд Squircle Capital. Съответно в управата на дружеството вече има двама испанци: Даниел Фуентес и Хосе Риера, личи от Търговския регистър. Третият член на борда е Димитър Русев. Останалите 4 софийски мола бяха купени от инвестиционни фондове от ЮАР. “България мол” бе замислен още през 2006 г., но докато се стигне до самото строителство, започна кризата и сградата дълго време стоеше на изкоп. Беше довършена чак през 2012 г. Сделката е станала в чужбина и няма данни за стойността, която испанският фонд е платил. Едновременно със сделката обаче е заличен залогът върху мола, учреден в полза на Уникредит Булбанк срещу заем в размер на 165 млн. евро. Обявената навремето инвестиция в проекта е горе-долу за същата сума - 150 млн. евро. Две години по-късно като прилежащо тяло бе издигната и бизнес сградата “Инфинити тауър”, която е на 20 етажа. “България мол” засега е губещо дружество, показват финансовите му отчети, въпреки че търговският център и бизнес сградата са почти напълно заети от наематели.

Източник: Монитор

Гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис посочи интерконтекторът между Гърция и България като проект с особено стратегическо значение и проект от общ интерес за цяла Европа. Процедурата по изграждането на газовата връзка е в напреднал стадий. В Северна Гърция изграждането на отсечката за трансфер на азерски газ е "готова на 90 %". Очаква се интерконекторът да влезе в експлоатация през 2020 г. и да снабдява България с природен газ от Азербейджан чрез връзката Комотини-Стара Загора. Изграждането на връзката ще гарантира на България природен газ от Каспийския регион, както и американски втечнен газ от Гърция. В средата на септември българо-гръцката проектна компания ICGB отвори заявленията за участие в търга за строителството на интерконектора и се оказа, че общо 11 фирми и консорциуми изразяват желание да се ангажират с тези дейности, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. Някои от най-големите строителни фирми у нас се наредиха на опашката. Става дума за "Джи Пи груп" АД"Главболгарстрой" ЕАД и "Трейс Груп Холд" АД. Българската академия на науките спечели поръчката за извършаването на археологически разкопки с оферта от около 2 млн. лева. Сега предстои да бъде избран и доставчик на тръбите. Прогнозната стойност този конкурс е 60 млн. евро, но от известно време той е замрял на етапа "подаване на оферти".

Източник: Банкеръ

Офиси за близо 2 млн. лева са обявени на търг от синдиците на Корпоративна търговска банка (в несъстоятелност). Синдиците продават банков офис от 129 кв. м в централната част на Бургас, който е бил преустроен в магазин. Първоначалната цена за него е 351 770 лв., като в цената влизат офис техника и мебели. На търга, който ще се проведе на 30 октомври, ще има тайно наддаване и за друг имот в морския град: банков офис с обща площ 200 кв. м, в който има 4 самостоятелни обекта. Той е обявен за 323 хил. лв. За продажба е обявен и Финансов център - Пловдив, с площ от 390 кв. м, като началната цена е 90 на сто от първоначалната оценка, или 702 423 лв. Синдиците продават и столичен банков клон с начална цена 146 940 лв., което е 60% от първоначалната оценка.

Източник: 24 часа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла търга за закупуването и доставката на 42 нови мотрисни влакове за „БДЖ-Пътнически превози“. Поръчката, пусната на 17 август т.г., бе обект на много обществени дебати относно условията, както и параметрите на влаковете и бе подготвяна в продължение на близо две години. През август миналата година Ernst & Young, на която бяха платени 100 хил. лв., за да подготви документацията по търга, се обърна към четири водещи фирми в производството на влакове (между които Siemens и Skoda) за евентуална индикативна стойност на поръчката. Търгът е на стойност 675 млн. лв., като 450 млн. лв. са предвидени за машините, а 225 млн. лв. за тяхното обслужване. В края на септември последователно жалби към обществената поръчка подадоха германският концерн Siemens, чешката Skoda, както и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). Именно обжалването на последната компания за недостатъчно информация в търга е одобрено от КЗК.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: Бизнесът в България работи и създава

Що е то справедлив енергиен преход или за очакваната трансформация на въглищните централи


Предстоящи събития

15 октомври: Дискусия „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз и възможностите за градско развитие на София“

16 октомври: Третата годишна конференция на Bloomberg TV Bulgaria - THE NEXT BIG THING 2018 БСК е партньор на събитието.

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

25 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

26 октомври: Конференция „Киберсигурност в електрическата мобилност и цифрова трансформация в енергийната инфраструктура“

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

1 ноември: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) представи план за действие за развитие на устойчива и кръгова биоикономика в полза на обществото, околната среда и икономиката на Европа, съобщават от пресслужбата на институцията. Новата стратегия има за цел да подобри и разшири устойчивото използване на възобновяеми източници за преодоляване на глобалните предизвикателства като изменението на климата и устойчивото развитие. „Биологичните ресурси и екосистемите в света са ограничени, затова са необходими усилия и новаторски подход за изхранването на населението и осигуряването на чиста вода и енергия“, съобщават от ЕК. Оттам посочват още, че биоикономиката има потенциал да създаде 1 милион нови „зелени“ работни места до 2030 г. „Очевидно е, че има нужда от промяна в системата, в начина, по който произвеждаме, потребяваме и изхвърляме стоки. Развивайки биоикономиката си — възобновяемия сегмент на кръговата икономика — ние можем да открием нови начини за осигуряване на храна, стоки и енергия, без да изчерпваме ограничените биологични ресурси на планетата.

Америка

В името на националната си сигурност САЩ ще ограничат трансферите на ядрена технология към Китай, за да "избегнат незаконното им отклоняване за военни и неразрешени цели", съобщи американското министерство на енергетиката. "Тези мерки за национална сигурност са плод на преразглеждането на правителствената политика, предприето поради безпокойство от усилията на Китай да се сдобие с ядрен материал, оборудване и напреднала технология от американски компании", отбеляза в комюнике министерството в момент, когато Вашингтон подема всестранна офанзива срещу Пекин на фона на търговска война. Преразглеждането беше предизвикано от ускорените усилия на Китай да придобие американска интелектуална собственост в ущърб на американския бизнес и американските военни интереси, посочи ведомството. "САЩ не могат да пренебрегнат последиците за националната сигурност от усилията на Китай да получи ядрена технология извън установените процедури за американско-китайско цивилно ядрено сътрудничество", отбеляза в изявление министърът на енергетиката Рик Пери.

Източник: AFP

Азия

Япония обяви план за привличане на повече чужди работници с професии, изискващи ръчен труд, като стремежът на третата по обем икономика в света е да реши проблем, предизвикан от застаряващото и намаляващо население. Смята се, че основно ще се търсят работници в селското стопанство, обслужващ персонал за болници, хотели, в строителството и корабостроенето. Проектозаконът предвижда чужденците с умения в областите, които има недостиг на работна ръка, да получават 5-годишна работна виза. Тези, които имат по-висока квалификация в тези сектори и преминат тест за владеене на японски език, ще могат да доведат семействата си и да получат постоянно разрешително за пребиваване. Говорител на правителството заяви, че законопроектът ще бъде внесен в парламента възможно най-бързо, като идеята е да влезе в сила през април догодина. Япония по традиция трудно приема нискоквалифицирани работници от чужбина, а в момента има ограничения за времето на пребиваване на висококвалифицираните. Единственото изключение е за южноамериканци от японски произход.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
12.10.2018
Dow Jones Industrial
25 339.99 (287.16)
Nasdaq Composite
7 496.89 (167.83)
Стокови борси
12.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)72.14
Heating oil ($US/gal.)2.3400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2100
Unleaded gas ($US/gal.)1.9600
Gold ($US/Troy Oz.)1 225.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.66
Platinum ($US/Troy Oz.)845.50
Hogs (cents/lb.)55.00
Live cattle (cents/lb.)116.18

       Опознай България

Българският патриарх Неофит

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. Завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски" в София, има специализация в катедрата по „Църковно пение" при Московската духовна академия. От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски", а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.10.2018
Българска версия: 29681, Английска версия: 2911

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999