Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 04 октомври 2018 г., брой 4807
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20016
USD   1.69365
CHF   1.71384
EUR/USD   1.1548*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Новита АД - София  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд" и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за периода 2019-2021 г. Двата документа са одобрени от управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите. Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Източник: Дневник

От общо 4 млн. жилища в България близо една трета, или 31% от тях са необитаеми. Същевременно 21 718 панелни сгради са с изтичащ срок на експлоатация, част от които са с липсваща или изгубена документация и най-вече лошо поддържани общи части. При 5000 подадени заявления общо за саниране, остават още 15 000 сгради, чиято съдба не е ясна, съобщи Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост. Подобни данни оповести през юни и Министерството на регионалното развитие. Според строителното ведомство необитаемите жилища са 1 млн. и 220 хил. Асоциацията планира до края на годината да проведе работни срещи с Министерството на регионалното развитие, Столичния общински съвет, районни кметове и кметове на населени места, в които оперират членовете на АДУЕС.

Източник: ДумаКонцесии

18 компании са кандидати за концесията на летище София. Компаниите са оператори на големи летища, инвестиционни фондове и банки. Интерес към него обяви “Манчестър еърпорт груп”, която управлява три от основните летища във Великобритания - в Манчестър и две в Лондон. Намерението на групата е да участва в консорциум с китайската държавна компания BCEG, която е в световните топ 250 на строителните компании. Сред кандидатите е испанската “Феровиал”, която притежава дялове от “Хийтроу еърпорт холдингс”. Операторът на летището в Дъблин също е сред кандидатите. Три френски компании са кандидат-концесионери. Едната е “Буиг”, освен нея интерес проявявали и Groupe ADP (собственост на Aeroports de Paris). Тя притежава 26 летища, сред тях парижките - “Шарл дьо Гол”, “Орли” и “Буве”. Говори се и за трета френска фирма, по-скоро това е фонд с държавно участие. Силно е и германското присъствие. Освен “Фрапорт”, която държи концесията на летищата Варна и Бургас, се спрягат и още две компании. Едната е оператор на летището в Мюнхен и за нея се говори още от предишната процедура. Третият немски кандидат е “Авия алианс”, която държи летищата в Дюселдорф, Дортмунд и Бремен.

Източник: 24 часа

Дружества
Преработка и консервиране на риба и други водни животни
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Есетра Комерс ЕООД - Болярци - Пд   3 401  
  2   Север Експорт ООД - Варна   2 678  
  3   Фишком ООД - Сливен   451  
  4   Три морета ЕООД - Карлово   404  
  5   Диавена ООД - Шумен   340  
  6   Алмар сийфуд АД - Бургас   333  
  7   Океан Йорда Дончев ЕТ - София   271  
  8   Салвелинус - Рея Фиш КД - Доспат   250  
  9   Пасифик Стар АД - Бургас   193  
  10   Славянка АД - Бургас   112  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.10.2018
  Обща стойност (BGN): 641 113.40  
Брой търгувани компании: 36
Premium 352 676.57
Standard 177 745.79
АДСИЦ 110 691.04
Най-голяма промяна в цените
Трейс груп холд АД - София 4.07 %
ЧЕЗ Разпределение България АД - София -4.03 %
BaSE - Акции: 43 813.74
BaSE - АДСИЦ: 100 585.41

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново споразумение за още 43 млн. евро по програма InnovFin на Европейската комисия, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016-а. Транзакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа, уточняват от банката. До този момент, в рамките на програмата InnovFin, за две и половина години Райфайзенбанк е финансирала над 140 проекта на бизнеса за близо 35 млн. евро. Секторите от българската икономика, които най-активно се възползваха от програмата, са в сферата на производството и търговията. Финансираните проекти са основно за инвестиции и оборотни средства, с цел разрастване на бизнеса.

Източник: Банкеръ

Малко повече от 2 години след стъпването си в България “Аджибадем” се изтегля. Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас.Това са бившата “Токуда” в София и заведенията с марката “Сити Kлиник”, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества. Според източниците ни решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка. “Аджибадем” е част от инвестиционния фонд IHH. В последно време той се борел с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital. За да се справи със затрудненията, IHH планирал да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи Сделката за бизнеса в България била поверена на “Райфайзен инвестмънт”.

Източник: 24 часа

Българска компания "Карол Капитал Мениджмънт" ще разшири бизнеса си като навлезе на румънския пазар. Фирмата ще стартира предлагането на фондовете на своя партньор там Schroders. "След нотификация на Комисията за финансов надзор и регулаторните органи в Букурещ и Люксембург, управляващото дружество започва да извършва дейност на територията на Румъния при условията на свободно предоставяне на услуги", посочват от фирмата. Компанията започва партньорството си със Schroders през 2012 година, като привлечените средства в България надхвърлят 270 милиона лева от всички типове клиенти - индивидуални инвеститори и спестители, фирми, фондации, университети, пенсионни фондове и други.

Източник: money.bg

Електроразпределение Север инвестира 3,8 милиона лева в обновяване и развитие на електроенергийната инфраструктура в област Русе през 2018 г. Поредицата проекти, реализирани от дружеството, целят осигуряване на надеждно електрозахранване на жителите на областта и възможност за присъединяване на нови обекти. Електроенергийната компания, част от групата Енерго-про Варна, вложи 1,8 милиона в изграждане и рехабилитация на електропроводи, въздушни и кабелни линии, трафопостове, присъединяване на нови клиенти, както и в закупуване на нови автомобили и специализирано оборудване за аварийните екипи. Други 2 милиона лева са вложени в изграждане на електромерни табла и монтиране на нови електромери.

Източник: 3e News

Девет нелегални кранчета във винзавода в Поморие са открили инспектори при започналата проверка, обявиха от Агенция "Митници" (АМ). От агенцията първоначално твърдяха, че инспекцията в "Черноморско злато" е рутинна и не били открити нередности. Съмнителните кранчета били монтирани на дестилационни съоръжения във винпрома. Те са без измервателни устройства и не фигурират в одобрената от АМ технологична схема.Това е в разрез с разпоредбите. В представените на място схеми тези кранове също не съществуват. През тях изтичала готова продукция, като някои от крановете били с доста голям дебит. Освен това митничарите са открили в заключено помещение 30 платмасови 5-литрови туби с ракия и мастика. Те направили експеримент на един от крановете и напълнили подобен петлитров съд само за 45 секунди. Подобни разфасовки в търговската мрежа няма. От началото на седмицата освен винзавода в Поморие се проверяват още пет предприятия за алкохол, които имат данъчни складове на различни места в страната.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Възможност за обучение на учители по програмата „Сиско мрежова академия; БСК и БАМА ще обучат безплатно 70 преподаватели и ще подпомогнат изграждането на 20 Сиско академии в системата на средното образование

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

4 октомври: Пресконференция: „Възможности за трудова мобилност в трансграничния регион България – Румъния“

8 октомври: Заседание на НСТС

9 октомври: Обществено обсъждане на План за развитие на електропреносната мрежа на България за периода 2018-2027 г. на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

10-11 октомври: 2018 IPMA Conference - „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“

12 октомври: Конференция по дигитални технологии за В2В индустрията

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

19 октомври: "Икономика на споделянето" - специализиран тренинг за малки и средни предприятия

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

След седмица на натиск от Брюксел и европейските финансови министри италианското правителство най-накрая отстъпи пред исканията на Европейския съюз относно размера на бюджетния дефицит. В основата на конфликта беше бюджетният план на популистката коалиция, който предвиждаше увеличение на бюджетния дефицит до 2.4% от брутния вътрешен продукт през всяка от следващите три години заради финансиране на предизборни обещания. Обявената стойност предизвика остра критика от Брюксел, тъй като трикратно надвишава предварително обявените планове. Брюксел настоява държавите членки да се придържат към политика за намаляване на бюджетния дефицит, като горната граница е зададена на 3% от БВП. Късно във вторник министър-председателят Джузепе Конте заяви, че Рим ще се опита да "ускори намалението на дефицита" през следващите три години, но не даде точни числа. Това потвърди и министърът на финансите и икономиката Джовани Триа днес, часове преди очакваната среща на кабинета за бюджета.

Източник: Bloomberg

Америка

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете солиден ръст от 230 хил. на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през деветия месец на годината, отбелязвайки най-солиден растеж от февруари насам и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромен растеж с около 185 хил. В същото време беше оповестена и слаба възходяща ревизия на данните за август, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 168 хил. работни места при предишна оценка за 163 хил. Днешните силни данни показват, че американските компании все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка и че при евентуално запазване на текущото солидно темпо на растеж на заетостта, нивото на безработица в САЩ може да се понижи под 3% по същото време догодина. В основата на по-доброто от очакваното проучване на ADP стои солидното нарастване на заетостта в средните и големи по размер компании, както и на тези в сферата на услугите.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Русия и Саудитска Арабия са се разбрали да увеличат производството на петрол, за да охладят покачващите се цени. Те вече са информирали САЩ и ще съобщят и на останалите големи производители на срещата на ОПЕК в Алжир. Сделката подчертава как двете държави все повече решават двустранно политиките за производство на петрол, преди да се консултират с останалите от ОПЕК. По време на няколко срещи саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих и руският му колега Александър Новак са се споразумели да вдигнат продукцията от септември до декември, тъй като суровият петрол се е насочил към 80 долара за барел. Сега той струва над 85 долара. Руснаците и саудитците се съгласиха да добавят барели на пазара тихо, за да не изглеждат, че действат по нареждане на Тръмп да добиват повече. Саудитският министър каза на енергийния министър на САЩ Рик Пери, че Саудитска Арабия ще повиши продукцията си, ако клиентите й поискат повече петрол.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.10.2018
Dow Jones Industrial
26 828.39 (54.45)
Nasdaq Composite
8 025.08 (25.54)
Стокови борси
03.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)76.31
Heating oil ($US/gal.)2.4400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)2.1300
Gold ($US/Troy Oz.)1 200.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.62
Platinum ($US/Troy Oz.)825.50
Hogs (cents/lb.)57.15
Live cattle (cents/lb.)118.40

       Опознай България

4 октомври 1918 г. - Борис III става цар на българите

Цар Борис III е роден на 30.01.1894 г. Качва се на престола на 4.10.1918 г., след като баща му цар Фердинанд I абдикира при поражението на България в Първата световна война. Страната ни е принудена, по силата на Ньойския мирен договор, да отстъпи част от територията си на съседните страни, както и да плати огромни репарации, което заплашва нейната политическа и икономическа стабилност. В страната се зараждат две движения – БЗНС и комунистическата партия, които отправят призиви за сваляне на монархията. В такава обстановка Борис заема българския престол. Управлението му се характеризира с постепенно укрепване и засилване на монархическата власт, въпреки популярността на земеделското движение сред народните маси. През втората световна война присъединява България към Тристранния пакт. Прави всичко възможно, за да не бъдат изпратени български войски на Източния фронт. Има най-големи заслуги за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.10.2018
Българска версия: 29687, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999