Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 октомври 2018 г., брой 4806
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.10.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19650
USD   1.69439
CHF   1.72259
EUR/USD   1.1543*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Получените пари от фондовете на ЕС нарастват с близо 30% и до края на август 2018 г. са в размер на 1,288 млрд. лв., посочиха от Министерството на финансите. След като до края на юли имаше изоставяне при усвояването на средствата от ЕС спрямо миналата година, през август ситуацията се променя и се отчита сериозен ръст. Само през август от ЕС на България са изплатени 416 млн. лв. Бизнесът плати с 8,2% повече корпоративни данъци през първите осем месеца на годината, сочат още окончателните данни на МФ. От януари до август от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,516 млрд. лв., при 1,4 млрд. лв. за същия период на миналата година. Увеличението на приходите от данък печалба е много добра новина за страната и показва раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Това се потвърждава и от приходите от ДДС, които до края на август нарастват с 8%. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръстът на икономиката, който се движи около 3,4%, и до голяма степен се дължи на излизане на оборотите на светло.

Източник: Труд

Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии, обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване, за майчинство и за безработица, изплатени на лица над 64-годишна възраст, през 2017 г. възлизат на над 6,3 млрд. лв. Тази сума се равнява на около 6,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за миналата година, отчита Националният осигурителен институт. За най-възрастната част от населението са отивали около 60% от общите разходи за пенсии и краткосрочни обезщетения, като 70% от тези пари са били за пенсии и добавките към тях. Средно месечно около 1,5 млн. души на възраст над 64 години са получавали пенсия и парично обезщетение от ДОО през 2017 г. Над 99% от тях са били пенсионери. Това означава, че всеки шести получател на пенсия или обезщетение е бил от тази възрастова група. Тя заема най-голям дял в групата на пенсионерите (69,6%), докато сред имащите право на краткосрочни плащания процентът е доста по-нисък – между 0,2% при обезщетенията за майчинство и 3,6% при обезщетенията за временна неработоспособност и трудоустрояване. Разпределението по пол показва, че възрастните жени преобладават в общия брой на пенсионерите и получателите на обезщетения за майчинство.

Източник: БанкеръДружества
Производство на месни продукти, вкл. от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Карол Фернандес Миит ООД - Благоевград   5 197  
  2   Кен АД - Стара Загора   4 505  
  3   Димитър Маджаров 2 ЕООД - Пловдив   3 174  
  4   Деликатес 2 ООД - Житница - Пд   2 483  
  5   Елит Мес Минев - Родопа В.Т. ООД - Велико Търново   1 774  
  6   Финес-2 ЕООД - Димитровград   1 707  
  7   Компас ЕООД - Монтана   1 357  
  8   Тандем В ООД - София   905  
  9   Колбасо ООД - Батановци   895  
  10   Чех Йосиф Новосад ООД - София   853  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.10.2018
  Обща стойност (BGN): 307 030.86  
Брой търгувани компании: 39
Premium 113 107.66
Standard 34 514.29
АДСИЦ 159 078.51
Структурирани 330.41
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Hungary BUX UCITS ETF ФОНД - София -7.67 %
Албена АД - Оброчище 6.00 %
BaSE - Акции: 549 975.17

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Норвежкият производител на агротехника Kverneland сключи споразумение за ексклузивно представителство с българската фирма НИК. "Предизвикателствата пред земеделския сектор са свързани с нуждата от повече и по-качествена храна, добивана с по-малко ресурси при увеличаващи се производствени разходи. Партньорството ще позволи да се обединят норвежкият хардуер и софтуерните решения, предлагани от нашата група", заяви Иво Куманов, съдружник и управител на НИК. Една от целите на българската фирма е да избере най-подходящите за страната машини на норвежката компания, която досега е имала друг дистрибутор в страната - "Тайтън машинъри". Заради партньорството българската група вече е инвестирала в обучението на 300 души за работа с машини на Kverneland, а до края на годината ще обучи още толкова. За норвежката компания инвестицията в обучението на хора също е най-голямата засега, наложена от подписаното споразумение. Kverneland Group произвежда техника за почвообработка и култивиране, за сеитба, за фураж и балиране, пръскачки и торачки, както и интелигентни решения за управлението им.

Източник: Капитал

Софтуерът за управление на събития Weemss, зад който стои български екип, зае трето място в класацията “Лидерите при софтуерите за управление на събития” на Getapp - водеща платформа за откриване и сравнение на клауд-базирани бизнес решения. Класацията селектира водещите решения за управление на събития сред стотици кандидати. Софтуерите са оценявани според пет фактора, всеки от който с тежест от по 20 точки: мнения на потребители, възможност за интеграция с други софтуери и приложения, наличие на мобилно приложение, функционалност и сигурност. Weemss се нарежда на трета позиция и се откроява с изключително високи резултати по критериите за интеграции и мобилно приложение. Тези резултати се дължат на факта, че Weemss предлага мобилно приложение за чекиране на участници (за iOS и Android), както и интеграция на софтуера с над 1000 приложения и услуги чрез Zapier. Weemss e клауд-базирана платформа за управление на събития с хиляди потребители от над 80 държави по света. Сред тях са имена като: Google, Bloomberg, Forbes, UN, WWV, VMWare, BNP Paribas и други.

Източник: economic.bg

Агенция "Митници" е започнала проверка във винпром "Черноморско злато" в Поморие. Той е част от "Феста холдинг" на мажоритарния собственик на Инвестбанк Петя Славова. От Агенция "Митници" потвърдиха за проверката, но отрекоха да са влезли в поморийския винпром заради сигнали за нарушения. Инспекцията била рутинна и такива ще има във всички предприятия за производство на алкохол. Засега не са открити нарушения, но проверката не е приключила, казаха от агенцията.

Източник: Сега

След като cтaнa яcнo, чe втopият пo гoлeминa мoбилeн oпepaтop в Aлбaния - Теlеkоm Аlbаnіа, cи тъpcи нoв coбcтвeниĸ се разбра, че интepec e пpoявил cъcoбcтвeниĸa нa бългapcĸaтa "Bивaĸoм" Cпac Pyceв. Cпopeд инфopмaция нa Rеutеrѕ oщe eдин бизнecмeн c yчacтиe нa българския пaзap иcĸa дa нaддaвa зa aлбaнcĸoтo дpyжecтвo. Cтaвa въпpoc зa чeшĸaтa РРF Grоuр, coбcтвeнocт нa Πeтp Keлнep. Πpeди пoлoвин гoдинa тoй пpидoби aĸтивитe нa Теlеnоr в България в cдeлĸa зa 2,8 милиapдa eвpo. Πo-ĸъcнo cтaнa яcнo, чe нeгoвaтa гpyпa e гoтoвa дa ĸyпи и мeдийнaтa ĸoмпaния "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" зa 185 милиoнa eвpo. Taзи cдeлĸa oбaчe бeшe cпpянa oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK), a пo-ĸъcнo бeшe oбpaзyвaнo дeлo във Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) пo cлyчaя. To пpeдcтoи дa ce глeдa cлeдвaщaтa гoдинa. В нaддaвaнeтo зa Теlеkоm Аlbаnіа ce e вĸлючилa и cpъбcĸoтo дъpжaвнo дpyжecтвo Теlеkоm Ѕrbіја. Tя e мaжopитapeн coбcтвeниĸ в oщe двa тeлeĸoмa нa Бaлĸaнитe - бocнeнcĸия Теlеkоm Ѕrрѕkе и чepнoгopcĸaтa М:Теl.

Източник: money.bg

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече се търгува на Лондонската стокова борса. Инструментът се търгува в евро с борсов код BGX, съобщиха от управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт". Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF до момента се търгуваше Българската фондова борса и на Frankfurt Stock Exchange. Фондът пасивно следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX и е проектиран да предостави на международните инвеститори ликвидна и диверсифицирана експозиция към българския капиталов пазар. Семейството от борсово търгувани фондове (ETF) на Експат е от общо 11 фонда, пасивно следващи движението на индекси от региона на ЦИЕ. Освен индексния фонд върху SOFIX, това са фондове върху основните индекси на акции на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция. Всички те се търгуват на борсите в София и във Франкфурт, като планът на Експат е и те да бъдат регистрирани за търговия в Лондон.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

3 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

4 октомври: Пресконференция: „Възможности за трудова мобилност в трансграничния регион България – Румъния“

8 октомври: Заседание на НСТС

9 октомври: Обществено обсъждане на План за развитие на електропреносната мрежа на България за периода 2018-2027 г. на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

10-11 октомври: 2018 IPMA Conference - „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“

12 октомври: Конференция по дигитални технологии за В2В индустрията

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският парламент гласува актуализирането на правилата за аудиовизуални медийни услуги, по-добра защита на децата и 30% квота от европейски произведения в каталозите на доставчиците на услуги за видео по заявка. След последното гласуване по споразумението, ревизираното законодателство ще се прилага за ефирните оператори, но също доставчиците на услуги на видео по заявка и платформи за споделяне на видеоклипове като Netflix, YouTube или Facebook, както и за излъчване на живо в платформи за споделяне на видеоклипове. Доставчиците на аудиовизуални услуги трябва да разработят подходящи мерки за справянето със съдържание, което подтиква към насилие, омраза и тероризъм, а неоправданото насилие и порнографията ще бъде предмет на най-строги мерки. Платформите за споделяне на видеоклипове ще трябва да реагират бързо щом съдържание е докладвано или посочено като вредно от потребителите.

Америка

Интернет гигантът Amazon ще увеличи заплащането на стотици хиляди служители в САЩ и Великобритания. Най-нископлатените служители в САЩ вече ще получават по $15 на час. Във Великобритания възнаграждението на час ще достигне от £8,20 в Лондон до £10,50. Извън столицата те ще се повишат от £8 до £9,50. Повишението ще засегне 250 хил. служители в САЩ, 17 хил. във Великобритания и десетки хиляди сезонни работници. Amazon е една от най-големите компании в света с капиталиация около $1 трилион, но много често е атакувана - включително и от президента Доналд Тръмп - за данъците, които плаща, както и за условията на труд и заплащането. Основателят ѝ Джеф Безос е най-богатият човек в света с богатство около $150 милиарда. Новите заплати влизат в сила от 1 ноември т.г. и ще важат за всички. Увеличението им съвпада с движение в САЩ от синдикати за повишаване на заплатите до поне $15 на час. Някои от конкурентите на Amazon също предприеха хода.

Източник: BBC

Азия

Япония ще стане първата голяма икономика, която предлага местна система за разплащания, базирана на блокчейн технология. Три от банките в страната ще започнат през октомври да предлагат на клиентите си безплатни трансфери в реално време чрез ново мобилно приложение. Отварянето на системата MoneyTrap, която получи лиценз от Министерството на финансите миналата седмица, представлява важна стъпка за осъществяването на амбицията на Япония да ограничи употребата на пари в брой. По този начин обаче все още се извършват 80% от транзакциите в страната. Новата платформа е изработена от SBI Ripple Asia, джойнт венчър между японската SBI Holdings и американската компания за блокчейн технология Ripple. Системата ще започне да действа в три от банките в страната - SBI Net Sumishin Bank, Suruga Bank и Resona Bank. Японските банкови институции начисляват на клиентите си около 3 долара, за да прехвърлят дори малки суми на други сметки чрез системата за вътрешни плащания Zengin, която функционира само до 15.00 ч. в делничните дни, което означава, че хората често чакат ден или повече, за да получат парите си.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
02.10.2018
Dow Jones Industrial
26 773.94 (122.73)
Nasdaq Composite
7 999.55 (-37.76)
Стокови борси
02.10.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)75.26
Heating oil ($US/gal.)2.4100
Natural gas ($US/mmbtu)3.1700
Unleaded gas ($US/gal.)2.1300
Gold ($US/Troy Oz.)1 209.80
Silver ($US/Troy Oz.)14.80
Platinum ($US/Troy Oz.)834.00
Hogs (cents/lb.)59.15
Live cattle (cents/lb.)119.48

       Опознай България

Тракийска гробница – могила Голяма Косматка

През 2004 г. група български археолози, предвождани от Георги Китов, откриват най-голямата и най-стара тракийска гробница в тракийската могила Голяма Косматка край Шипка. В нея е намерено изцяло запазено погребение на тракийски владетел, погребан със своя кон. Градежът се състои от трикамерна гробница с дромос (коридор) с обща дължина - 26 м. В нея е намерено ритуално легло на тракийския владетел и уникално съкровище. Експонатите датират отпреди 2400 години. Сред тях има 19 златни предмета, един от които е златен венец от дъбови листа и жълъди, какъвто досега не е откриван. Намерени са още и златна брошка, наколенници, шлем, копие, сребърна фиала и три амфори за вино, едната от тях с печат на производителя. На метри от откритието е изровена ритуално погребана бронзова глава от статуя на владетеля, дело най-вероятно на великия древногръцки майстор Фидий. Според археолозите става дума за тракийският владетел Севт ІІІ, чиято столица Севтополис е само на около 10 km от могилата, а гробницата – мавзолей е една от най-представителните в Долината на тракийските владетели. (Снимка: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.10.2018
Българска версия: 29687, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999