Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 26 септември 2018 г., брой 4801
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(26.09.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18712
USD   1.66072
CHF   1.71926
EUR/USD   1.1777*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Транс сити АД - Панагюрище  
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Корупцията е основният проблем, с който се сблъсква бизнесът у нас. Смята се, че голяма част от публичния ресурс, който се усвоява по различни обществени поръчки, се харчи непрозрачно, а самите търгове са нагласени, заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. „Където една компания работи с 200 работници, когато им плаща всички осигуровки, възнаграждения, плаща всички данъци, тя реално става неконкурентоспособна в една обществена пръчка, където компания с 20 или 30 души печели с по-ниска цена, а самата тя след това наема подизпълнители, които могат да работят и на черно“, заяви Радев. От тази гледна точка, регламентите в България не защитават почтения бизнес, отчете председателят на БСК Радосвет Радев. Той постави и друг проблем – тромавият и понякога, смята той, инквизиращ бизнеса начин, по който той си комуникира с държавните органи на национално и общинско ниво.

Източник: Дарик радио

Производството на електроенергия продължава да расте за периода от 1 януари до 23 септември 2018 г., макар че все още остава отрицателно спрямо сравнявания период на миналата година и е в обем от 32 696 604 MWh., съобщи Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Потреблението на електроенергия е в обем от 27 356 209 MWh в сравнение с 28 686 069 MWh , което е спад (минус) от 4.64 %. Делът на ВЕИ в разпределителната мрежа също запазва високото си отрицателно участие – минус 12.93 % или в обем от 1 239 268 MWh, спрямо 1 423 305 MWh година по-рано. Това се дължи на запазващата се негативна тенденция както при вятърните, така и при соларните мощности. Делът на вятърната енергия спада в сравнение с периода от началото на годината до 23 септември със значителните 13.96 %, а производството от фотоволтаици стига до минус 14.85 %. Делът на биомасата остава положителен – плюс 4.74 %.

Източник: 3e NewsДружества
Производство на медицинско и хирургическо оборудване и ортопедични апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   БТЛ Индъстрийз АД - София   89 945  
  2   Сентилион ООД - София   16 440  
  3   АМЕТ ООД - София   3 584  
  4   ВИП Плюс - Медикотехническа лаборатория ЕООД - София   2 833  
  5   Национален център за протезиране и рехабилитация-Горна Баня АД - София   1 284  
  6   БГ Лайт ООД - Пловдив   1 069  
  7   Томед ООД - Стара Загора   968  
  8   Пълмед АД - Пловдив   926  
  9   Медико-техническа лаборатория - Център за протезиране ООД - София   786  
  10   Микромотор ООД - София   713  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 25.09.2018
  Обща стойност (BGN): 415 012.68  
Брой търгувани компании: 23
Premium 189 607.21
Standard 210 057.81
АДСИЦ 11 359.86
Облигации 3 987.80
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 6.05 %
Алтерко АД - София -2.50 %
BaSE - Акции: 4 502.95

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на компоненти за ловно, спортно и въздушно оръжие "Габинвест" ще увеличи продажбите си с 43% през тази година, а нови 15% ще добави към резултата си догодина, съобщиха от компанията, след като официално беше открит новият й завод в Габрово, в който е прехвърлено част от съществуващото производство. Общата инвестиция в сграда и оборудване е в размер на 15 млн. лв. Българското дружество е собственост на германската Blaser Group и работи в страната от 26 години, като постепенно разширява дейността си. През 2015 г. "Габинвест" отвори трети завод в града в сграда под наем. Новата база сега ще обедини производството от първите две предприятия и ще прави метални и дървени компоненти за ловно и спортно оръжие. Третата фабрика - за въздушни пушки, ще продължи да работи на старото място. Производството в новата сграда ще бъде разширено, за което е закупено допълнително оборудване и така общата инвестиция заедно със строителството достига 15 млн. лв. Проектът е финансиран изцяло от компанията майка. Заводът е с разгъната застроена площ около 10 хил. кв.м и освен производствена част включва също администрация, технически и спомагателни сгради. За последната година в компанията са наети допълнително 40 души и сега общият им брой е 260. В момента има отворени още 25 позиции, за които се търси персонал.

Източник: Капитал

Спас Русев - собственик на “Виваком” и на футболния отбор “Левски”, води преговори за закупуване на албанския оператор “Телеком Албания”, притежаван от германския “Дойче телеком”. Новината за сделката е потвърдена от достоверен източник, но с изричното условие, че всичко е още в ранен етап. Германците искали да се фокусират върху други проекти. Спас Русев ще се конкурира с още 3-4-ма кандидати за албанския телеком. Не се посочва конкретна цена. В момента 99,79% от “Телеком Албания” са собственост на “Дойче телеком”.“Телеком Албания” е вторият оператор, който пуска 4G услуги в страната. Тя е една от първите компании в Европа, които стартират интернет със скорост 150 мегабита в секунда.

Източник: 24 часа

Главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД Момчил Андреев преминава в Надзорния съвет след три години начело на дружеството. Като нов член на УС на ЕНЕРГО-ПРО Варна постъпва Анжела Тонева. Тонева е икономист и експерт по енергийно регулиране. Работила е в енергийния регулатор 13 години, като е преминала през всички нива от експерт до член на комисията и неин председател.

Източник: 3e News

ЧЕЗ обмисля да заведе ново арбитражно дело срещу България - този път заради това, че държавата пречи на пазарджишката "Инерком" да купи чешкото ЕРП, обяви говорителката на компанията Алице Хоракова. Компанията обмисля още да подаде и жалба в ЕК. Само преди месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира сделката за ЧЕЗ, тъй като собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова притежава ВЕИ централи и това можело да доведе до монопол. Според запознати обаче дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас. Предишното решение на комисията се обжалва пред Върховния административен съд. Хоракова коментира, че в ЧЕЗ са притеснени от това, че антимонополната комисия не е дала достатъчни пояснения защо купуването на българските активи на чешката компания би застрашило конкуренцията в България. Тя определя аргументите на КЗК като "неадекватни и несъстоятелни".

Източник: Сега

"Българска роза" АД - Карлово отчита продажби в размер на 537 хил. лв. през август 2018 г., съобщиха от дружеството. С натрупване от началото на годината оборотът е 3.827 млн. лева. Фирмата за производство на козметични продукти е на печалба от 129 хил. лв., а за периода от януари до август положителният финансов резултат вече е 430 хил. лева. От "Българска роза" АД прогнозират продажбите през септември за 653 хил. лв. и с натрупване от началото на годината 4.480 млн. лева. През юли "Българска роза" подписа петгодишно споразумение за износ на продукция за козметична корпорация "Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг" Ко за 40 млн. лева. За азиатската страна ще бъдат експортирани розово масло и козметика. Събитието е един от реалните резултати в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа "16+1", която се проведе в София.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Ямболският бизнес има клиенти, сгради, машини и капитал, но няма хора!

Повече насърчителни мерки и по-малко административен натиск очаква бургаският бизнес от местната и централна власт

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в проучване на системата за обществени поръчки в България!

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27-28 септември: Международна конференция "Практически проблеми в решаването на спорове за строителството и избягване на спорове"

27 септември: Клуб Investor.bg "Предприемачи на бъдещето". БСК е институционален партньор на събитието.

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

29-30 септември: Обучение по мрежи CCNA 1: Introduction to Networks

3 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания опитва да сключи споразумение с ЕС за оставане в единния пазар за стоки в Блока и така да се избегне въвеждане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Въпреки това кабинетът на премиера Тереза Мей постигна единодушие, че гражданите от други страни членки на ЕС не трябва да имат никакви привилегии за влизане в страната. Решението дойде след препоръка от независимата комисия по миграцията Migration Advisory Committee (MAC). Въпросната препоръка беше подкрепена и от опозиционната Лейбъристка партия. Британското правителство единодушно реши имиграцията към страната да се управлява от система, взимаща предвид уменията на хората, а не тяхната националност. Същевременно някои организации изразяват опасения, че ограничаването на приема на нискоквалифицирана работна ръка от ЕС може да се отрази негативно на бизнеса на Острова. Решението на правителството в Лондон обаче беше до някаква степен очаквано.

Източник: BBC

Америка

Michael Kors завладява Versace. Производителят на чанти от САЩ е близо до закупуването на Versace в сделка, която оценява италианската модна къща на около 2 милиарда долара, според Блумбърг. Сделката може да бъде обявена още тази седмица. От Versace отказаха коментар по темата. От Michael Kors и частната компания Blackstone, която притежава 20% от Versace, все още не са дали отговор по искането на коментар. Семейство Версаче, което притежава останалите 80% от марката, ще продължи да играе роля в компанията, според Блумбърг. Michael Kors иска да подсили групата си за търговия с луксозни стоки на дребно срещу конкуренти като собственика на Louis Vuitton - LVMH, и Tapestry - компанията-майка на марки като Coach и Kate Spade. Миналата година Michael Kors купи марката за луксозни обувки Jimmy Choo за $ 1.2 млрд.

Източник: CNN

Азия

Оставащите страни по споразумението за иранската ядрена програма заявиха, че са се договорили да продължат да работят за създаването на специален механизъм за запазване на търговията с Иран, включително в петролния сектор, предадоха световните агенции. В кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини се срещна с висши представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран. "Загрижени от нуждата от спешни действия и от осезаеми резултати, участниците в срещата приветстваха практически предложения за запазване и развиване на каналите на плащания, по-специално инициативата да се създаде специален механизъм, който да улесни финансовите трансакции, свързани с иранския износ, в това число и петрола", каза Могерини след срещата. Тя каза, че на равнище ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, така че към него биха могли да се присъединят и останалите страни. Могерини каза, че страните по договора са потвърдили, че Иран изпълнява напълно условията в него.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
25.09.2018
Dow Jones Industrial
26 492.21 (-69.84)
Nasdaq Composite
8 007.47 (14.22)
Стокови борси
25.09.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)72.13
Heating oil ($US/gal.)2.3100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 206.60
Silver ($US/Troy Oz.)14.54
Platinum ($US/Troy Oz.)826.00
Hogs (cents/lb.)57.75
Live cattle (cents/lb.)117.20

       Опознай България

Парк Аязмото

Парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) е парк в град Стара Загора. Според преданието, по времето на княз Борис I в Стара Загора властвал княз Цолю, който имал дъщеря на име Цветана. Когато Цветана се разболяла, князът се съгласил тя да бъде лекувана от лекари-християни, негови пленници. “Покръстили я в извора на Аязмото и я нарекли Теодора. Като по чудо в момента на покръщението, тя оздравяла. Капището на Аязмото се превърнало в християнски храм. Според изследванията на митрополит Методий Кусев на Аязмото е бил покръстен и княз Борис I, с което се поставило началото на приемането на християнството като официална религия в България. Парк Аязмото получава името си от българското християнско население и означава лечебен минерален извор. Митрополит Методий Кусев инициира създаването на парка през 1895 г. Той организира първата кампания по залесяването на парка и превръща почти голия ерозирал хълм в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове. Той внася много от растенията от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия и др. Заедно с това, Дядо Методий изгражда напоителна схема и построява църква на върха. От самото начало гражданите сътрудничат за изграждането на парка и много хора се включват доброволно през годините в залесяването и поддръжката му.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.09.2018
Българска версия: 29703, Английска версия: 2914

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999