Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 25 септември 2018 г., брой 4800
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.09.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18773
USD   1.66326
CHF   1.74192
EUR/USD   1.1773*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Кремиковци Рудодобив АД - София
Санторини пропъртис ЕАД - София
Софтакси 48 АД - София
Софтакси АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

До края на 2018 година инфлацията може да достигне по-високи стойности от предварително планираните 2,1%, прогнозират от БНБ. Като причина се посочва по-високото от очакваното поскъпване на храните, задържането на цените на петрола на високи нива и по-висок ръст на административно регулираните цени. Тези три фактора могат да добавят 1,5 процентни пункта към досега очакваните стойности и да вдигнат инфлацията до над 3,6%. Търговската война между САЩ и Китай и влиянието на Брекзит могат да забавят темповете на растеж на БВП с около 0,6%. Тези външни фактори ще свият търсенето на български стоки и услуги. По-слабо от очакваното външно търсене ще доведе до понижаване на вътрешното търсене на кредити.

Източник: 24 часа

Всяка десета компания в България търси персонал, показва проучване за пазара на труда. Основно персонал търсят малките фирми, които имат персонал до 10 души, но от липса на хора се оплакват и големи предприятия. 10% от фирмите у нас са обявили, че възнамеряват да наемат нови кадри до края на годината. В същото време 3 на сто от компаниите, които работят у нас са заявили, че ще съкращават персонал до края на календарната година. Представителите на бизнеса са категорични, че потенциалните работници имaт високи очаквания за бъдещото си възнаграждение, като в същото време обаче нямат нужната квалификация и умения. Работодателите срещат все повече трудности с избора на хора и голяма част от тях обучават новите си служители. Официално регистрираните безработни в момента до 29-годишна възраст са над 24 000. По-голямата част от тях са без специалност.

Източник: ТрудДружества
Добив на други неметални материали и суровини, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Дунавски драгажен флот Видин АД - Видин   4 778  
  2   Хеликс ЕООД - София   4 509  
  3   Динас АД - Сливен   4 366  
  4   Геоминерал АД - София   2 290  
  5   Минерали Индустриали България ООД - Севлиево   1 054  
  6   Ватия Трейдинг ЕООД - София   693  
  7   Магма 97 АД - София   544  
  8   Рамово ЕООД - Севлиево   46  
  9   България Флуорит ЕООД - София   7  
  10   Ведена ООД - Разград   4  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 21.09.2018
  Обща стойност (BGN): 2 561 517.58  
Брой търгувани компании: 37
Premium 104 713.96
Standard 2 165 774.20
АДСИЦ 186 505.47
Структурирани 447.43
Облигации 99 627.02
Права 4 449.50
Най-голяма промяна в цените
Джи Пи Ес контрол ЕАД - София 96.52 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -4.85 %
BaSE - Акции: 536.36
BaSE - АДСИЦ: 30 687.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Шведската компания Stillfront Group обяви, че е закупила 100% от българското студио за разработка на онлайн игри "Империя онлайн" срещу 10 млн. евро. Сумата ще бъде изплатена 50% кеш и 50% в новоиздадени акции в шведската компания. Транзакцията трябва да бъде завършена до 11 октомври. Пет милиона евро от цената на сделката ще бъдат изплатени при приключването й под формата на 269 хил. новоиздадени акции в Stillfront, която се търгува на борсата Nasdaq First North. "Империя онлайн" пасва перфектно на стратегията на Stillfront за развитие и растеж и ще разшири нашето портфолио от студиа и игри, характерни със силна връзка с играчите. "Империя онлайн" е водещ разработчик и издател със солидна и лоялна потребителска база", коментира Йорген Ларсон, изпълнителен директор на Stillfront. "Империя онлайн" е българска компания за разработка на онлайн игри, която разполага в портфолиото си с над 40 заглавия, най-известните сред които са едноименната Imperia Online, Game of Emperors, Imperial Hero, Kingdoms Online и други. За 2017 г. компанията отбелязва приходи 10.8 млн. лв. при печалба 166 хил. лв.

Източник: Капитал

Трите затворени от агенция "Митници" заводи на "Винпром Карнобат" могат да възобновят работата си, реши Районният съд в Карнобат, като не удовлетвори искането на митниците фабриките - две в с. Церковски и една в с. Венец, да останат запечатани за 60 дни, за да може да се направи пълна проверка на дейността им. Единият завод беше отворен още в неделя, а другите два в понеделник. Във връзка с разследването на прокуратурата срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за незаконно производство на цигари, алкохол и данъчни престъпления в петък Агенция "Митници" запечата данъчните складове на дружеството и трите завода. Работещите в предприятията започнаха протести, като блокираха жп линията Бургас- София и заплашиха екипа на митниците. Заводите осигуряват голяма част от заетостта в Карнобат. От митниците обявиха, че в един от заводите е открита тръба, през която минавал нелегално алкохол. Юлиян Мирков, зам.-директор на агенция "Митници", обясни, че според работещи във фабриката тръбата е била поставена преди две години и от нея тече спирт, но няма безспорни доказателства, че оттам е излизал алкохол, за който не се плаща акциз. От завода твърдят, че тръбата е включена в чертежите, които от дружеството са предали преди 10 години за издаването на лиценз за производство на алкохол. Тя се е използвала за проверка дали инсталацията е херметично затворена, за да се предотврати взрив.

Източник: Сега

Ocado Technology откри софтуерния си център в България. Компанията е част от най-големия онлайн търговец на храна в света Ocado Group и създава иновативен софтуер и системи, осигуряващ цялостните платформи за онлайн търговия. В центъра вече работят над 60 софтуерни инженери, които разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, AI & симулации, data science – метод за извличане на данни и анализирането им, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои през следващите години. Софтуерният център е разположен на 1800 кв. метра в офис сграда в близост до Mall Paradise в София. По-рано през годината компанията обяви, че е подписала петгодишен договор за два етажа в сградата. Ocado Technology работи в България от 2016 г., като досега оперираше центъра заедно с Questers - компания, предлагаща услуги по изграждане, опериране и прехвърляне на бизнес в трети страни. Сега британската компания ще оперира като самостоятелна компания в България.

Източник: Капитал

На 21 септември 2018 г. “Инерком България” внесе ново уведомление и искане за произнасяне в Комисията за защита на конкуренцията за сделката с ЧЕЗ. Сделката веднъж бе спряна от КЗК на 19 юли, когато антимонополната комисия отказа да одобри покупката на активите на ЧЕЗ у нас от “Инерком”. Причината - опасения за концентрация, тъй като и в двете компании има соларни паркове. Излизайки от бизнеса с фотоволтаици. Паралелно върви обжалването пред Върховния административен съд на “Инерком” за отказа на сделката. Решението се обжалва и от ЧЕЗ. Заседанието на съда е насрочено за 14 май 2019 г. Но “Инерком” и тук иска рестарт - на 10 септември пуска друга жалба и иска пренасрочване за по-скорошно дата. Дали тези действия ще дадат резутат и ще има ли сделка бързо, вероятно ще стане ясно скоро. Защото изтича и срокът за плащане, който според изявления от централата на ЧЕЗ в Прага е 9-месечен, което означава до края на ноември. Той може да бъде удължен заради изчакването на съдебното решение.

Източник: 24 часа

Държавното дружество "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да си плати задълженията към Националната агенция за приходите, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. "Напоителни системи" има дълг към данъчните около 8-9 млн. лв., върху който тече висока лихва от над 10%. Заради този дълг дружеството не може да кандидатства за финансиране и по европроекти. Взето е решение той да се погаси с банков заем. Компанията дължи пари и на електроразпределителните дружества, с които е сключила споразумения за разсрочено погасяване. Имало и други задължения към фирми за 10 млн. лв., за които е сезирана прокуратурата.

Източник: Дума       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в проучване на системата за обществени поръчки в България!

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

25 септември: Информационен ден по Рамкова програма "Хоризонт 2020"

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27-28 септември: Международна конференция "Практически проблеми в решаването на спорове за строителството и избягване на спорове"

27 септември: Клуб Investor.bg "Предприемачи на бъдещето". БСК е институционален партньор на събитието.

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

29-30 септември: Обучение по мрежи CCNA 1: Introduction to Networks

3 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия ще трябва официално да реши дали да позволи да се създаде съвместно предприятие между концерните BMW и Daimler. Двата германски производителя се договориха през март и заявиха всички необходими документи в очакване на положителен развой. Партньорите са се споразумели централният офис да се намира в Берлин. В новата структура BMW и Daimler ще си сътрудничат в създаването на интелектуални градски мрежи за мобилност, а участието им ще се подели поравно. Намеренията на Daimler и BMW в тази посока ще бъдат подкрепени от мултифункционална платформа. Тя ще ползва за „каршеринг“ (съвместно използване на автомобили в градки условия) и за услугата „райд-хайлинг“ (едно такси за няколко клиента). Предвижда се изграждане на технология за „цифрово“ паркиране (системата ще определя времето, след което ще се освободи място за паркиране в съответния район), както и създаване на цяла мрежа от зарядни станции.

Източник: Associated Press

Америка

Wells Fargo планира да съкрати до 10 процента от персонала си през следващите три години. Това ще доведе до закриването на десетки хиляди работни места в третата по големина американска банка. Главният изпълнителен директор на финансовата институция Тим Слоун обяви решението пред служители в четвъртък. Към момента в банката работят 256 000 души. Името на Wells Fargo се свързва със скандали от 2015 година, когато институцията призна, че служителите ѝ са открили милиони фалшиви банкови сметки на клиенти, за да покрият нереалистични цели за продажби. След това банката от Сан Франциско бе замесена и в други скандали, включително продажба на автомобилни застраховки на кредитополучатели, които не се нуждаят от тях. По-рано тази година принудителното сключване на автомобилни застраховки, както и налагането на несправедливи такси на притежателите на ипотеки, донесе на Wells Fargo глоба от 1 млрд. долара, която беше наложена от два федерални регулатора в САЩ.

Източник: Bloomberg

Азия

S&P Global Ratings (S&P) потвърди дългосрочния суверенен кредитен рейтингна Китай на ниво "A+" със "стабилна" прогноза. Краткосрочният кредитен рейтинг на страната се запазва на равнище "A-1". Запазените кредитни рейтинги на Китай отразяват увереността на S&P в правителствените реформи, в прогнозирания ръст и показателите за силните външни измерители. На фона на тези силни страни на Китай, агенцията отбелязва слабите кредитни фактори, ниското ниво на средните доходи в страната. Стабилната прогноза отразява мнението на агенцията за това, че Китай ще съхрани устойчивия темп на растеж на БВП и ще подобри финансовите си показатели в следващите 3-4 годни. Съгласно очакванията на S&P ръстът на БВП ще остане над 5 на сто годишно. Изменения в политиката са помогнали в управлението на кредитния ръст и намаляването на зависимостта на икономическия растеж от държавните инвестиции. Ако тези тенденции подържат, рисковете пред финансовата и икономическата стабилност на Китай ще се намалят, се казва в съобщението на S&P.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
24.09.2018
Dow Jones Industrial
26 562.05 (-181.45)
Nasdaq Composite
7 993.25 (6.29)
Стокови борси
24.09.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)72.24
Heating oil ($US/gal.)2.2900
Natural gas ($US/mmbtu)3.0400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 203.00
Silver ($US/Troy Oz.)14.28
Platinum ($US/Troy Oz.)828.40
Hogs (cents/lb.)56.98
Live cattle (cents/lb.)117.00

       Опознай България

25 септември – празник на гр. Добрич

От 1990 г. на 25 септември се отбелязва празникът на град Добрич. След Междусъюзническата война Южна Добруджа попада под румънска власт. Освободена е през 1916 г., но след 1919 г. с Ньойския договор отново е предадена на съседната държава. Окончателното Възвръщане на Южна Добруджа към България става през 1940 г. вследствие подписването на Крайовския договор на 7 септември. Българските войски влизат в региона между 21 септември и 1 октомври, а в Добрич на 25 септември.
Откритите археологически разкопки в местността свидетелстват, че още от античността тези територии са били населени. През ХVІ век турският пътуващ търговец Хаджиоглу Пазарджик основава тук град, който носи името на основателя си до 1882г. Градът е освободен от османско робство на 27.01.1878 г. С княжески указ от 19.02.1882 г. градът е преименуван в Добрич, на името на добруджанския владетел Добротица. Няколко десетилетия градът носи името на маршал Толбухин. От 19.09.1990 г. с президентски указ е възстановено старото име - Добрич. Добрич е важен културен, икономически и административен център в североизточния икономически регион на нашата страна. Добрич има стари културни традиции. През 1851 г. се организира прочутият Добрички панаир, който приема стоките на едрите търговци от Варна, Русе, Шумен и по-далечни градове. По случай празника на града oбщина Добрич организира серия от културни и забавни програми.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.09.2018
Българска версия: 29704, Английска версия: 2914

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999