Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 21 септември 2018 г., брой 4799
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.09.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20773
USD   1.66185
CHF   1.72899
EUR/USD   1.1769*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Лийв Табако-А.Михайлидис АД - Сандански
Прогенезис АД - Пловдив
Трансимпекс инкорпорейшън АД - София
Феникс Метал ЕООД - Разград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският бизнес губи близо два месеца - 53 дни, в очакване на плащания, но за първи път от пет години се отчита подобрение при плащане на фактурите, според представителното проучване на ЕOS "Навици на плащане в Европа" 2018, което обхваща 3400 компании в 17 европейски държави, в т. ч. и България. При средно 78% за Източна Европа в България 76% от издадените фактури се плащат в уговорения срок, 20% се плащат със закъснение (при 22% година по-рано), а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо (показателят не отчита промяна спрямо 2017 г.). През 2014 г. в България този показател е бил 74%. От колекторската агенция EOS потвърждават, че общоевропейската тенденция за подобряване на навиците на плащане не подминава и България - през 2018 г. българските компании отчитат най-добрите си показатели по редовност на плащанията за последните 5 години. Фирмите по събиране на дългове са възстановили 11,1% от годишния оборот на българския бизнес. България е на първо място в Източна Европа по върнати приходи чрез колекторски компании, като по този показател в цяла Европа преди нас е само Германия.

Източник: Клуб Z

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм в България за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с 8,1% в сравнение със същия период на 2017 г., съобщи Българската народна банка (БНБ). През двата летни месеца юни и юли постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд. евро, което е ръст от 6,4 на сто, съпоставено със същите месеци на миналата година. Само за месец юли приходите от международните туристически пътувания надхвърлят 730 млн. евро, като се увеличават с 5,3% спрямо съответния месец на предходната година. Данните за приходите от чуждестранни посещения са поредното доказателство, че туризмът в България се развива изключително успешно.

Източник: БанкеръДружества
Отглеждане на зеленчуци, дини и пъпеши и други специфични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Оранжерии Гимел АД - София   32 054  
  2   В & ВГД Оранжерии Петрич ООД - Петрич   30 971  
  3   Грийнс ООД - Първомай   9 385  
  4   Оранжерии Гимел 2 ЕООД - София   7 844  
  5   Агро Омега ЕООД - София   7 255  
  6   Росела АД - Симитли   5 053  
  7   Нешо Миранов ЕТ - Бяла Слатина   2 984  
  8   Розита 98 ООД - Горни Дъбник   2 429  
  9   Алтимир Бс ЕООД - Карлово   1 391  
  10   Агропионер АД - Капитан-Андреево   627  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.09.2018
  Обща стойност (BGN): 566 257.07  
Брой търгувани компании: 31
Premium 43 884.07
Standard 242 624.08
АДСИЦ 279 264.32
Структурирани 484.59
Най-голяма промяна в цените
Фазерлес АД - Силистра 16.95 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София -7.89 %
BaSE - Акции: 1 773.66
BaSE - АДСИЦ: 480.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври 2018 г., според разчетите на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като работната група одобри исканото от "Булгаргаз" рекордно увеличение на цената на природния газ с близо 14% от началото на следващия месец. Според разчетите в Пловдив скокът на цената на парното и топлата вода ще бъде с 9%. В Бургас и Плевен топлоенергията трябва да поскъпне с 5%, а във Варна - с 2%. Предстои обществено обсъждане на цените на топлоенергията, а окончателното решение за цената на природния газ КЕВР трябва да вземе до 30 септември 2018 г.

Източник: Сега

След като правителството отпусна 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовирите, сега ще създаде и специално Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". То ще се грижи за всички нежелани от общините язовири, за което ще получава от държавата по 47 млн. лв. на година, съгласно проект на постановление за приемането на устройствен правилник на предприятието. И ДКК, и новото предприятие са на подчинение на министъра на икономиката. Новата структура ще бъде трета след "Напоителни системи" и "Язовири и каскади" на НЕК, която има функции по управлението на язовири. Създаването й бе заложено с последните промени в Закона за водите, които бяха продиктувани от факта, че в страната има над 150 безстопанствени язовира, които създават реална опасност за населението.

Източник: Капитал

Местните дъщерни дружества на международните компании, специализирани в ИТ сферата, Milestone Systems и Atos, ще отворят свои офиси в новия мултифункционален комплекс Garitage Park в София. Заедно с тях там свой център ще има и специализираната в предоставянето на бизнес услуги Euroccor. Това са новите наематели, които ще се включат в комплекса. Преди време стана ясно, че българското подразделение на американската VMware ще заеме 20 000 квадратни метра офис площи в комплекса. Тази сделка стана най-голямата в сегмента на офис площите на българския пазар. Компанията ще влезе в него през следващата година. Към края на тази година пък трябва да бъде готова първата фаза на проекта. Към момента две от офис сградите, включени в нея, са заети на над 90%. От инвеститора посочват, че и всички 130 жилища, част от първата фаза, вече са изкупени. Освен вече посочените наематели, в комплекса търговски площи ще имат веригите Billa, Lilly, както и аптеките Sopharmacy. През пролетта на 2019 година се очаква откриването на спортния комплекс с площ над 3600 квадратни метра към проекта, включващ плувен басейн, спортна зала, рехабилитация, СПА услуги и други. Намиращият се на Околовръстния път комплекс ще бъде с обща площ от 167 000 квадратни метра, когато бъде завършен.

Източник: money.bg

Ямболското дружество "Хидравлични елементи и системи" АД очаква ръст на продажбите си през септември от 11,21% до 4,8 млн. лв. Само за месец август продажбите на компанията са в размер на 3,59 млн. лв., а с натрупване от началото на годината - малко над 41 млн. лв. Така се формира ръст от 12,31% на годишна база през изминалия месец. "Хидравлични елементи и системи" отчита брутна печалба за юли и август 2018 година в размер на 672 хил. лв., а с натрупване 3,9 млн. лв. лв. от началото на годината до август включително.Нетната неконсолидирана печалба за полугодието на дружеството се е свила с около 10% до 2,9 млн. лв. Нетните приходи от продажби обаче растат с 11,5% и към края на юни възлизат на 32,3 млн.лв. "Хидравлични елементи и системи" АД е част от икономическата група на "Стара планина холд" АД. Основните акционери в ХЕС са "Стара планина холд" АД с дял от 64,53%, "Славяна" АД с 8,28% и ЗУПФ "Алианц България" с дял от 6,99%. На годишното си общо събрание в средата на юни беше взето решение ямболкото дружество да разпредели брутен дивидент от 0,22 лв. на акция.

Източник: investor.bg

София ще има контейнери за преработка на текстилните отпадъци във всеки район, съобщи заместник.-кметът на София Йоана Христова. Промените предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Вече са поставени четири контейнера за текстил – два в Южния парк, и по един в Борисовата градина и пред Столичния инспекторат. Има и пети мобилен контейнер. Част от текстилния боклук ще се използва от дизайнери за направа на облекла. В рамките на пилотната инициатива с 5-те контейнера събрание отпадъци ще бъдат предадени на фирми, които в последствие ще установят с кои от тях може да бъдат направени дизайнерски облекла, които ще бъдат представени в рамките на кампанията Green Facion Week. Текстилните боклуци са 2% от отпадъка на домакинствата в София или 12 хил. тона на година.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

УС на БСК прие за членове на Камарата 8 фирми и браншови организации, обединяващи работодатели на над 18 000 заети лица

Становище на БСК относно актуализация на Методиката за минималните изисквания към вида, мястото и съдържанието на условията в комплексните разрешителни по чл. 117 от ЗООС

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ в проучване на системата за обществени поръчки в България!

Конкурс „Най-голям корпоративен дарител” 2018. Срок за кандидатстване: 12 октомври!


Предстоящи събития

25 септември: Информационен ден по Рамкова програма "Хоризонт 2020"

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27-28 септември: Международна конференция "Практически проблеми в решаването на спорове за строителството и избягване на спорове"

27 септември: Клуб Investor.bg "Предприемачи на бъдещето". БСК е институционален партньор на събитието.

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

29-30 септември: Обучение по мрежи CCNA 1: Introduction to Networks

3 октомври: КУРС „Въведение в Blockchain технологията”

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

13 октомври: КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

20-21 октомври: Обучение по мрежи CCNA 3: Scaling Networks

27-28 октомври: Обучение по мрежи CCNP ROUTE: Implementing IP Routing

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 20 октомври 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия ще наложи санкции на Facebook и Twitter, ако до края на годината двете социални мрежи не приведат своята дейност в съответствие с изискванията за защита на правата на потребителите в ЕС. Facebook и Twitter попаднаха под прицела на регулаторите, заради доминиращото си положение, нарушения на правилата на конкуренцията и небрежно отношение към въпроси, свързани с конфиденциалността на потребителите. По думите на Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, вече седем месеца, откакто Facebook и Twitter бяха подканени да приведат своите потребителски споразумения в съответствие с правилата на ЕС, те все още не са решили напълно този въпрос.

Източник: Reuters

Америка

Брутният вътрешен продукт на Аржентина се сви с 4.2% през второто тримесечие на 2018 година спрямо същия период на миналата година и с 3.9%  спрямо предходното тримесечие, показват официални данни. Това е най-големият спад на годишна база от 2014 г. насам. Износът пък намаля с 14% спрямо първите три месеца на годината. Космически високите лихви спряха растежа в ударената от рецесия страна, като в същото време не могат и да подкрепят сриващото се песо, което загуби над 52% от стойността си срещу долара от началото на годината. Политиките по "стягане на колана" значително свиха дефицита на страната, но инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността на страната да изплати външния си дълг. В понеделник страната публикува проектобюджета си за следващата година, според който се цели дефицит от 2.6% през настоящата година и пълното му стопяване през следващата. Аржентина поиска помощ от Международния валутен фонд, като все още се водят преговори.

Източник: Reuters

Азия

Kитaй плaниpa дa нaмaли cpeдните нивa нa митaтa въpxy внoca oт гoлямa чacт oт тъpгoвcĸитe ѝ пapтньopи oщe пpeз cлeдвaщия мeceц. Xoдът щe нaмaли цeнитe зa ĸитaйcĸитe пoтpeбитeли нa фoнa нa тъpгoвcĸaтa вoйнa cъc Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти и нaлoзитe въpxy cтoĸи oттaм. Πpeмиepът Ли Kъцян зaяви в cpядa, чe Kитaй щe нaмaли митaтa, бeз дa дaдe пoвeчe пoдpoбнocти. Haмaлявaйĸи нaлoзитe - въпpeĸи чe oтгoвapя нa митaтa нa CAЩ - Kитaй изпълнявa зaявeнaтa oтдaвнa цeл дa yвeличи внoca. Xoдът идвa нa фoнa нa oпитa нa влacтa дa cтимyлиpa вътpeшнoтo пoтpeблeниe, зa дa пoдĸpeпи зaбaвящaтa ce иĸoнoмиĸa. Πpeз юли Πeĸин пpeдпpиe пoдoбнo нaмaлявaнe нa митa. "Haмaлявaйĸи oщe пoвeчe митaтa въpxy внoca, Kитaй изпpaщa cъoбщeниe, чe щe пpoдължи дa ce oтвapя и peфopмиpa бeз знaчeниe ĸaĸ щe пpoдължи тъpгoвcĸaтa вoйнa", зaяви Toми Cи, иĸoнoмиcти в Оvеrѕеа-Сhіnеѕе Ваnkіng Соrр Ltd. в Cингaпyp. B мoмeнтa cpeднoтo нивo нa нaлoгa e 9,8 пpoцeнтa и ĸъм мoмeнтa тo вce oщe e пo-виcoĸo oт тoвa нa мнoжecтвo paзвити иĸoнoмиĸи. Πpи CAЩ тo бe 3,4 пpoцeнтa пpeз 2017 г.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.09.2018
Dow Jones Industrial
26 656.98 (251.22)
Nasdaq Composite
8 028.23 (78.19)
Стокови борси
20.09.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.22
Heating oil ($US/gal.)2.2300
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)2.0000
Gold ($US/Troy Oz.)1 213.50
Silver ($US/Troy Oz.)14.41
Platinum ($US/Troy Oz.)835.90
Hogs (cents/lb.)58.28
Live cattle (cents/lb.)117.90

       Опознай България

22 септември – ден на независимостта на България

30 години след Освобождението на България от турска власт, последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложените клаузи става възможно едва през 1908 г. Поемането на управлението в Турция от младотурците и намерението на Австрия да анексира Босна и Херцеговина благоприятства положението на България. Дипломатите решават да обявят независимостта на страната веднага след анексията като отчитат момента за най-безопасен. Цялата подготовка по церемонията се извършва при изключителни мерки за сигурност и секретност. Въпреки несъгласието на Русия, на сутринта на 22 септември 1908 княз Фердинанд и политиците отиват в църквата Св.40 мъченици във Велико Търново, където се отслужва черковната служба. След края на службата князът прочита манифест, с който провъзгласява България за „независимо царство“, а нейният господар за „Цар на България“. Изненадата за присъстващите е пълна и новината предизвиква бурна спонтанна радост сред българите. С провъзгласяването на независимостта българската държава получава право за равноправно третиране в международните отношения. Постепенно позициите на монарха укрепват значително. Манифестът на княза дава пряко отражение върху политическата обстановка в Европа. Прогласяването на независимостта на България е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя към утвърждаване на Третата Българска държава.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.09.2018
Българска версия: 29711, Английска версия: 2915

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999