Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 13 септември 2018 г., брой 4793
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.09.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19687
USD   1.68824
CHF   1.73435
EUR/USD   1.1585*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Билдресурс ЕООД - София
Тсинвест Бургас ЕАД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

1,713 млрд. лева е излишъкът в бюджета в края на първото полугодие на 2018 г., се посочва в доклад за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2018 година. Постъпилите приходи и помощи по КФП към 30.06.2018 г. са в размер на 19,21 млрд. лв., като отчитат ръст от 9,9 на сто спрямо същия период на предходната година. Данъчните постъпления нарастват в номинално изражение с 10,2 на сто спрямо полугодието на 2017 г. Неданъчните приходи имат ръст от 9,5 на сто спрямо отчетените за първите шест месеца на 2017 г., а приходите от помощи остават номинално близки до отчетените към месец юни на предходната година. Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 16,021 млрд. лв., което представлява 51,4 % от годишните разчети. Съпоставени с първото полугодие на 2017 г., данъчните постъпления нарастват номинално с 10,2% (1,482 млрд. лв.). В структурно отношение най-значителен ръст се отчита при постъпленията от осигурителни вноски и косвени данъци.

Източник: offnews.bg

Акциите на приносител ще бъдат премахнати и постепенно ще се заменят с поименни акции, решиха депутатите, които гласуваха на първо четене промените в Търговския закон, внесени от Министерския съвет. Целта е да се осветли собствеността и да се пресекат измамите. До девет месеца след влизане в сила на промените в Търговския закон дружествата, които са издали акции на приносител, трябва да ги заменят с поименни акции, да започнат да водят книги за акционерите и да заявят вписването на новите обстоятелства в търговския регистър. В противен случай акциите на приносител ще бъдат обезсилвани, а търговските дружества ще се прекратяват. Законодателните промени имат за цел да премахнат напълно акциите на приносител, тъй като те могат да служат за прикриване на истинския им собственик и да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане.

Източник: БанкеръДружества
Ресторанти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Аладин Фуудс ООД - София   33 016  
  2   ЛФС ЕООД - София   17 578  
  3   Хепи Парадайз ЕООД - Варна   8 743  
  4   Ефект 3 ООД - София   8 671  
  5   Хенд ЕООД - Варна   8 075  
  6   Хепи Хенд ЕООД - Варна   7 983  
  7   АмРест ЕООД - София   7 981  
  8   Хепи Дилайт ЕООД - Варна   7 629  
  9   Мастър Пик ЕАД - София   7 156  
  10   Дели кафе ООД - София   3 033  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 12.09.2018
  Обща стойност (BGN): 1 776 770.83  
Брой търгувани компании: 35
Premium 1 136 568.45
Standard 604 372.44
АДСИЦ 33 828.50
Облигации 2 001.45
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -9.79 %
Неохим АД - Димитровград 3.86 %
BaSE - Акции: 574 940.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Френската група Latecoere официално откри завода си за авиочасти в Тракия икономическа зона в Пловдив. Заводът на френския гигант е разположен на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330, както и друго оборудване. Инвестицията в предприятието е 11 млн. лв. като през първите 3 години тя ще достигне 15 млн. евро. Ще бъдат открити 200 работни места и впоследствие предприятието може да разшири капацитета си според поръчките на Airbus. Строежът му започна през септември 2017 г. като по план трябваше да завърши през март 2018, но се забави. В началото на тази година стана ясно, че заводът получава 6 млн. евро по плана „Юнкер“ – част от договор за общо 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка дава на компанията. „В завода ще се произвеждат дребни възли за вратите на самолетите и електроразпределителни шкафове, предназначени за електронната част на летателните апарати“, заяви главният изпълнителен директор по операциите на Latecoere Тиери Моц при първата копка на завода.

Източник: economic.bg

"Язаки" - Ямбол, ориентира 30% от производството си към кабелни системи за електрически автомобили. Този процент ще бъде достигнат още през следващата година, тъй като част от проектите са все още в подготвителната си фаза. Всички автомобилостроители в света имат за приоритет проектите си за електрически автомобили. Почти няма производител, който до момента да не е стартирал модел с електрическо задвижване. Тази тенденция кара японската компания да се ориентира към новото производство. Предприятието в Ямбол има няколко спечелени проекта за електрически автомобили на различни производители – "Фиат", "Ягуар", "Форд Транзит", "Форд Ризър" и "Скания". През тази година ямболското предприятие стартира масовото производство по 3 проекта – производство на високоволтови инсталации, на кабелни инсталации за "Скания", както и за "Ягуар Лендроувър". Проектът за "Ягуар" ще бъде трансфериран в Ямбол от завода на "Язаки" в Португалия, където вече е преминал подготвителната си фаза. До момента в завода в Ямбол работят 3400 души, а в завода в Сливен – 1500. Сливенското предприятие е изцяло ориентирано към производството на кабелно оборудване за "Форд Транзит", като цялата продукция заминава за Турция. В Ямбол се произвеждат електрически кабелни инсталации за "Рено Туинго", "Смарт", "Рено Меган" и част от оборудването за "Форд Транзит".

Източник: Капитал

"Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ) придобива един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group. В рамките на сделката, която вече е одобрена от регулаторните органи, ЕИГ ще притежава над 50% от грузинския застраховател и ще консолидира резултатите на новото си подразделение в рамките на третото тримесечие на 2018 година. Финализирането на сделката предвижда и увеличение на капитала на IC Group. През последните години ЕИГ придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 г. ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. През 2017 година компанията придоби и значителен значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО "Евроинс". Евроинс Иншурънс Груп е холдингово дружество, обединяващо инвестициите на Еврохолд в застрахователния сектор на Балканите.

Източник: Банкеръ

Компаниите "Сименс" и "Шкода" са внесли жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу БДЖ за условията на търга за доставка на 42 влака за нуждите на БДЖ "Пътнически превози". Стойността на търга е за над 600 млн. лева. И двете жалби са подадени на 10 септември 2018 г. Така на практика процедурата се обжалва от двете компании, които са най-големите доставчици на българските железници през годините. Най-модерните ни локомотиви в момента са "Шкода", а най-новите мотриси - "Сименс Дезиро". Двете компании вече протестираха срещу условията на търга с писма до ръководството на БДЖ. Срещу критериите се обявиха и от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. От БДЖ заявиха, че всеки потенциален участник е в правото си да внесе жалба пред КЗК, в случай че не е съгласен с условията на процедура. Поръчката бе публикувана през август и почти веднага срещу нея заваляха критики. Едно от най-смущаващите условия е за скоростта на новия състав. При положение че в момента жп мрежата се модернизира, за да може влаковете да се движат с над 200 км в час, БДЖ се готви да купува техника, която развиват максимум 160 км в час. Освен това железниците са свалили на 15 години времето, през което доставчикът ще поддържа влаковете. Първоначалната идея бе това да бъде за срок от 30 години.

Източник: Сега

Хилендар Тодоров плаща на Община Велико Търново четвърт милион лева за руините на Стамболовия хан. В момента останките от сградата се обезопасяват и се скриват зад пана заради предстоящия национален празник. Сградата ще се възстанови в автентичен вид. Тя ще е паркинг с подземна и надземна част, към който ще има и стаи под наем. Общинският съвет на Велико Търново разреши да се ликвидира съсобствеността, като бъде продадена общинската част за 240 хил. лв. Стамболовият хан е един от знаковите обекти на Колю Фичето, но от години е изоставен на произвола. Ханът е разположен на площ от 512 кв. метра. Възстановяването му ще стане по стари фотоси и скици, като крайният проект трябва да се съгласува и с Института за недвижимо културно наследство.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се заседание на Националния икономически съвет

Индустриалци: Държавната ТЕЦ може да оцелее само с реформи

Учредена бе Конфедерация на автобусните превозвачи

Д-р Неделчо Тотев: С вноската за втори стълб българинът ще отделя 10% за здраве

Намаляване на административните пречки пред дуалното обучение предлага БСК

Позиция на BusinessEurope за ролята и значението на уменията, свързани с науката, технологиите, инженерството и математиката

Относно финансова стабилизация на ТЕЦ „Марица Изток 2“ АД


Предстоящи събития

17 септември: Дискусия „Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - социална и икономическа сигурност“

25 септември: Целодневно обучение "Практическо приложение на GDPR"

26 септември: Българо-китайски бизнес форум на тема „Иновации в текстилната промишленост“

27-28 септември: Международна конференция "Практически проблеми в решаването на спорове за строителството и избягване на спорове"

27 септември: Клуб Investor.bg "Предприемачи на бъдещето". БСК е институционален партньор на събитието.

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

9-10 октомври: Двудневен семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO 45001:2018, ISO DIS 19011:2018)". Срок за регистрация – 8 октомври!

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия предлага по-нататъшно засилване на надзора върху финансовите институции в ЕС с цел по-успешна борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Независимо от въведените от ЕС строги правила за борба с изпирането на пари, скорошни случаи на изпиране на пари в банки в ЕС дадоха повод за тревоги и подсказаха, че тези правила не винаги се следят и прилагат ефективно на цялата територия на ЕС. Това не само представлява заплаха за почтеността и репутацията на европейския финансов сектор като цяло, но може също така да има последици за финансовата стабилност на отделни банки. Поради това, като част от по-общите усилия за завършване на изграждането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, Европейската комисия днес предлага да бъде изменен Регламентът за създаване на Европейски банков орган (ЕБО) с цел да се засили ролята на Европейския банков орган в надзора върху финансовия сектор за борба с изпирането на пари. Това е част от общата стратегия за укрепване на нормативната уредба на ЕС за пруденциален надзор върху финансовите институции и надзор върху финансовите институции за борба с изпирането на пари, която Комисията излага в свое съобщение.

Източник: Guardian

Америка

Microsoft подготвя мащабна нова инвестиция в Канада, която включва наемането на над 500 постоянни служители, инвестиции за над 570 млн. долара в дълготрайни активи през следващите 3 години и преместване в модерна нова централа, разположена в самия център на Торонто. Инвестициите ще позволят разширяване на канадските операции на компанията, включително увеличаване на персонала, преместване и разширяване на изследователската лаборатория в Монреал, съсредоточена върху изкуствения интелект. Предвиждат се и преместване на търговския офис във Ванкувър и модернизиране на офисите в Отава, Калгари и Монреал, съобщават от компанията, цитирани от канадски медии. Новата централа е значима инвестиция в технологичния сектор на Торонто. Тя ще се простира на над 12 200 кв. м и се очаква да заработи през септември 2020 г. Преместването в нея ще даде възможност на компанията да обслужва по-добре клиентите си, да си сътрудничи с технологичните си партньори и да привлече водещи таланти на централно място, което е по-комуникативно и по-достъпно за университетите и иновативните нови технологични стартъпи, твърдят от Microsoft.

Източник: Market Watch

Азия

Мегапроектът "Един пояс, един път" от години е перлата в короната на външната политика на китайския президент Си Дзинпин. Той бе представян и като спасителен за пазара на труда на Пакистан, създавайки достатъчно работни места, за да не позволи на икономиката на страната да тръгне към пропастта. Той е символът на стойност $62 милиарда на алианса между двете държави, описван от бивши вече лидери от "по-висок от Хималаите, по-дълбок от океана и по-сладък от меда". В продължение на годините това бе посланието, което излизаше от Исламабад: Китайско-пакистанския икономически коридор, представляващ масивни китайски инвестиции, които включват разширение на пристанища, нови магистрали и електроцентрали, е твърде голям, твърде важен и твърде политически значим, за да се провали. Но това вече не е така. Високопоставен съветник на новоизбрания премиер Имран Кан заяви тази седмица, че Пакистан трябва да преосмили инвестициите, които идват от Китай, повишавайки възможността Исламабад преобърне на 180 градуса позицията си. Което пък ще нанесе тежък удар по амбициозния проект на Пекин.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
12.09.2018
Dow Jones Industrial
25 998.92 (27.86)
Nasdaq Composite
7 954.23 (-18.25)
Стокови борси
12.09.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.91
Heating oil ($US/gal.)2.2500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)2.0300
Gold ($US/Troy Oz.)1 210.80
Silver ($US/Troy Oz.)14.29
Platinum ($US/Troy Oz.)803.50
Hogs (cents/lb.)55.62
Live cattle (cents/lb.)111.48

       Опознай България

Николай Гяуров

Николай Гяуров е роден във Велинград на 13 септември 1929 г. Завършва оперно пеене в Москва и Ленинград. Възпитаник е на Христо Бръмбаров. От 1956 г. е артист-солит в Националната опера. Година по-късно започва работа в Болшой театър, а през 1958 г. – във Виенската и Парижката национални опери. През 1956 година прави своя дебют в Миланската скала и веднага е приет за неин редовен член. Едва 26-годишен печели Голямата награда на Международния конкурс за певци в Париж и първо място на световния младежки фестивал във Варшава. Няколко пъти е удостояван с приза Орфей на Френската академия за грамофонен запис, има ордени Маскани и Луиджи Илика. Почти едновременно му присъждат Голямата награда на Френската академия и приза на Италианската асоциация за изкуство, култура и наука. По случай 200-годишнината от основаването на САЩ получава титлата “Сеньор Вашингтон”, както и отличието на ООН – сребърен медал на мира. Николай Гяуров умира на 2 юни 2004 г. в Модена.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.09.2018
Българска версия: 29721, Английска версия: 2915

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999