Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 07 август 2018 г., брой 4767
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19067
USD   1.69439
CHF   1.69880
EUR/USD   1.1543*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Болкън пропърти сървисис ЕАД - София
Вини АД - Враца
Родина-91 АД - Добрич
Соларис 999 ЕООД - Пловдив
Танел ООД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международните валутни резерви на Българя достигат 23,5 млрд. евро през юни, като ръстът спрямо предходния месец се ускорява до 3% при 1,4% през май 2018 г., отчете Министерството на финансите. Банковите резерви отбелязват най-висок растеж през месеца от 7,4%. Банкнотите и монетите в обращение и депозитът на правителството също имат положителен принос, като се покачват съответно с 1,7% и 3% спрямо месец по-рано. В същото време, задълженията към други депозанти отбелязват леко намаление от 0,3% при 19,4% нарастване предходния месец, което отразяваше преведените годишни премийни вноски на банките към Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Международните резерви продължават да спадат на годишна база, но положителната динамика през месеца ограничава темпа на понижение до 1,9% при 3,6% през май.

Източник: investor.bg

23 проекта за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020” г. ще се реализират във Варна, Бургас и Стара Загора. Те са одобрени в рамките на първата покана за набиране на проектни предложения на програмата и в тях участват 20 български партньори. В ход е процес по сключване на договори на одобрените проектни предложения, веднага след което предстои стартирането им и тяхното реално изпълнение. Най-много са одобрените проекти на организации от област Варна – общо 10 с бюджет от над 1,8 млн. евро. Сред тях са Асоциация на българските Черноморски общини, Черноморска мрежа на неправителствените организации, Икономически университет - Варна, Община Аврен, Сдружение "Агенция за икономическо развитие“ и др. От област Бургас общини и неправителствени организации участват в 6 проекта по програмата, като бюджетът на българските партньори е на стойност над 1,6 млн. евро. Сред тях са общините Бургас, Созопол и Малко Търново, Фондация "Виа Понтика", Сдружение "Съвет за развитие на туризъм в Община Несебър“, Сдружение "Зелена Странджа" и др.

Източник: БанкеръДружества
Производство на бои, лакове и подобни продукти, печатарско мастило и китове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Оргахим АД - Русе   54 930  
  2   Мегахим АД - Русе   17 655  
  3   Русе Кемикълс АД - Русе   7 736  
  4   Уником ЕООД - Пловдив   6 228  
  5   Лакпром АД - Световрачене   6 016  
  6   Алел ЕООД - София   5 191  
  7   Купро 94 ООД - Горна Оряховица   4 913  
  8   Нинахим ЕООД - Русе   4 515  
  9   Боди колор ООД - София   2 429  
  10   Дренски ЕООД - Троян   2 173  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.08.2018
  Обща стойност (BGN): 895 856.32  
Брой търгувани компании: 27
Premium 81 973.72
Standard 769 380.58
АДСИЦ 44 494.80
Права 7.22
Най-голяма промяна в цените
Синергон холдинг АД - София -10.17 %
Фазерлес АД - Силистра 9.40 %
BaSE - Акции: 838.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

19 са строителните фирми, които се състезават за поръчката от 1 млрд. лв. за ремонт на жп линията Елин Пелин - Костенец. Участъкът е с дължина 51 км, а проектната скорост на трасето е до 160 км/ч. В рамките на проекта ще бъдат изградени над 20 км тунели и 23 мостове и виадукти с обща дължина около 3 км. Затова и цената на проекта по програма "Транспорт" е толкова висока. Срокът за разглеждане на офертите е 4 месеца. В надпреварата се включват фирми от Китай, Турция, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Полша. Предвижда се още да бъдат модернизирани 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците.

Източник: Сега

Новосформираното дружество „Транспект“ АД ще обедини две от големите компании в сектор пътнически превози, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху „Юнион Ивкони“ ООД и „Груп Плюс“ ООД, става ясно от уведомление до регулатора - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сделката се отнася до пазара на обществен автобусен превоз на пътници, а КЗК трябва да извърши оценка как тази концентрация ще се отрази на продуктово-географския пазар в страната.  „Транспект” АД е новоучредено дружество и към момента не е извършвало търговска дейност. От своя страна "Юнион Ивкони" е транспортно-туристическо дружество, специализирано в извършване на автобусен транспорт на пътници в страната и чужбина, както и в областта на туристическите услуги, докато "Груп Плюс" е транспортно дружество, чиято основна дейност е съсредоточена върху вътрешен и международен пътнически автобусен транспорт.

Източник: investor.bg

Нов съвет на директорите на “Булсатком”, в който не участва един от двамата съдружници в компанията - Максим Заяков, е предложен за вписване в Търговския регистър. В новия борд влизат Пламен Генчев - другият съдружник в “Булсатком”, както и Николай Колев и Богдана Иванова. Все още заявлението се обработва и промените не са вписани. В средата на юли е бил предложен друг борд на “Булсатком”, като от него отново е изключен Заяков. В него е трябвало да влязат освен Генчев и собственикът на “Спортал.бг” Стилиян Шишков, на Дарик радио Радосват Радев и Александър Грънчаров, който бе мениджър на “Кока - Кола” и “Карлсберг” за България, а доскоро бе и в борда на БТК. Вписването им обаче е отказано. На 23 юни м.г. “Булсатком” изстреля спътник, който обаче не използва въпреки похарчените 235 млн. долара. Заради сателита компанията има заем от 80 млн. евро към група банки, който не се обслужва редовно.

Източник: 24 часа

Български пощи" ЕАД въвежда нова услуга за приемане, пренасяне и предаване пратки на клиенти на eMAG, както и инкасиране на дължими суми по наложен платеж. Първоначално новата услуга ще се предлага в 19 пощенски станции на територията на София. До няколко месеца се предвижда услугата да обхване офисите на дружеството в големите градове, а впоследствие и в по-малките населени места. "Български пощи" ЕАД разработи и внедри софтуерно приложение, необходимо при доставката на стоки, поръчани чрез електронни магазини. eMAG работи с държавните пощенски служби на Румъния, Унгария и Полша .

Източник: Дневник

Българската технологична компания Biodit подготвя първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в София през септември или октомври. Дружеството със седалище в София има капитал от 8.7 млн. лева, разпределени в 8.7 млн. броя акции, като всяка е с номинална стойност от 1 лев, според данни от търговския регистър. Biodit успешно финализира втория кръг набиране на финансиране, като част от стратегията за излизане на компанията на Българска фондова борса (БФБ). Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II. Общата инвестиция е в размер на 500 000 лева. Технологичната компания, която създава биометрични системи за контрол на достъп и работното време, смята да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на борсата по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Вторият най-голям производител на бира - Heineken, придобива дял за 3.1 млрд. долара в собственика на китайския конкурент China Resources Beer. Heineken ще контролира 40% от CRH и по този начин ще разпространява едни от най-популярните марки бири на разрастващия се пазар в Китай, съобщава Reuters. Сделката ще помогне на производителя на местната популярна бира Snow – CR Beer, да утвърди присъствието си на големите пазари в индустрията, когато търсенето в Китай намалява. "Целта ни е да заемем лидерска позиция в страната през следващите от 5 до 10 години", коментира изпълнителният директор на CR Beer Хоу Сиаохай в петък. Snow генерира 90% от продажбите на китайската група, като бирата се разпространява единствено в страната. Чрез споразумението CR Beer се надява да се възползва успешно от глобалната мрежа на Heineken и да продава продуктите си в чужбина.След обявяването на сделката в петък цената на акциите на CR Beer скочи с 10%, а стойността на книжата на Heineken се покачи с 2%.

Източник: FT

Америка

Втората по големина борсова група в света - Intercontinental Exchange (ICE), която притежава и Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE), обяви, че планира услуги за търговия и инвестиции с дигитални валути. Целта е цифровите пари да станат достъпен актив за институционалните инвеститори и потребителите. В съобщението на Intercontinental Exchange се посочва, че предстои пускането на платформата Bakkt, която ще осигури необходимата инфраструктура за по-лесно използване на цифровите валути за ежедневни транзакции. Показателно за важността на проекта е, че той ще се ръководи от Кели Лофлер, която е ръководител на инвестиционните връзки на ICE и съпруга на главния изпълнителен директор Джеф Спречър. Инвеститори в Bakkt са още Алън Хауърд, съосновател на британския хедж фонд Brevan Howard, инвестиционните дружества Eagle Seven и Susquehanna, както и M12 - групата за рисков капитал на "Майкрософт", която помага за развитието на облачната технология в основата на начинанието. Световната верига кафетерии Starbucks вече се е регистрирала да приема криптопрепоръки чрез мрежата, предлагана от Bakkt. Това ще става чрез самото мобилното приложение на Starbucks.

Източник: Reuters

Азия

Най-голямата кафе верига в света - американската Starbucks, ще си партнира с един от водещите търговци - Alibaba, за доставки на кафе директно на адрес в редица китайски градове. Сделката е част от плановете на американската компания за възстановяване на продажбите в Азия. Още през юни Starbucks обяви, че търси сделка с китайска компания, след внезапен спад на продажбите в страната. Причината за понижението се оказа регулаторен натиск над тогавашните компании, които са доставяли кафе от името на Starbucks. Сега американската верига опитва да върне доброто си име във втория си най-голям пазар, като партнира с най-големия търговец, пише Reuters. Краткосрочните планове на веригата за кафе започват с доставки от 150 обекта до директен адрес в Пекин и Шанхай. До края на разширяването на услугата се планира да достигне до над 2000 кафенета в 30 града в цялата страна. За осъществяване на услугата Starbucks ще си партнира с редица бизнеси, които са част от групата на Alibaba. Те включват платформата за доставки Ele.me, веригата супермаркети Hema, онлайн дистрибуторите Tmall и Taobaо и мобилната платформа за плащания Alipay. Starbucks също ще отвори собствен виртуален магазин в платформата на Alibaba.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
06.08.2018
Dow Jones Industrial
25 502.18 (39.60)
Nasdaq Composite
7 859.68 (47.66)
Стокови борси
06.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.07
Heating oil ($US/gal.)2.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.8600
Unleaded gas ($US/gal.)2.0700
Gold ($US/Troy Oz.)1 218.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.36
Platinum ($US/Troy Oz.)827.40
Hogs (cents/lb.)50.22
Live cattle (cents/lb.)111.55

       Опознай България

Ритлите

На запад от село Лютиброд, на двата долинни склона на река Искър се намират Ритлите – едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом. Те са във формата на успоредни каменни стени, които гледани отдалеч стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им. Най-внушителни са четирите ритли на левия бряг на р. Искър, оформен на стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Тяхната височина се издига постепенно и от 50-80 м достига 200 м над реката. В древността, римляните са използвали скалните образувания за блокиране на изхода към Искърското дефиле. Според древно предание, тук е имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика. В околностите на дефилето има множество исторически паметници и забележителности – старобългарското градище Коритенград, в чиито район са разкрити 9 средновековни български църкви; историческия Рашов дол, Голямата чукла, Черепишкия манастир. В наши дни, Ритлите са популярен катерачен и туристически обект. Обявени са за природна забележителност още през 1938 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.08.2018
Българска версия: 29935, Английска версия: 2986

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999