Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 06 август 2018 г., брой 4766
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19633
USD   1.68781
CHF   1.69659
EUR/USD   1.1588*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аидатур АД - Хасково
Астелс АД - Ботевград
Борика Чепеларе АД - Чепеларе
Брист ХМ АД - Брезник
Ей Ар Ес Юръп АД - София
Инвестиционна компания АД - Варна
Керспа АД - Варна
Маунтин тръст АД - София
Мениджмент инвестмент груп АД - София
Тора инвест АД - Хасково
ТР Капитал инвест АД - София
Фамилия Добревски АД - Български извор
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Фискалният резерв на България вече е 10,83 млрд. лв., сочат данните на финансовото министерство за юни. От тях 9,87 млрд. лв. са депозирани в БНБ и търговски банки, а 960 млн. лв. са вземания от еврофондове. В БНБ са и депозитните сметки на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, популярен като Сребърен фонд, които към края на юни са 2,90 млрд. лв. Срокът на депозита е едногодишен. Остатъкът от валутния резерв е по безсрочни сметки на централния бюджет за 1 млрд. лв. и валутни депозитни сметки на централния бюджет. От данните на финансовото министерство се вижда, че през последните 5 години единственият източник на Сребърния фонд са концесиите. Приходите растат средно със 100 млн. лв. на година. Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на държави от ЕС, а до 30% - в облигации, парите от него продължават да не носят доходност, тъй като лихвите в момента са рекордно ниски.

Източник: 24 часа

Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, съобщава Министерството на правосъдието. От началото на 2013 до 21 май т. г. 27 лица са взели български паспорт с указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни. Законът урежда облекчена процедура по получаване на гражданство, ако чужденецът е вложил над 1 млн. лв. Предвижда се отмяна на натурализацията, ако инвестициите не се поддържат, но такъв случай за петте години няма. Удостоверенията за вложените средства се издават от други институции - Българската агенция за инвестиции (БАИ), Министерството на икономиката или банка. От БАИ издават сертификати на инвеститорите по представените им документи, а по-нататъшният контрол не влизал в "полето им на дейност". От Министерството на икономиката твърдят, че досега не са лансирали предложения за даване на българско гражданство заради инвестиции. В периода 2011-2018 г. МИ е номинирало 14 чужденци да получат право на постоянно пребиваване в страната за особени заслуги.

Източник: СегаДружества
Производство на помпи и компресори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Магна Пауъртрейн Пловдив ЕООД - Стряма   201 407  
  2   М+С Хидравлик АД - Казанлък   93 527  
  3   Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол   45 978  
  4   Капрони АД - Казанлък   36 887  
  5   Кяшиф ЕООД - Джебел   26 716  
  6   Бъдещност АД - Чирпан   21 474  
  7   Джебел 96 ООД - Джебел   12 640  
  8   Монтана хидрауликс ООД - Монтана   8 502  
  9   Гарант АД - Бяла Слатина   6 677  
  10   Вакуум Ел Систем ООД - Ямбол   6 508  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.08.2018
  Обща стойност (BGN): 338 949.43  
Брой търгувани компании: 33
Premium 114 650.64
Standard 121 703.64
АДСИЦ 101 772.80
Права 822.35
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 16.67 %
Фазерлес АД - Силистра -13.97 %
BaSE - Акции: 599.26
BaSE - АДСИЦ: 3 000.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията “ПФФ ТМТ Бидко 2”, собственост на чешкия милиардер Петр Келнер, е обжалвала решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което тя му отказва да придобие Нова телевизия. Келнер е обжалвал решението в последния ден от обявения за това 14-дневен срок. КЗК наложи на 19 юли забраната си холандското дружество на най-богатия чех да придобие контрол върху дейността на “Нова броудкастинг груп” и непряко върху нейните дъщерни дружества “Нет Инфо” и “Агенция Ева”. Като мотиви антимонополният орган изтъкна водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което може да застраши конкурентната среда в този пазар. Опасения имало и за хоризонталното припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия. Шведската MTG обяви през февруари тази година намерението си да продаде своето 95-процентно участие в българската “Нова броудкастинг груп” на инвестиционната компания PPF Group. Това включва тв каналите “Нова”, “Кино Нова”, “Диема”, “Диема Спорт”, “Диема Спорт 2”, “Диема Фемили”, дигиталната компания “Нетинфо”, радио “Нова нюз” и издателска група AtticaEVA. Само преди 5 дни чехът получи разрешение от Европейската комисия да придобие бизнеса на телекома “Теленор” у нас, в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Източник: 24 часа

След дълги съдебни битки по дело за несъстоятелност имуществото на един от наследниците на някога печелившото русенско предприятие "Прециз интер холдинг" - акционерното дружество "ПИХ индъстри", е обявено на търг. На 28 август 2018 г. синдикът на реално фалиралата още преди три години компания - Димитър Смиленов, е обявил пет търга за продажбата на остатъците от предприятието. Общата стойност на продаваните активи е около 10 млн. лева. Наред с триетажната битова сграда, разположена върху 2724 кв. м в имот с площ 11 836.71 кв. м, ще се разпродават и инсталациите, и производствените линии на предприятието. Наддаването за сградата ще започне от начална тръжна цена 368 243 лв., което представлява 80 на сто от оценката й. Най-скъпата част от активите на предприятието обаче са машините, крановете и инструменталната екипировка на предприятието, които са оценени на 7 886 383 лева. Линията за електрическо заваряване на тръби заедно с инструменталната екипировка към нея са оценени на 1 358 896 лева. Другите два търга са за специализираната техника на предприятието и са за малко над половин милион лева.

Източник: Банкеръ

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че налага глоба от 175 437 лева на фирма на депутата бизнесмен Веселин Марешки, защото продава евтини автогорива. Комисията за защита на конкуренцията реши да санкционира "Трейднет Варна", която търгувала бензин и дизел на загуба. Чрез ниските цени фирмата отмъквала клиенти на големите вериги, обяснява КЗК в мотивите си. Глобата идва, след като големите компании в петролния бранш начело с "ЛУКойл" подадоха сигнал за дъмпинг. Още не е ясно дали "Трейднет" ще обжалва наказанието. Няколкото бензиностанции на Марешки в страната, които оперират по името VM Petroleum, засега не са сменили търговската си политика.

Източник: Сега

Първият завод в България за производство на строителни изолации от текстилни отпадъци най-вероятно ще бъде изграден в Югозападна България. В момента се търси финансиране за реализация на проекта и терен от около 4 дка, близо до шосе. Един от вариантите е парцелът да бъде отстъпен от някое малка община. Автоматизираната технологията не предполага откриването на много работни места. Те ще бъдат 5-6 на работна смяна. По-големият брой хора ще бъдат заети в мрежата от центрове за събиране на текстилни отпадъци от населението, които ще бъдат отворени на няколко места в различни части на страната. Там ще са необходими повече работници с ниска квалификация, защото ще се прави първоначално сортиране, чистене от копчета, обезпаразитяване и транспортиране до предприятието. Това ще бъде вторият етап от проекта. Първият ще бъде пускането в експлоатация на завода, като суровината ще се осигурява от текстилни и шивашки предприятия в България. Плановете са реализацията на проекта да започне най-рано от началото на следващата година.

Източник: Монитор

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват покачване на ръстта на износа на ток за седемте месеца на 2018 година. От началото на януари до края на юли експортът се е увеличил с 25.2 процента, без да са включвани нови енергийни мощности или драстично да е спаднало потреблението. Изнесени са 3.5 млн. Мвтч, докато за първите седем месеца на 2017-а количествата са 2,8 млн. Мвтч. Многото вода в големите язовири позволява на НЕК да продава повече ток зад граница. Където цените традиционно са с между 30 и 50% по-високи, отколкото на вътрешния пазар. Добрите резултати на ВЕЦ-овете, както и по-малкото производство на зелена енергия обаче не могат да извадят Националната електрическа компания от тежката ситуация. От нейния междинен финансов отчет се вижда, че за шестте месеца на 2018-а тя е генерирала отново 55 млн. лв. загуба от оперативната си дейност. А непокритата й загуба от предишни периоди е достигнала близо 1.2 млрд. лева. В същото време текущите пасиви на обществения доставчик надхвърлят текущите активи с над 674 млн. лв., и при това положение никоя банка не би му отпуснала кредит. Затова НЕК продължава да разчита на финансовата подкрепа от Българския енергиен холдинг. Текущите задължения към него са за над 540 млн. лв., а просрочените - 361 млн. лева.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Неіnекеn NV купува $3,1 милиарда дял в най-големият производител на бира в Китай, търсейки начин да се пребори с конкурента Аnhеusеr-Вusсh ІnВеv на конкурентния пазар. Холандската компания ще плати 24,4 милиарда хонконгски долара в най-голямата бирена сделка в страната за 40% от компанията-майка на Сhіnа Rеsоurсеs Вееr Ноldіngs Со., производител на най-добре продаващия се бранд Snоw. Ходът дава на Неіnекеn присъствие и мрежа за дистрибуция на пазар, който все повече предпочита по-ексклузивни напитки, но се доказа и като доста предизвикателен за чуждестранни играчи - от Аsаhі Grоuр Ноldіngs Ltd. до Саrlsbеrg А/S. Поднебесната империя е най-големият пазар за бира в света - и става все по-привлекателен, след като замогналите се китайци предпочитат по-скъпи и вносни питиета. Пазарът все още е доминиран от по-достъпни китайски бири, очаква се, че до четири години делът на по-скъпите ще се увеличи рязко и ще достигне $106 милиарда годишно. "Невъзможно е за Неіnекеn да получи значителен пазарен дял в Китай сама", смята Барни Ву, анализатор в Guоtаі Јunаn Sесurіtіеs Со. "Тя изпусна шанса, който други конкуренти като АВ ІnВеv имаха и се възползваха, за да станат лидери на пазара". Дейностите на Неіnекеn в страната ще бъдат комбинирани с тези на Сhіnа Rеsоurсеs Вееr, а холандската компания ще даде лиценз за бранда си на китайската компания за дълъг период.

Източник: CNBC

Америка

Пазарната капитализация на Apple достигна 1 трлн. долара в четвъртък и по този начин производителят на iPhone стана първата борсово търгувана американска компания, която получава такава оценка от инвеститорите. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 3% в резултат на много добрите резултати за последното тримесечие, обявени по-рано през седмицата. По този начин цената на книжата достигна 207.05 долара в средата на търговията на Уолстрийт днес, което беше достатъчно да удари заветната граница от 1 трлн. долара, преди да се понижи до 207 долара, съобщава CNBC. До края на деня търговията цената се покачи до 207.39 долара и приключи с повишение от 2.92%. Amazon също бързо се беше устремила към същата внушителна оценка, като през юли пазарната капитализация на компанията на Джеф Безос надмина 900 млрд. долара. От своя страна Apple надмина кота 900 млрд. през миналия ноември. Много инвеститори отбелязаха тази седмица, че компанията от Купертино върви сигурно по пътя на достигането на пазарна оценка от 1 трлн. долара.

Източник: CNBC

Азия

Русия прие хиляди нови севернокорейски работници и им даде разрешителни за работа, потенциално нарушавайки санкциите на ООН срещу изолираната държава. Над 10 000 работници от Северна Корея са регистрирани в Русия от миналия септември насам, твърди вестникът, цитирайки документи от руското вътрешно министерство. Действията на руските власти вероятно са в нарушение на санкциите на ООН, които предвиждат намаляване на паричните потоци към Северна Корея, за да накарат Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. През тази година са издадени 700 нови разрешителни за работа на севернокорейци в Русия, показват документи на руското министерство на труда, с които разполага вестникът. Властите в САЩ вече разследват потенциални нарушения на санкциите, които съдържат малки изключения. Забраната за приемане на работници е част от по-широк набор от санкции, които са насочени към премахване на важен източник на приходи за режима на Ким Чен-ун. Повечето от парите, които изработват севернокорейците в чужбина, отиват в държавната хазна на Пхенян, докато работниците се трудят в мъчителни условия, съобщава вестникът.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.08.2018
Dow Jones Industrial
25 462.58 (136.42)
Nasdaq Composite
7 812.02 (9.33)
Стокови борси
03.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.80
Heating oil ($US/gal.)2.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.8500
Unleaded gas ($US/gal.)2.0700
Gold ($US/Troy Oz.)1 223.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.46
Platinum ($US/Troy Oz.)835.10
Hogs (cents/lb.)50.78
Live cattle (cents/lb.)112.00

       Опознай България

Преображение Господне (6 август)

На 6 август българската православна църква отбелязва Преображение Господне. Според Светото писание, на този ден Исус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите на трима от тях – Петър, Яков и Йоан. Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до него се появяват двама мъже “сияещи от светлина” – Мойсей и Илия и беседват с него. На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост. Позволено е да се яде риба. На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи.  Според народното поверие, на Преображение Господне “лятото се пречупва” и започва да върви към есента и студа.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.08.2018
Българска версия: 29939, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999