Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 02 август 2018 г., брой 4764
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.08.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19657
USD   1.67222
CHF   1.68766
EUR/USD   1.1696*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Астелс АД - Ботевград
Вайком АД - София
ГРИППА АД - Ботевград
Даесеф АД - София
Зеда Тур АД - София
Медицински Център ДВ Медикал АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В края на юни 2018 г. печалбата на банките в България е 801 млн. лева, като сумата е със 140 млн. лв. по-висока от година по-рано. Приходите от такси и комисиони трайно вървят нагоре. За полугодието банките са събрали от клиентите си 517.8 млн. лв. За същия период на миналата година постъпленията от такси и комисиони са били 488.2 млн. лева. Данните за средните размери на таксите по разплащателните сметки, които БНБ е длъжна периодично да публикува, потвърждават тенденцията за вдигане на тарифите. През 2017 г. трезорите масово са завишили таксите, като са прибирали средно 2.27 лв. за обслужване на сметка - при положение че предната година услугата е струвала средно 2.01 лв. По-скъпо е станало и тегленето на пари - както в брой от банков офис, така и с дебитна карта от банкомат. За теглене суми до 1000 лв. на гише средната такса е нараснала от 0.89 лв. на 1.02 лв., а от банкомат поскъпването е до 0.92 лв. при 0.89 лв. година преди това. С над 10 стотинки средно са се покачили и таксите при плащане на директен дебит, кредитните преводи и периодичните преводи в левове.

Източник: Сега

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за 2018 г. в общ размер на 110,9 млн. лв. и 358 хил. лв. за ремонт и довършителни дейности на православни храмове в гр. Варна и гр. Русе. Разчетени са средства по бюджета на община Пловдив в размер на 9 млн. лв. за финансиране на изграждането на нова или обновяване на съществуваща културна инфраструктура (художествени галерии, кина, зали за временни експозиции) и за обновяване на друга градска среда (площад „Централен“ и прилежащи културни пространства и др.). Многогодишна програма (2015-2019 г.) за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град. По бюджета на Столична община е предвиден допълнителен трансфер в размер на 15 млн. лв. за финансиране изграждането на разширение на метрото – Трета метролиния, етапи І и ІІ, участъка от бул. „Владимир Вазов“ – ЦГЧ – жк „Овча купел“ – кв. „Горна баня“. Проектът е продължение на изграждащата се Трета метролиния от бул. „Владимир Вазов“ до жк „Овча купел“ със съвместна жп спирка и метростанция на жп линията София-Перник в кв. „Горна баня“ и ново метродепо в кв. „Земляне“.

Източник: БанкеръКонцесии

Дружеството „Прохорово майнинг” АД ще добива медни руди с попътни компоненти от молибден и злато от находище „Прохорово“, участък „Прохорово“. Концесията се предоставя за срок от 35 години. Очаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да бъдат в размер на около 54.8 млн. долара без ДДС. По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ - в случая Тунджа и Нова Загора. Концесионерът предвижда инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност в размер над 214 хил. долара.

Източник: Банкеръ

До 7 лева на ден ще струва шезлонгът на плаж "Китен-юг" в следващите 10 години. Такава ще бъде и цената за чадър в зоната за платени плажни принадлежности, съобщиха от правителствената пресслужба. Новият концесионер на плажа край Приморско е "Атлиман 2", а годишното концесионно плащане за първата година е над 187 000 лева. Предложени са инвестиции за организация на спортно-развлекателните дейности на морския плаж в размер на 33 240 лв. с ДДС за срока на концесията.

Източник: Сега

Дружества
Издаване на списания и други периодични издания
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Телеграф Медиа ЕООД - София   15 182  
  2   Агенция Стрела ЕООД - София   14 647  
  3   Резон ООД - София   7 272  
  4   СББ Медиа АД - София   6 843  
  5   Еврофутболпринт ЕООД - София   6 585  
  6   Пик Компютър ООД - Пловдив   4 522  
  7   Мит прес ООД - София   1 536  
  8   Реформа Адвъртайзинг АД - София   1 452  
  9   Ти Ел Ел Медиа ООД - София   1 217  
  10   Гурме ООД - София   451  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.08.2018
  Обща стойност (BGN): 157 258.17  
Брой търгувани компании: 29
Premium 53 155.76
Standard 52 079.23
АДСИЦ 51 548.18
Структурирани 475.00
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна 22.77 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна -8.57 %
BaSE - Акции: 867.70
BaSE - АДСИЦ: 209.28

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Френската банка Societe Generale е на финалния етап от продажбата на българското си подразделение на унгарската OTП, собственик на Банка ДСК. Пред Ройтерс експерти твърдят, че цената ще се доближи до тази, при която белгийската KBC купи ОББ - 610 млн. евро. Детайлите в България били договорени. Ръководството на БНБ вече било провело среща с управата на Банка ДСКСосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина в България с активи за 6,7 млрд. лева към юни, показват данни на БНБ. Общият ѝ капитал възлиза на 723 млн. лева. Унгарската финансова група ОТП контролира втората по-големина банка у нас - Банка ДСК. В началото на тази година изпълнителният директор на унгарската банкова група Шандор Чани заяви, че тя разполага с налични около 1 милиард долара за придобивания и е готова за експанзия в Източна Европа. Сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-голямата банка у нас - УниКредит Булбанк. Според Ройтерс се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTП.

Източник: 24 часа

Компанията в областта на киберзащитата и хибридното облачно съхранение Acronis обяви, че придобива българската софтуерна компания T-Soft, която от 2012 г. разработва софтуер за Acronis. Новата компания ще се нарича Acronis Bulgaria и е част от плановете на Acronis за разширяване нa дейностите си в Европа. Acronis планира да разшири инженерния екип в София до 300 души и ще инвестира 50 милиона долара в продължение на следващите три години за изграждане на ключов европейски развоен център, фокусиран изцяло върху компютърна сигурност. Компанията планира да създаде екипи в България, занимаващи се с уеб технологии и осигуряване на качество. Acronis Bulgaria ще си сътрудничи активно с местни университети и учебни заведения, предлагайки обучение в IT сферата.

Източник: economic.bg

Изготвянето на спорния доклад на БАН за нуждата от АЕЦ „Белене“ е вдигнало с над 50% разходите за консултанти на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Така, ако за първите шест месеца на миналата година компанията е дала 1.2 млн. лв. за т.нар. „външни услуги“, то сега сметката е набъбнала до 1.9 млн. лв. Част от фирмите в енергетиката, като АЕЦ „Козлодуй“, отчитат значително подобрение във финансите си. Други обаче - като НЕК, продължават да изостават и дори намекват за нуждата от заем или друг вид финансиране, за да оцелеят. Oстава загубата на държавния телеком „Булгартел“, а диспечерът „Електроенергиен системен оператор“ топи печалбата си до 8.9 млн. лв. През април от БАН представиха окончателния си доклад, обобщаващ препоръките от всички анализи и заключения от междинните доклади на консултанта в цялостна Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. От него обаче не става ясно категорично дали България има нужда от АЕЦ „Белене“, или не. В най-тиражирания вариант се изтъква единствено, че централата би могла да е икономически оправдана, но само ако струва под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%. За първото полугодие БЕХ отчита печалба преди данъци от 132 млн. лв., което е с 24.3 % повече спрямо първите шест месеца на 2017 г. Със значително подобрени финанси приключва полугодието и АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: Сега

Консорциумът "Софер" обжалва решението на Центъра за градска мобилност, който избра "Си Ен Си София тикетинг систем" за изпълнител на обществената поръчка за изграждането на системата за електронно таксуване в градския транспорт. Жалбата е внесена в Комисията за защита на конкуренцията. "Софер" остана на второ място в конкурса. В консорциума влизат българските фирми "Димирома" и "Декарт" и румънската "УТИ груп". Спечелилият обществената поръчка консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем" предложи да изгради системата, която включва и видеонаблюдение на превозните средства, за малко над 73 млн. лв. без ДДС. Освен това компанията трябва да получава 5,85% от приходите от продадените електронни карти и билети, но не повече от 10 млн. лева. Съгласно условията на обществената поръчка консорциумът трябва да направи дългоочакваната тикет система в рамките на 24 месеца, като се предвижда въвеждане в експлоатация на над 15 хиляди устройства в над 1350 превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Част от договора е интеграция на новата система към вече съществуващите и обучението на 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Сега Центърът за градска мобилност ще трябва да изчака решението на КЗК по жалбата и евентуалното атакуване на това решение пред Върховния административен съд, за да сключи договор с изпълнителя.

Източник: Дума

Българската фармацевтична компания "Софарма" ще засади 1 млн. жълти акации край Чирпан през септември на част от 8000-те декара площ, които закупи специално за производство на растителни продукти. Това е растението, от което се извлича съставката цитизин, която служи за производството на лекарството за отказване от тютюнопушене "Табекс". В момента текат клинични проучвания за действието на медикамента във Федералната администрация за храните и лекарствата на САЩ, за да може да бъде пуснат на американския пазар. "Софарма" пък е сключила споразумение за производство на цитизин и готови таблети с Achieve Life Sciences, в която има и миноритарен акционерен дял. В началото на следващата година започва строежът на нова екстракционна мощност в завода в Казанлък. В края на август ще бъдат готови проектите за строеж и на новия лиофилен завод на "Софарма" в София, което е другата част от инвестиционната програма на дружеството в нови мощности. Донев обяви, че размерът на инвестицията в този завод е до 30 млн. лв.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

BMW ще строи първия си завод в Европа от две десетилетия, като причината за решението е нарастващият протекционизъм, увеличаващ разходите на компанията за доставки. Германският автомобилен производител ще вложи 1 млрд. евро в предприятието, което ще бъде в Унгария. Целта е годишният капацитет да бъде 150 хил. коли според изявление на компанията, пише Bloomberg. Компанията, както и други автомобилни производители, е под натиск от засилващата се световна търговска война. В зависимост от вида на автомобилите, които компанията ще сглобява в Унгария, заводът може да компенсира поне частично нарастващите рискове. Производството на спортни автомобили в Европа ще даде добър резултат, защото би спасило компанията от нарастващото търговско напрежение в завода ѝ в САЩ. Също така би я направило по-гъвкава, като помогне за справянето с евентуалното прекъсване на производството на малки градски коли за ЕС след Brexit, които сега се сглобяват във Великобритания.

Източник: Bloomberg

Америка

Съединените американски щати се готвят да инвестират $113 милиона в дигитална икономика, енергетика и инфраструктура в Азия - ход, в който анализаторите виждат опит за борба с растящото китайско влияние, пише ВВС. Държавният секретар Майк Помпео даде обещанието в реч пред бизнес лидери във Вашингтон, посочвайки, че САЩ "вярват в стратегически партньорства, а не стратегически зависимости". Изявлението идва в момент, в който напрежението между двете най-големи икономики расте заради търговския спор, започнат от Доналд Тръмп. Стратегията на американската администрация е да създаде по-голямо влияние сред южноизточните азиатски държави и Индия и е виждана като отговор на китайския "Един пояс, един път". Но средствата са "само капка в океана", сравнени с милиардите, които Пекин излива. Инициативата на Китай е широко възприемана като опит на Пекин да увеличи политическото си влияние. Помпео също спомена това вярване в речта си. "САЩ не инвестира за политическо влияние", каза той.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Министерството на търговията на Китай е изготвило правила, които изискват проверка от органите, отговарящи за националната сигурност на "стратегически" чуждестранни инвестиции в компании, които са листнати на борсата, предаде Financial Times. Това е отражение на тенденцията да се засилва държавният контрол в чувствителните отрасли, както направиха и много други големи икономики. Предложените изменения на съществуващите правила за чуждестранни инвестиции в китайски компании, публикувани в късния понеделник следобед, разширяват спектъра на чуждестранните инвестиции, които са обхванати традиционния преглед от органите на националната сигурност в Китай. Предвидените промени следват редица решения на Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) за отхвърляне на придобиването на американски компании от Китай през последните години.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
01.08.2018
Dow Jones Industrial
25 333.82 (-81.37)
Nasdaq Composite
7 707.29 (35.50)
Стокови борси
01.08.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.69
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)2.7500
Unleaded gas ($US/gal.)2.0500
Gold ($US/Troy Oz.)1 227.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.42
Platinum ($US/Troy Oz.)820.70
Hogs (cents/lb.)50.78
Live cattle (cents/lb.)110.28

       Опознай България

Каменна крепост Овеч

Две крепости на територията на Варненска област са означени като каменни: Петрич кале при с. Разделна и Овеч, наречена от византийците Проват, а от турците - Таш хисар. Овеч, както я нарекли българите, се намира на платото Калето, разположено източно от гр. Провадия. През различните периоди, тя е населявана от траки, римляни, византийци, евреи. Превземана е от рицари, турци, руски войски. По време на Второто българско царство Овеч е важен административен, стопански и църковен център. В крепостта е живял цар Петър II, след като се отказва от короната и предава властта на своя по-малък брат Асен през 1190 г. Неговото хоби да ловува го довежда тук, където някога е имало чудни гори. Легендите свързват Овеч и с началото и разпространението на движението начело с Ивайло – “селския цар”. Постепенно крепостта е изоставена. От нейната слава са останали само уникалното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода и щерни за зърно, руините на Митрополитската църква, стражевите кули, каменната порта, затвора на рицарите, мраморните колони на Омуртаг.Гербът на крепостта е орелът, изрисуван върху пръстените – печати, намерени на крепостта.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.08.2018
Българска версия: 29947, Английска версия: 2989

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999