Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 юли 2018 г., брой 4754
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19465
USD   1.68446
CHF   1.68446
EUR/USD   1.1611*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрохим-Сливен АД - Сливен
БЛМ 1 АД - София
Водстрой Пловдив АД - Пловдив
ЕАЗ АД - София
Елиз Комерс АД - Варна
Селл АД - Мирково
Стройинвест 98 АД - Стара Загора
Уника Живот ЗК АД - София
Уника Застрахователна компания АД - София
Хеброс бус АД - Пловдив
Хеброс-2001 АД - Пловдив
Черно море 2001 АД - София
ЮМС АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството даде мандат на финансовия министър да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към еврозоната и на българския лев към механизма ERM-2. На 12 юли българското правителство и централната банка изпратиха писмо за намерение за начина, по който ние виждаме присъединяването на България към ERM-2 като предпоставка за влизането на страната в еврозоната. В резултат започва да тече проучване на ЕЦБ, доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано, така че надзорните решения на ЕЦБ да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които ЕЦБ прецени, че иска директно да упражнява надзорни функции.

Източник: Дневник

България е сред страните, привлекли най-много инвестиции по т.нар. план "Юнкер". Ако привлечените инвестиции се разглеждат спрямо БВП, сред държавите начело са Гърция, Естония, Литва, България и Финландия, посочва пресслужбата на Европейската комисия. От юли 2015 г. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като плана "Юнкер", е привлякъл 335 милиарда евро допълнителни инвестиции в ЕС. С подкрепата на бюджетна гаранция от ЕС и на собствените ресурси, предоставени от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), са били одобрени 898 действия, които се очаква да доведат до инвестиции за 335 милиарда евро в 28-те страни - членки ЕС. Това е повече от първоначалната цел от 315 милиарда евро, определена през 2015 г., когато ЕФСИ започна да функционира като съдействие за преодоляване на недостига на инвестиции в резултат на финансовата и икономическа криза. Очаква се 700 хил. малки и средни дружества да се възползват от подобрен достъп до финансиране.

Източник: ДневникКонцесии

Мнозинството в парламента отхвърли проекта на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. Искането на опозицията бе подкрепено единствено от партия "Воля". Според социалистите, процедурата е нагласена, за да спечели определена компания и че се поставя под заплаха националната сигурност на страната. Управляващите защитиха концесията и настояха, че тя ще доведе до ефективно поддържане и модернизация на летището. Според левицата не може да бъде оправдано като целесъобразно отдаването на концесия на едно разработено и печелившо летище.

Източник: БНР

В последния ден, в който трябваше да се подпише договор за 35-годишната концесия на Летище Пловдив, стана ясно, че китайците от “Хайнан” се отказват от нея. Процедурата за концесиониране на аеропорта бе спечелена от консорциум с водеща фирма HNA Group и регистрираната в Холандия Plovdiv Airport Invest. Сделката трябваше да се финализира на 15 юни, но срокът бе удължен с месец. Ако сделката с китайците за Летище Пловдив се провали, процедурата предвижда да бъде поканен класираният на второ място. Това е консорциум между транспортната фирма ПИМК и “Тракия икономическа зона”.

Източник: 24 часа

Дружества
Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Еко България ЕАД - София   547 063  
  2   Шел България ЕАД - София   387 603  
  3   АЛ и КО АД - Шумен   26 472  
  4   ДМВ Петрол ЕООД - Русе   17 540  
  5   Юнион газ ойл ЕООД - София   16 805  
  6   Тип ООД - Видин   15 917  
  7   Евро оил ООД - Гълъбово   13 670  
  8   Йоана 89 ООД - Троян   13 444  
  9   Тейк енерджи ЕООД - Пазарджик   12 745  
  10   Ас 24 България ЕООД - София   11 867  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.07.2018
  Обща стойност (BGN): 1 119 941.24  
Брой търгувани компании: 30
Premium 30 540.24
Standard 1 034 962.81
АДСИЦ 20 422.40
Облигации 33 529.25
Права 486.55
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 19.13 %
Алтерко АД - София -4.50 %
BaSE - Акции: 736.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

След като през 2016 г. БЕХ пое ангажименти по воденото от ЕК антимонополно дело за електроенергийния сектор, сега Холдингът е на път да приключи с поемането на ангажименти и газовото дело „БЕХ Газ“. За целта Народното събрание ще възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия по постигане на споразумение с ЕК по „БЕХ Газ“. Това предвижда проект на решение, внесен в Народното събрание от депутатите от ГЕРБ. То ще бъде разгледано в Комисията по енергетика в четвъртък. Делото беше образувано от ЕК срещу БЕХ„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ заради съмнения за злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България. В мотивите си вносителите изтъкват, че в края на май ЕК постигна споразумение с „Газпром“ по воденото дело за злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в Централна и Източна Европа, без налагане на финансови санкции.

Източник: publics.bg

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД ще получи до 100 млн. лева целево финансиране през 2020 г. за новите влакове. Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов подвижен състав за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД беше одобрен от правителството. Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че дълговете на БДЖ намаляват и от над 800 млн. лв. вече са малко над 100 млн. Той потвърди намеренията на правителството с парите, които държавата ще получи от концесията на Летище София, да се подновят дълговете на БДЖ и да се инвестира в обновяване на подвижния състав. България очаква да получи по тази линия 550 млн. лв. В началото на април изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров обяви, че плановете са да бъдат купени 85 мотрисни влака на два етапа, като само първият ще се реализира от това правителство.

Източник: publics.bg

Българската марка за дрехи Dika ще отвори магазини в Южна Франция - в Сент Етиен, Монпелие, Гренобъл и Тулуза. Това съобщи нейният собственик Едоардо Миролио. Миролио придоби Dika през 2017 г. чрез фирмата си E.Mirolio, като компанията вече разполага със 7 магазина на стария собственик и три нови. Дрехите на бранда ще се произвежда в две фабрики в Сърбия - в Димитровград и Пирот, които също са били придобити от Миролио през миналата година срещу 3 млн. евро. В момента там работят общо 450 души, като персоналът ще бъде увеличен до 1000 души. Дизайнът на дрехите се прави в България. Обекти на Dika има в София, Пловдив, Велико Търново и Сливен, като ще бъдат отворени нови в Бургас и Варна. Извън България марката присъства в Румъния и Грузия. За избора на E.Mirolio изнесе производството в западната ни съседка Миролио коментира, че основната причина за това е недостигът на работна ръка у нас.

Източник: Стандарт

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт - Видима" е увеличил продажбите си с 8% през миналата година до близо 391 млн. лв. Това става ясно от консолидирания отчет на дружеството, който включва и резултатите на далеч по-малкото дъщерно "Амстан хотели". Нетната печалба обаче намалява с близо 29% заради повишените разходи - до 2.5 млн. лв. За 2018 г. компанията планира приходите й да са на миналогодишното ниво. В същото време агенция Moody's съобщи, че започва преглед на рейтинга на групата Ideal Standard International с намерение да го повиши, след като наскоро дългови книжа бяха трансформирани в дялово участие. Това стана, след като в края на март Anchorage Capital и CVC Credit Partners придобиха пълен контрол над групата. От инвестицията си излезе американската Bain Capital. За 2017 г. "Идеал стандарт - Видима" отчита ръст на продажбите към крайни клиенти както в страната, така и за износ. На вътрешния пазар има увеличение при продуктите от марката Ideal Standard, която е в по-високия ценови клас.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

03 октомври 2018

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
13 октомври 2018

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 01 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен
CCNP Route - 27 октомври 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия ще наложи рекордна финансова санкция на Google от 4.3 милиарда долара заради операционната система Android. Обвинението е, че компанията е изискала от производители на телефони като Samsung и Huawei да задават търсачката им като основното приложение за търсене и да инсталират браузъра Chrome без да дават избор на потребителя. Второто обвинение е, че са обещавани "финансови стимули" на производители и оператори, за да бъде търсачката Google единствена инсталирана опция. Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че Google не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Android. Компанията отрича обвиненията. Към април 2015 г. Android е операционната система в 64 на сто от европейските устройства. От тогава досега ръстът на устройствата е над 70%.

Източник: Reuters

Америка

Американската самолетостроителна компания Boeing сключи договор на стойност 3.9 млрд. долара за два самолета модел 747-8, които ще се използват от Air Force One за превоз на президентите на САЩ. Самолетите, които ще са в червено, бяло и синьо, ще бъдат доставени до 2024 г., потвърдиха представители на Белия дом във вторник. Пентагонът обяви споразумението във вторник, като обясниха, че предишният им договор с Boeing вече включва дизайн, модификация и доставянето на два самолета от модела 747-8 за президентската флотилия. През февруари тази година се стигна до неформално споразумение между Boeing и Белия дом. Преди това Тръмп коментира, че цената от 4 млрд. долара за предишна сделка на Вашингтон с базираната в Сиатъл компания е твърде висока, и написа в профила си в Twitter, че поръчката трябва да се отмени. Впоследствие от Белия дом обявиха, че новата сделка вероятно ще спести над 1.4 млрд. долара на американските данъкоплатци.

Източник: Reuters

Азия

Американски апелативен съд даде на инвеститорите, притежаващи от листнатите в САЩ книжа на Toshiba, още един шанс да докажат, че са загубили заради факта, че японският конгломерат ги е подвел за своя вътрешен контрол преди счетоводния скандал през 2015 г., предава Ройтерс. Апелативният съд в Пасадена, Калифорния, обяви, че съдия от по-нисша инстанция е приложил неправилно закона при отхвърлянето на делото на инвеститорите, както и че на инвеститорите следва да им бъде разрешено да подадат жалба. Toshiba не е отговорила веднага на запитванията за коментар извън обичайните работни часове в Япония. Базираните в САЩ адвокати на Toshiba и инвеститори не са отговорили веднага на запитванията на Ройтерс. Инвеститорите, водени от Automotive Industries Pension Trust Fund в Дъблин, Калифорния, заведоха дело през 2015 г. след като Toshiba разкри сериозни счетоводни грешки. Тогава те посочиха, че разкритията са довели до загуба за тях, тъй като цената на акциите на компанията е спаднала.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
18.07.2018
Dow Jones Industrial
25 199.29 (79.40)
Nasdaq Composite
7 854.44 (-0.67)
Стокови борси
18.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.71
Heating oil ($US/gal.)2.0900
Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 223.00
Silver ($US/Troy Oz.)15.46
Platinum ($US/Troy Oz.)814.00
Hogs (cents/lb.)51.92
Live cattle (cents/lb.)110.65

       Опознай България

Резерватът Камчия

През 1951 вековната гора Лонгоз около река Камчия е обявена за резерват, за да се запази естественият вид на последният масив от тази ценна горска екосистема. Камчийската гора прилича на широколистна джунгла – уникална гъста, влажна и труднопроходима растителност, преплетена от увивни растения, достигащи до 50m. Резерватът обхваща 842,1 ха заливни гори при устието на р. Камчия, покрити с водолюбива растителност. В резервата “Камчия” се наблюдава най-богатата растителност в Европа. В тази уникална природа се срещат около 40 дървесни вида, като много от дърветата са на възраст над 150 години и достигат 30-35 м височина. Изключително богат е и животинският свят. Най-характерната особеност на лонгозната гора са периодичните заливания, свързани с измененията на нивото на р. Камчия. Пролетните разливи в периферията на гората и пясъчните дюни са благоприятни за развитието на редки видове за България, включени в Червена книга на страната. Едни от най-интересните кътове в резервата са двата азмака – Лесинският и Мазният. Те са с най-запазена, почти девствена дива природа.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.07.2018
Българска версия: 29956, Английска версия: 2989

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999