Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 18 юли 2018 г., брой 4753
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(18.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20437
USD   1.67065
CHF   1.67911
EUR/USD   1.1707*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автобусни Превози 98 АД - Враца
Бъдеще Бутово АД - Бутово
Графобал България АД - Своге
Интермедика АД - София
Лайф Сайънс Проджектс АД - София
Марте холдинг ЕАД - София
Мелбон АД - София
Нипроруда АД - София
ОПСО 2000 АД - Хасково
Прим АД - Хасково
Строителен и технически флот АД - Варна
Терис Къмпани АД - София
Традел АД - Провадия
ХЕМ АД - Плевен
Южно вино АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Инфлацията в България през юни значително се ускорява, показвайки годишен темп на покачване от 3,2% - най-висок от 5 години насам. Индексът на потребителските цени за юни спрямо май е 100.1%, т.е. месечната инфлация е 0.1%. Инфлацията от началото на годината (юни 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за юни 2018 г. спрямо юни 2017 г. е 3.2%, сочат данните на Националния статистически институт. Хармонизираният индекс на потребителските цени (сравним показател с инфлацията в ЕС) за юни спрямо май 2018 г. е 100.5%, т.е. месечната инфлация е 0.5%. Инфлацията от началото на годината (юни 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 1.4%, а годишната инфлация за юни 2018 г. спрямо юни 2017 г. е 3%. Индексът на цените за малката кошница за юни спрямо май е 99.7%, а от началото на годината (юни 2018 г. спрямо декември 2017 г.) е 100.6%. През юни цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - намаление с 0.8%; нехранителни стоки - увеличение с 0.4%; услуги - цените остават на равнището от миналия месец.

Източник: money.bg

Комисията за финансов надзор създаде технологичен иновативен център, който ще осигури платформата за сътрудничество между регулатора и компаниите, предлагащи нови финансови технологии. Технологичен иновативен център (Innovation hub) е първият реален резултат от одобрената от КФН Стратегия за наблюдение на финансовите технологии (FinTech) в небанковия финансов сектор за периода 2018-2020 г. и Плана за действие, който я привежда в действие. Първата задача на Технологичния иновативен център е да започне консултации с всички заинтересовани лица и компании, които предлагат иновативни технологични решения в областта на финансовите услуги. По този начин започва анализ на средата за предлагане на подобни нови продукти, които целят да модернизират бизнеса.

Източник: БанкеръКонцесии

Одобреният за концесионер на летище Пловдив консорциум, съставен от китайската компания "Хайнан" и българската „Пловдив еърпорт инвест", най-вероятно няма да подпише договора за управление на аеропорта. Последният възможен срок за това изтича днес, но до вчера вечерта нямаше информация в Министерството на транспорта да са внесени необходимите документи. Припомняме, че в средата на юни китайската част от избрания концесионер поиска едномесечна отсрочка по чисто административни причини - за приключване на процедурите по приемането на решения от управителни органи на китайската корпорация HNA Group, част от която е "Хайнан". Най-вероятно китайците са загубили интерес към сделката след внезапната смърт на президента на корпорацията - 57-годишният бизнесмен Уан Джиан, който загина при нелеп инцидент във Франция. От началото на годината китайският конгломерат HNA Group разпродаде голяма част от бизнеса си, за да покрие огромните си задължения от над 100 млрд. долара.

Източник: Стандарт

Дружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена - Вардим ЕАД - Вардим   64 760  
  2   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   55 382  
  3   Алайънс Уан Тъбако България ЕООД - Хасково   45 028  
  4   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   36 694  
  5   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   35 230  
  6   Краси ЕООД - София   31 738  
  7   Топрес България ООД - Сливен   23 273  
  8   Кристера агро ЕООД - Девня   23 261  
  9   Агровенчър АД - София   22 178  
  10   Ресен ЕООД - Ресен   21 443  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.07.2018
  Обща стойност (BGN): 200 286.67  
Брой търгувани компании: 29
Premium 77 897.86
Standard 54 456.92
АДСИЦ 66 973.37
Права 958.53
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец -19.54 %
Петрол АД - Ловеч 5.88 %
BaSE - Акции: 2 147.78
BaSE - АДСИЦ: 109.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-големият исторически парк в Европа вече се строи на площ от 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски, съобщава инвеститорът в проекта "Исторически парк" АД. За реализацията на идеята ще бъдат отделени 50 млн. евро. Паркът ще се изгражда поетапно и ще бъде завършен през 2022 година, коментира изпълнителният директор на дружеството Ивелин Михайлов. В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и намерените артефакти във варненския халколитен некропол. Второто селище ще разкрие особеностите на тракийската култура, третото  ще е от Римската епоха, четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. Петото селище ще е посветено на Първото българско царство, а  шестото ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство.

Източник: investor.bg

ИПК "Родина" има нов собственик. 56-те декара и прилежащите им рушащи се сгради на столичния бул. "Цариградско шосе" са придобити срещу 40 млн. лв. от "Изток плаза" на доктор Михаил Тиков, който притежава най-голямата верига болници в страната, най-известната от които е "Софиямед". Имотите, които включват и съседната печатница, бяха предложени от частен съдебен изпълнител в две отделни процедури, а купувачът печели с малко над минималната цена. Продажбата беше по искане на синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) заради неизплатени дългове на собственика на имотите. Това са "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева. Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предлагаше за продан недовършените сгради и терен от 15 дка на ИПК "Родина" за 18 млн. лв. с ДДС. Стартовата цена за съседния производствен комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лв. "Изток плаза" е подала оферти и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за имотите 50-100 хил. лв. над началната цена. Засега не е ясно какво ще се случи на терена на ИПК "Родина".

Източник: Клуб Z

Алтерко Роботикс стана част от Hub:raum – програмата на Deutsche Telekom за разработка на иновации в партньорство със стартъпи. Българската IoT компания бе избрана сред стотици кандидати от цял свят, предлагащи решения и продукти за внедряване в LTE-M мрежа. На втори етап, Алтерко Роботикс взе участие и в уъркшопа LTE-M Prototyping, където представи иновативни концепции и решения в продуктовите категории: Wearables и Умен дом, заедно с още 23 компании. Идеите и решенията, които българската компания презентира по време на събитието, впечатлиха всички присъстващи. В резултат, компанията продължава напред отвъд прототипите, към по-нататъшно реализиране на идеите си в партньорство с немския телеком. Съвместно с Deutsche Telekom и под тяхно ръководство и подкрепа, Алтерко Роботикс ще работи върху разработването на умни LTE тракинг устройства MyKi, както и върху продуктова линия за умен дом Shelly Smart Home, ползваща NB IoT.

Източник: econ.bg

Държавният приватизационен фонд в Гърция (HRADF) ще допусне двама кандидата на следващия етап в процедурата за продажбата на 50,1% от активите на петролната компания Hellenic Petroleum. За една от най-големите енергийни компании в Югоизточна Европа наддават Glencore и Vitol. Hellenic Petroleum управлява веригата бензиностанции Еко България. Продажбата на мажоритарен дял в компанията е от стратегическо значение за енергийния сектор на Гърция и се нуждае от специалното разрешение от правителството на страната, посочва изданието. Основният акционер в Hellenic Petroleum е Paneuropean Oil and Industrial Holdings с 45.47% от капитала на дружеството. Гръцкият приватизационен фонд е собственик на 35.48% от капитала, а останалите малко над 19% са в ръцете на гръцки институции и частни инвеститори. Приватизацията на Hellenic Petroleum е сред най-амбициозните стъпки за раздържавяване в енергийния сектор на Гърция.

Източник: investor.bg

Теленор България отчита 343 млн. лева приходи за първата половина на 2018 г. Това е нарастване спрямо 322 млн. лева за полугодието на 2017 г. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации за полугодието възлиза на 130 млн. лева (при 124 млн. година по-рано), а оперативната печалба е 72 млн. лева при 59 млн. лева за същия период на 2017 г. Теленор България запазва тенденцията за ръст на постъпленията, средния приход от потребител и печалбата и през второто тримесечие на 2018 г.. За този период приходите са на стойност 175 млн. лева, печалбата преди данъци е 68 млн. лева, а оперативната - 41 млн. лева. За сравнение с второто тримесечие на 2017 г. приходите са били 163 млн. лева, печалбата преди данъци - 63 млн. лева, а оперативната - 31 млн. лева. Средният приход от абонат за полугодието е 14,50 лева, а за месеците април-юни е 14,90 лева и нарастват спрямо 13,2 лева за полугодието на 2017 г. и 13,50 лв. за второто тримесечие на м.г.

Източник: economic.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз и Япония подписаха една от най-големите споразумения за свободна търговия, което ще покрие над една трета от световния брутен вътрешен продукт и 600 милиона души. Един от най-изнасяните от ЕС към Япония продукти са млечните, а Страната на изгряващото слънце изнася към Стария континент най-много автомобили. Ходът е в остър контраст с действията на администрацията на американския президент, която въведе високи вносни мита. САЩ бе в разговори с Япония и други азиатски страни преди година и половина относно широкообхватно търговско споразумение, но един от първите ходове на Тръмп като президент бе да изтегли страната от преговорите. Компаниита в ЕС, най-голямата зона в света със свободна търговия, в момента изнасят стоки и услуги за над $100 милиарда към Япония - третата най-голяма икономика. Споразумението елиминира около 99 процента от митата върху японски стоки, докато за европейските стоки този процент е 94, като ще достигне 99 през следващите години. Разликата е заради изключения като ориза.

Източник: BBC

Америка

Населението на Куба ще има право на частна собственост за първи път от почти 60 години насам. Латиноамериканската държава предстои да приеме нова конституция, с която тази промяна ще бъде въведена. Правото на частна собственост в страната беше забранено след идването на власт на Фидел Кастро и Комунистическата партия през 1959 година, но продажбите на имоти там бяха разрешени през 2011 година. Новата конституция трябва да признае частната собственост във всичките й форми, както и свободния пазар, като в същото време ще се запази силната роля на правителството, обясняват държавните медии. Най-вероятно обаче президентите на страната ще имат право на не повече от два 5-годишни мандата. Теоретично промяната трябва да означава, че чуждестранните инвеститори и частните компании ще имат защитата на властите в Куба. Не е ясно обаче дали ще има други допълнителни промени извън самото формално признаване на частната собственост.

Източник: Associated Press

Азия

Южната китайска провинция Хайнан планира да открие още 20 международни самолетни маршрута до края на тази година, като част от усилията на острова да се превърне в тропически курорт от световна класа и пристанище за свободна търговия, съобщиха от местния отдел по туризма в неделя. Допълнителните маршрути ще свързват островната провинция с Хонконг, Макао, Тайван, както и Русия и страните от Югоизточна Азия. Броят на международните полети се очаква да достигне 100 до 2020 г. Островът е бил посетен от над 1.1 милиона чуждестранни туристи през 2017 г, с близо 50% ръст на годишна база. През май провинцията обяви 30 дневен безвизов режим за индивидуални туристи и групи от 59 страни и региона, с условието да са резервирали пътуването си през туристически агенции. В момента Хайнан разполага с 53 международни въздушни маршрута.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
17.07.2018
Dow Jones Industrial
25 119.89 (55.53)
Nasdaq Composite
7 855.12 (49.40)
Стокови борси
17.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.56
Heating oil ($US/gal.)2.0600
Natural gas ($US/mmbtu)2.7400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0100
Gold ($US/Troy Oz.)1 224.30
Silver ($US/Troy Oz.)15.52
Platinum ($US/Troy Oz.)814.40
Hogs (cents/lb.)52.20
Live cattle (cents/lb.)108.50

       Опознай България

Годишнина от рождението на Васил Левски

Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция през ХIX век. Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово. През 1845 г. започва образованието си в килийното училище в родния си град, а година по-късно вече учи в местното взаимно училище. В периода 1852-1854 г. той живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. Левски завършва II клас на старозагорското класно училище. През 1856-1857 г. учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през следващата година приема монашески сан дякон с име Игнатий. През 1858 г. е ръкоположен за йеродякон и става църковен певец в църквата „Света Богородица“ в Карлово. През 1862 г. Левски напуска родния си град и се отправя към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски. Според легендата по време на военни упражнения той прави „левски скок“ и така получава своя прякор. След разтурянето на легията той се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. От 1864 г. до началото на 1867 г. в различни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска дейност. През пролетта на 1867 година заминава за Румъния, където по препоръка на Раковски е избран за байрактар в четата на Панайот Хитов. През август 1868 г. отива в Букурещ и се свързва с „Българско общество“, което осигурява и паричните средства за първата обиколка на Апостола из България. Завръща се в България и започва работа по създаването на революционна мрежа на цялата територия на България. Основава множество революционни комитети и започва да подготвя народа за всеобщо въстание. В края на 1869 г., заедно с Любен Каравелов, участва в основаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК). През 1870 г. Левски се завръща в България, заема се с доизграждането на комитетската мрежа и създаването на ВРО (Вътрешна революционна организация). За столица на организацията е избран Ловеч. През 1870-1872 година в българските революционни среди съществуват два централни комитета – Каравеловият в Букурещ и този на Левски, който действа в България. След това те се обединяват единен БРЦК. Той е заловен от турците в края на декември 1872 г. в Къкринското ханче и след като е изправен пред съд, е осъден на смърт и обесен на 18 (19) февруари 1873 г. По повод 180 от годишнината на Васил Левски Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" изложи оригиналното тефтерче на Апостола. То се съхранява в трезор на БНБ и се вади изключително рядко. (Снимка: Портрет от Георги Данчов - bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.07.2018
Българска версия: 29960, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999