Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 юли 2018 г., брой 4751
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21028
USD   1.67983
CHF   1.67108
EUR/USD   1.1643*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агромашинаимпекс Шумен АД - Шумен
Агротехчаст АД - Оряхово
Димас АД - Габрово
Ей Би Си Комерс България АД - Бургас
Екип-98 Холдинг АД - София
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София
Експокан АД - София
Ефко Груп АД - София
Еффко АД - София
Зенит инвестмънт холдинг АД - София
ЗИНОМ АД - Добрич
Инвест Кепитъл АД - София
Инвестмънт Пропъртис /Ин-Пропъртис/ АДСИЦ - София
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София
Кариери Хеброс АД - Пловдив
Карма Интернешънъл АД - София
Компания за Инвестиции и развитие АД - Добрич
Металснаб 96 АД - София
Монолит Инвест АД - Хасково
Нависпед АД - Варна
Нординвест АД - Варна
Ню Глобал България АД - Стара Загора
Палмигруп АД - София
Партньори АД - Костинброд
Пирин мрамор АД - Сандански
Професионален волейболен клуб ЦСКА АД - София
Россбултранс АД - Варна
Светлина Ин АД - Плевен
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София
Симат АД - Габрово
Сирма Приста АД - София
Слънчев ден АД - Варна
Смолян Табак АД - Смолян
Солитех АД - София
Спортпром АД - София
ТСХ Инвестмънт АД - София
ФС холдинг АД - Дупница
Химснаб България АД - София
Юнивърс Файнънс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индустриалното производство в България бележи ръст от 1,8% през май спрямо предходния месец. За сравнение средният ръст на показателя в ЕС е 1,2 на сто, сочат данни на Евростат. Резултатът на България е по-добър от редица страни с положителен ръст на производството, сред които Холандия (1,6%), Испания (1%), Норвегия (0,9%), Финландия (0,9%), Италия (0,7%), Словения (0,7%), Гърция (0,4%) и Великобритания (0,4%). Сред страните, в които има спад, пък са Дания (-2,8%), Португалия (-2%), Естония (-0,4%), Румъния (-0,4%). На годишна база у нас няма промяна в показателя, което обаче също илюстрира подобряване на ситуацията, тъй като през април спрямо същия период на миналата година индустриалното производство отбеляза спад от 0,7%. Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато се понижи с 0,8%, като очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,2 на сто. Това представлява най-солиден негов растеж от ноември 2017-а година и едва второто му повишение от началото на годината, след като и през март нарасна с 0,5 на сто.

Източник: expert.bg

Министерството на икономиката и "Българска фондова борса" АД дадоха официален старт на ваучерната схема за подкрепа на малки и средни предприятия за листване на фондовата борса. Народният представител Делян Добрев, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и заместник-председателят на СД на БФБ Васил Големански представиха програмата и дадоха началото ѝ с официално откриване на борсовата сесия. Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро), като с днешното събитие стартира изпълнението на проект на стойност 1.6 млн. лева. На този етап целта е да се започне с първите предприятия, които да емитират ценни книжа и съответно ваучерите им да бъдат изплатени и след това има готовност да се подпише втори договор за използването на цялата предвидена сума.

Източник: БанкеръПриватизация

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг" срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), като се е позовал на липса на компетентност за разглеждане на спора. Така исканията на дружеството за промяна на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ) са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, съобщават от пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов. Съдебният спор започна след решение на арбитража от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор за БМФ. Така дружеството получава възможност да избегне санкциите за неизпълнение на контракта, се припомня в съобщението. На 30 юни 2017 г. Министерският съвет взе решение и Агенцията за приватизация представи във Върховния касационен съд (ВКС) иск за отмяна на това решение. Четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на арбитража. Решението на арбитража, според което не се дължат неустойки, бе основано на мотива, че световната криза е засегнала "Кей Джи Маритайм Шипинг".

Източник: econ.bg

Дружества
Производство на други метални изделия, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Технокороза АД - Ловеч   83 789  
  2   Омега ООД - София   27 026  
  3   Промет Сейф ООД - Казанлък   20 694  
  4   ПФБ Пресо Фондал-България ЕООД - Варвара - Пз   20 375  
  5   Норд Индъстри ЕООД - София   19 925  
  6   Доминекс Про ЕООД - Русе   19 352  
  7   Уилям Хюз България ООД - Стряма   14 307  
  8   Колхида Mетал АД - Перник   13 665  
  9   Ава М ООД - София   13 238  
  10   Завод за пружини АД - Крън   12 496  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 12.07.2018
  Обща стойност (BGN): 220 679.85  
Брой търгувани компании: 38
Premium 91 625.86
Standard 51 662.05
АДСИЦ 77 031.20
Структурирани 100.05
Права 260.69
Най-голяма промяна в цените
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София 12.50 %
Каучук АД - София -8.89 %
BaSE - Акции: 503.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Първото място в света по добив на лавандулово масло принадлежи на България. Страната ни произвежда годишно близо 200 тона. През последните години насажденията с етерично-маслената култура да достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празник на лавандулата, съобщава БНР. Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села. Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа пред националното радио един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище Веселин Димов. "Между другото, Франция, която е втория по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света."

Източник: Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на фонда за инвестиции в имоти "Лайънс хед инвестмънтс" (Lion's Head Investments) да придобие бизнес център "Мегапарк" на столичния булевард "Цариградско шосе". Той вече притежава в София "Полиграфия офис център". Сделката за "Мегапарк", който разполага със 75 хиляди квадратни метра офис площи, се счита за най-голямата подобна след кризата. Продавач по сделката са австрийските фондове Universale International Realitäten (100% дъщерна компания на Unicredit Bank Austria) и CA Immo, като малък дял от 1.5% има и управляващото дружество. Купувачът "Лайънс хед инвестмънтс" пък е съвместно дружество между най-големия институционален инвеститор от ЮАР Old Mutual Group и българския холдинг с фокус недвижими имоти AG Capital. Като мотив за сделката от дружеството посочват благоприятната инвестиционна среда в България и възможността да придобие качествени активи на пазара на офис площи, пише в решението на КЗК.

Източник: Дневник

Просрочените задължения на „Топлофикация – София“ към „Булгаргаз“ са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона. Това съобщи изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов. Още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това може да затрудни плащанията на „Булгаргаз“ към доставчика й „Газпром“, посочи Николай Павлов. "Топлофикация - София" следва да заплаща тези просрочени задължения. Очакваме до края на юли да заплати 40 млн лева, а останалата част до 52 млн, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август", допълни шефът на газовата компания, според когото "посланието е ясно: трябва да се плаща". Ако не се стигне до плащане от "Топлофикация""Булгаргаз" ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, стана ясно от думите на Павлов. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага "Булгаргаз" да събира вземанията си по съдебен ред.

Източник: БНР

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни. Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Цената на уикенд винетката ще бъде около 10 лева. Той посочи, че винетките в България са най-евтините в Европа. След въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от 1-ви януари няма да се променя цената им, ще отпаднат стикерите, а при заплащане на електронна винетка, номерът на автомобила ще бъде въведен в електронна система, която ще следи за нарушители, обясни инж. Глосов. С промените в закона за пътищата, се предвижда промяна в структурата на агенцията и създаване на специално звено, което ще поддържа тол системата и електроните винетки, и ще извършва контролни функции, каза инж. Глосов. Трафик патрули по пътищата ще има от началото на следващата година.

Източник: investor.bg

2.218 млн. лева са изплатени на 1041 работници от 172 фалирали фирми, сочат данните на Фонда за гарантирани вземания за първите шест месеца на годината. Във фонда от началото на годината са подадени над 6000 заявления. Над половината от тях все още се обработват. Средното обезщетение, изплатено през първото полугодие, е било в размер на 2131 лева. Става дума основно за предприятия от секторите енергетика, транспорт, металургия, лека и хранителна промишленост. Фондът разполага с бюджет от 257 млн. лева. Преди изплащането на обезщетения се проверява дали фирмата в действителност е в несъстоятелност. В продължение на месец ревизорите правят проверка в самото предприятие и после съставят констативни протоколи. Отказ за изплащане са получили 1714 служители на закъсали или фалирали дружества, става ясно от отчета. Една от най-честите причини за отказ е, че всъщност предприятието работи нормално и не е в процедура по несъстоятелност. Имало дори заявления от хора, на които фирмата е изплатила всички дължими възнаграждения или компенсации.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев: България няма нужда от революции, а от еволюции. Налагането на минимална заплата е държавна намеса в ДНК-то на бизнеса, казва новият изпълнителен председател на БСК в интервю за в. Труд

АИКБ, БСК и БТПП с писмо до премиера относно модернизацията на БДЖ

ИКЕМ участва в заседание на Парламентарната комисия по енергетика в 44-то НС


Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

17 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2018

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави слабо през юни, но успя да се задържи за втори пореден месец над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2% благодарение на продължаващото повишение на енергийните цени, показват окончателни неревизирани данни на немската статистика Destatis. Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юни с 0,1% на месечна база след растеж с 0,1% и през май. На годишна база потребителската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% през май (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам), но въпреки това остава за втори пореден месец стабилно над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2% в рамките на цялата еврозона. Това изглежда в подкрепа на решението на ЕЦБ от миналия месец да приключи своята многогодишна програма за покупки на еврооблигации до края на 2018 година.

Източник: Associated Press

Америка

Tesla обяви, че е достигнала кота 200 000 продадени автомобила в САЩ, което означава, че е достигнат лимита, след който се задейства процедурата за отпадане на федералната субсидия в размер на $7500. Това означава, че за автомобилите, доставени на клиентите през 2019 г., субсидията ще се намалява с 50% на всеки шест месеца, докато отпадне напълно. Клиентите, които получат автомобилите си между 1 януари и 30 юни ще се възползват от $3750 данъчен кредит, а тези от 1 юли до 31 декември - $1875. Клиентите, които ще получат автомобилите си преди 31 декември тази година, ще могат да се възползват от пълния размер на субсидията от $7500. Tesla е първият производител, който прескача границата от 200 000 продадени електромобила в САЩ, втори е General Motors. Nissan и Ford са следващите, които ще достигнат въпросните продажби, но това ще се случи в близките 1-2 години. В медиите в САЩ бяха публикувани отделни материали, че е възможно да се удължи субсидирането, но нищо към този момент не казва, че това ще се случи.

Източник: Associated Press

Азия

През първата половина на тази година държавните предприятия в Китай отбелязаха доходи от 13,7 трилиона юана, което е увеличение с 10% спрямо същия период на миналата година, а печалбите им възлизат на 887,79 милиарда юана, което е с 23% повече спрямо същия период на 2017 г. Реалната икономика, особено индустриалната, също увеличи своите приходи. Освен това новите индустрии и продукти на държавните предприятия се развиват бързо, както и приходите от предлаганите от телекомуникационната индустрия нови услуги. Интересът на световните медии върху съотношението между пасивите и активите на държавните компании постепенно намалява. От Комисията за надзор и управление на държавните активи заявиха, че в бъдеще ще оптимизират качеството на активите и ще облекчат ливъриджа, намалявайки дълговете.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
13.07.2018
Dow Jones Industrial
25 019.41 (94.52)
Nasdaq Composite
7 825.98 (3.02)
Стокови борси
13.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.60
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)2.7700
Unleaded gas ($US/gal.)2.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 244.20
Silver ($US/Troy Oz.)15.86
Platinum ($US/Troy Oz.)833.50
Hogs (cents/lb.)55.30
Live cattle (cents/lb.)107.38

       Опознай България

Село Побит камък

Село Побит камък е живописно разположено в центъра на Лудогорското плато, на 20 км североизточно от Разград, от двете страни на пътя Разград-Завет. Селото е създадено през 1800 г. от преселници балканджии, дошли от Габровско. Получило е наименованието си от природния феномен "побития камък", който се намира и до днес в центъра му. Запазени са десетки стари къщи, в които е жива атмосферата от отдавна отминалите дни. "Историко-етнографският комплекс" обхваща няколко автентични къщи балкански тип, строени преди повече от век. Експозициите показват поминъка, свързан с основните занаяти в селото. Една от атракциите включва варене и дегустация на ракия. И днес в селото се празнуват Бабинден, Тодоровден, Лазаровден, Великден и Коледа. Туристически екомаршрут в района е горският път до местността "Николова геран – могилата". През май 1867 г. тук отсяда четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Дъбови, брезови и липови гори ограждат екопътеката. Районът е извънредно привлекателен за ловен туризъм. През 1876 г. тук се крие четата на Таньо войвода.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.07.2018
Българска версия: 29964, Английска версия: 2988

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999