Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 03 юли 2018 г., брой 4742
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.07.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20624
USD   1.68041
CHF   1.69146
EUR/USD   1.1639*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Воден свят - Банкя АД - София
Родопска тъкан-97 АД - Смолян
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският износ отбеляза нов рекорд през 2017 г. – 30,2 млрд. щ. д., и вече е на 61 място (62 за 2016 г.) сред всички износители в света. Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати. Енергоносителите (горива и електроенергия) изпаднаха от челната тройка и заемат четвърта позиция, следвани от зърното. За периода 2013-2017 г. българският износ, измерен в щатски долари, нараства с 1%, докато световният внос намалява с 3%. Тези тенденции са различни по групи стоки.Изделията на електрониката и електротехниката продължават своя експортен възход с 5% средногодишен ръст за последните пет години, докато за същия период световният внос се е увеличил с 1%. Това означава, че тези български производители са конкурентоспособни на глобалните пазари и изместват други доставчици. Износът на машини и апарати също бележи ръст от 2%, докато световният внос остава на същото ниво. Групата стоки „мед и продукти от мед“ отстъпва позиции няколко поредни години (поради спад на цените и два месеца ремонт в най-големия ни износител през 2016 г.), но отбеляза ръст през 2017 г. спрямо 2016 г.

Източник: БСК

Събраните акцизи от горива за първите четири месеца на годината намаляват, в сравнение със същия период на 2017 година, отчита Министерство на финансите. Според тях през тази година в хазната са постъпили 678.2 млн. лв., докато за периода януари-април през 2017 г. сумата е била 683 млн. лв. През 2018 година за първите четири месеца в хазната са постъпили 9,9 млн. лв. от други акцизни стоки-електрическа енергия, въглища и кокс. Година по-рано сумата е била 22,5 млн. лв., което е намаление с близо 60 на сто . Единствено при постъпленията от акциза върху цигарите има увеличение, където са събрани 78 млн. лв. повече. Реалната контрабанда на цигари според експерти е между 25-35%. Сивият сектор при горивата също стига до 40%. Толкова е и при алкохола. За година само от акциз държавата губи 2,2 млрд. лв.

Източник: ДумаДружества
Почистване, възстановяване и подобни дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Барит Майнинг ЕООД - София   18 295  
  2   Екотой Сервиз ООД - Бургас   6 174  
  3   Сорт Комерс ЕООД - Хаджидимитрово - Яб   5 396  
  4   Лукс Клининг Тийм ЕООД - София   4 328  
  5   Биострой ЕООД - Благоевград   4 032  
  6   Харт ООД - Пловдив   3 629  
  7   Д.Д.Д. 1 ООД - София   3 189  
  8   Це Ес Ге България ООД - София   1 057  
  9   Еурозак ЕООД - София   933  
  10   Ербауер ЕООД - Силистра   538  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.07.2018
  Обща стойност (BGN): 209 544.87  
Брой търгувани компании: 34
Premium 47 178.52
Standard 108 167.50
АДСИЦ 52 638.85
Структурирани 560.00
Права 1 000.00
Най-голяма промяна в цените
Алкомет АД - Шумен -27.37 %
Златни пясъци АД - Варна 12.31 %
BaSE - Акции: 3 930.38

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

През 2018 г. са издадени десет сертификата за инвеститор клас А на стойност 600 млн. лв., които осигуряват около 1000 работни места, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни и че много от чуждестранните инвеститори разширяват своите производства в България. В Ловеч е направена голяма инвестиция за 50 млн. лв., която разкрива 1500 работни места, в Индустриална зона "Божурище" в София има двама нови инвеститори, а в Пловдив са направили първа копка на производство на светлини за голяма автомобилна компания. Според министъра в момента инвеститорският интерес към България е изключително висок, след няколко дни се очаква на международния форум "16 +", на който ще бъде домакин България, да бъдат подписани споразумения, договори и меморандуми с Китай.

Източник: 24 часа

Нова сервизна база предстои да открие във Велико Търново официалният вносител и дилър на товарните автомобили Volvo и Renault. Компанията “Волво груп България” е част от Volvo Group и планира най-новият ѝ обект да бъде реализиран още тази есен на околовръстния път край Килифарево. В сервизната база ще се извършва обслужване, сервизиране и продажба на товарни автомобили от двете марки. Вече започна и набирането на екип от специалисти за новата сервизна база край старата столица. Инвестицията край В. Търново е част от цялостната стратегия на дружеството за развитие, модернизация и увеличаване капацитета на сервизната мрежа в страната. Проектът стартира с откриване на сервизна база във Варна през 2015 г., а от началото на 2016 г. отвори врати и разширен сервизен център в София. Година по-късно заработи и новият център на компанията в Бургас, изграден с 2 млн. лв. инвестиция. Миналата седмица бе направена първата копка на нова сервизна база край пловдивското село Бенковски, близо до магистрала “Тракия”. Компанията официално обяви намеренията си за нова пета сервизна база и във В. Търново предвид предстоящото изграждане на автомагистрала Русе – Велико Търново и АМ “Хемус”. С това общата инвестиция за развитието на сервизната мрежа на компанията у нас ще надхвърли 12 млн. лева.

Източник: Янтра - Велико Търново

Lіоn's Неаd Іnvеstmеnts, съвместният инвестиционен фонд между южноафриканската група Оld Мutuаl и българската АG Саріtаl, ще удвои портфолиото си от имоти в България и региона до половин милиард евро. "От 300 млн. евро, които имаме сега, се стремим да достигнем над 0.5 млрд. евро за една година", каза Христо Илиев, изпълнителен председател на борда на директорите на АG Саріtаl и изпълнителен директор на Lіоn's Неаd Іnvеstmеnts. Инвестиционният фонд вече притежава имоти в София и Букурещ, но се интересува от офис сгради и в столиците на други държави от региона като Сърбия, Гърция, Хърватия и Унгария. Lіоn's Неаd приключи придобиването на офис комплекса Оrеgоn раrк в Букурещ за сумата от 170-180 млн. евро, като това е най-голямата сделка в сектора. Комплексът се състои от 3 офис сгради с обща отдаваема площ от 70 000 кв. м, като третата трябва да бъде завършена през следващата година. В България инвестиционният фонд притежава 2 бизнес центъра - "Мегапарк" (бизнес комплексът до Тhе Маll) и "Полиграфия офис център" (обновеният Полиграфически комбинат), които се намират на на бул. "Цариградско шосе". Портфолиото на Lіоn's Неаd за момента включва 5 сгради с 235 000 кв. м отдаваема площ на обща стойност 310 млн. евро. Инвеститорите са привлечени от съживяващия се пазар на бизнес имоти на Балканите, покачващите се наеми и подобряваща се доходност от 7.5-8.5%.

Източник: money.bg

Готвената продажба на 1200 товарни вагони неоперативни активи и централата на БДЖ е спряна. Постигната е договорка за подписване на споразумение с банките кредитори по втория облигационен заем на закъсалото държавно дружество, вследствие на което е спряна продажбата на активи на дружеството. „Холдинг БДЖ” ЕАД беше на път да загуби своята знакова централа в центъра на София – на ул. „Иван Вазов”. Днес беше последният ден за подаване на оферти за имота. Не е ясно наведнъж или на части ще се извърши изплащането на дълга на железниците, нито дали са отпаднали част или всички дължими наказателни лихви на държавните железници. Изплащането на оставащите задължения към финансовите институции ще се осъществи чрез предоставяне на възмездна финансова помощ от държавата, след като през юни 2017 г. Европейската комисия одобри държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева.

Източник: Монитор

Обединение между български дружества на германските компании Strabag AG и Bitumina GmbH е подало най-ниска оферта за проектиране и строителство на 14.5 км от пътя между ГКПП "Калотина" и пътен възел Драгоман. Посочената от тях оферта е за 137.5 млн. лв. без ДДС, или 9.5 млн. лв. на километър. Проектът предвижда уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При 12 км ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина“ и „Драгоман“. Срокът за изпълнение на поръчката е 2 години и 4 месеца.

Източник: economic.bg

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) повиши рейтинга на жизнеспособност (VR) на Обединена българска банка АД (ОББ) с една стъпка на 'bb' от 'bb-'. Като мотив за повишаването на оценката от агенцията посочват, че ОББ е засилила позициите си по отношение на кредитния риск, в резултат на сериозно преструктуриране след придобиването ѝ от KBC Bank (с рейтинг ‘А‘, Позитивна перспектива). Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на ОББ (Long-Term IssuerDefault Rating – IDR) на 'A-' със стабилна перспектива. Това е най-високият рейтинг, който българска банкова институция притежава. Повишението на рейтинга на жизнеспособност на ОББ се обуславя от стабилното финансиране, високата ликвидност и силната капитализация на банката.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 2.07.2018 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпиха материали от общо събрание на акционерите на КММ АД - Шумен /4KP/ на 29.06.2018       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

ССNА 2 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 3 - 15 септември 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 септември 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия изпрати предупредително писмо до Полша във връзка със Закона за Върховния съд, с което започва процедура за нарушение срещу страната. Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас поясни: "Полското правителство има един месец, за да отговори на предупредителното писмо на Комисията. Въпреки че законът за Върховния съд вече беше обсъждан в контекста на върховенството на закона между Комисията и полските власти, той не беше изяснен удовлетворително. Поради липса на напредък и неминуемото скорошно пенсиониране на съдии от Върховния съд, ЕК реши да започне извънредна процедура за нарушение". 27 от общо 72-ма съдии от Върховния съд на Полша са изправени пред риска от принудително пенсиониране, тоест всеки един на трима, след като новият закон свали пенсионната възраст от 70 на 65 години. Според закона на съдиите се дава възможност да декларират волята си за продължаване на мандата им пред президента.

Америка

Митата на САЩ върху вноса на европейски автомобили могат да струват на американската икономика 13-14 млрд. долара. Това е предупредила Европейската комисия в отговор на запитване на Вашингтон за коментар по въпроса. Президентът Доналд Тръмп неотдавна заплаши вноса на европейски автомобили с мита от 20 процента, ако Брюксел не оттегли тарифите и другите търговски бариери, наложени в ескалиращия търговски конфликт. Европейските автомобилостроители са произвели в САЩ 2,9 милиона коли, което се равнява на 26 процента от американското автомобилно производство миналата година. Дори без да се отчита Крайслер (Chrysler), който според Еврокомисията е един от традиционните "трима големи" американски автомобилостроители, но вече е европейска собственост, производството на компании, притежавани от европейски собственици в САЩ, достига 16 процента от националното производство или 1,8 милиона автомобила.

Източник: Associated Press

Азия

От 1 юли в Китай влязоха в сила нови, по-ниски мита, за редица вносни стоки. Те ще се прилагат по отношение на 1449 продукта, включително стоки за бита, храни, напитки, козметика и лекарства, за които средното ниво на митата спада от предишните 15,7% до 6,9%. Внасяните от чужбина автомобили ще бъдат облагани с до мито до 15% (от предишните 20-25%), а авточастите – с 6% (от предишните 8-25%). В съобщение от миналата седмица на Комисията за митата към правителството седмица се посочва, че „значителното редуциране на вносните мита за стоките за всекидневна употреба е важна мярка в инициативата на страната за по-нататъшното отваряне на китайския пазар". Това е петото намаление на мита от 2015 година насам. За девета поредна година Китай е вторият най-голям вносител на стоки с 10,2% дял от световния внос. Правителството очаква през следващите 15 години обемът на вноса да достигне 24 трилиона долара.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
02.07.2018
Dow Jones Industrial
24 307.18 (35.77)
Nasdaq Composite
7 567.69 (57.38)
Стокови борси
02.07.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)74.56
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)2.8600
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 240.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.85
Platinum ($US/Troy Oz.)812.70
Hogs (cents/lb.)74.38
Live cattle (cents/lb.)106.90

       Опознай България

Ждрело Вратцата

Вратцата представлява тясно и скалисто ждрело, разположено по североизточните склонове на Врачанска планина, западните части на Стара планина. Ждрелото Вратцата се намира само на около половин километър от самият град Враца и притегателно място на всички, които се възхищават от природата, както за туристите, така и за всички алпинисти. В района на Природна забележителност Вратцата са запазени останки от средновековна крепост Вратица (IX-XIV в.). Там се е издигало старото укрепление и крепостните съоръжения, а стръмните планински склонове са били естествена врата, “порта” за пътя и средновековното селище по протежение на река Лева. Била е 200 метра дълга и един метър широка. Затова не без основание посочената от Прокопий Кесарийски крепост Валве (на латински означава “двукрила врата”) се локализира с укреплението при Вратцата. Предназначението й е било да прегражда пътя на славянските отреди през Врачанския пролом към Сердика и югозападните части на Балканския полуостров.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.07.2018
Българска версия: 29982, Английска версия: 2989

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999