Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 13 юни 2018 г., брой 4728
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(13.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21812
USD   1.65917
CHF   1.68388
EUR/USD   1.1788*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

През периода януари-април износът на България за трети страни намалява с 15,6% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 4,8 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Македония, Русия и САЩ, които формират 55% от износа за трети страни. Само през април износът намалява с 9,7% спрямо същия месец на предходната година, съобщи НСИ. Най-голям спад към края на април има в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" - 65,3%, и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" - 49%. Същевременно вносът в края на април намалява по-малко - с 2,3% в сравнение с година по-рано и е на стойност 6,7 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Само през април вносът на България от трети страни се увеличава с 3% спрямо предходната година и е за 1,7 млрд. лeвa.

Източник: Дума

Малко над 47 млн. лева са приходите на хотелите през април 2018 г., като сумата е с 6,4% повече спрямо същия месец на миналата година, отчита Националният статистически институт (НСИ). Общо през месеца са осъществени 895 хил. нощувки, но броят им намалява с 1,4%. Най-голям спад на нощувките има в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. През април 2018 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 73,4% от общия брой нощувки на чужди граждани и 36,1% - на българи. Традиционно българите избират по-ниския клас хотели с една, две или три звезди, а чужденците залагат на лукса и предпочитат да отсядат в лъскави хотели. Броят на пренощувалите лица пък достига 432,2 хил., като е регистрирано намаление с 4,2% при българите и увеличение с 5,5% при чужденците. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през април, са 270,2 хил. и са реализирали средно по две нощувки. Чуждите граждани са били 162 хил., като те отсядат за малко над 2 дни.

Източник: МониторДружества
Растениевъдни услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   ИСМ-91 - Иса Сали ЕТ - Каравелово - Ш   1 530  
  2   Виялишки 90 Антон Пенчев ЕТ - Соколаре   921  
  3   Берус ООД - Русе   603  
  4   Агрария сървиз ЕООД - Свищов   373  
  5   Про Плантс ЕООД - София   358  
  6   Зомаш ООД - Елхово   286  
  7   Бургасцвет 90 Танев ЕООД - Бургас   201  
  8   Агросис ООД - Веселец - Рз   162  
  9   Юнисън ООД - Добрич   147  
  10   Липови ООД - Велико Търново   101  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 12.06.2018
  Обща стойност (BGN): 940 827.07  
Брой търгувани компании: 35
Premium 182 342.15
Standard 618 797.28
АДСИЦ 123 987.03
Структурирани 3 724.50
Облигации 11 976.12
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 24.00 %
Корадо България АД - Стражица -2.60 %
BaSE - Акции: 1 362.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пет обвързващи оферти са подадени за българското поделение на гръцката Piraeus Bank – Банка Пиреос България, съобщават гръцки медии. До финалната фаза са стигнали три български банки, един фонд за рисков капитал и гръцката Eurobank (собственик в България на Пощенска банка). Продажбата на деветата по големина банка в България не е изненада и се подготвя от месеци. Това е първият път, в който една гръцка банка (в случая Eurobank) има намерение да изкупи дъщерно поделение на друга гръцка банка (Банка Пиреос) в чужбина, тъй като плановете за преструктуриране на гръцките банки, внесени в Единния надзорен механизъм след приключване на рекапитализацията им през 2015 г., на практика не позволяват изкупуване на дъщерни клонове между гръцките банки.

Източник: Капитал

Ново аквакултурно садково стопанство правят в чашката на най-големия язовир в региона – „Александър Стамболийски“. Фермата за риба ще е в землището на сухиндолското село Горско Косово, а капацитетът й ще е 120 тона годишно. Във водоема има още няколко садкови комплекса, но този ще е най-големият. Вложението е на павликенската фирма „Еко фиш инвест“. Фермата се оформя на площ от 2000 кв. метра. Садките се разполагат на специални понтони. Всяко едно от 20-те съоръжения, потопени в язовира, ще е с внушителни габарити – диаметър от 12 метра. Стопанството ще включва над 100 хил. риби, които ще похапват отбрани фуражи, които ще се карат на място до плаващите платформи.

Източник: Борба - Велико Търново

Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един от американските тецове - "Марица-изток" 1 ("ЕЙ И ЕС Гълъбово") при евентуално предсрочно прекратяване на договора за преференциални цени са били обсъдени между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изп. директор на "Марица -изток" 1 Оливие Маркет. Първият от тях предвижда едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г. При втория може да се сключи договор за разлика - модел, по който вече ще работят ВЕИ-тата. При него разликата между пазарната цена и фиксираната по договор се поема от фонд "Сигурност", тоест от всички потребители. Третият вариант предвижда цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи. Според Оливие Маркет правителството се е спряло на последния вариант, макар че до момента от министерството не са се ангажирали с прогноза колко би струвало това и откъде ще дойдат парите.

Източник: Сега

След две години на проучвания и многократни посещения в България германската Leoni в крайна сметка избра Плевен за новия си завод. Групата е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили. Инвестицията в северозападния град ще бъде около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което се очаква да раздвижи икономиката на региона като цяло. Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет. Изграждането на завода ще започне през есента, като половината от предвидената сума ще бъде инвестирана в строителство, а останалата е за машини и оборудване. В края на януари германската група е регистрирала местно дружество - "Леони България", с 5.9 млн. лв. капитал, от които засега са внесени 4.1 млн. лв. Като управители са вписани трима германски граждани, които представляват дружеството заедно по двама. Предметът на дейност е разработване и производство на оборудване, системи и компоненти, в частност кабелни снопове, за автомобилната промишленост. За групата Leoni работят над 86 хил. души в 31 държави. През 2017 г. консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро, а нетната печалба е 144 млн. евро.

Източник: Капитал

Служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържали Стефан Василев, който е съдружник в “Би Си Си Хандел” ООД и съсобственик на млекопреработвателното предприятие в Елена. Той е организирал престъпната дейност, при която е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното в началния етап на разследването, в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв. В Специализирания наказателен съд вече е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество на извършителя на данъчното престъпление. По делото предстои да бъдат обвинени още лица, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организираната престъпна група. В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни задължения от 47 хил. лв. Неплатеният данък за 900 хил. лв. е за периода от януари до април тази година.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Deutsche Telekom ще бъде изправена пред четиримесечно разследване на европейските антимонополни регулатори заради стремежа си да придобие холандския бизнес на Tele2 - шведска партньорска компания. Идеята на Европейската комисия подчертава твърдата линия на Брюксел срещу сделките на телекомуникационния пазар. ЕС не крие опасенията си от консолидации, могат да натоварят потребителите с по-високи сметки. През 2015 г. Еврокомисията твърдо се противопостави на TeliaSonera и Telenor, които поискаха да обединят бизнеса си в Дания. Година по-късно европейските антимонополисти блокираха офертата на CK Hutchison Holdings за сливане на дъщерното му дружество Three UK с О2 във Великобритания, макар че впоследствие позволиха на Hutchison да съчетае италианската си мобилна мрежа с тази на Vimpelcom. Телекомуникационните оператори настояват Комисията да приеме по-широк поглед върху индустрията и да не се съсредоточава само върху броя на телекомуникационните оператори на един пазар.

Източник: Reuters

Америка

Инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,8% на годишна база през май спрямо отчетените 2,5% през април, задминавайки пазарните очаквания за 2,7%. Това е най-високото ниво на инфлацията от февруари 2012 г. насам. Бензинът и разходите за наем на жилища са в основата на ръста на цените и през този, и през предходния месец. На месечна база потребителските цени нарастват с 0,2%, като по този начин запазват темпото си на растеж от април и съвпадат напълно с консенсусната прогноза. Индексът, който измерва инфлацията без храната и енергията, е нараснал с 2,2% за 12-те месеца, приключващи през май. Индексът на храните расте с 1,2%, а енергийният - с 11,7%. Показателят, измерващ цените на бензина на годишна база, се повишава с 1,7%, което пък допринеся за ръста от 0,9% на цените в енергийния сектор. Индексът, проследяващ разходите за здравни грижи, нараства с 0,2%, а цените на храните остават без промяна. Категорията „Разходи за наем на жилище“, която представлява около една трета от индекса на потребителските цени в САЩ, нараства с 0,3% на месечна база.

Източник: Bloomberg

Азия

Foxconn обяви, че ще разследва условията за работа в един от заводите си в Китай, където компанията прави устройства за американския технологичен гигант Amazon. Разследването идва само няколко дни след като американската организация China Labor Watch излезе с доклад, в който критикува Foxconn за тежките условия на труд във фабриката в Хенян, където се произвеждат умните колони Amazon Echo Dot и електронните четци Kindle. Докладът, дълъг 94 страници и изготвен от организацията, базирана в Ню Йорк, показва резултатите от деветмесечно разследване. Според China Labor Watch в завода в Хенян има редица пропуски – прекалено дълга работна седмица, ниско заплащане, неадекватна подготовка на служителите и прекалено разчитане на непостоянна работна ръка, което е в разрез с китайските закони. Компанията, базирана в Тайван, е най-големият "наемен производител" на електроника в света. Тя има над милион служители и работи също така с Apple и други големи компании.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
12.06.2018
Dow Jones Industrial
25 320.73 (-1.58)
Nasdaq Composite
7 703.79 (43.87)
Стокови борси
12.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.01
Heating oil ($US/gal.)2.1500
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1 298.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.84
Platinum ($US/Troy Oz.)896.40
Hogs (cents/lb.)77.52
Live cattle (cents/lb.)104.30

       Опознай България

Аркутино (Мечешкото блато)

Аркутино или Мечешкото блато е блато-лагуна в Бургаска област, община Приморско, на около 2,5 km северозападно от устието на река Ропотамо. Блатото е част от резервата Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. Площта му е 62,2 ха, дълбоко е 0,5 м, солеността му е 0,2‰. От залива се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома – едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси от род Opuntia. Само една част от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец. Тук се намира едно от най- богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Блатото обитава рядка риба- джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят редки видове птици, защитени от закона или включени в Червената книга на България - чапла, ням лебед, бухал и др. (Текст/снимка: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.06.2018
Българска версия: 30009, Английска версия: 2993

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999