Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 юни 2018 г., брой 4727
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21800
USD   1.65889
CHF   1.68157
EUR/USD   1.1790*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Информационна среща по повод старта на програма
„Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021
ще се проведе на
18 юни 2018 г.,
15.30 -16.30 ч. в БСК
Регистрирайте се!

 

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ватия АД - София
Главболгарстрой АД - София
Експат Бета АДСИЦ - София
Емка АД - Севлиево
ЗАВН-Добрич АД - Добрич
ЗММ Нова Загора АД - Нова Загора
ЗММ Сливен АД - Сливен
Ино АД - Казанлък
Интерпред Партнер АД - Гоце Делчев
ИХБ Електрик АД - София
КЕМП АД - Севлиево
КЦМ 2000 АД - Пловдив
КЦМ АД - Пловдив
Леско АД - София
Маяк КМ АД - Нови пазар
Надежда-91 АД - Горна Оряховица
Национална стокова борса АД - Пловдив
Пиво Инвест БГ АД - Велико Търново
Първи май АД - Полски Тръмбеш
Сградостроител АД - Плевен
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Сънрайз Холидейс АД - София
Феникс Елит 2001 АД - Костинброд
Хилд Асет България АД - София
Ютекс холдинг АД - София
Янтра стил АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2017 г. са проверени общо 1138 търгове на различни министерства, фирми, общини, агенции и др. на обща стойност 1.26 млрд. лв. и при 39% от тях са открити нарушения, отчетe Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Същият е и делът на поръчките с нарушения през предходната - 2016 г., което означава, че за цяла година не се е променило нищо. Почти същият е и размерът на нарушенията при търговете през 2015 (41%) и 2014 г. (38%). От 445 поръчки с нарушения около половината, или 229 (20% от проверените), са със съществени нарушения, а другата половина, 216 (19% от проверените) - с процедурни. Именно първата група ясно показва дълбоко вкоренения порок на системата за обществени поръчки - неспазване на свободната конкуренция, равнопоставеността, публичността и прозрачността на процеса. Те са на стойност от 164 млн. лв. и включват договаряне без обявление, поставяне на условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите, сключване на анекси, с които са изменени цени, срокове, и др. Най-проблемни са общинските търгове - 42% от тях, и са на стойност 337 млн. лева.

Източник: Сега

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов. Официалните мотиви за оставката на Бисер Петков са свързани с исканията на родителите на деца с увреждания за закон за личната помощ, който да гарантира финансова подкрепа и асистентска услуга за всеки човек според потребностите му. Миналата седмица майки на деца с увреждания, които протестират в палатков лагер зад парламента, обявиха, че искат този закон да е отделен от подготвяния от социалното министерство нов закон за хората с увреждания. Работата по новия закон за хората с увреждания започна миналия месец. Тогава министър Петков обяви, че има диалог с майките, както и с националните организации на хората с увреждания и поясни, че законът трябва да е готов до края на юли, за да може есента да мине през парламента, и от Нова година да влезе в сила.

Източник: Дарик радиоДружества
Производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Атаро Клима ЕООД - Пловдив   69 547  
  2   Либхер Транспортейшън Системс Марица ЕООД - Радиново   67 795  
  3   Магнум 7 ООД - София   16 870  
  4   Силпа ООД - Лом   14 212  
  5   Тангра АВ ООД - София   7 723  
  6   Дамвент ООД - Бургас   4 027  
  7   Топлик ЕООД - Ботевград   3 990  
  8   Стенли Фриго ЕООД - Пловдив   3 447  
  9   Аскания Кастинг ООД - Етрополе   2 972  
  10   Петромет ООД - Пловдив   2 810  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.06.2018
  Обща стойност (BGN): 166 158.53  
Брой търгувани компании: 42
Premium 43 147.99
Standard 74 961.71
АДСИЦ 28 348.04
Структурирани 17 715.28
Облигации 1 985.51
Най-голяма промяна в цените
Свилоза АД - Свищов -8.52 %
Тодоров АД - София 7.27 %
BaSE - Акции: 440.60
BaSE - АДСИЦ: 750 600.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Частен съдебен изпълнител продава зала "Универсиада" в София. Началната цена, от която ще тръгне наддаването е 15,6 милиона лева. Офертите се събират до 12 юли 2018 г. Имотът е със застроена площ 4 130 кв. м. и включва три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири съблекални. Зала "Универсиада" беше приватизирана през 2008 г. от правителството на НДСВ. Тогава тя стана собственост на "Велдер Билд" ЕАД за 9,5 милиона лева, което има задължения към Корпоративна търговска банка (КТБ) за 8.5 млн. лева. Фирмите "Велдер-БГ""Велдер Пропъртис" и "Велдер Билд" са имали общо 39,5 милиона лева непогасени задължения към КТБ пък показа докладът на "Аликс Партнърс". Одиторското дружество включи трите дружества в списък "канали за финансиране", или иначе казано "бушони".

Източник: vesti.bg

Работната сила в София е 1/5 от тази в страната. Заетостта е най-високата – над 72%. Безработицата трайно е около и под 3 процента. По Програмата за дуално обучение са обхванати четири професионални столични гимназии: по транспорт и енергетика "Хенри Форд", по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров", по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" и по електроника "Джон Атанасов". "Столичният електротранспорт" и "Столичният автотранспорт" имат подписани договори за провеждане на дуално обучение с Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" по специалност "Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт". Общо 24 ученици се обучават по тази специалност. От новата учебна година 2018 – 2019 в професионалната гимназия по селскостопанство "Бузема" се подготвя прием на ученици в специалност "Каменоделство", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Бизнесът има водеща роля в процеса на дуалното обучение в процеса на подготовката на програмите. "Столичната община има и сътрудничество с висшите училища. Столичният "Метрополитен" работи в тясно сътрудничество с Висшето транспортно училище, Техническия университет, Минно-геоложкия и Университета по архитектура строителство и геодезия. В момента по заявка на "Метрополитен" се подготвят машинисти за третата линия на метрото.

Източник: Банкеръ

В складовете на взривилия се преди 4 години завод "Миджур" в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още се съхраняват опасни мини, предупреди Върховната административна прокуратура. Oпасността от нов взрив е реална, а властите не са взели никакви мерки след тежката трагедия на 1 октомври 2014 г. Оттогава в петте склада, които оцеляха, отлежават 195 хил. гръцки мини, предназначени за обезвреждане. Прокурорите са установили нарушения при съхранението на взривните вещества. При проверката на място не е бил представен договор за въоръжена охрана, каквото е изискването на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Няма и система за оповестяване и предупреждение при евентуална авария. Теренът и сградите на завода са собственост на фирма "Миджур манеджмънт кънстракшън", но операторът на площадката е друг - "Видекс" АД. Като отговорен за безопасността прокуратурата посочва второто дружество. Допреди години "Видекс" се водеше собственост на Валери Митков. В момента той е обвиняем по делото за взрива от 2014 г.

Източник: Сега

Eдно от водещите предприятия в регион Велико Търново – „Мегапорт“ ЕООД, реализира проекта „Мегаенерджи“, който започна на 18.12.2017 г. и ще се осъществи за 18 месеца с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Общата му стойност е 4 462 600 лв., като безвъзмездната помощ е в размер на 2 231 300 лв. Проектът е насочен към постигане на устойчив растеж и повишаване на конкурентоспособността на „Мегапорт“ ЕООД посредством изпълнението на мерки за понижаване на енергийната интензивност. Реализацията на проекта ще доведе до разширяване на производствения капацитет и до значителни енергийни спестявания, до повишаване на ефективността при рециклиране на бракуваната продукция и суровина от полимерни отпадъци, както и до цялостно подобряване пазарните позиции на дружеството.

Източник: Борба - Велико Търново

Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ. На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар. административна сграда към бившата печатница. Дружеството собственик има два заема към КТБ, които не са върнати. Единият е 34,3 милиона лева, като пъвоначално са дадени 24,7 млн. на 17 август 2012 г. за финансиране на закупуването на ИПК “Родина”. При приватизацията на комплекса имаше условие до една година административната сграда да бъде ремонтирана или съборена. Нито едно от двете не бе направено, поради което от Агенцията за приватизация наложиха санкция от 20 млн. лева - колкото бе и продажната цена. Поради това сумата на кредита от КТБ е увеличена с 9,6 милиона лева, за да финансира част от наложената санкция. Според доклада на международната разследваща фалита на КТБ компания “Аликс Партнърс” общите задължения, свързани с отпускани суми покрай ИПК “Родина” на различни компании бушони, са 132 млн. лева. Неиздължената главница по всички свързани заеми е 86 млн. лв. Всичко това е обезпечено с ипотека върху сградата на ИПК.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

За много азиатски фондове и инвеститори Кипър се превърна във врата към Европа. Привлечени от местоположението му - между регионите на Европа, Близкия изток и Северна Африка и с достъп до Източна Европа, Русия и бившите съветски републики, от гъвкавото му законодателство и ниски данъци, азиатските фондове използват Кипър като единен европейски паспорт, който им осигурява инвестиции из целия Европейски съюз, пише Bloomberg. "Има нарастваща тенденция за фондове от страни, които традиционно нямат силни икономически връзки с Кипър като Китай, Индия и дори Япония, да създават база в страната като тяхна врата към ЕС", разказва пред Bloomberg Андеас Ясемидис, вицепрезидент на Асоциацията на кипърските инвестиционни фондове. Броят на управляваните инвестиционни фондове и активи е достигнал рекордни стойности. В края на март фондовете се увеличават до 123 от 110 в края на декември.

Източник: Bloomberg

Америка

Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество с десет тихоокеански страни, за да смекчи последствията от търговския конфликт със САЩ, съобщи канадският министър на международната търговия. "Ратифицирането на споразумението е абсолютен приоритет и ние ще действаме бързо, за да внесем законопроекта преди парламентарната ваканция, която започва на 22 юни", каза Франсоа-Филип Шампан пред Камарата на общините (долната камара на канадския парламент). Подписаното през март без САЩ споразумение трябва да влезе в сила 60 дни след своето ратифициране от поне шест от 11-те страни, участващи в него /Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам/. За да се справи с протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп, Отава разчита на това споразумение да отвори пазарите за канадските предприятия, отбеляза Шампан.

Източник: Associated Press

Азия

Една от водещите световни банки - HSBC ще инвестира 17 млрд. долара през следващите 3 години в технологиите и на основните си азиатски пазари Хонконг и Китай. Компанията променя досегашната си стратегия за намаляване на разходите към план за растеж, съобщи новият й изпълнителен директор Джон Флинт. Предстои окончателна промяна в стратегията на HSBC за периода след 2008 г., от съкращаване на разходите и преструктуриране към инвестиции и разширяване, тъй като банката се стреми да подобри възвращаемостта. Банката е отправила поглед към развиващите се пазари, като търси растеж в управлението на активи и застраховането в Китай. Основните моменти в обновената стратегия на банката вероятно ще изненадат инвеститорите на HSBC, като вниманието ще бъде насочено към по-нататъшното разширяване в Китай и проспериращите мегаполиси в южната част на страната.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.06.2018
Dow Jones Industrial
25 322.31 (5.78)
Nasdaq Composite
7 659.92 (14.41)
Стокови борси
11.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.22
Heating oil ($US/gal.)2.1600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)2.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 300.80
Silver ($US/Troy Oz.)16.90
Platinum ($US/Troy Oz.)905.90
Hogs (cents/lb.)75.55
Live cattle (cents/lb.)104.18

       Опознай България

Исторически музей - Монтана

В района на Монтана опитите за опазване на културно–историческото наследство датират от първите десетилетия на XX век. Историческият музей в Монтана е създаден през 1953 г., а две години по–късно е открита къщата музей “Христо Михайлов” – патрон на града по това време. За близо пет десетилетия се извършва значителна по обем събирателска, научно – изследователска и популяризаторска работа. От 1968 до 1994 г. се провеждат системни археологически разкопки. Проучванията не само обогатяват с нови данни представата за развитието на селището през римската епоха, но свидетелстват за поселищен живот в района на днешния град от каменно – медната епоха до края на Второто българско царство през XIV век. През годините се провеждат проучвания на материалната и духовната култура на територията на цялата област Монтана. Днес музеят притежава богата колекция от движими паметници на културата. Обособени са следните отдели: “Археология”, “Етнография”, “История на България XV – XIX век”, “Нова история”, “Най – нова история”, “Фондове”, “Връзки с обществеността и реклама”, “Недвижими паметници на културата”. Музеят разполага с реставрационно – консервационно ателие, което обслужва и музейните сбирки в района. Регистрирани са 621 недвижими паметници на културата от национално и местно значение, които са обект на постоянни грижи.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.06.2018
Българска версия: 30010, Английска версия: 2993

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2018
 ПВСЧПСН
11234567
2891011121314
315161718192021
422232425262728
5293031    

Февруари 2018
 ПВСЧПСН
5   1234
6567891011
712131415161718
819202122232425
9262728    

Март 2018
 ПВСЧПСН
9   1234
10567891011
1112131415161718
1219202122232425
13262728293031 

Април 2018
 ПВСЧПСН
13      1
142345678
159101112131415
1616171819202122
1723242526272829
1830      

Май 2018
 ПВСЧПСН
18 123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031   

Юни 2018
 ПВСЧПСН
22    123
2345678910
2411121314151617
2518192021222324
26252627282930 

Юли 2018
 ПВСЧПСН
26      1
272345678
289101112131415
2916171819202122
3023242526272829
313031     

Август 2018
 ПВСЧПСН
31  12345
326789101112
3313141516171819
3420212223242526
352728293031  

Септември 2018
 ПВСЧПСН
35     12
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930

Октомври 2018
 ПВСЧПСН
401234567
41891011121314
4215161718192021
4322232425262728
44293031    

Ноември 2018
 ПВСЧПСН
44   1234
45567891011
4612131415161718
4719202122232425
482627282930  

Декември 2018
 ПВСЧПСН
48     12
493456789
5010111213141516
5117181920212223
5224252627282930
131      


 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999