Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 11 юни 2018 г., брой 4726
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22930
USD   1.66397
CHF   1.69014
EUR/USD   1.1754*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Информационна среща по повод старта на програма
„Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021
ще се проведе на
18 юни 2018 г.,
15.30 -16.30 ч. в БСК
Регистрирайте се!

 

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балнеоложки комплекс-Хисар АД - Хисаря
Винекс Славянци 95 АД - Славянци
Еко агро АД - Оброчище
Екострой АД - Добрич
Енигма Инвест АД - София
ЗАИ АД - Берковица
Индустриалтехник АД - Шипка
Итем Инженеринг АД - София
Кох-И-Ноор Хемусмарк АД - Бургас
Мизия 96 АД - Плевен
Плюс Пропъртис АД - Стара Загора
Победа АД - Лясковец
Подемстроймаш АД - Пловдив
Рален Текс АД - Долни Раковец
Раховец 98 АД - Горна Оряховица
Родопи Инвест Груп АД - Пловдив
Сиконко Агрия АД - София
Фаворит Холд АД - София
Холдингово дружество Дунав АД - Враца
Централ Пловдив АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През април 2018 г. секторът на търговията на дребно в България отчита ръст на оборотите както на месечна, така и на годишна база, като по-сериозно е нарастването спрямо предходния април, съобщи Националният статистически институт (НСИ). След по-слабия месец март, когато оборотите на търговците се увеличиха с 2,3% на годишна база, през четвъртия месец на годината секторът отчита по-силен ръст. Спрямо април на предходната година оборотите на търговците растат с 5%, а спрямо предходния месец март – с 0,9 на сто. В основата на това увеличение на годишна база е търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16,4%, както и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9,1%. Оборотите на търговците през април са силно стимулирани и от търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, които растат със 7%.

Източник: investor.bg

Земеделската земя в България е поскъпнала с около 5% за година, сочат данните на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Средната стойност на декар през 2017 г. е била 872 лева. Поскъпването е факт основно за нивите. Ливадите и пасищата поддържат постоянна цена. Традиционно най-скъпи са земите в районите на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока в сравнение с останалите райони. В Добруджа декарът достига 1800 лв., отчитат от асоциацията. Но напоследък текат интересни промени на пазара, като расте интересът към подценявани преди райони. В Северозападна България има "изключителен бум", в Северния централен район също. Във Видинско цените стигнаха 1000 лв. за декар, тъй като се появиха повече купувачи и има по-голяма конкуренция", обясни Радослав Манолов, зам.-председател на БАСЗЗ.

Източник: СегаДружества
Производство на сечива за ръчна употреба и инструменти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Цератицит България АД - Габрово   46 470  
  2   ВСК Кентавър ИЗ Динамика ЕООД - Дряново   16 063  
  3   Хисар АД - Хисаря   2 300  
  4   Кристиан-Дени-Пандулев и сие СД - Благоевград   1 086  
  5   АМЦ Метал ООД - София   1 031  
  6   ЗММ Инструмент ООД - Смолян   953  
  7   Инкомс-Инструменти и механика АД - София   834  
  8   ЗММ ООД - Смолян   761  
  9   Ино АД - Казанлък   685  
  10   ТН Партнерс АД - Казанлък   501  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.06.2018
  Обща стойност (BGN): 18 186 554.62  
Брой търгувани компании: 37
Premium 2 102 277.39
Standard 16 056 352.62
АДСИЦ 24 391.60
Структурирани 3 533.01
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 37.93 %
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София -8.18 %
BaSE - Акции: 221.00
BaSE - АДСИЦ: 5.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската група HeidelbergCement, която преди две години стана собственик на циментовия завод "Девня цимент" като част от сделката за придобиване на предишния му собственик – италианската Italcementi Group, е решила да разшири IT звеното на компанията и да го премести във Варна. Центърът в морската столица ще разработва и поддържа мобилни системи за управление на бизнеса и ще обслужва всичките 60 държави, в които работи групата. Самият отдел е създаден преди пет години по времето на Italcementi, за да обслужва цялата група, като първоначално в него работят едва трима програмисти. От компанията обясниха, че целта на сформирането на IT подразделение е била да се запазят ноу-хау и опит, които са с изключително критичен характер. Дотогава тези дейности са били обслужвани от външни консултанти. Решението въобще за създаването на такъв център, както и за това той да бъде именно в България, е взето много внимателно и след подробен анализ. От компанията добавиха още, че движещата сила на цялото звено е IT мениджърът за България, Гърция и Албания, който успява да капитализира всяка възможност в реален проект. В момента в IT отдела работят 16 души, като техният брой се предвижда да нарасне до около 50. Това е най-бързо развиващото се звено на компанията в момента.

Източник: Капитал

За първите пет месеца от началото на 2018 година "Пристанищен комплекс-Русе" е обработил 230 000 тона товари, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Драгошинов. Спрямо същия период на миналата година се отчита намаление с около 25 процента. По думите на Драгошинов основна причина за това е по-малкият внос на царевица - заради ниски добиви в Сърбия и Унгария. Запазва се обемът на обработените товари с въглища. С около 20-30 процента е увеличен вносът на глина, каолин, кварцов пясък. Подобна положителна тенденция се наблюдава и при металите, където месечно се обработват при внос и износ общо около 8000 тона. Повишение има и при генералните товари - като арматура, рулони, автомобили, селскостопанска техника. Целта през тази година е да бъдат постигнати 22-25 процента, като за първите пет месеца анализите показват 23-24 процента. Според Драгошинов финансовите показатели на дружеството са добри. Линиите с блок влакове с контейнери и с трейлери от пристанището в Русе до Германия и Австрия са спрени от миналата година. Причините за това са външни фактори.

Източник: БТА

Корейската хидро- и ядрена корпорация може да е четвъртият инвеститор, проявил интерес към “Белене”, според информирани източници. Преди дни във Варна изп. дитектор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов каза, че има четвърти инвеститор, който не е от Европа, но не е и втора компания от Китай. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също анонсира четвърти кандидат, без да му каже името. На сайта на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) пише, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското правителство с 18,20%, националната пенсионна служба с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите ѝ се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса. Първите двама кандидати са ясни: китайската CNNC и “Росатом”. На международния ядрен форум във Варна миналата седмица се появиха различни мнения за евентуалния интерес на френската “Фраматом”. Нейният представител в България Станислав Георгиев заяви, че тя досега никога не е влизала с дялове в енергийни проекти, а е само доставчик срещу заплащане.

Източник: 24 часа

Комисията за финансов надзор уведоми компанията "Олимпик - клон България", че трябва да предприеме необходимите плащания и банкови преводи, така, както са определени в искането на Министерството на финансите на Кипър, който е надзорният орган там. Това е втората покана, която й отправя българският регулатор. На 24 май КФН вече уведоми застрахователя да предприеме необходимите действия по извършване на плащания. Кипърската застрахователна компания "Олимпик", която има клон и у нас е с отнет лиценз. От решение на финансовия ни регулатор (оповестено на 10 май) се разбира, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно (на 14 май) застрахователната компания обяви, че до тази ситуация се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет, в частта за гарантиране на капиталовите възможности. Това се е случило въпреки предоставените доказателства от страна на "Олимпик", че активите й са обезпечени, твърди застрахователят. Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно дружество бе даден специален лиценз.

Източник: Банкеръ

Югозападното държавно предприятие ще произвежда контейнерни фиданки от 50 дървесни видове. С тях ще бъдат залесени 104 хектара в приоритетни горски местообитания в защитените зони Огражден–Малешево, Кресна-Илинденци, Скрино, Осоговска планина, Конявска планина и Витоша. Доставката на автоматизираната поточна линия, с капацитет 1 милион фиданки годишно, за новото производство се очаква да бъде извършена на 26 юни, като цялото оборудване ще пристигне от Швеция. Ще дойдат и шведски специалисти, които за няколко дни трябва да монтират техниката в горски разсадник „Локорско” в района на Държавно горско стопанство-София. Тези експерти ще направят и поливната система. „По същото време ще бъде доставена от Испания и оранжерията, в която ще покълват семената. Първите проби могат да се вземат още през юли, а същинското производство да стартира тази есен”, уточни директорът на ЮЗДП-Благоевград – инж. Дамян Дамянов. С новото производство ще се намалят разходите и ръчният труд. Всички предвидени дейности ще се извършват в 9 общини, в 9 поделения на ЮЗДП.

Източник: kmeta.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

За незабавно оттегляне на Проектозакона за Българската автомобилна камара настояват АИКБ, БСК и БТПП


Предстоящи събития

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Лондон разширява т.нар. зона за ултра ниски емисии, където градските власти налагат наказателни такси на старите и замърсяващи автомобили. Новата зона ще бъде 18 пъти по-голяма от първоначално предложената, като ще се простира до северните и южните кръгови пътища и ще обхваща огромна част от мегаполиса. Новите правила ще влязат в сила през октомври 2021 г., съобщават от кметството. Таксите важат за стари и замърсяващи автомобили, произведени преди 2002 г., които не покриват стандарта за емисии Евро 4, както и всички дизели, които не отговарят на изискванията на стандарта Евро 6. Те засягат хиляди леки коли, ванове и мотоциклети и ще се прилагат без значение дали превозните средства са лични, или служебни. Първата зона за ултра ниски емисии ще бъде въведена на 8 април следващата година и ще обхване централен Лондон. Водачите на замърсяващите превозни средства ще трябва да плащат по 12.5 паунда на ден.

Източник: Associated Press

Америка

Международният валутен фонд (МВФ) ще предостави на Аржентина кредит от 50 милиарда долара по програмата stand-by с продължителност 3 години. Средствата ще бъдат насочени към реализиране на представения от Аржентина план за развитие на икономиката. В него е заложена целта да се намали инфлацията до 17% през 2019 година, до 13% през 2020 и до 9% през 2021. Освен това властите в Аржентина имат намерение да намалят до 2,7% от БВП бюджетния дефицит през 2018 година. По-рано правителството си поставяше за цел да съкрати дефицита до 3,2% от БВП. На 8 май аржентинският президент Маурисио Макри поиска помощ от МВФ след рязкото падане на курса на местната валута - песото. От началото на годината тя загуби вече над 25% от стойността си. Заради рязкото падане на курса правителството на Аржентина призна, че инфлацията за тази година ще бъде над планираните 15%.

Източник: BBC

Азия

Ново законодателство, което легализира споделянето на домовете в Япония трябваше да помогне на Airbnb Inc. и да отвори страната към повече посетители. Вместо това обаче то доведе до изтриване на десетки хиляди предложения в платформата, отказани резервации и гневни клиенти, които твърдят, че никога повече няма да ползват услугата, нито да посетят Страната на изгряващото слънце. Новият закон, който влиза в сила от 15 юни, налага издаването на лиценз за всички, които искат да споделят дома си срещу заплащане, както и да спазят изиксвания за пожарна и друга безопасност. Досега домакините работеха в сива зона, управлявайки всъщност места за настаняване, докато правителството, което изисква лицензи от хотелите, гледаше на другата страна. Ситуацията в Япония е последният пример за растящата трудност на пазара за споделяне на жилища. През април Париж започна дело срещу Airbnb с искане компанията да премахне десетки хиляди нерегистрирани предложения.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
08.06.2018
Dow Jones Industrial
25 316.53 (75.12)
Nasdaq Composite
7 645.51 (10.44)
Стокови борси
08.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.54
Heating oil ($US/gal.)2.1600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9400
Unleaded gas ($US/gal.)2.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 303.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.92
Platinum ($US/Troy Oz.)911.10
Hogs (cents/lb.)80.72
Live cattle (cents/lb.)105.78

       Опознай България

Исторически музей в Пазарджик

Историческият музей в Пазарджик със своите над 33 000 експоната разкрива богатото историческо минало на Пазарджишкия край от най-древни времена до днес. Експозицията е разположена в седем зали. Етнографската експозиция се намира в най-голямата жилищна сграда в града от епохата на Българското възраждане. Тя е построена в стила на пловдивската възрожденска барокова къща през 1850 г. от брациговски майстори. Първата музейна експозиция е открита през 1924г. През 1978 г. вече са обособени основните отдели на музея. През 1980 г. музеят и градската галерия „Ст. Доспевски“ се местят в нова сграда, в центъра на града. Създадени са реставрационно ателие, специализирана библиотека и фотолаборатория. Музейните специалисти извършват изследвания върху бита, поминъка и духовната култура на различините социални, етнически и верски групи на населението от Пазарджик и региона. Специално внимание се отделя на проучванията, свързани с миналото на Пазарджишкия край през епохата на Възраждането и национално-освободителните борби, новата и най-нова история, живота и делото на видни пазарджишки личиности. Във фондовете на музея се съхраняват изключително интересни експонати от Праисторията, Античността и Средновековието, богати колекции: "Облекло", "Тъкани", "Старопечатни книги", "Оръжие и оръжейни принадлежности", "Обществено- политически живот след Освобождението", "Възпоменателни и отличителни знаци", лични вещи на видни пазарджичани, документален фонд и научен архив.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.06.2018
Българска версия: 30012, Английска версия: 2993

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999